Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@neumisa píše:
jak „dostane odklad“? o odklad žádají rodiče na základě doporučení PPP a lékaře, odklad fakt nejde jen tak dostat.
Mně psycholožka v PPP minulý rok řekla, že by mi doporučení napsala už jen na základě toho, že je kluk květnový. Takže ono to opravdu často je tak, že rodiče dají odklad a lékaři jim na to jen hodí razítko ![]()
U nás byly i další důvody, tak ho měl „oprávněně“.
Já osobně si myslím, že raději odklad zbytečně než nezralé dítě do školy, je to pak trápení pro dítě i rodiče.
@Alena27 Já mám dvojčata, jsou narozený v červenci. Dostaly odklad obě , protože ta jedna měla v 6 letech 14 kg. Teď půjdou na střední, je jim teda 16 let a celou školní docházku mě ten odklad vyčítají. Každý dítě je jiný a sama musíš vědět, jestli to zvládne. Jinak v první třídě s nima chodil chlapeček, kterýho po pár měsících vrátili do školky. Ale problémy ve škole měl i pak.
@tini Přes rozhodnutí rodiče nejede vlak. Škola nebo PPP může jen něco doporučit, rozhodnutí je na rodiči. Z vlastní zkušenosti znám i extrém, kdy nastoupilo do školy dítě předčasně, 6. narozeniny až někdy v prosinci nebo lednu. Škola ani PPP předčasný nástup nedoporučily, ale matka rozhodla jinak. Učitelka šílená, dítě nezralé, pomalé, nestíhá.
@Helileli píše:
Mně psycholožka v PPP minulý rok řekla, že by mi doporučení napsala už jen na základě toho, že je kluk květnový. Takže ono to opravdu často je tak, že rodiče dají odklad a lékaři jim na to jen hodí razítko
Já osobně si myslím, že raději odklad zbytečně než nezralé dítě do školy, je to pak trápení pro dítě i rodiče.
odklad zbytečně je trápení, stejně jako zaškolení nezralého dítěte. A dávání odkladu jen kvůli měsíci narození, za to bych střílela. Jenže když oni to ti rodiče chtějí … a pak se divíme, že poradna nemá čas vyšetřovat děti s poruchou. třeba u nás je čekačka 6 měsíců na vyšetření. Děs běs.
@Alena27 Taky nechápu tu dnešní módu odkladů,dcera je na konci srpna,teď ji teprve budou 4r,ale už mi pár lidí řeklo,že určitě bude mít odklad… Jen proto,že je narozená v srpnu
Když vidím ve školce ty přerostlé děti,vypadá to opravdu divně. Podle mě průměrné dítě zvládne školní docházku normálně v 6letech.
@tini nesmysl PPP pouze doporučuje!Pokud s ním nesouhlasí, je bezpředmětny a dítko kde normálně do školy.
@Alena27 a nezdá se jim syn třeba nezraly,divoký adt. Třeba to říkají právě proto,aby vám daly najevo,že má ještě čas.
Dcera je červnová a k tomu byla hodně malá a drobná, odklad jsem nedávala. Teď už jde do čtvrté třídy a vše zvládá na jedničku. Kdyby dostala odklad, hodně by se ve školce a potom následně ve škole nudila.
@Helileli píše:
Mně psycholožka v PPP minulý rok řekla, že by mi doporučení napsala už jen na základě toho, že je kluk květnový. Takže ono to opravdu často je tak, že rodiče dají odklad a lékaři jim na to jen hodí razítko
Přesně tak, pokud to je v něčem na hranici, tak je lepší u květnových dětí odklad. Nyní, jak se zápisy posunuly, aby odklady nemusely tolik být, tak u dcery asi dvě děti se musely vrátit zpět do školky. To je potom teprve problém pro to dítě. Známá měla kluka srpnového, v PPP to nechaly na ní, jestli chce ať ho dá. Naše dcera je podzimní (takže šla normálně do školy skoro v 7 letech) a všichni říkali, že už tam měla být. Nemyslím si to, protože my rodiče jí známe nejlépe, sice učení by zvládla, ale je tady i ta sociální zralost, která je nutná pro vztahy ve třídě. Je to totiž velká škola a musí být všude hodně samostatná, do školy chodí na čip, rodiče se tam dostanou maximálně první týden školy. Byla to pro všechny pohoda - byla samostatná, zájem o učení, sama si iniciativně četla. Jedině do psaní jsem jí musela nutit. S tím klukem se tak zbytečně natrápili, pak to řešila ještě učitelka s PPP, zda ho nevrátit do školky, doma se mu museli denně hodně věnovat. Zbytečné trápení a nervy pro rodiče i pro děti.
@Alena27 Pravidlo to není. Podíl odkladů je aktuálně někde nad 10%. Kdyby ho dostávaly automaticky děti od května, tak by byl někde nad 30%. S podobnými komentáři jsem se nesetkala ani u nejstaršího červnového. Takže to bude spíš tím, že „vypadá“ na odklad a okolí se nejspíš snaží ti to předhodit. Jestli si nejsi jistá, můžeš před zápisem nechat udělat testy školní zralosti. Nemusíš kvůli tomu do PPP, udělá je i normální klinický dětský psycholog. Objednat se můžeš už teď, ale samotné testy bych nechala na poslední možnou chvíli. V tomhle věku děti dělají děsně velké pokroky.
Koukat si můžou jak chtějí, ale nemůžou dítě nepřijmout, když na tom budeš trvat.
@Alena27, já jsem neměla v úmyslu tě nijak shazovat,ale podle tvých příspěvků se jen řídíš druhými.Pokud máš rozum,tak je třeba zvýšit mateřské sebevědomí,protože dle tvých příspěvků i v jiných diskusích se trápíš věcmi,které by mnohé maminky vůbec nenapadlo řešit,vyřešili by si to podle svého vlastního úsudku.Já to nemyslím vůči tobě nějak špatně,ale někteří si nevědí rady s vážnými nemocemi,problémy,které netuší,jak řešit,ale ty se hroutíš nad tím,co ti říkají druzí
.Přece se neřídíme druhými,ne?
![]()
Jinak ještě u nás je možnost dát dítě s odkladem do přípravné třídy. Tam si stále hodně hrají, ale už si zvykají na režim školy a něco se učí. Naše druhá dcera pokud by měla odklad, tak chce strašně jít tam.V 1.třídě už jí to pak nebude neznámé,školu a její prostory bude znát.
@Alušáček, ono dost záleží i na škole, ta naše je hodně přísná. Jiná ZŠ, co je poblíž, je tak o 3 měsíce pozadu za tou naší ZŠ. Sama jsem se nestačila divit, kolik toho a jak rychle valí do těch dětí,co teprve přišli ze školky. Dcera naprosto zralá jít do školy, průměrná, hodně bojovala prvních 6 měsíců. Kvůli škole jsme neměli absolutně žádný rodinný život a to jsme měli ve škole zatím jen jedno dítě.
Pořád dokola…Do školy jde dítě zralé na školní docházku, a to, kterému je k 31.8. 6 let. Nezralost dítěte určuje PPP. Já jsem byla letní dítě a do školy jsem normálně šla, a bylo nás tam takových možná třetina. Naopak moje děti jsou narozené září a říjen, tzn. nedovršily 6. roku k 31.8. a spadají až do dalšího školního roku. Odklad nemají a můžu to vysvětlovat horem dolem. Bohužel, někteří nepochopili školní systém nastavený v ČR. A nejen ten, tudíž se ani nedivím ![]()
@Alena27 píše:
@Mondík Já mám vlastní rozum, milá dámo. Jen mě zajímaly jiné maminky květnových dětí zda jim taky okolí povídá to co mě. To je celé.
mám dvě srpnové dcery, obě šly do školy normálně, bez odkladu… ale teda ani mi nikdo neříkal, že by měly dostat odklad, když jsou srpnové… asi to bude tím, že nejsou květnové… ![]()
Fakt mi nikdo nic takového nepovídal…
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.