Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Lamvi, moc gratuluju. nenech si zkazit radost, vždyť jsi o miminku vždycky mluvila. Popravdě moc ti závidím
Mě to čtvrtě nějak pořád leží v hlavě. Zatím, ale převládají racionální argumenty. Mj. mě volají z práce, jestli tedy plánuju nástup, nebo. Taky vidím, jak obtížné jsou další aktivity, když hlídání je jen občasné a nepravidelné. Jsem pak nervozní a hrozně mě irituje, že jsem nedobrá na děti. Ale zatím sjem relativně mladá, tak si říkám, že třeba prtubnem benjamínka
Hlavně, že muž stojí při tobě.
Což mě inspirovalo k tázce. Máme taky některá v sobě takový rozpor: Jsem hrozně ráda, že máme tři děti, chtěla bych moc i to čtvrté a zároveň vnímám, jak mi to brání v „rozletu“, jak bych se ráda ponořila do práce nebo se učila jazyky… ne, ničeho nelituji, jen mám teď nějaké akční období a Matouš se mi třeba zrovna teď věší na nohu, ječí atp.
Harpyje. Chápu tvoje obavy. Měla bych to taky tak. Zas váš příběh je tak silný… Není to jedna paní povídala a podobných je tak málo. Budu se modlit, aby tvoje svědectví uzrálo a pokud bude On chtít, určitě „půjde ven“, i přes všechny strachy ![]()
Rafuško, nechci radit, ale s botama nepospíchejte. Pokud hlavně nechodí, radši teplé ponožky. A zubař
. Nás čeká další společná v prosinci, půjde i Matouš, tak jsem zvědavá.
lamvi, u nás nového nic moc. Nejzvláštnější pro mě je, že Mat stále nemluví, na což nejsem zvyklá. O to víc se vzteká, že mu nerozumíme
.
musím, nebo se mi tu dítě zmrzačí…
Ahoj,
Lamvi: jsem moc ráda za dobré zprávy - že jsi těhotná, že se babi umoudřila, že se těšíš a že jsi v pohodě. Pokud bys chtěla tu autosedačku, domluvíme se. Nic za ni nechci.
Maky: no já bych taky šla do čtvrtého, nebýt Danečkovy nemoci. Je to pro nás všechny veliký zápřah, v podstatě jedeme všichni už nyní na 100%, včetně manžela, babiček a dědečka. A zapojili jsme i kmotříčky
. Takže pokud by si čtvrté miminko cestu k nám našlo, přijali bychom jej s láskou, ale raději nepřivoláváme. Práci x děti vůbec neřeším. Myslím, že jsem lepší matka než ekonomka, že mě tahle „práce“ víc naplňuje. Tož takto je u mě…
Harpy: snad už je Klárka dobrá…? A co Ondra, jak se vyladil se sestřičkou?
Jinak budete-li chtít vědět o Danečkovi, napište SZ. Včera jsme měli hroznou krizi. A to tak, že jsme všichni byli celkem hotoví. Je to asi tak, že přežíváme jen z naděje z každého dalšího dne. A z víry.
D.
Ahoj holky, díky za podporu.
Moc mě to těší.
Maky taky je dilema jak to všechno skloubíme. Máme malé auto, já jsem si pořídila auto na leasing a jak to všechno vyřešíme. V práci toho mám tolik a jezdím na služebky do zahraničí atd.
Jen prostě Bůh zasáhl do našeho shonu a našich plánů.
Jsem přesto moc štastná, ze začátku jsem si to nedokázala představit v reálu, ale ted to beru jako vůli Boží a on ví co je pro nás nejlepší.
Jinak s manželem to nebylo jednoduché, on se tchýně strašně bojí, i on měl otazku a nemůžeš si to nechat vzít.Řekl to před ní a mě to úplně odzbrojilo, nevěděla jsem kudy kam. Pak jsme to probrali a on říkal, že to řekl ze strachu před ní, přiznám se i já se strašně bála.
Pak jsme o tom mluvili a mluvili, přemýšleli o stěhování do bytu a pak jsme tchýni řekli, že se odstěhujem a ona si uvědomila, že v celém domě zůstane sama, přemýšlela a pak nám přišla říct, že nechtějí abychom odešli.
Tak snad je to zlé za námi a ted se těšíme, už se těším jak to řeknem holkám, ale ještě nějaký čas počkáme.
Všem krásný týden plný Boží milosti Barča
Lamvinku, moc gratuluju! Jsem ráda, že je po bouřce s babičkou a že pročistila vzduch. Pokud to jenom trošku půjde, užívej (-te) si to.
Demi, myslím na vás. Vím, že už jsem s tím jak zaseklá deska, ale nějak nemám slova.
R.
Jé, Barborko, moc vám gratuluju.
počkej, to nejmladší bude mít babička nejradši a vůbec to není jen tak, že si „k vám našlo cestu“ - třeba najde lék na rakovinu.
Jj, holt bude třeba větší auto ![]()
Demi, jen se poděl, sdílená starost = menší starost. Měla jsem naději, že u vás všechno jde v rámci možností jako na drátkách. ![]()
maky, kolik je Matovi? Dost často se stane, že dítě dlouho nemluví a pak je naopak k nezastavení. Máme souseda (sousedi jsou do 0,5 km od baráku
) - má 5 a pusu nezavře a do 2 let neřekl ani slovo.
Já třeba jsem chtěla 4 děti, co jsem se dala navážno dohromady s manželem. Byli jsme doma 2 a to je málo a říkala jsem, že 3 jsou liché číslo … Nějak to už vidím jinak, jsem ráda, že mám práci a že se dá ošéfovat situace doma - Vojta není ve školce, celé dopoledne (a kousek přes) ho má na krku babička … A jsem holt už pohodlná
- to jen, abys věděla, že se s tím nepreš sama. ![]()
Harpyje - no na fotce vypadá Klárka jako krásné zdravé miminko, jestli máte nějaké starosti, tak to mě mrzí a doufám, že z toho holčička „vyroste“. ![]()
ahoj holky
Chris zdraví, je s Pavlíčkem v nemocnici - opět pro pdezření na zápal plic - ted večer psala, že nález není velký, atb zatím nenasadili - tak na ně vzpomeňte.
Lamvínku - to s tím odstěhováním z bytu by byla první věta, kterou bych babičce řekla při jakémkoli pokusu diktovat mi počet dětí (no já jsem držka a vaši babičku - možná nastěstí - neznám) Dobře že si babička uvědomila, čím vyhrožuje a že je to celé pěkný nesmysl ![]()
Ale jaks to psala- tvuj muž tedy musí být pod slušným tlakem, že se jejího názoru tak bojí - i když je to pro ni asi ted hodně těžké, jsem přesvědčena, že celá tahle situace bude pr ovaše vztahy to nejlepší co vás mohlo potkat ![]()
Maky -jooo, taky ted přemýšlím, že s případným třetím dítětem budu muset asi výrazně omezit svoje pracovní aktivity- ted to jeste jde, ale se třemi? neumím si představit… a nevím, jak to se mnou bude, myslím, že jsem lepší matka, když můžu občas děti hlídat někomu jinému a samavypnout někde v práci.
díky za starost o Klárku - už je úplně dobrá, nic horšího než horečka se nevyvinulo. Dneska aktuálně řeším kyčle - máte taky nějakého doktora, kterému nedůvěřujete, protože se chová jako magor? Tak mne rozhodil (široký balení dává snad každýmu dítěti bez ohledu na diagnozu, zastrašuje, nic nevysvětlí, když se zeptám, bud se urazí a nebo ze mne dělá nesvéprávného jedince, který nic nechápe, grrrr) že jsem se rozhodla jít konzultovat stav Klárčiných kyčlí s další dr.
Knoflice, chci napsat článek o tom, jak se ke Klárce stavěli dr. prenatálně - jinak jí nic není, je to zdravá holčička. ![]()
maky - jsem konečně klikla na tvuj odkaz na dokument Nejtěžší volba - ten jsme viděla už tehdy, ale proklikala jsem se k blogu Juliánky s edwardsovým syndromem - „potěšilo“ mne, že její rodiče říkali genetikovi „dr. Mengele“ stejně jako já s mužem ![]()
Knofli, Matoušovi bude 1a3/4r.(metr). Srandovní je, že on „mluví“, ale nějakou svahilštinou. Výborně intonuje a napodobuje ton, „zpívá“, když mu řekneš, ale nejsou to slova. Srozumitelně řekne, akorát máma a to ještě musí chtít
. Jako nějak moc to neřeším, ale je to nezvyk proti MaB, kteří mluvili v roce a B v Matoušově věku říkala jazykolamy ![]()
Harpyje, takového doktora jsme měli, už nemáme. Ale taky to všechno bylo řízení boží, protože nová pediatra přišla do města zrovna když jsem si řekla, že pohár mojí trpělivosti s chováním p.doktora přetekl. Já jsem taky výrazně lepší matka, když mám saturovány své potřeby „rozvoje“ (jedno jestli nějaké cvičení, učení - momentálně jsem se rozhodla, že pokořím angličtinu, abych se normálně domluvila - nebo práce). Bohužel nám nikdo nechce (v druhém případě nemůže)hlídat ani dvě děti, natož všechny tři, a to si nemyslím, že by byly nějak extrémně zlobivé. O pravidelném hlídání si můžem nechat úplně zdát. Ale jo, nějak to jde i svépomocí, ovšem s tím, že manžel moc aktivit mimo dům nemá; jemu to naštěstí nevadí.
Demi, napsala jsem ti SZ
Lamvi, jak je? Co v práci, zvládáš, nebo budeš muset skončit?
Musím ještě prosvištět chvíli anglinu, než Matouš zjistí, že jsem u PC ![]()
Zdravím všechny!
Asi 14 dní stávkoval net, tak jsem byla mimo.
Demi,
já bláhová žila od posledního hovoru s Tebou v daleko pozitivnějším smýšlení ohledně Danečka, ale jak je vidno, stav je kolísavý.Moc na Danečka myslím a v modlitbách je semnou.Ten zavedený katetr mne zvedl ze židle, ale jak si pokorně popsala, můžou zato všichni a nikdo.
Moc na Vás myslím, na celou rodinu, protože si dovedu představit jak náročné to pro vás musí být
!
Lamvínku,
Tobě ze srdce blahopřeji.Vždycky mě tyto zprávy nějak zahřejí na duši a přistihuji se, že se pokojně usmívám.
Ostatním přeji poklidné podzimní dny a úsměv na tváři!
Alice
Ahoj holky, jsem doma, dočtu vás.
Pavlíček má stále ještě kašel, ale Ventolin budeme aplikovat doma, jinak mám pocit, že jsme tam byli celkem zbytečně.
Chápu, že dušnost je problém, ale Ventolinem se spraví do dvou hodin od přijetí do nemocnice, přesto jsme tam byli dva dny.
Jsem smutná ze zpráv o Danečkovi a mé starosti mi připadají zcela banální, resp. žádné.
Barčo moc gratuluju
a přeju, ať všechno dobře zvládáte.
A protože jsem to tady ještě nenapsala, tak zveřejňuji, že i nás by mělo být o jednoho víc - když to dobře půjde, tak v dubnu.
V pondělí jsem byla na UZ, lékař upřesnil úplně první měření… začala jsem 12tt ![]()
Ahoj holky,
Chris gratuluji ti to je nádhera taky mám termín v dubnu tedy 29.4.
Jinak já v práci zatím se držím, i když to zvracení a nevolnosti mě dost zmáhají, ale při práci aspon trochu zapomenu a utíká mi to.A vzhledem k splátkám musím. Trochu jsem zvolnila v odpoledních to už jen jednou v týdnu a následný den mám volno.
Nějak se mi stále honí myšlenky hlavou ohledně vad a tak, nějak se toho nemůžu zbavit, potom jak mě strašili se Zuzankou, zjištuji jak jsem starší tak jsem víc citlivá na vše. U holek jsem si to ani nepřipouštěla.No nebudu tady deprimovat.
Demi tobě jsem psala SZ, co víc dodat v myšlenkách a modlitbách jsem s tebou.
Všem krásný den Barča
christabel píše:Chris,
A protože jsem to tady ještě nenapsala, tak zveřejňuji, že i nás by mělo být o jednoho víc - když to dobře půjde, tak v dubnu.
V pondělí jsem byla na UZ, lékař upřesnil úplně první měření… začala jsem 12tt
Ahoj holky!
Dnes jsme byli všichni u paní zubařky. Aňulka seděla tatínkovi na klíně a na 2 pokusy otevřela pusu, což považuju za velký úspěch. Zatím se žádné další zuby nechystají. Já i manžel jsme uspěli bez ztráty kytičky.
Chris, moc gratuluju.
Vypadá to, že doktoři potřebují splnit nějaké limity, jinak nechápu, proč jste v nemocnici byli 2 dny. A co Helenka? (Snad si pamatuju dobře)
Alice, jak se máte? Doufám, že jste zdraví?
Harpyje, škoda že nebylíš tady. Na ortopedii se tu střídají 3 Dr. Já jsem chodila ve středu a to tam byl mladý a moc hodný. Doufám, že u jiného Dr. jste dopadli mnoem lépe.
Maky, boty jsem zase odebrala. Aňulka hodně chodila kolem nábytku a až teď začala lézt po kolínkách. Naštěstí mám ještě několik pletených botiček a ještě další přidělám. Přišlo mi, že i přes 2 ponožky, je jí zima.
Opatrujte se.
R.
Christabel, tobě taky gratuluji! ![]()
Lamvinku, taky jsem v tom třetím těhotenství byla nějaká nejvíc ustaraná, nějaká předtucha nebo co a když všichni kolem říkali, tak ať vám to vyjde, tak jsem si říkala, hlavně, ať je Kateřinka zdravá (všem okolo bylo jasné, že po dvou holkách chceme toho kluka
) Se říká, že když je ti špatně, tak je těhotenství vpořádku, no nic, těch pověr je, člověk by z nich pad.
![]()
Rafusko, krásná fotka, jste moc pěkné holky. ![]()
Harpyje, noooo, já se za široké balení přimlouvám
zlobit kyčle začnou až po třicítce … Jinak je toho kolem papírových plínek víc, o čem se dá diskutovat a co se projeví až ty děti dorostou do toho „správného“ věku…
Alice a co nového u vás? Poslední zpráva snad byla ta jobovka o slezině, že? ![]()
Demi, srovnávám si v hlavě, co ti napsat … je to drsné …
Chtěla jsem ráno něco vyplodit (Matouš strašil v pět a pak ještě výjimečně vytuhnul), ale než jsem dočetla, už tu zas synek úřaduje ![]()
Tak jen velká gratulace Chris! Tentokrát jste si dali luxusní rozestup, plánujte čtvrtě do páru?
![]()
Další snad večer, jedem s Matoušem koupit podzimní boty.Taková hurá akce vlakem, musíme se vrátit, abychom vyzvedli Bětku po o, tak snad dráhy dovolí ![]()
Ahoj holky!
Rafusko,
fotka s Aničkou je opravdu krásná.Ta vaše holčička roste jako z vody.Pěkný pohled.Jak dopadl manžel s prací?Naposledy jsem četla, že odešel kvůli platovým podmínkám.
Někdy mne solventnost zaměstnavatelů rozlítí.
Demi,
děkuji za SZ.Při čtení mi bylo velmi úzko, ale musím podotknout, že Daneček má opravdu bohabojné rodiče!
Knofli,
slezina nám srostla takovou rychlostí, že pan doktor na ultrazvuku nevěřil svým očím.Lékaři upozorňovali, že rekonvalescence bude jistě dobrý půl rok a ejhle, za dva měsíce, byl náš Tobík v pořádku.Jsme moc rádi, že to mělo takový dobrý konec!
Jinak období podzimu u nás má kolísavou chřipkovou tendenci.Nyní s ní zápolí Verunka a trochu Šimulka.Krystýnek s Tobiáškem se drží.
Lamvínku,
s tím přemýšlením nad postižením děťátka
.
Když jsem zjistila, že čekáme Šimonka, moc jsem se vyděsila.Ani ne tak myšlenkou přírůstku, ale možným stižením autismu, který má Krystýnek.Co já probrečela nocí.Co já se nahourala do manřela, aby mě ubezpečil, že malé bude zdravé (jako by měl mít věšteckou kouli)
.Dnes vím, že to bylo bláhové a nemělo to reálný podklad, jen vkrádající zlovostná myšlenka, která mě ochromovala.
Raduj se z očekávání a chmury zažeň
!
Krásný den!