Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, není tu nějaká zkušená chovatelka morčat? Chtěli bychom si koupit morče, pročetla jsem články s obecnými informacemi, co morče vyžaduje, co je třeba koupit, s čím počítat, jak vybavit domeček… prostě všechno obecné. Ale nenašla jsem nic k tomu, abychom se mohli správně rozhodnout, který druh si pořídit - chceme spíš klidnější na mazlení, aby nekousalo, nebylo v noci moc hlučné, nebylo náchylné na nemoci… asi se ptám hloupě, každé morče je individuální, ale přesto… poradíte? Co třeba rozetky? A je lepší koupit 1 nebo 2 morčátka?
No my máme morče úplně obyčejné u nás je záchytná stanice pro hendikepovaná zvířata tak mě loni kluk přemluvil že si jedno vezme až sem polevila je to opravdu úplně obyčejné morče co se většinou chovalo v králikárně a jsme moc spokojený jakmile se někdo přiblíží ke kleci píská a vítá je přítulnej a nikdy nikoho nekousl takže si myslim že to záleží na povaze a ne na rase. Na tvém místě bych vzala dítě do zverimexu at si vybere jaké se mu líbí a víc bych to neřešila ![]()
Právě od zverimexu mě odrazují, že tam bývají morčata nemocný a děcka jsou pak z toho špatný, nemluvě o financích za veterináře atd. V Bauhausu jsme kolikrát koukali, jak jsou ty zvířata ve zbídačeném stavu. Raději bych nějaké z CHS. Možná to moc promýšlím, ale bude to člen domácnosti…
V pondělí se nám narodili tři morčátka. Rasa je takový to poloangorský. Matka i otec k prohlídnutí. Jsem z Vysočiny ![]()
Ve zverimexu bych si nevzala i když jedno sem pořídila a žilo 9 let,ale dnes když vidim jak se tam ty zvířata maj,že v tom skváriu nemaj pořádně ani vodu,jsou tam narvaná atd.. tak bych si ho nekoupila.Vyber si chovnou stanici v okolí at neplatíš ještě 300 za zoo kurýra.
Nejdřív bych ale nechala dítěti-dětem udělat testy na alergii zda alergii nemají proto že morče je prý jeden z nejrozšířenějších alergenu.
My jako děti měli hladkosrstá i rozety, ze zverimexu i z králíkárny na vesnici…začli jsme na jednom, skončili na 4. Jsou společenští, takže to chce kamaráda, měli jsme 2 morčata, dali je babičce na hlídání a vrátili se nám 2 samičky a 2 samečci
Vítali nás pískáním, panáčkovali, žrali z ruky, mazlili se. Žádný nás nekousalo, nebylo nemocný. Jedno umřelo na stáří (8-9 let), jedno chcíplo na infarkt, který dostalo po tom, co ho ségra položila na studenou desku
a pár jich chcíplo po nějakejch infikovanejch pilinách-vykrváceli
Myslim, že první jsem dostala s nástupem do 1.třídy, abych se naučila zodpovědnosti
V 16 letech museli pryč kvůli mému astmatu a alergii
Je to skvělý zvířátko ![]()
A líbí se mi šeltie a nebo rozety,ale záleží zda chceš česat,stříhat anebo mít holátko.Skinny se mi nelíbí..
Zkus mrknout na www.morče.cz tak je inzerce a vybereš si druh kterej ti vyhovuje.Inzerátu i rad je tam spoustu
Ahoj,
taky jsme byli loni pro morče ve zverimexu
Kupovali jsme tehdy ještě malého prcka, takže si na děti krásně zvyklo. Ale toho jsem se ani tolik nebála, morčata jsou taková víc přítulná než třeba křečci ![]()
Morče v noci moc hluku nenadělá, je to kliďas
Ale zaručeně hvízdá jak o život, když se vracíme domů z procházky ![]()
Náchylná na nemoci jsou morčata asi stejně, v tom bych rozdíl neviděla ![]()
Asi bych brala jen jedno morčátko, vystačí si samo, když si s ním budete doma hrát, smutno mu nebude. Když koupíte samičku a samčka, ve finále je budete muset dát stejně od sebe. A nevím, jak se snesou dvě morčátka stejného pohlaví /třeba u křečků je to velký problém/.
Tak takhle nějak to vidím já ![]()
jaaaanina píše:
V pondělí se nám narodili tři morčátka. Rasa je takový to poloangorský. Matka i otec k prohlídnutí. Jsem z Vysočiny
Nemáš, prosím, aspoň fotky rodičů? Poloangorský typ si nedovedu představit, nemají srst až na zem, přitom delší? A jaké máte barvy morčátek? Chtěli bychom nějaké tmavší.
dominka píše:jaaaanina píše:Nemáš, prosím, aspoň fotky rodičů? Poloangorský typ si nedovedu představit, nemají srst až na zem, přitom delší? A jaké máte barvy morčátek? Chtěli bychom nějaké tmavší.
V pondělí se nám narodili tři morčátka. Rasa je takový to poloangorský. Matka i otec k prohlídnutí. Jsem z Vysočiny
Máme je u rodičů. Vyfotím v neděli a dám to sem. Máma i táta jsou trojbarevný a malý jsou taky tak. Jsou takový rozježený, ale nemají chlupy až na zem.
V příloze je pouze ilustrativní obrázek z internetu
máme tři ženský a přibude brzo čtvrtá.
Bez problémů.
Snáší se, ale jsou to dvě sestry a jedno morče, co bylo zdarma - tedy mládě jednoho z těch původních morčat. Počítám, že sžívání se čtvrtým bude horší, bude to rozeta, tak uvidíme…
NiKi
Díky všem za odpověď, zase mám co pročítat a promýšlet. Ještě koukám, že je v Brně výstava, tak se tam asi otočíme ![]()
Máme dva samečky,první rok dobrý,jsou to bráchové,ale pak se začli rvát,tak museli od sebe,samičky se neperou.Vzali jsme dva,ať jim není smutno,jsou to společenští tvorečci.Hodní,nekoušou,napůl se nechají ochočit,pohladit.První 2 měsíce kramařili v noci,ale už mají normálně den a noc,jak stárnou,dělají kravál a binec menší a menší…jsou obyčejní ze zverimexu,hladkosrstí trojbarevní,teď už bych vzala z CHS,kvůli tomu,že prodavačky u mláďat nepoznají pohlaví jistě.Ty šlechtěnější jsou prý klidnější a víc se nechají chovat od dětí,ti naši jsou pořád trochu plaší,ale zase není tolik práce se srstí.Jedno je zase víc přítulné k lidem,ve dvou si přece jen vystačí sami.Pískají dost,kdykoliv někoho slyší přicházet nebo mají hlad.Teď bych koupila raději 2 střapaté samičky ![]()