Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Všechny moc zdravím. Měla jsem teď takové hodně hektické období a nebyla chuť na souvislejší psaní.Děti byly nemocné, pak se na to chviličku srovnalo a Míšovi se opět vrátilo. Měl horečky, neklesaly, nakonec jsme skončili na ATB, snad zaberou. Přes den je lepší, blbé jsou noci. K tomu se modlím,aby to nechytli Bětka s Matoušem. Onemocněl i muž, který to samo snášel nejhůř
. Bohužel klasika, nemohl být moc doma, tak v podstatě ležel jen den a půl. Ale jinak v vlastně dobré, když čtu příběhy některých z vás… Teď nám nastává slavící období. Míša bude mít narozky, Bětka měla svátek, tak jsme oslavu hodili na sobotu, aby nám to nešlo do adventu. Pokračujem s dalšíma v lednu
.
Harpy, s mateřskou mi mluvíš z duše. Jsem vděčná, že mám na děti relativně čas, i když jsem si nabrala tolik „zbytečných“starostí s družstvem, že mám sto chutí s tím každý den praštit. Akorát, že já mám v sobě tu „starozákonní“ spravedlnost a nedá mi to. Ovšem dala jsem si závazek, že si to tak nesmím pouštět k tělu. Jsem ovšem hodně rozmrzelá z lidí. Každý nadává, pořád se bečí, že lidi mají málo peněz, ale když má člověk něco reálně ovlivnit, strašně málo lidí projeví aktivitu nebo vůbec promluví
. Já tuhle pštrosí povahu nechápu. To mě asi štve nejvíc. Manžel říká, že být to za komunistů, tak se z toho zblázním a ještě mě zavřou ![]()
Rafu, gratulace oslavenkyni a doufám, že už ses zklidnila.
Lamvi, Chris, ať miminka rostou a vy jste v pohodě.
Demi, četla jsem váš příběh v SZ, ale budu muset ještě min. jednou, je to fakt hutné
. Každopádně mě těší úspěchy v domácím ošetřování.
Mějte se, musím pádit dělat pozdní oběd, než se Matouš vzbudí. M
Ahoj holky,
zase koukám, co toho přibylo.
Lamvi, přeju ať miminko hezky roste a ve škole lépe zvládáte, musí to být pro tebe náročné, sama vidím, jak potřebuju odpočívat.
Demi, přístup fotografky ![]()
Také bych tam už nešla, já tedy nevím, ale když pracuje s dětmi, tak snad musí být na některé věci připravená, správně píšeš, dítě není žádná modelka.
Adventní deníček by byl skvělý ![]()
Maky - napíšu ti mail.
Gerberko, tak uvidíš, možná ta diagnoza pomůže v komunikaci se školou a třeba dostanete nějaká doporučení, jak I. dál rozvíjet, tak třeba to bude přínosné… ![]()
Rafuško, dodatečně vše nejlepší Aničce k narozeninám ![]()
Jinak já už jsem za polovinou - viz metřík - a bude to chlapeček ![]()
Měla jsem tušení na holčičku, tak jsem byla překvapená, protože tentokrát poprvé mne tušení zmátlo.
UZ ve 20. týdnu byl OK, screening ve 13. také, trochu mne rozladilo, že jsem razantně neodmítla tripply, tak tam vyšlo něco trochu zvýšené, s doporučením na genetickou konzultaci, ale vybodla jsem se na to, na AMC stejně nechceme a mi se nějak nechce stresovat.
Mimi už několik týdnů roztomile kope a dostali jsme úžasnou fotku z UZ, některé rysy se dají krásně poznat, po kom z rodiny jsou, no krása ![]()
Jinak jsme teď měli kolotoč bacilů, rýmy, kašle, průdušky, uši, podzim byl v tomto ohledu takový nic moc, jsem ráda, že dorazil mráz a bacily snad spálí. Obě děti nechám, hned jak z toho budou venku, naočkovat Prevenarem, po tomto období se to ukázalo jak nutnost.
Ahoj holky!
Včera jsme byli na roční prohlídce. Aňulka má 7400g a 73 cm. Má 13 zoubků a 14. už je vidět, ale ještě se neprořezal. Dostala 4. Prevenar. Večer byla ukňouraná, ale teplotu neměla, usnula o 30 min dříve a krásně spala celou noc.
Včera jsem stáhla fotky, tak se můžu chlubit. ![]()
Opatrujte se a marodkům brzké uzdravení.
teda Rafuško, to je krasavice! moc vám to sluší a Aničce vše nej k prvnímu roku života.
a se sociálkou bud klidná, myslím, že je úplně jasné, že je Anička vaše ![]()
AHoj,
holky máme za sebou pár stresových dnů - ostatně koukám na příběhy od vás, a taky vás stíhají virozy…
U Danečka jsme naštěstí včas zachytili počínající zánět pobřišnice, ale tak nějak došlo opět na Boží pomoc a dnes je všechno v pořádku. Já to prostě nechápu (nebo chápu velice dobře…), Daneček je sice od dneška na ATB, které mu vpichuji do dial.roztoků, ale je třetí den zcela bez jakýchkoli příznaků. Nic jsem s ním nedělala zvláštního, jen jsem se včera modlila. A samozřejmě jsme byli u našeho dr. v nemocnici, a dobré… Nějak to ustalo (dnes je třetí den), Daneček je v pohodě doma, byl po celou dobu bez teplot, normálně jí, normálně se pohybuje, bříško ho nebolí, jen ve filtrátu měl po 3 dny několik kousků bílé sraženiny (asi výpotky z bříška). Dnes už je vše úplně čisté, takže ATB má víceméně preventivně, aby se zcela zhojila možná zánětlivá ložiska v bříšku. Dneska ráno jsem si zpívala, ani nevím jak „kdybych na nebesa vystoupil, jsi tam, kdybych klesl do podsvětí, jsi tam, kdybych se usadil u nejzazšího moře, i tam mě povede Tvá ruka, bude mě držet Tvá pravice…“ Jsou to slova velikonočního žalmu
.
Dr. nám v nemocnici říkal, že ty léky dal Danečkovi raději z toho důvodu, že už 2× se jim nevyplatilo u jiných dětí čekat, zda si s tím poradí samy, a následoval rychlý postup peritonitidy, s obrovskými otoky, dialýza neodváděla žádný filtrát, a když ano, tak měl konzistenci tvarohu. U tak malých dětí to prý jde dost rychle, tak jsme raději obezřetní. Ale díky Bohu, už to bude snad dobré. Pořád jsem přemítala, jestli jsem neudělala nějakou chybu v dodržování hygieny při kontaktu s dialýzou, ale na nic nemůžu přijít. Sestra mi říkala, že to je úplně jedno, protože u tak malých dětí stačí dvou denní zácpa a částečka stolice ze střev se dostane do břišní dutiny…
Maky: já jsem zvědavá, co napíšeš ![]()
Rafuško: tak nějak mě ty fotky s Aničkou dostaly… tak nějak brečím… je hrozně krásná.
No, Petřík má skoro 10kg a začíná pěkně mluvit. Rok bude mít za měsíc ![]()
Chris: jejda, to ti to ubíhá… A chlapeček -
. Budeš chtít poslat nějaké oblečky? Mám doma plnou krabici a budu mít další. Petřík roste rychle ![]()
Moc všechny zdravím! Deníček bude po první adventní neděli.
D.
Holky,
dnes v Magazínu Lidových novin vyšel článek, který mě nadzvedl z židle. Harpy, ty si vzpomeneš…
Zítra si ho můžete přečíst tady, budete-li mít chuť a čas: http://www.lidovky.cz/…n_noviny.asp?…
Bože můj, doufám, že ne všichni lékaři jsou podobného ražení. Chtěla bych panu doktorovi v reakci na onen článek něco napsat, ale cítím jen únavu.
Tak snad jen: pane doktore - Juliánka není nešťastná. Fakt ne. A neurážejte se pro pravdu. Ostatně - vy máte tu svoji.
Krásnou první adventní neděli!
Demi, tak zase na vás něco přišlo?
Dobře, že už je zažehnáno.
Víš, já bych se toho lékaře chtěla zastat. Ono asi záleží, jakýma očima se na to díváš. On má v mnohém pravdu. On svoji práci přeci odvedl dobře … Ne, opravdu si nemůžu pomoci a dávám mu v mnohém zapravdu
I chápu potřebu napsat, co napsal. Nesouhlasím sice se vším doslova, ale prostě v mnohém pravdu má. ![]()
Ahoj!
CHtěla jsem napsat něco o naší dnešní mši, resp. myšlence, která tam zazněla, ale začnu s Demiiným odkazem, ono to v podstatě souvisí ![]()
Demi, nedivím se, že cítíš únavu. Je divné, že dneska musíme neustále vysvětlovat a jakoby omlouvat věci tak „normální“ jako nechat si dítě byť postižené, nechat „dožít“ v těle matky dítě, které má po porodu umřít, nebo jen takovou blbost jako mít víc než dvě děti.
Text jsem přečetla tak do třetiny, pak už jsem to jen přelétla, protože pokud se doktor domnívá, že když podstoupím testy, tak to prostě musím „řešit“ (potratem), že kdo podstoupí testy a pak si dítě rozhodne nechat nebo nedejbože stále doufá, že dítě se i přesto narodí zdravé (ano, je to iracionální, ale lidské, ne, navíc i díky této iracionalitě jsou Juliáně tři roky), jen plýtvá prostředky, pak
. Myslím, že v jeho rádoby sofistikovaném názoru je vidět ona zvrácenost celého systému i myšlení doktorů, kteří se kolem toho motají. Zvlášť mohutnost jejich ega (poradili jsme, a oni neposlouchají!) A pláč nad omezenými prostředky, kterými se omlouvá, že ženě není poskytnuta absolutně žádná psychologická pomoct v tak hraniční životní situaci
No, hlavně, že se stále najdou peníze na nespolehlivé tripply, když si stejně většina žen ráda připlatí na NT screening, pokud jim to dr. řekne. To, že všechny testy jde jednoduše odmítnou mě vyloženě pobavilo, protože o dobrovolnosti se ve většině ordinací vůbec nemluví. Mě třeba sestřička nabrala krev, aniž by považovala za nutné mi vysvětlit k čemu to, když jsem se optala byla velice udivena mým dotazem a jen něco obecného prohodila. A to můj dr. patří k těm benevolentnějším (tj. že cukrovku jsem třeba odmítla a nikdo se nevyvracel, proč). Podobně by se dalo jistě ušetřit na opakovaném vyšetřování krevní skupiny a Rh faktoru u vícerodiček atp.
Popravdě mi ten článek ale přijde dost zmatený, nebo se mi nějak divně zobrazuje. Nepochopila jsem ten závěr, kdo to vlastně píše a který lékař píše ten začátek, ten co je tam podepsaný na závěr? jak říkám, jen jsem to přelétla, takže mě kdyžtak uveďte v obraz ![]()
No a teď k té „myšlence“ ze mše. Kněz mluvil o nové módě mezi věřícími, zapisovat úmysly na mši za „uzdravení rodových kořenů“, či co. NIkdy jsem před tím o tom neslyšela, takže mě dost překvapilo, že to spočívá zhruba v tom, že si někdo myslí, že jeho hříchy a útrapy (např. rozvod, nemoci atp.) způsobilo špatné chování jeho pradědečka
. Každopádně tam kněz citoval Písmo, čímž tuto bizarnost vyvracel (ono by to šlo i selským rozumem, ale takhle samo lepší), a na závěr uvedl citát z uzdravení slepého. „Cestou uviděl člověka, který byl od narození slepý. Jeho učedníci se ho zeptali: ´Mistře, kdo se prohřešil, že se tento člověk narodil slepý? On sám, nebo jeho rodiče?´Ježíš odpověděl: ´Nezhřešil ani on ani jeho rodiče;je slepý, aby se na něm zjevily skutky Boží.´ (Jan 9,1-3). A mě zaujalo, že je to (alespoň pro mě) vlastně odpověď na tu často pokládanou otázku "proč já“, „čím si to kdo zasloužil“ a vlastně i na Juliánčin život…
Ať nás láska Boží provází celý advent, ať dáme šanci Ježíši narodit se i v našem srdci. Krásnou první adventní neděli všem! M
Edit: Děti chtějí vidět „metříky“, tak je vkládám ![]()
Příspěvek upraven 29.11.10 v 08:07
Knoflice píše:
Víš, já bych se toho lékaře chtěla zastat. Ono asi záleží, jakýma očima se na to díváš. On má v mnohém pravdu. On svoji práci přeci odvedl dobře … Ne, opravdu si nemůžu pomoci a dávám mu v mnohém zapravduI chápu potřebu napsat, co napsal. Nesouhlasím sice se vším doslova, ale prostě v mnohém pravdu má.
Teď teprve jsem si přečetla tvůj komentář. Nevím, jestli jsi dokument Zachraňte Edwardse viděla, já jo. Možná proto to vidím trochu jinak. Jednak tedy obecně nesouhlasím s tezí: „podstoupili jste testy, tak s tím něco dělejte, když s tím nechcete nic dělat, tak nechoďte na testy, ušetříme“ a druhak, když on si bere do pusy Juliánčiny rodiče a cítí se jejich příběhem osočen, pak musím říct, že jsem v tom dokumentu nezachytila kritiku lékařů, pouze jednou, když se pozastavovali nad tím, že dr. (zcela neprofesionálně) neustále vypisují do žádanek na poporodní vyšetření „Juliána S., ES diagnostikován před narozením, matka odmítla přerušneí těhotenství, odesíláme na vyšetření srdce…“, což mi taky přijde úchylné, když to s tím samotným vyšetřením vůbec nesouvisí. On se cítí uražen, že je tam zpochybňována odborná úroveň lékařů, ale tam ji nikdo nepochybňoval, jen bylo konstatováno, že ne vždy je jejich diagnoza stoprocentní („dítě zemře v průběhu těhotenství, při porodu, nejpozději do 1roku“) a že problém našeho ztravotnictví je v přístupu k ženě jíž je podobná nemoc dítěte - plodu sdělena. Vůbec celý ten dokument není kontroverzně zpracován, naopak je to v podstatě nuda, proti takovým těm investigativním dokumentům, je to hodně intimní. Mi z toho nejvíce zůstalo v paměti, jak si v drobnostech projevují lásku, dotyky, pohledy, vůbec ne kontroverze se zdravotníky… Jeho reakce mi přijde ve stylu „potrefená husa“. M
Ahoj holky, tak já jen že jsme OK, mimi už začíná kopkat, tak si to užívám, jinak Chris jak píšeš mám pocit že mám období zimního spánku, jsem strašnšě unavená, jen není kdy si lehnout.
S holkama stále bojujem se školou, Zuzi už konečně zdolala nemoci a začala chodit do školky.
V úterý mám poradnu s velkým ultrazvukem tak se moc těším.
Všem požehnanou adventní neděli.
Demi moc na vás myslíme.
Všechny zdravím vííc už únavou nestihám.
Jen ještě gratulace malé Aničce je nádherná.
Barča
Ahoj holky!
Rafuško, krásná holčička ![]()
Barčo, necháš si říct, co to bude?
Demi, oblečky asi poslat nebude třeba, po Pavlíčkovi něco ještě mám, protože jsme tu v okolí neměli žádného letního chlapečka, určitě taky něco dostaneme a dokupovat toho nebudu moc. Takže asi bude praktičtější, když oblečky udáš někde u vás, aby odpadlo posílání sem a tam ![]()
A jsem ráda, že jste zdárně zvládli další úskalí!
Dokument o Juliánce jsem neviděla, přiznám se, že na to ani nemám, ale články čtu, Magazín LN jsem četla a též mne to nadzvihlo, ale všechno už tu za mne napsala Maky.
Opravdu jsem se nad tím pozastavovala - lidé, kteří jdou na vyšetření, na něž mají nárok, ačkoliv potrat odmítají předem, si počínají pokrytecky ![]()
A pan doktor asi žije v jiném světě, než my - jinak by věděl, jak se lékaři dívají na odmítání vyšetření v těhotenství, jaký nátlak často provádějí ![]()
A teď jestli jste zaregistrovaly v LN polemiku, ta je ještě horší, byla vyprovokovaná článkem o tom, že nedonošené děti by se neměly vůbec zachraňovat, protože pak jenom živoří a je to vůbec celé proti přírodě. No autor se asi učil u dr. Mengele, jinak to nevidím, ale odkaz nedám, kdo jste to nečetl, ani nečtěte, protože proti tomu je zmiňovaný magazín čajíček.
EDIT: Mi už tedy stačilo, jak ten genetik v magazínu mluvil zásadně o „plodu“ a ne o dítěti. To je tedy skutečně vysoce lidský přístup ![]()
A jak se pozastavoval nad tím, že veřejnost více neoslavuje úspěchy a možnosti prenat. screeningu.
Moc zdravím.
Maky: ano, přesně tak i na mě příspěvek onoho lékaře působil. Nepochopila jsem, proč se tolik divil, že k natáčení dokumentu nebyl přizván on, ani nikdo z jeho kolegů, o jejichž odbornosti jistě nepochybuje nikdo, kdo dokument natáčel… Nad takovou dávkou ješitnosti už nejde ani mávnout rukou… Co by ještě tak asi vykládal, však už toho řekl dost. Ten film nebyl o jeho odborných kvalitách, ale o kvalitách zcela jiných…
Nechápe zřejmě ani proč film vznikl (čemuž se nelze divit, tohle nechápe mnoho poněkud omezenějších jedinců, jak vyznělo z následné internetové diskuze). Podle mě je posláním filmu upozornit společnost (nebo i rodiče, kteří se nacházejí v podobné situaci, kdy řeší takovou otázku), že možnosti jsou dvě, ne jen jedna.
Matka Juliány prošla všemi doporučovanými těhotenskými testy. Dovedu si představit, co prožívala. Chtěla být informovaná, chtěla se připravit. Podle toho, co jsem od ní četla, do poslední chvíle doufala, že jde jen o omyl, který všechna další vyšetření vysvětlí. A když se tak nestalo, lékař jí po telefonu sdělil, že doporučuje potrat, a aby si jen k němu přišli pro papír. Nazdar. V podstatě tím dal najevo, že nepředpokládá, že někdo může mít vlastní hodnoty seskládané jinak, než on sám. Myslím, že ho to asi ani nezajímalo.
Čím se vlastně rodiče Juliánky provinili? Jen tím, že neuposlechli „dobře míněné rady pana doktora“ a nedali své postižené dítě. Jsou z mála těch, kteří cítí, že je rozdíl, když člověk odejde v kruhu svých milujících blízkých, v případě dítěte v náruči svých rodičů, a tím, když je bezejmenný „plod“ součástí biologického odpadu. Dopřávají Juliánce její čas - jaký luxus v současné době.
Tolik na vysvětlenou, Knofli.
Lamvinku: užívej si kopanečků… Už víš, co čekáš? Můj tajný tip je holčička ![]()
Pěkný adventní týden!
PS: Jdu pracovat na adventním deníčku, snad se povede během zítřka. Pokud ne, tak promiňte. Vyjde v následujících dnech.
Chris: o těch nedonošených dětech - to už je skutečně šílené, neuvěřitelné… Tuhle diskuzi si ráda nechám ujít. Chudáci děti. Kolik keců a mudrlantství se musí předvést, než se narodí… Mám pocit, že takové články brnkají na strunu toho nejhoršího, co v člověku jen dřímá. A pak se tomu dá volný prostor v anonymních diskuzích. ![]()
Ahoj holky,
tak nevím zatím co to bude, ale pokud to půjde vidět budu to vědět zítra.
Demi můj tip je stejný myslím si, že to bude zase holčička, hlavně at je to zdravé.
Barča