Poradna duly
Jana Čurdová
Ahoj holky, omlouvám se, že sem lezu, ale zahlídla jsem tu Liky, známe se trochu z diskuse po potratu.
Liky , chtěla bych ti moc a moc pogratulovat a držím strašně pěsti . Než jsi odešla z diskuse vypadalas tak nějak zdeptaně a vidíš, zase se na tebe usmálo štěstí. Určitě to tentokrát vyjde. Koukni na mě, za chvíli budu rodit
![]()
Všem ostatním přeju pohodové těhotenství.
Dobrý den, aby Vám vznikl nárok na peněžitou pomoc v mateřství, tak musíte být účastna nemocenskému pojištění alespoň 270 kalendářních dnů před nástupem na PPM. Nástup na mateřskou je 6 až 8 týdnů před porodem. Zatím žádné přesné informace o výpočtu PPM v roce 2010 nemáme k dispozici.
U dobrovolně platících by se to mělo chovat stejně jako u OSVČ:
Mateřská je dávka nemocenského pojištění, její výše je tedy závislá na tvých odvodech na nemocenské pojištění - pozor jako OSVČ jsi pojištěná dobrovolně, tj. jen pokud ses přihlásila a řádně a včas si nemocenské pojištění platíš.
Podle výše odvodů se pak bude řídit výše mateřské, kterou budeš pobírat po 28 týdnů (nejdříve 6-8 týdnů před porodem).
Jo a holky…vy nemusíte otěhotnět přesně v době ovulace.. ja otěhotněla se Sebíkem 2 dny po menstruaci.. A životnost vajíčka je 24h…Takže počítejte spíše od poslední menstruace zhruba vám to pak řekne doktorka pdle velikosti embrya a pak si zhruba mužete vypočítat datum otěhotnění ale u nikoho není dané že otěhotněl v době ovulace a mužete klidně ovulovat i uplně jiný den než s kterým počítate…příroda je prostě nevypočitatelna…
Jo jo to je jasný ale tobě se pak počíta nějak z pruměru takže to tam dělá nějak 8000,– To vím tak nějak bere kamoska co ji skončil pracovní poměr počas první mateřské…
Viky, nemuzu ty informace najit, snad pozdeji..... a kdyby ses prihlasila na pracak az ted? meni se tim neco? ja se priznam, ze tyhle zakony jsem mela kdysi v malicku, ale ted uz je vse jinak a ja navic v UK, takze mam spis hlavu zanesenou informacemi z UK…ale zmatek v tom mam stejny ![]()
liky taky jsem zatím nic nenašla, moc děkuji že jsi se jukla.....ještě je na to čas, zjistím to ![]()
Hpolky celé jsem nečetla poslední VIKY že jsi rok nezaměstnaná… budeš to mít stejně jaká já. dostaneš rovnou rodičovský příspěvek na mateřskou nemáš nárok. mám to taky tak… takže budeme brát tři roky 7600kč
je mi zleee jak sviňa
ahojky tak jsem zase zpet… holky nevim jestli jste to uz nasly, pac jsem cetla jen kousek… ale dam priklad … ja jsem ted s dcerkou stale doma a to ji je jiz skoro 6 … vzhledem k tomu, ze pri nastupu na MD nebudu mit odpracovanou tu urcitou dobu (tusim necely rok) tak automaticky nastoupim na 4letou variantu RD … v pripade proste neodpracovane doby nemate moznost vyberu jine varianty
Btw Liky jak dlouho jsi v UK? Ja mam pocit ze bys take mohla mit narok na nejakou penezitou pomoc v materstvi od ceskeho statu
oblacku je Ti zle…to je mi lito, jedla jsi neco?
Jinak, pořád lepší 7 600,– než drátem do oka, teď nemám nic. A nevíš, zdravotní si budu muset dál platit sama?
Viki ne nebudeš muset. to zaplatí stát…ještě to tak!!!
no teď jsem si udělala na sucho v troubě brambory a jám je jen posolené a je to mňamka…ale docela depkuju…oroč těhotenství není jedna radost krása a pohoda. měsíc je mi denně nepříjemě, otevřu skříň kde jsou čaje natáhne mě… ze všeho se mi dělá špatně. teď tady jsešm v zimní bundě a je otevřený balkon protože jedině když cítím zimu a čerstvý vzduch je mi líp…tý jo................... a to jsem se tak na tuto dobu těšila
Viky, záleží kolik si platíš, podle toho by ti to pak měli vyměřit. Tento rok to bylo tak, že pokud platíš maximum, dostaneš tu maximální možnou výši. Je to stejné, jako by to platil zaměstnavatel - z vysokého platu → vysoké pojištění → „vysoká“ mateřská
Pokud sis neplatila zdravotní 270 dnů před porodem, tak máš nárok jen na rodičovský příspěvek.
Zdravotní pojištění během mateřské i rodičovské by měl platit stát.
Tak ted se přidávam k těm kterým je špatně… Bolí mě žaludek pořád mě natahuje a hlavu mám jak střep…Dnešní den bude dlouhý a to jsem ráda že prcek spí..Jinak bych se asi picla…Jak přijde manža tak bude asi muset hlídat…není pomoci…
No ještě že tak
platím si 1060,–
No taky jsem těhule zatím přiházející o iluze
jsem vyřízená, immer je mi blbě, že se mi chce brečet a unavená jsem jako blázen. Teď jsem si dala chleba se sekanou…tak jsem zvědaví, snad to nepůjdu ,,reklamovat,, ![]()