@Lotuska píše:
Přehnaná odpovědnost, touha vyhovět či jak to nazvat. Škoda jen, že to u dětí rodiče podporují. Nechápu tu honbu za tím, aby se dítě dobře učilo, mělo dobré známky, přece stačí, když bude dobrý/dobrá v něčem, když ho bude bavit/zajímat aspoň něco…
Třeba u nás to bylo tak, že to rodiče snad ani vyloženě nepodporovali (jen chválili… ještě nutno podotknout, že když člověk dovezl ukázat výzo k babičkám, tak slzely radostí nad samými jedničkami, nad chytrou holčičkou, kor když okolo tak „chytré“ děti nebyly… no, zklamte je příště jako dítě to nemáte šanci racionálně zhodnotit, máte radost, že mají radost a to je přeci moc příjemné)… nebo ne cíleně. Vpodstatě jsem se tak vycepovala, že jsem se honila sama… systém uspěl a vyhrál. Moc pěkně o tom je pojednáno v článku Otrávený cukřík.
Třeba u nás to bylo tak, že to rodiče snad ani vyloženě nepodporovali (jen chválili… ještě nutno podotknout, že když člověk dovezl ukázat výzo k babičkám, tak slzely radostí nad samými jedničkami, nad chytrou holčičkou, kor když okolo tak „chytré“ děti nebyly… no, zklamte je příště
jako dítě to nemáte šanci racionálně zhodnotit, máte radost, že mají radost a to je přeci moc příjemné)… nebo ne cíleně. Vpodstatě jsem se tak vycepovala, že jsem se honila sama… systém uspěl a vyhrál. Moc pěkně o tom je pojednáno v článku Otrávený cukřík.