Ach to učení - jak syna motivovat?

15.9.15 11:31

Ach to učení - jak syna motivovat?

Mám tři děti a to prostřední (4.tř) má trochu problém s učením. Prostě mu to jde hodně ztuha. On teda strašně rád běhá po venku s kamarády, počítač ani televize ho skoro vůbec neberou. Ale to čtení a učení mu prostě pořádně nejde. (Jinak už od školky hraje na hud. nástroj, teď už na dva). Ach jo.. Včera večer seděl půl hodiny nad slovíčkama aj, dnes ráno jsem jej vzbudila dřív, zase nad nima seděl a než šel do školy, tak je stejně neuměl. Nepotřebuji z něj inženýra, ale chci, aby měl alespoň maturitu. Ve třetí třídě teda měl na výzo dvě dvojky - matematika a čeština. Jak ho motivovat? Měli jste takové dítě a dodělal alespoň střední školu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
327
15.9.15 12:00

Proč maturitu? Bude-li šikovný a pracovitý, bude se mít dobře i bez maturity. Co třeba zedník? Obkladač? Řidič kamionu? Mám kolem sebe spoustu mužů, bez maturity, jejichž výdělek převyšuje výdělek mého manžela (má VŠ diplom).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3711
15.9.15 12:06

@tři broučci
Co je pro tebe sedět nad slovíčkama z AJ? Myslíš, že sezením nad tím se to naučí. Zkus to nějak atraktivněji - kartičky nevím co. Ty ho znáš nejlíp, ale sezením se jazyk fakt nenaučí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4284
15.9.15 12:12

@Tóňa2 Řidiče kamionu myslíš vážně? To může dělat naprosto každej, úplně stejně jako sedět za kasou v Kauflandu. Jen ať chlapec studuje a nějakou střední si udělá!

@tři broučci Seď nad tím s ním, pomáhej mu, zkuste to formou hry. Ke slovíčkům - vytvoř pexeso, zahrajte si spolu. Kdo prohraje, myje nádobí :mrgreen:
Nebo třeba mně pomáhaly při učení latinských názvů kytek oboustranné kartičky. To byla jediná metoda, která mi zafungovala, zkoušku jsem dala až na pátý pokus :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
15.9.15 12:41

@Icestar jak může jít dělat řidiče kamionu každej? to není to, c o sedět za kasou, já bych kamion řídit třeba nemohla, nikdy bych neudělal papíry na takovou krávu, neměla nervy na zácpy, nedokázala se každodenně tahat se zlodějíčkama nebo s celníkama… to není práce pro každýho. a @Tóňa2 měla pravdu, když bude šikovný, uživí se čímkoliv…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4284
15.9.15 12:51

@Krrysa Já bych neměla zas nervy na pípání kasy :mrgreen: Že to může dělat každej, tím je myšleno, že nepotřebuješ žádnou školu. Každý dospělý jedinec v ČR se může ze dne na den rozmyslet, že chce jít dělat řidiče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
15.9.15 12:53

Tak já jsem třeba toho názoru, že jestli se u syna neprojeví nějaké extrémně dobré myšlení, tak ho spíš budu směrovat k tomu, aby šel dělat nějaký žádaný výuční obor, než aby šel na aspoň nějakou střední a měl aspoň maturitu, ale neuměl pořádně nic. Ono řemeslo je dneska mnohdy výhodnější než diplom z ekonomky a podobných přeplněných oborů.
Jinak můj brácha dokázal mít ve čtvrtý třídě i čtyřku a maturitu má taky :lol: Dvě dvojky ve třetí třídě nejsou žádná katastrofa. Premiant z něj prostě nebude no. Slovíčka spíš teda zkoušejte formou nějaké zábavy. Ono sedět nad slovíčky je totiž pěknej vopruz. Já třeba s jazyky nějaký velký problém nemám, ale učení slovíček pro mě vždycky byl očistec :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
14110
15.9.15 12:56

@Icestar tak potřebuje ten řidičák a profesák, takže sice ne školu, a le něco jo a já třeba maturitu mám v pohodě, a le řidičák na kamion by mi musel dát někdo hodně chorej :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Veromila
15.9.15 12:56

Měl dvě dvojky? To je teda podle mě hodně luxusní vysvědčení…já myslela podle začátku textu, že minimálně propadá… :nevim: Máš asi vlastně šikovnýho kluka doma… :roll:

• Citovat
  • Upravit
Veromila
15.9.15 12:57
@RadkaCh píše:
Tak já jsem třeba toho názoru, že jestli se u syna neprojeví nějaké extrémně dobré myšlení, tak ho spíš budu směrovat k tomu, aby šel dělat nějaký žádaný výuční obor, než aby šel na aspoň nějakou střední a měl aspoň maturitu, ale neuměl pořádně nic. Ono řemeslo je dneska mnohdy výhodnější než diplom z ekonomky a podobných přeplněných oborů.
Jinak můj brácha dokázal mít ve čtvrtý třídě i čtyřku a maturitu má taky :lol: Dvě dvojky ve třetí třídě nejsou žádná katastrofa. Premiant z něj prostě nebude no. Slovíčka spíš teda zkoušejte formou nějaké zábavy. Ono sedět nad slovíčky je totiž pěknej vopruz. Já třeba s jazyky nějaký velký problém nemám, ale učení slovíček pro mě vždycky byl očistec :mrgreen:

Aspon normální názor tady. :potlesk:

• Citovat
  • Upravit
Tunrida
15.9.15 13:45

My jsme teď měli v bytě plynaře, zlobil kotel - špatný čidlo.
Faktura:

• čidlo 200 a nějaký drobný korun (nepočítám, to je materiál)
  • cesta 200,– (10 km)
  • práce 300,– (vyměnil čidlo za půl hodiny a nazdar)

No jako v kterým podniku ti dají 600,– na hodinu? :mrgreen: Na to se nedostane ani manažer se stovkou, kterej si nemůže dovolit pořádný volno, pracuje od rána do večera, kolikrát i o víkendu a ne-li i v noci :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
1244
16.9.15 09:03

Prosím vás - milé dámy - proč děláte drama z toho že vaše dítko nebaví - Základní Škola? Koho bavila? Mě ne!

Slyšel jsem takovou humornou příhodu - a tipuju že je pravdivá.
Potká paní učitelka po mnoha letech matku svého bývalého žáka:
„Jéje, paní Nováková, to jsem ráda že vás vidím? A co ten váš? No řeknu vám von a Koťousek - to byli dvě čísla - vydržet jsem s nima nemohla, líní, úkoly flákali, pořád se prali - Já jim říkala - chlapci - chlapci - kam to dotáhnete? Jakak se má Petříček? No… kluci spolu kamarádili i dál, vystudovali gympl, našli si společně holku - no a teď je náš Petr primářem na oftomatologii a Pavel Koďousků je přednosta chirurgie - tady máte vizitku, paní učitelko, kdyby něco, syn vás rád uvidí…“ Paní Nováková nechala zkoprnělou paní učitelku stát s otevřenou pusou a odkráčela jak se říká středem.

Osobně jsem zažil podobnou komickou příhodu, takže bych tomu i věřil. Rozhodně však prospěch na ZŠ NENÍ V ŽÁDNÉM PŔÍPADĚ relavantní pro budoucí studijní předpoklady na SŠ či VŠ! Protože ZŠ je povinnost.

Takže milé dámy - klid - nechte svým potomokům pěkné dětství a že je nebaví základka je normální. Jak říkával Vzácnej pán: „100× je mi milejší Kája se svým upřímným Ju nežli převzdělanej Otíček opovrhující listy mládeže“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
617
17.9.15 21:46

@IdealMan líp bych to snad ani nenapsala :palec:
Aspoň tu madurýdu aby udělal :mrgreen:
Někde jsem četla, že motivace zvenku je na dvě věci… pokud nebude motivace vycházet zevnitř, z vašeho syna (to jest, že sám neuzná za vhodné a důležité slovíčka umět), může sedět nad učením hodiny a hodiny a nakonec přinese blbou známku a budete z to nešťastní všichni.
Stále dětem vtloukáme do hlavy, že se učí pro sebe (ne pro rodiče, ne pro učitele)… tak by ještě chtělo se tím důsledně řídit (nebo se ty slovíčka učí pro někoho jiného? a pokud ano, jaký to má smysl?)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1244
17.9.15 22:28

Děkuju, beru to podle sebe :D jednoduše - na základce máte spoustu předmětů co vás nebaví - a na SŠ a VŠ je to přesně naopak. Takže si dělat starosti že čtvrťáka (8.-9. let) nebaví je škola je fakt bezpředmětné. Já třeba nebyl „lumen“ na matiku a nebavila mě ani fyzika a chemie, tak jsem šel na humanitní obory a OK. Tam fyzika a chemie není, někoho zase nebaví ty humanitní vědy a jiný jde na řemeslo. Základní vzdělání je NUTNÉ ZLO. Následující vlastní volba :)

Prosím za všechny školáky - nenuťte je učit, nic jim nevyčítejte a hlavně se tím netrapte. Oni si tu cestu ke vzdělání najdou nakonec sami.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1244
17.9.15 22:31

Pokud chlapec hraje na hudební nástroj - či dokonce na dva -sám a se zájme - to je přece motivace jako hrom. Jestli má talent, tak se hodí na konzervatoř a časem se tím může velmi slušně živit.
Když jsem já byl malý, tak většina rodičů hudrovala že děti běhají po hřišti za balonem - fotbal tě živit nebude - a vidíte - dneska je to obráceně - mnoho rodičů sní o tom že jejich syn bude fotbalista, či hokejista a bude mít miliony…ano splní se to málokomu. Nicméně talentovaný hudebník o hladu nebude. A baví li to chlapce - stojí za to ho v tom podpořit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí