Květnové dítě - proč odklad?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8-D
687
20.5.20 21:17

Zkušenosti s odkladem květnového dítěte

Zdravím všechny,
ráda bych si vyslechla zkušenosti maminek, které zvažovaly odklad u dítěte narozeného v květnu. Já o odkladu vůbec neuvažovala, dokud mi jej nezávisle na sobě nedoporučila školka i logopedka. Nedávno jsme byly i v PPP a paní mi také doporučila dítě do školy rozhodně nedávat, takže nakonec jsem se rozhodla dát na rady odborníků a dcera odklad mít bude. Především jde o její nesoustředěnost a špatnou mluvu.
Nehledám tady radu, už je rozhodnuto, jen prosím o zkušenosti ostatních. Nemůžu na to totiž přestat myslet, asi jsem se s tím odkladem ještě úplně nesmířila.
Děkuji za každou zkušenost. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9023
20.5.20 21:27
@8-D píše:
Zdravím všechny,
ráda bych si vyslechla zkušenosti maminek, které zvažovaly odklad u dítěte narozeného v květnu. Já o odkladu vůbec neuvažovala, dokud mi jej nezávisle na sobě nedoporučila školka i logopedka. Nedávno jsme byly i v PPP a paní mi také doporučila dítě do školy rozhodně nedávat, takže nakonec jsem se rozhodla dát na rady odborníků a dcera odklad mít bude. Především jde o její nesoustředěnost a špatnou mluvu.
Nehledám tady radu, už je rozhodnuto, jen prosím o zkušenosti ostatních. Nemůžu na to totiž přestat myslet, asi jsem se s tím odkladem ještě úplně nesmířila.
Děkuji za každou zkušenost. :kytka:

taky jsme dali odklad dceři, je dubnová, důvod: špatná řeč a nedozrálost

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30419
20.5.20 21:31

@8-D Jestliže špatně mluví, není o čem. Možná na to „míň myslet“ a víc s dcerou pracovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1065
20.5.20 21:35

V tomto případě nejde o to, že holčička je narozená v květnu ale o to, že má vadu řeči a je nesoustředěná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1540
20.5.20 21:39

Pokud špatně mluví, je odklad opravdu doporučený a řekla bych i žádoucí - dítko pak může mít problémy se psaním. Jinak se odklad dává často i kvůli psychické nedozrálosti. Není se s čím smiřovat, za rok bude dcerce ve škole líp než by bylo teď. A díky za všechny rodiče jako jsi ty, kteří nervou děti do školy za každou cenu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44208
20.5.20 21:40

Nemáte v dosahu pripravnou třídu? Možná by Ti zařazení dcerky do této třídy pomohlo se líp srovnat se situací.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mackA159
20.5.20 21:41

A logopedce chodíte? Neteři je v červenci 6, a jde v září. Pár slov hůře vyslovuje (s C uprostřed), nicméně do školy ji vzali v pohodě, snaží se, mluví sní… Možná by nebylo na škodu ji navštívit.

• Citovat
  • Upravit
9023
20.5.20 21:44
@mackA159 píše:
A logopedce chodíte? Neteři je v červenci 6, a jde v září. Pár slov hůře vyslovuje (s C uprostřed), nicméně do školy ji vzali v pohodě, snaží se, mluví sní… Možná by nebylo na škodu ji navštívit.

vždyť v úvodu píše, že jí odklad doporučila i logopedka, tak se asi dceři věnuje, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44208
20.5.20 21:47
@bublinek píše:
vždyť v úvodu píše, že jí odklad doporučila i logopedka, tak se asi dceři věnuje, ne?

Taky si myslím, ze pokud špatně mluví, minimálně rok až dva dochází pravidelně na logopedii. A pokud dva odborníci nezávisle na sobě doporučili odklad, důvod tam bude. Jen je skoda, že letos byly zápisy do škol bez přítomnosti dětí. Mě jako matku by ještě zajímal názor učitele ze školy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mackA159
20.5.20 21:47
@bublinek píše:
vždyť v úvodu píše, že jí odklad doporučila i logopedka, tak se asi dceři věnuje, ne?

To ale neznamená že k ní chodí. Vyjádření může požadovat škola aby věděli jak na tom je..

• Citovat
  • Upravit
30419
20.5.20 21:49
@bublinek píše:

Někam chodit a dítěti se věnovat jsou dvě různé věci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mackA159
20.5.20 21:52

@Jana206 Kdyby za dva roky u logopedky, a procvičování doma, neudělala žádnej pokrok tak asi bude něco špatně..

• Citovat
  • Upravit
16281
20.5.20 21:54

@8-D A co přesně je „špatná mluva“? Opravdu tě odklad vůbec nenapadl, pokud dcera špatně mluví i přes logopedickou péči? Já mám čtyřletou dceru, které bude v červenci pět, tzn. od září bude předškolačka a příští rok by měla jít do školy. Aktuálně neumí R a Ř a jestli jí nenaskočí do podzimu, začnu s ní trénovat, zmáknutí řeči beru jako základ pro vstup do školy. Jsem docela zvědavá, co mi doporučí učitelky, protože dcera má aktuálně 101cm a 15kg, je narozená v druhé půlce července, takže ty odkladové větší děti budou o 2 hlavy vyšší :mrgreen:. Ale už teď sama slabikuje (čte), píše tiskacím, počítá (třeba si hraje s prsty a pak řekne čtyři krát čtyři je šestnáct), takové věci jako přesnou adresu má zmáknuté, grafomotorická cvičení dělá lépe než předškoláci včetně udržení pozornosti (dle učitelky v MŠ), a to má ještě rok. Takže tak nějak doufám, že měsíc narození nebude to hlavní.
Ale opravdu mě zaráží, jak moc berou dnes rodiče řeč jako nepodstatnou. Kamarádka se vracela jako učitelka na první stupeň po vícero dětech a hodně dlouhé pauze, a ptala se kolegyň, jestli úroveň mluvy opravdu tak klesla, nebo je to náhoda. Dříve pár dětí nemělo zvládnuté to Ř nebo R, ale teď jsou tam prý i děti, které mají problém i s K vs. T, neumí sykavky, místo L pořád J, no prý katastrofa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9023
20.5.20 21:55
@hanka.br. píše:
Někam chodit a dítěti se věnovat jsou dvě různé věci.

tak pokud s dítětem řeším jeho řeč, tak tomu alespoň trochu můžu říkat: věnuji se, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44208
20.5.20 21:59

@mackA159 Nevíme, jak na tom ta holka byla při vstupu do logopedicke intervence, některé děti mají opožděny vývoj sluchoveho vnímání, i když se s nimi pracuje, pokroky jsou velmi pomalé. Byla jsem na praxi v MS speciální v logopedicke třídě, kde se detem věnuje logopedka individuálně každý den a ještě doma rodiče a tam jsem viděla, že ani intenzivní věnování se nemusi stacit. Některé tyto děti měly inteligenci v pásmu průměru a lehkého nadprumeru, měly čiste závažnější vadu řeči.

Taky je otazka, u jak dobrého logopeda byla. Pomáhá orifacialni stimulace, ale ne každý ji provádí a teď v čase korony se od ní upoustelo.

Jinak aby bylo jasno, holky je mi líto, jsem proti odkladum a u květnového dítěte bych do toho šla jen v nouzi nejvyšší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin