Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Jj dudlík jsme zkoušeli sem tam si ho veme, ale ne často. dříve sem ji budila co 3 hodiny a musela jsem ji budit i během kojení. Nakonec jsem ji nechala až si řekne sama kojili sme co 2-3 hodiny v noci co 4h. a ted co hodinu i míň.
@budi píše: … ale neznamena to ditko prekrmovat a cpat mu prso pri kazdem kviknuti …
je rada kultur ktere tak koji… a ja kdyz mam silu tak to vysvetluju a vysvetluju a vysvetluju… ale clanek ktery jsem nazvala nedostizny to dokaze i za me… akorat se mamy nekdy aprori chytnou strasaku typu, ze budou kojit do aleluja = po 4 tydnu se situace casto vyladi sama, pokud mamka nasla citlivy pristup k diteti a deti netrpi nejakou horsi nedozralosti, a po 6nedeli se s vetsinou deti da pracovat bez stresu… preci 6nedeli je od toho srovnat se po porodu a naladit se na dite, a na to je prseni a pozorovani ditete na prse nejidealnejsi, jiste pomuze-li masaz bricha/koupel, povoleni plny, proc ne… nepomuze-li proc ne prso? deti maj spoustu nedozralostii a mliko je strasne pekne zklidnuje a srovnava… vzdyt tam muze byt problem jen v technice, ve spatnem prisati, takhle pres par pismenek se neda nic rict, mozna mala prso uz ani nechce, nebo se jen na preplnem uklidnit nedokaze a chce spat
treba jirina m. je pro me konzervativni radi 3-4tydny nedudlikovat
a v tom ofiko dokumentu je : Give no artificial teats or pacifiers (also called
dummies or soothers) to breastfeeding infant
@lllka
tak ja s tim na zaklade svych zkusenosti s hrozne blinkajicim ditetem nesouhlasim. dudlicek nam pomohl, aby udrzel aspon neco. kdyby se kojil furt, tak by proste v kuse blinkal.
myslim ze jde hlavne o to, naucit se postupne pochopit, co ditko placem vyzaduje…jestli se chce uklidnovat dumlanim, tak bych mu to umoznila.
prso je na jidlo, ne na dumlani.
bohuzel caste dumlani prsa muze velice rychle vest k ragadam — a ne kazda ma silu vydrzet s kojenim i pres tu silenou bolest…
a resit napr. to, ze je diteti horko/zima (priklad) prilozenim k prsu… no, to uz se nelisi moc od toho povestneho kokina pri kazdem fnuknuti starsiho ditka…
aby bylo jasno, rozhodne souhlasim s demand feeding a casovy rozvrh kojeni zavrhuji ![]()
Me tohle mala delala, kdyz ji bolelo brisko, nebo, kdyz teklo mliko moc rychle. Porad mam mlika spoustu a ona jak byla malicka, tak ji to vadilo, takze jsem musela chvilku pockat, treba odsat nebo do pleny a pak az kojit. Jinak kojim a kojila jsem, kdyz si mala rekla a ne podle casovych rozestupu a nikdy ji nebylo spatne z toho, az na to, kdy byla prezrana. Davam BioGaia protoze ji to pomaha i ted, kdyz uz ji prikrmy ![]()
@budi nas kluk mel s refluxem problemy a zasadne nejvic se rval po prse po 15-25 minutach po kojeni… byly doby kdy jsem nevedela co si myslet… tobe pomohl dudlicek, na me dite nestacil - pomohla annag a jeji rada vracet k prazdnemu prsu, a vubec pochopeni co se stalo (nedopijeni prsa do konce, popijel predni mliko)… i zamotalo se to tak, ze jsem skutecne „kojila“ spise „prsila“ po velmi kratkych intervalech (nebo nosila)… vyslo to na sumak… nejsem na to hrda, netvrdim ze tak se ma kojit ve 2mesici ale v 2 tydnu prvniho ditete myslim caste prseni nikomu neublizi ( jestli je chovani zabira vice
, me nezabiralo )… pokracovani zitra
(uznávám, že má argumentace je neobratná a co se týče antikojících fám asi neadektvatni… who zuřivě stojí za podporou kojení hlavně kvůli státům bez kvalitní zdravotnické péče a dostatečné hygieny, kde vlastní prso je často to jedinné, co mámy mají, na druhou stranu není špatné vědět, že to mámě ani dítěti neubliží) Prožila jsem zakojování kdejakého problému a nevím jak ty v zásadě dost pozitivní zkušenosti popsat… ať už je to jakkoli, dokud jsou novorozenci ještě velmi nezralí, z jejich mimiky a pláče se těžko dá cokoli vyčíst, pak podle mají na prse mnohem větší variabilitu chování (pokud prso neni preplnene), kojení je v prvních týdnech rozkolísané (po 10 dnu může být mléka i víc, k 3týdnu méně a pak zase více - je to velmi individuální). K tomu mám dojem, že na prse dostatečně udumlané děti jsou klidnější.. malí se tak rychle unaví a maj možnost podumlání s pár loky sladkého (ale velmi hodnotného) mm
až by jim člk záviděl. Myslím, že alespon ty první 4 týdny je to víc nez fajn, zvlast pro novopečné - caste unosovani jeste nemusi delat telu dobre a gauc je ideal.
Všechny rady co tady dostaneš jsou obecné, každé miminko je výjímečnr a musíš ho poznat, sladíte se a bude líp.
Taky jsem měla pár dnů, kdy syn chtěl prso každou hodinu a to i v noci. taky jsem se snažila dodržet ty 2-3hod ale je to blbost. Už nezastávám názor striktně dodržovat 3hod. když to dítě vyžaduje, přiložit. A syn byl spokojený, žádný pláč. Po 2dnech ho to přešlo a zase papá po 3-4hod. Jde i o tu blízkost a bezpečí u maminky.
Teď se mi na začátku kojení taky odtahuje, protože se mi mlíčko spouští moc rychle a jemu to vadí.
To jsou zatím mé zkušenosti. Držím palce ![]()
@lllka píše:
toto jest fama, ktera je zapeklita, zamotana a tak jak si ji napsala nepravdiva, pul roku travim cas na teto diskuzi vysvetlovanim, ze michani mleka je mytus.
(celosvetove platne doporuceni OSN podporene studiemi zni konkretne takto: "To ensure adequate milk production and flow for 6 months of exclusive breastfeeding, a baby needs to feed as often and for as long as he or she wants, both day and night. This is called demand feeding, unrestricted feeding, or baby-led feeding… to sice češi rádi ignorují, nadrhou stranu řada jiných kultur dokazuje, že kojení po sobě dětem neubližuje — ale to se mi hur dokazuje, nez vyplivnuti vety z ofiko dokumentu
jojo taky sem si myslela že bych jí neměla dávat dříve než po třech hodinách že jí bude bolet bříško(jsme na UM), ale když sem vyzkoušela jí dát třeba už po dvou hodinách, nebo když byla rozmrzelá udělalo to zázraky ![]()
@EVKA1120
procti si tady
http://www.rodina.cz/LLL/
jsou tam velice uzitecne rady