Křest

Napsat příspěvek
Velikost písma:
522
6.10.05 15:54

Nazor

Ahoj holky,
Taky mi to neda pripojit se do diskuse. Navíc jsem v podobne situaci jako první pisatelka (cekam miminko a rozhoduju se). Ja jsem z vesnice na Morave a tam proste lidi do kostela vzdycky chodili, ja jsem krtena i v 18 birmovana, chodila jsem na nabozenstvi . Ale musim rict, ze v soucasne době by me asi dost pisatelek oznacilo za ateistu. Ale: dle meho nazoru vira a to, jestli někdo chodi do kostela zas az tak moc nesouvisi. Ja si myslim, ze vira je velice intimni věc a nevim, proc bych ji mela zduraznovat tim, ze chodim do kostela, když mi to nic neprinasi (a presto si o sobe myslim, ze jsem verici). Mozna je to chyba systemu církve, kneze, nevim, me prijde mse nudna a k nicemu. Prece Buh je vsude, urcite rozumi jakekoli zpovedi a nemusi to byt jen ve zpovednici před knezem presne formulovanymi vetami, stejne tak motlitba. Podle me je mse jenom setkavani vericich (ne jistota, ze jenom odtud me buh uslysi a muzu se mu priblizit), tem co tam chodi se to libi, dokazou se ve skupine a při rizene msi lepe soustredit a priblizit bohu, ale neznamena to, ze jenom tito „aktivni" verici jsou ti pravi verici. Mam spoustu pratel, kteří do kostela nechodi, ale jsou lepsi „krestani" nez ti, co do kostela chodi, ani nevim, jestli se povazuji za verici (ale deti vetsinou pokrtene mají), protože jim to taky pripada jako intimni věc, o kterou se delim jen s Bohem. Vubec bych se neodvazila soudit nekoho, kdo necha pokrtit dite a nechodi do kostela, to je preci mezi nim a Bohem, co si slibili (i když je mozne, ze někdo to opravdu dela jen jako kulturni akci, ale je to věc jeho viry a svedomi).
Ja když jsem se odstehovala z domu, tak jsem do kostela a s církvi skoncila (krome pulnocni, na tu chodim i s manzelem ateistou, ale spis z tradice jako na „kulturni akci"), protože mi prijde jeji existence naprosto zbytecna. Za cele sve detstvi jsem nezazila, ze by byl knez nekomu jakkoli uzitecny, proste jen odrikava fraze, ale prospesneho nedela nic (teda stara se o kostel, ale ze by třeba obchazel nemocne starenky, které do kostela uz nedojdou, rady by si s nekym promluvily a tu duchovni utechu a podporu a pripadne i drobnou pomoc by potrebovaly nejvic). To je moje zkusenost z vesnice, kde jsem vyrostla. Mozna je to nekde jinak nebo se za poslednich 15 let něco zmenilo, nevim, ale ja to citim takto a citim se jako verici a jestli dam dite pokrtit, tak je to ciste moje (a Boha) věc, jak hodlam diteti predat viru (třeba asi ne tak, ze MUSÍ pravidelne chodit do kostela na msi).
Doufam, ze když uz jsem se k této intimni zpovedi odhodlala, tak nekoho privede k zamysleni a vetsi toleranci „netypicke" viry. Omlouvam se za delku.
Bohunka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
6.10.05 17:33

100 % souhlas s Bohunkou, lépe to nešlo napsat.Londa

• Citovat
  • Upravit
294
6.10.05 21:07

Bohunko, věřím, že máš takovou zkušenost, mám takové kamarádky z VŠ. Já jsem nebyla příliš kostelově vychována a jsem za to do značné míry vděčná, protože když vidím historie lidí jako jsi ty, je mi to líto. Ujišťuji tě, že ve velkých městech je z čeho vybírat a stojí to za strávený čas. Nejlepší jsou studentské farnosti, tam vládne opravdu moderní duch :-))) Nevím, kde teď bydlíš, ale jestli do toho budeš mít chuť, tak zkus hledat.
Veru, problém bude nejspíš v tom, že to vypadá, jako bys předpokládala, že Klára (nebo kdokoliv jiný) to za vážné rozhodnutí nepovažuje. Možná si to neuvědomuješ, ale tak Tvůj komentář opravdu vyzní. A to mi na něm vadí, ačkoliv v jednotlivostech máš pravdu.
Peggi, naprostý souhlas.
 Anka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
624
6.10.05 22:48

Bohunko,
máš pravdu, že farář má ve své farnosti na lidi opravdu velký vliv. Pokud je vidět, že se o ně zajímá, snaží se pomáhat, vycházet jim v potřebách a přáních vstříc, věnuje se dětem atd., zkrátka si k nim najde cestu, lidi ho začnou mít rádi. Budou i rádi chodit do kostela na mše, protože jim dokáže přiblížit Boha, budou se cítit povzbuzeni ve svých starostech nebo trápeních.

Mluvím z vlastní zkušenosti, v naší farnosti byl 10 let kněz, který se sice staral o kostel a faru, ale o lidi mu zase až tak nešlo. Řekla bych, že byl dost pohodlný. Rád jenom kritizoval, ve svém kázání házel všechny do jednoho pytle apod. Nechci se tady rozepisovat, ale je fakt, že kvůli němu přestalo hodně lidí do kostela chodit. Prostě jim ta mše, kterou sloužil "nic "nedala.
Teď tu máme kněze nového, předtím působil někde v Čechách ve středisku pro mládež a to je vidět opravdu rozdíl.
Své povolání bere jako poslání, chce tu být pro lidi a pomáhat jim.
Dokáže kolem sebe vytvořit bezva atmosféru, takže jej i děcka berou jako svého kamaráda. Vytvořil tu takové společenství, chodí s nimi na výlety, pořádají různé akce atd.
Taky mše, které slouží, jsou úplně o něčem jiném. Dokáže lidem zprostředkovat Boha.

No jo, kdyby byli takoví všichni knězi, bylo by to super :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1138
7.10.05 09:47

Mě zaráží na římskokatolické církvi právě to, že se liší farnost od farnosti. Na Moravě, zvláště té pravověrné, nelze pokřtít dítě bez církevního sňatku, zde v Čechách to až takový problém není. Jde o přístup k věřícím. Na Moravě je jich dost tak se diktují „tvrdší“ podmínky. Nezlobte se na mě, nikde v bibli není psáno, že do kostela se chodit musí. Vychovávat k Bohu neznamená vychovávat chozením do kostela. Chtělo by to z obou stran více tolerance a více porozumění. Já svoje dítě nepokřtím, právě kvůli rozporům, které k církvi jako instituci mám, ale neznamená to, že ji nebudu učit, že je nějaký Bůh a že je důležité dodržovat určité zá:,–(y. Církev jako taková se mi jednou provždy zprotivila právě pro svou netoleranci a nepochopením a určitou necitelností k našim otázkám života, k tomu jaké dědictví doby si s sebou neseme a svým MUSÍ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
522
7.10.05 09:52

Ahoj holky,
Ja jsem si včera vecer ještě uvedomila, ze jsem mozna ne uplne dobře vysvetlila, proc vlastne o krtu vubec uvazuju, když si myslim, ze oficiality nejsou nutne potreba. Ale to si myslim ja a asi by to pochopili pratele. Ale takoveto uvazovani vubec nechape generace mych rodicu a prarodicu (aspon v naší rodine), podle kterych pokud to není stvrzene nejakym oficialnim procesem, jako by se nestalo. Například muj bratranec, když nedal pokrtit syna, tak teta se chovala, jako by se s nim chystali do centra morove nakazy a malem mela infarkt z toho, ze dite bude vyrustat bez Bozi ochrany. Oni totiz krest berou nejen jako svůj slib, ale taky ze to dite jako privadis k Bohu a vyprosis si pro nej jeho ochranu (a me to prijde logicke, asi to tak je). A moji rodice jsou uz starsi a dost nemocni, tak jim nechci pridelavat zadne další šoky, protože vim, jak se chovali (tatka se mnou pul roku temer nemluvil), když jsem na kolejich zacala oficialne bydlet se svým tehdy ještě nesezdanym manzelem. Takze nakonec to stejne jako u první pisatelky bude sice kvuli rodine, ale ne jako kulturni udalost, ale krest se skutecnym vyznamem. Navíc krest není obrizka a dite nijak neposkodi, nebude mit na sobe zadne „znameni", takze pokud ho to jednou nebude zajimat, tak ani nemusi vedet, zda vubec pokrtene je. A to, ze vyrustalo v rodine s krestanskymi tradicemi a zazemim stejne ze svého zivota vymazat nemuze. A nemuze to ani nijak ovlivnit, stejne jako neovlivnis to, jestli se narodis v rodine bohacu nebo chudaku, v Africe nebo u Eskymaku, nebo v rodine krestanu, muslimu, zidu nebo třeba svedku Jehovovych.
Však pokud bude jednou chtit prestoupit, tak by kazda cirkev mela brat za hlavni, jak se ono rozhodlo a pokud to budou nejaci ortodoxni netolerantni fanatici, tak asi nejsou vhodna společnost pro moje dite a budu rada, pokud ho mezi sebe nevezmou a pokusim se mu to vysvetlit a pomoct mu se s tim vyrovnat. Takze si myslim, ze mu tim, ze rozhodnu za nej nijak neublizuju, však to budu delat ve spouste jinych věci (jidlo, vyber skolky, skoly, jestli bude holka mit nausnice atd).
Jejda to je zas dlouhe. Uz koncim. Hlavne at jsou deti zdrave a vyrostou z nich slusni a stastni lide.
Bohunka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
803
10.10.05 12:20

Zdravím všechny maminky i ty budoucí,
právě jsem obdržela mailík od pana faráře z našeho města. Docela mne potěšil, protože už ve zprávě mi vše vysvětlil. Nenapsal ani slovo proti, přestože jsem mu popsala celou naši situaci. Akorát s tím jménem-nevím, nevím. Prý když není po kmotrovi, tak může mít jakékoliv, které patří nějakému svatému…
Každopádně napsal, ať se za ním stavíme a že to probereme osobně. Až budu vědět víc, určitě sem písnu, jak to dopadlo :wink:
 Klára

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4705
10.10.05 12:31

Ještě že nás ta šílenost netýká.
Moje kamarádka cestovala s dvoutýdenními dvojčaty na slovensko kvůli křtinám jen kvůli rodině manžela a málem ji z toho odvezli do blázince. Nedivím se.
Taky bych asi dobře rozmýšlela. ROzhodovat o dítěti takto bez jeho vědomí mi přijde ujetý. A že jsou věřící příbuzní nemusí nic znamenat. Já jsem za svůj život a styky s věřícími poznala spíš tu skupinu pánbíčkářů, kde platí „čím větší svině, tím větší víra“.
Vůbec mě tahle církev neoslovuje, tresty za hříchy, odpustky - nechápu proč ? Každý za svoje činy nese svoji vlastní odpovědnost, ne? A ne se chovat jako čuně a pak si dojít do kostela pro odpuštění :twisted:
Budhismus je mi v tomhle trochu bližší…
To jsem zabrousila naprosto jinam, to se omlouvám. Jen jsem chtěla říct, že je třeba si to velmi dobře rozmyslet a nenechat se k tomu dotlačit.
 NiKi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2923
10.10.05 12:51

NIkino,

to je mi lito, ze mas na katoliky takovy nahled( tresty, odpustky…). Zrejme dusledek setkani s takovymi typy a mozna krapet „katolickeho tmarstvi“, ktere se do lidi cpalo za totality. Muzu te ubezpecit, ze vira je naprosto o necem JINEM :P Nastesti! Ale tahle poznamka spis patri do jineho tematu :)
Jsem verici, ma rodina tez, ale nesnasim, kdyz pribuzni nuti do krtin nekoho, kdo o to tak moc nestoji a jeste mu delaji ze zivota peklo.
Nastesti katolicka vira je tak vseobjimajici(ostatne uz v nazvu ma slovo „obecna“), ze se do ni vejdou ruzne typy viry a to mi , mimo jine, moc vyhovuje.

Veru

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4705
10.10.05 13:00

Bohunka to tady napsala naprosto tak, jak to taky cítím.
Lepší dělat dobré skutky, pomáhat bližním a být k něčemu, než se modlit v kostele.....
Veru - víš, jaká zvěrstva církev dělala? Upalování čarodějnic, Jan Hus, nerespekování jiné víry než své, znásilňování vírou jiné národy..... a když se dneska z TV dozvídám o mnoha úchylných farářích, tak se mi nediv, že takhle smýšlím.
Nejsem k věřícím naprosto netolerantní, poznala jsem i jeptišky, které byly ztělesněním dobroty, ale stejně mě to neoslovuje.....
Církev by měla pomáhat, nikde se nedočtu, že by třeba dali peníze na dětské domovy, ale že peníze potřebují na kostel, to jo.
 NiKi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2518
10.10.05 13:17

Ahoj holky,

našla jsem dobrý odkaz http://fatym.com/…priprava.htm#I. Úvodní.

Upřímně, věřící nejsem já ani nikdo v mé rodině ani v rodině přítele. Přijde mi docela „divné“, že se leje malým mimčům na hlavu studená (svěcená?) voda. Ale je to každého věc, zda nechá své dítě pokřtít či nikoliv. Pokud jsou rodiče věřící, proč ne? Ale pokud ne, tak mi to přijde divné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
624
10.10.05 13:45

NiKino,
není pravda, že by církev nepomáhala potřebným. Často bývají sbírky právě na pomoc lidem, kteří je potřebují. Ale asi se o tom moc nemluví.

Ale nechápu, proč píšeš, co všechno údajně kdysi církev dělala. Pokud se takové věci opravdu stávaly, muselo to být fakt hrozné a je smutné, že v tom pojem „církev“ vůbec vystupuje. Podle mě jde o zneužití církve. Prostě jakoby nějaká sekta vystupovala jménem církve a páchala zlo. Nevím, jestli mi rozumíš, nevím jak to líp vysvětlit, teologii jsem nestudovala :) .
Protože pojem církev vystihuje něco úplně jiného.

A co se týká TV zpráv o úchylných kněžích, tak to mě též dokáže pořádně sebrat. Je to strašné, takoví lidé by vůbec neměli takové povolání vykonávat.Ale bohužel, hodně takových pracuje třeba jako učitelé, vedoucí nejrůznějších kroužků apod.
Co se s tím dá dělat, mě vůbec nenapadá. Snad by si měli nadřízení své podřízené líp prověřovat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
464
10.10.05 14:36

Ahoj, teď zase nedá pro změnu mně, abych nezareagovala…A to zejména k NiKině… Upřímně mě mrzí, že máš takový názor na církev, bohužel jsi zřejmě nepotkala nikoho, kdo by ho změnil… Ty útočné řeči jsou jako vystřižené z doby minulé…Mně se moc nelíbí, že jsi vystihla pouze jednu stranu „mince“ - to, co se dělo ve středověku je z dnešního pohledu určitě velmi smutné a určitě s tím nesouhlasím, nicméně nezapomněla jsi, že církev udělala také pro lidi strašně moc v oblasti kultury, umění, vzdělání, apod. ? Proč se neustále vypichuje jen to málo, co se kdysi stalo nepěkného…ostatně, kdoví, jak to kdysi ve skutečnosti bylo a co za těmito skutky stálo… Dále si myslím, že se velmi mýlíš v tom, že se církev neangažuje např. v dětských domovech a chce peníze jen na kostely… Myslím, že je to opravdu velmi, velmi zkreslená představa o realitě… Církev (a myslím, že ne jen katolická) se velmi angažuje v oblasti pomáhání druhým - např. veškeré instituce Charity, sbírky na nemocné, apod. Vím o čem mluvím, vlastní zkušenost i zkušenost mé rodiny (a to s nasazením vlastního krku již během totality… - to si myslím, že je o lásce k bližnímu, o kterou jde ostatně v náboženství a církvi zejména… ) Peníze na kostely církev žádá zejména také proto, že je to kulturní dědictví celého národa a jejich údržba je tudíž i záležitostí ostatních…provoz kostelů si věřící hradí sami…Opět vím, o čem mluvím z vlastní zkušenosti mé rodiny… Ještě se zmíním o „úchylných“ kněžích…to je obzvláště smutná historie, ale bohužel i tady je třeba říci, že církev tvoří smrtelní lidé a i v ní se vyskytují lidé nemocní a např. sexuálně úchylní - ve stejném procentu jako ve zbytku populace …To nemá být omluva, spíše upozornění na fakta. Přeju všem a zejména NiKině, aby potkala lepší zkušenost s věřícími, kteří by jí pomohli její názor změnit… Ziza.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1138
10.10.05 19:53

Holky, omlouvám se všem, pro které je církev pozitivní záležitostí. Vím, že se tu tohle téma poněkud zvrhlo od křtin ke kritice církve. Ale nedá mi to. Sbírky na charitu jsou fajn. Ale setkala jsem se s příběhem invalidího důchodce, kterého chtěla jeho matka nechat pohřbít s církevním obřadem. Farář se nejdřív ze všeho ptal na zpověď a pravidelnou návštěvu kostela. Nelíbilo se mu, že matka za mrtvého odmítla nést zodpovědnost, protože jako dospělý do kostela nechodil. Pak si ještě nechal zaplatit za obřad částku, která pro tu rodinu nebyla málo. To se mi dělá trochu nevolno. Tady problémy církve nevyřešíme. Každá mince má dvě strany. Nikomu jeho zkušenost a názor neberu, jen všechny prosím: „Budte tolerantní…“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
803
10.10.05 21:24

Tak jsem sem znovu jukla a koukám, že se to tu nějak zvrhlo :roll:
Holky, neblázněte :wink: my chceme jen nechat pokřtít našeho mrňouska. Neděláme to na nátlak rodičů, přítel nechal konečné rozhodnutí na mě a já mu ráda vyhovím. Dokonce s klidem řeknu, že se na to těším. Pro mě to bude něco nového a co se týče následné výchovy/nevýchovy k náboženství, to se uvidí…
Jinak k tomu, co kdy církev udělala, neudělala…to by se tady mohlo rozebírat tolik diskuzí na různá témata, co kdo kdy udělal,jestli to bylo špatné nebo dobré… :roll: Co člověk, to názor :wink:
Tak se tu moc nerozčilujte a užívejte si rodin a mimísků
 Klára

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný