Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Ahojte, prosím o radu při oblíkaní. Malá má s tím problém už od mala-strašně u toho křičí. Všichni říkali,že postupně věkem se to zlepší,ale už jí je 10 měsíců a je to pořád stejné. Nemáte na to oblíkaní nějaký fígl-díky
Obě mé děti nemají rády oblékání, snažím se je upoutat na něco jiného - staršímu třeba povídám pohádku, a mrňouskovi zpívám. Někdy to pomůže, někdy ne…
Jsem zvědavá na nápady dalších…
řešil jsem podobný problém, dítě křičelo, když jí maminka stříhala nehtíky. Tak jsem vzal dítko, dal jsem jí nůžky a stříhala nehtíky mně. A pak jsme to otočili. Ani slza. Můžeš zkusit totéž, i 10m dítě se buď může oblékat samo, byť nakřivo a bez úspěchu, ale zkoušet to může, může zkoušet přitom nasazovat čepici nebo šálu panence nebo i mamince. Je třeba ji zaměstnat, nechat jí pocit, že se toho účastní a ne že je jen objektem oblékání. Může to souviset i s sebeuvědomováním.
Pokud to nepomůže, odstraň ty špendlíky a jehly, co jsi zapomněla v jejím oblečení
![]()
No já jí dám vždy nějakou hrašku,ale rukávy jsou u nás stejně problém. Teď jsem zjistila, že je to lepší když ji oblékám v sedě,to bučí jen někdy.
Táta Pavel píše: řešil jsem podobný problém, dítě křičelo, když jí maminka stříhala nehtíky. Tak jsem vzal dítko, dal jsem jí nůžky a stříhala nehtíky mně. A pak jsme to otočili. Ani slza. Můžeš zkusit totéž, i 10m dítě se buď může oblékat samo, byť nakřivo a bez úspěchu, ale zkoušet to může, může zkoušet přitom nasazovat čepici nebo šálu panence nebo i mamince. Je třeba ji zaměstnat, nechat jí pocit, že se toho účastní a ne že je jen objektem oblékání. Může to souviset i s sebeuvědomováním.
Pokud to nepomůže, odstraň ty špendlíky a jehly, co jsi zapomněla v jejím oblečení![]()
jinak zakladatelko, u nás byl taky řev při oblékání, teď není řev, ale zase utíká ![]()
Jo a stříhání nehtíků se u první dcery provádělo ve spánku-jsem fakt neměla sílu se s ní rvát.
oblékání a stříhání nehtíku bylo vždy bez problému a s usměvem. Od začátku jsem to brali jako „děsnou senzaci“ koukej, co ti to dávám přes hlavičku a kam zmizela ta ruka a najednou se ukáže provlečená v rukávě. Nechtíky na podobný zpusob, podívej co to je a pojmenovávali jsme prstíky.Nebo jsem se ji ptala, který chce začít a který nám ještě zbývá, takže měla pocit (dle mě) že ji nikdo nenutí a mužem kdykoliv přestat. Na nožičky je lechtivá, tak si je sama přidržuje, aby ta nožička se necukala
Takhle zvládáme i mytí hlavičky, čištění oušek, stříhání vlásků apod. ![]()
nám zásadně umírají nožičky když se oblíká bunda… je teda starší,má 17 měsíců ale to je fuk,jak vidí bundu tak letí k zemi abych jí nemohla obléct
a neudělám nic. zvedn,podepřu,obléknu a jdeme! a modlím se každý večer aby jí to už přestalo bavit ![]()
nevsik píše:
nám zásadně umírají nožičky když se oblíká bunda… je teda starší,má 17 měsíců ale to je fuk,jak vidí bundu tak letí k zemi abych jí nemohla oblécta neudělám nic. zvedn,podepřu,obléknu a jdeme! a modlím se každý večer aby jí to už přestalo bavit
Taky obcas pomuze jine rozptyleni. Ale,jak tak ctu tak to asi tak rychle neprejde:-) nechtiky,jsou zas u nas uplne v pohode.