Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Klasická postýlka do ložnice. Do ní buď znízdo a nebo takový ten hadovitý mantinel a nebo do ní můžete dát kojící polštář, prostě omezit ten prostor navíc.
Košík je super na pojíždění po bytě/domě, aby jste měla dítě furt na očích a ono vás. Ale pokud máte maličký byt, tak ani to nemá smysl. Košík je sice krásný, ale vydrží tak do toho půl roku. Pak už je šance, že ho dítě buď přeroste a nebo jak se začne točit a zvedat, tak z něj vypadne ![]()
Měla jsem košík na kolečkách v obýváku, od Scarlett je fakt veliký a dítě by se do něj v pohodě vešlo i v 9 měsících, kdyby už se z něj nesnažilo vyskočit, tak šel pryč. Koupila jsem v super stavu z druhé ruky za dvojku a za totéž pak zase prodala, takže náklady nula, komfort 100 %.
V ložnici jsem měla minipostýlku, pořízena za dvojku, prodávala jsem za patnáct stovek, takže za pětistovku jsem měla devět měsíců pohodlí. Teď je tam velká postýlka a holt zabírá o hodně víc místa. A stejně půl noci spí mimčo s náma.
Záleží i, kolik máš prostoru, v bytě, kde člověk počítá centimetry, se vyplatí pořizovat dočasné menší věci a pak je obratem posílat dál.
Co se týče matrací, to párkilové mimčo ji neproleží a na párhodinový spánek přes den jsem to nehrotila - možná víc času strávilo spánkem v kočárku, kde teda v porovnání s košíkem matrace prakticky nulová. A do větší postýlky mám sice matraci dobrou, ale co s tím, když se kolem půlnoci mimčo nastěhuje mezi nás do velké postele, kde nejradši spí pěkně v té mezeře… už to nehrotím.
My máme klasiku dřevěnou.. ale kamarádka si košík vychvalovala. Mají malý byt a postylka se jim nevešla vedle postele, tak kvůli kojení přijela s košíkem k posteli a bylo
a na denní spánek měla zas košík v místnosti, kde právě byla
Měla jsem klasickou postýlku v loznici u multifunkční kolébku, která se dá vozit po bytě, ta je tak do půl roku.. Ve finále dítě spalo všude možně jen ne v postylkach ![]()
Klasická dřevěná na dvě polohy. Do toho měl jakoby mantinel ( velký kojící polštář co šije kamarádka dle přání). Měli jsme ji půjčenou, ale kdybych kupovala, tak asi s vyndavacima spruslema. Od roku a čtvrt spí u sebe ve velké posteli 90×200 od domestav. Má okolo dřevěné bočnice s vlezem v nohách a je nižší, že si tam vyleze sám. Přechod do postele trval asi dva týdny kdy přes den spal v postýlce a v noci postel.
Máme z druhé ruky za odvoz dřevěnou postýlku, přiraženou k naší posteli, no jako plyšákům se v ní pěkně spinká a to je asi tak vše. ![]()
A k těm košíkum. Mě by byl na prd. Já pořídila puzzle na zem a dávala jsem ho tam na zavinovačku, ab měl dost prostoru a mohl se i otáčet jak potřebuje. V lehátku byl vždy jen na chvilku na jídlo. Jako mimino spal v ložnici a já byla v jiné místnosti. No nevím proč bych měla tahat všudes spící dite. A když je vzhůru, tak je ten prostor a rovná podložka stejně důležitější. Stejně když byl vzhůru tak jsem ho už od porodnice davala na břicho, nebo na zem pod hrazdu, ukazovala obrázky aby se snažil.
@hospodki Tak třeba pro mě byl košík výrazná pomoc, moje dcerka do půl roku trpela častými apnoe, a to tak že přestávala dýchat (bez monitoru dechu by nepřežila, a to je donošená a z neurologického hlediska zdravá) a i když jsem měla monitor tak přeci jen můj zásah byl rychlejší když byla ve stejné místnosti jako já, než kdybych měla běžet přes celý byt. Naštěstí od 4 měsíců začaly epizody ubývat a od ukončeného 7. měsíce už nebyla žádná. Dávat jí na zem nebylo úplně možné (hlavně když první tři měsíce buď jedla nebo spala) protože tu běhal starší syn a dva velcí psi a bála jsem se aby mi jí nezašlápli. Takže než se začala plazit byla v ohrádce.
@Heivka tak zas musíš uznat, ze apnoe nemá každé druhé dítě takže jak říkám, u me by to bylo zbytecne. Za me je to zbytečný kram do baráku. Kdybych každou chvíli ozivovala dítě tak je to něco jiného
@hospodki To sice nemá, ale zase dokud je ještě v břiše tak to neví nikdo jaké dítě bude mít. Pro mě měl košík i výhodu, že je vyšší než postýlka a tak se mi děti braly a pokládaly mnohem snáz než z nejvyššího patra postýlky (měla jsem jen 3 úrovně kvůli stahovací bočnici).