Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosím, zajímal by mě názor ostatních maminek s více dětmi. My máme tři, kluky 9 a 7let a holku 2 roky. Kluci se učí dobře, doteď měli jako kroužek fotbal, nechodili ale spolu, ale každý do jiného týmu, takže jsem opravdu každý den v týdnu někoho na fotbal vedla a vyzvedávala, ale hřiště máme za domem, takže to šlo a tělocvičny v zimě jsme nějak zvládli. Samozřejmě měli téměř každý víkend aspoň jeden z nich zápas.
Starší ale chtěl na gymnastiku, na kterou chodil jako malý, ale pak spončil kvůli trenérovi a taky jsem to nějak nezvládala ho vozit, je to 20 minut autem jedna cesta. tak jsme šli s oběma na přijímačky, udělal je bohužel jen starší na plný počet, je opravdu nadaný. Jenže tréninky by měl 4× týdně. Já z toho mám hrůzu, jak bych to zvládala ho vozit tolikrát.
Otázka zní, jestli byste to dítěti"dopřáli""?Mohl by teoreticky i jezdit tramvají, jede tam jedna, ale samozřejmě by musel přecházet vekou silnici, z toho mám zatím strach.
Jak to máte s kroužkama vy?
Mladší děti navštěvovaly kroužky při škole, když byly větší a mohly samy do města, otevřely se jim i jiné možnosti. Jezdí autobusem, pokud odpo nestíhají bus, jedeme pro ně. Vychází to na 1-2× týdně. Vozit tam je nebylo možné, byli jsme oba v práci.
Nesnáším intenzivní kroužky, právě jako ten fotbal atp, kde je x-krát týdně trénink a ještě zabitý víkendy k tomu.
Ale jsme na vesnici a máme i jiný program než koukat v bytě a vozit děti po kroužcích, to asi taky hraje roli.
Jak bych se zachovala ve chvíli, kdy by po tom dítě opravdu strašně toužilo a bylo extrémně nadané, nevím. Nejsem typ americké hokejové mámy. ![]()
Staršího bych nechala jezdit samotnýho… na šalinu ho můžeš doprovodit, a až dojede do kroužku tak ti zavolá, že je ok, očividně má velký talent, nebránila bych mu.
Snažím se, aby bylo co nejvíc kroužků v rámci školy/školky - naštěstí je u nás velký výběr, a ty ostatní prostě nějak co nejvíc sjednotit.
@misinka79 dopřála, prostě to jde zařídit. A mmchdm, kluk mi jezdí do školy i na kroužky sám, u nás přechází 4proudovku, u hřiště silnici bez přechodu - je mu 9, prostě mu musim věřit. ![]()
@misinka79 pokud má talent, tak bych mu to dopřála. Ostatně myslím, že je i dost velký na to, aby jel tramvají sám a pak třeba prozvonil nebo poslal SMS, že dojel v pořádku.
Já to řeším tak, že starší dceru, která chodí 3× v týdnu do gymnastiky, vozí kamarádka. My to máme dobré, jsou 3 holky, bydlíme nedaleko sebe, tak každá máme službu jednou za týden a bereme ostatní.
@misinka79 píše:
Prosím, zajímal by mě názor ostatních maminek s více dětmi. My máme tři, kluky 9 a 7let a holku 2 roky. Kluci se učí dobře, doteď měli jako kroužek fotbal, nechodili ale spolu, ale každý do jiného týmu, takže jsem opravdu každý den v týdnu někoho na fotbal vedla a vyzvedávala, ale hřiště máme za domem, takže to šlo a tělocvičny v zimě jsme nějak zvládli. Samozřejmě měli téměř každý víkend aspoň jeden z nich zápas.
Starší ale chtěl na gymnastiku, na kterou chodil jako malý, ale pak spončil kvůli trenérovi a taky jsem to nějak nezvládala ho vozit, je to 20 minut autem jedna cesta. tak jsme šli s oběma na přijímačky, udělal je bohužel jen starší na plný počet, je opravdu nadaný. Jenže tréninky by měl 4× týdně. Já z toho mám hrůzu, jak bych to zvládala ho vozit tolikrát.
Otázka zní, jestli byste to dítěti"dopřáli""?Mohl by teoreticky i jezdit tramvají, jede tam jedna, ale samozřejmě by musel přecházet vekou silnici, z toho mám zatím strach.
Jak to máte s kroužkama vy?
Jsi a rodičáku ne? Tak proš ho nevozíš, umřela bych strachy, kdyby musel jet tramvají a pak přecházet silnici..taky mi přijde šílené mít dva takto intenzivní kroužky- jako gymnastiku a fotbal, přijde mi to, že by byl mo přetížený, navíc gymnastika má taky nějaké závody, ne, to by se pak krylo se zápasy..nechala bych ho vybrat, co chce dělat, případně bych to zkusila chvilku spolu a ať si vybere časem ![]()
Dcera má kroužků hodně, ve škole je v předstihu, sama si je vybrala a ví, že musí přednostně stíhat školu, většinu má ve škole, na zbytek jí vodím, sladili jsme to časově, aby syn mohl chodit na plavání (plavou oba, v jeden den
), cvičení pro miminka apod. už nestíhám
Mám děti hodně podobně jako ty, od 8 let jsme zavedli, že jezdí do kroužků sami (šalinou, přechází dost frekventovanou silnici), jinak bych se z toho zbláznila a nejmladší by nemohla po obědě spát, což je pro mě u tak malého dítěte priorita. Nemáme možnost žádného vodění babičkou, sousedkou ani kamarádkou a muž směnuje, takže já se prostě nerozkrájím.
@misinka79 Zkus se domluvit s některým rodičem, jestli byste se nemohli ve vození střídat.
Taky bych dopřála. Ale já jsem v tomhle trochu blázen - nemám fakt ráda, když „sedí“ odpo doma, furt je posílám ven (zlaté časy, kdy děcka lítaly bez obav po sídlišti), venku nikdo moc není (vrstevníci), vydrží tam hodinu a jsou zas doma. Kroužky mají každá 4, většina ve škole, ale jedna má navíc koně (15 min autem) a jeden kroužek mimo školu (u Anděla - kdo zná trochu Prahu, ví, jak to tam v okolí vypadá - x tramvají, aut apod.). Na koně vozím, tam se blbě dostává MHD, ale na druhý kroužek u Anděla bude jezdit sama a jsem přesvědčená, že to zvládne (a já snad taky
). Loni obě občas samy dojížděly do školy přes půl Prahy, bylo to „o hubu“, ale kupodivu to taky přežily. Mají 9 let. Ty kroužky dají děckám hodně, pokud jsou dobře vedené - hlavně sportovní jsou k nezaplacení (když už nemáme třeba lesní školu, kde by se děti hýbaly i během výuky).
@zuzkasim píše:
Mám děti hodně podobně jako ty, od 8 let jsme zavedli, že jezdí do kroužků sami (šalinou, přechází dost frekventovanou silnici), jinak bych se z toho zbláznila a nejmladší by nemohla po obědě spát, což je pro mě u tak malého dítěte priorita. Nemáme možnost žádného vodění babičkou, sousedkou ani kamarádkou a muž směnuje, takže já se prostě nerozkrájím.
Mám to stejně
. Já si myslím, že když jim člověk věří, tak to zvládnou v pohodě. A samostatnost jim vůbec neuškodí. Stát se může kdykoli cokoli i doma, je lepší si nic nepřipouštět.
@enny3 píše:
Jsi a rodičáku ne? Tak proš ho nevozíš, umřela bych strachy, kdyby musel jet tramvají a pak přecházet silnici..taky mi přijde šílené mít dva takto intenzivní kroužky- jako gymnastiku a fotbal, přijde mi to, že by byl mo přetížený, navíc gymnastika má taky nějaké závody, ne, to by se pak krylo se zápasy..nechala bych ho vybrat, co chce dělat, případně bych to zkusila chvilku spolu a ať si vybere časemDcera má kroužků hodně, ve škole je v předstihu, sama si je vybrala a ví, že musí přednostně stíhat školu, většinu má ve škole, na zbytek jí vodím, sladili jsme to časově, aby syn mohl chodit na plavání (plavou oba, v jeden den
), cvičení pro miminka apod. už nestíhám
Počkej za dva tři roky, budeš to možná vidět už trochu jinak. Sedmiletí jsou ještě prťaví, to bych si taky netroufla posílat je samotné, kolem deseti už je to ale jiné kafe (většinou, samozřejmě je to případ od případu
). A ono s tím ježděním na rodičáku to může být složitý právě kvůli spaní - ne každé dítě spí v autě a pak to není žádný med pro nikoho ze zúčastněných (protivné batole, unavená matka, otrávené dítě na kroužku…
), navíc ve velkých městech hledáš složitě parkování… Jen ať si tam hezky v klidu dojede, však už není úplně malej.
U nás:
Dítě 8 let - 2× týdně tanec, 1×gymnastika, 1×výtvarka - kromě jednoho tance jí všechno navazuje na družinu, kroužky jsou blízko školy, nikde nic nepřechází, chodí sama. Jinak vozím.
Dítě 10let - 2× týdně tanec - vozím ho tam i zpět
Dítě 11 let - florbal ráno před školou od 7 hodin - 1×týdně vozím (ale vozím je denně do školy 20 minut cesta).
Děti 15, 16 let - jezdí samy, pokud nejede bus, vozím.
Prostě pokud to jde(zvládá školu, není dítě nepřiměřeně unavené a jsem doma), dětem nebráním. Co teda nemusím, jsou ty taneční soutěže o víkendech.
Pokud je syn nadaný a trénovat 4×týdně chce, umožnila bych mu to.
Nám chodí zatím jen nejstarší na fotbal, a zatím 2 krát týdně, ale dala jsem ho do svýho oblíbenýho klubu, takže ho vozíme 2 krát týdně, a pokud u toho vydrží, tak příští rok to bude už 3 krát, a do budoucna i 4 krát(to ale snad v době kdy už bude moct jezdit sám). plus o víkendu budou časem pravidelně zápasy a turnaje. zatím ho to baví, jelikož máme 3 kluky, tak uvidíme co ti další dva, trojmo by tohle bylo hodně náročný, mají tréninkyrůzně, různý ročníky, nezřídka i na různých místech. tak uvidíme, chci je podporovat v tom, co je baví.