Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dopřála bych mu to. Pokud o to má opravdu zájem a je nadaný, tak by byla škoda mu to nedopřát. Myslím si, že je dost velký na to, aby se tam zvládl sám dopravit.Dala bych mu mobil a ať se mi nahlásí, až tam dorazí, abys měla klid.
Pomůže mu to i v tom, že se hezky osamostatní ![]()
Aktivity, které mají děti mimo školu, jsou u nás takto:
Dcera - 2× týdně zpěv, 2× týdně hudební škola, 1× týdně tanec
Syn - 2× týdně fotbal, 1× týdně plavání
Na nic z toho zatím samy nedocházejí - doprovázím (resp. dovážím autem) je já, dceru 2× týdně dědeček, syna 1× týdně tatínek.
Pokud jsi na rodičáku, nevidím důvod to nestíhat - pokud už nejsi, bude to samozřejmě těžší, tam už záleží na prioritách a fungování rodiny jako celku.
Dekuji vsem za nazory a vlastne i povzbuzeni do toho jit.
@enny3 On zatim mel jen fotbal a ted by mel jen gymnastiku, s fotbalem by skoncil, dohromady bz to neslo urcite, protoze fotbal uz mel trikrat tydne a zapas o vikendu.
@slavuska1 tak to fotbalovani fakt znam, hrajou ho oba kluci uz roka pul a tento rok zacaly i mladsimu pravidelne zapasy, spolu nehrali nikdy, maji treninky v jine dny, je to narocne, ale tim, ze hriste mame za domem, tak chodi sami, jen do tech telocvicen jsem pak vozila a vetsinou i privazela domu, ale bylo to bliz nez ted bude ta gymnastika.
Jsem zastancem toho, ze pokud bude spokojeny a hlavne bude zvůladat skolu, tak ho tam necham, nikdy jsme ho do niceho nenutili a ani to nemam v planu.
@BohunkaP prave ze se bojim toho, abych stihala chod domacnosti a hlavne ze teda tu malou budu porad tahat sebou
ten sedmilety uz bude sam doma tu chvili, samozrejme s mobilem.
@misinka79, to přece nevadí, ne? Stejně bude za chvíli podzim, zima, bláto, plískanice… po venku toho moc nenachodíte… ještě budeš ráda, že se holka nebude nudit. Vezmeš jí s sebou knížku, hračku, uděláte si procházku… taky tahám často obě děti, o nic nejde.
@žížal U Andela to znam, tam to je fakt zivejsi. Nas by jezdil z Malesic do Vysocan na Bohemku, jede tam sedmicka, tak prestup by nemel, ale proste musi prejit silnici k tamvaji bez semaforu, ale to bych ho proste do te tramvaje vzdy posadila, ale po vystupu by uz musel prejit sam a dojit k telocvicne.
@BohunkaP ja neplanuju, ze bysme tam pokazde na nejcekali, proste jen vyhodit a zpet. Je to na hodinu a pul a zrovna v okoli tam toho moc neni na chozeni. To si umim predstavit tak jednou tydne, ale to by uz s nami musel i ten druhy syn, doma ho dve a pul hodky nechavat nechci, to mi uz prijde dlouhe.
Chtela bych, aby ho bral zpet nekdy manzel cestou z prace, zkusim se aspon na jeden den domluvit s tchyni a zbytek holt ja.
@misinka79 Ty čtyři tréninky jsou během pracovního týdne? Od kolika hodin? Kdy bude syn dělat domácí úkoly?
Ptám se proto, že moje děti byly loni ve třetí třídě, měly v úterý a ve čtvrtek bojové umění od 17 hodin, ve středu horolezectví do 17 hodin, úkoly se dělaly po návratu domů a byl to docela mazec. Bydlíme za Prahou, takže z bojového uměn jsme doma byli po půl sedmé a po horolezectví po šesté. Děti se taky musely najíst a pak ty úkoly, bylo to docela hrozné.
Letos se snažím, aby děti měly úkol udělaný z družiny a horolezectví jsme zrušili.
@Kobea trenink 3× v tydnu a jednou v nedeli vecer. Trenink od peti a ukoly predtim, chodim pro ne ve dve do skoly. I ted mel fotbal od peti a stihal zatim dobre i cely minuly rok to tak mel. na ukoly hned po skole jsou synove zvykli, mame to tak zavedene.
Je mi jasne, ze kdyz to nepujde, tak s tim skonci, lamat pres koleno to rozhodne nechci, hlavne ne na ukor skoly.
@misinka79 Mám podobně staré děti. Na tvém místě bych to zkusila a využila i k nácviku samostatnosti, jak už bylo zmíněno, aby třeba jezdil sám a pak se ohlásil mobilem, to se určitě bude hodit, až časem nastoupíš do práce. Upřímně řečeno, trávit odpoledne s dvouleťačkou ježděním po Praze je pakárna.
Tak v 9 letech snad je dite schopne prejit silnici. Muze jezdit tramvaji bez problemu, vubec bych takovou prkotinu neresila.
@lauraka píše:
Tak v 9 letech snad je dite schopne prejit silnici. Muze jezdit tramvaji bez problemu, vubec bych takovou prkotinu neresila.
Bydlíš v Praze?
@lauraka ja taky myslim, ze prejit silnici a navic treba dvouproudovku je obcas v Praze tezky a nebezpecny.
@misinka79 píše:
@žížal U Andela to znam, tam to je fakt zivejsi. Nas by jezdil z Malesic do Vysocan na Bohemku, jede tam sedmicka, tak prestup by nemel, ale proste musi prejit silnici k tamvaji bez semaforu, ale to bych ho proste do te tramvaje vzdy posadila, ale po vystupu by uz musel prejit sam a dojit k telocvicne.
Nemyslelas náhodou na Bohemku do Vršovic? ![]()
@žížal píše:
Nemyslelas náhodou na Bohemku do Vršovic?
Určitě se spletla, taky jsem si to předtím přeložila, protože sedmička do Vysočan nejezdí ![]()