Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Základem zvládnutí situace doma je mít čípek kortikoidů - Rectodelt a kapky Zyrtec nebo sirup Aerius (je lepší). Jakmile dítko dostane virózu (nudli u nosu, občas zakašle), tak se PREVENTIVNĚ dává každý večer lžička sirupu (Aerius) na roztažení dýchacích cest (někdy v kombinaci se lžičkou Spiropentu - podobný účinek, jiná účinná látka). Pokud tohle nezabere a v nosi se objeví to, o čem píšeš, IHNED zavedeš rectodelt a PAK teprve jdeš na balkon, k mrazáku, pustíš zvlhčovač apod. A když záchvat do 30ti minut po zavedení čípku nepoleví (nezklidní se dech a neustane kašel, nepřestane chrčení), musíš do nemocnice.
Obávám se, že zvládat doma podobné záchvaty bez kortikoidů je velké riziko. Uvědom si, že dítě se vlastně dusí - tím sípáním se nemůže nadechnout, chrčením si nemůže vydechnout, štěkavým kašlem nemůže pořádně ani jedno, takže ano, lékaři nestraší bezdůvodně, opravdu může být do pár minut ohrožené na životě. Nicméně každý normální doktor Rectodelt předepíše. I Aerius. Když nic jiného, kup aspoň ten Zyrtec - je bez předpisu a před spaním dle váhy dítěte preventivně dávej. Zyrtec při záchvatu nepomůže, ale jako prevence je lepší jak mokrá plína na topení.
Náš doktor mi ještě předepsal Ventolin (inhalační lék s adrenalinem), který mám taky doma. Takže u nás je to asi takto - preventivně na noc dávám Aerius, při kašli i Spiropent a Robitussin. Jak začne záchvat, počkám 5 minut a zavádím Rectodelt. Když za 20 minut záchvat nepoleví, dávám 2 vdechy Ventolinu. Když do 15ti minut nepoleví, volám RZ.
Hele, laryngitida a vše kolem ní by tě nemělo jen děsit, ale základem je umět se s tím správně poprat. Když už vím jak na ni a mám doma příslušné léky, tak mě nějaký štěknutí ve 2 ráno nerozloží ![]()
Tak v prosinci jsem tu psala že měl malý laryngitidu poprvé, a dneska ho to chytlo znova
v půl druhé poprvé jen trošičku štěknul, a trošinku hlasitě dýchal, ale ani se nevzbudil pořádně..ale teď kolem 5 už se rozkašlal úplně. dala jsem mu čípek, otevřela okno, a už je lepší, chrčí mnohem míň. ráno pojedeme k dr, nevíte co nás čeká? jen ho prohlédne, nebo mu může ještě nějak pomoct? rectodelt doma ještě máme. ale stejně určitě ráno k dr chci jet. když ho to podruhé chytlo 2 měsíce po prvním záchvatu, tak už to asi bude mít pravidelně, nebo ne? strašně ráda bych se pletla, ale bojím se že už s tím asi musím počítat?
![]()
@slavuska1 dr mu dá nějakou inhalaci ať se mu uleví
My s tím leželi na jip před vánoci
U nas uz od zari klid. Ted je dokonce uz druhy mesic naprosto zdrava. Takze doufam, ze uz je jak se rika „promorena“
@qipa píše:
U nas uz od zari klid. Ted je dokonce uz druhy mesic naprosto zdrava. Takze doufam, ze uz je jak se rika „promorena“
tak to je super..snad už u nás bude taky. jinak jak to malej měl z toho čtvrtka na pátek, tak jak dostal ten rectodelt, tak od té chvíle úplně v pohodě, jak se ráno vzbudil, ani nechrčel, dr ho jen prohlídla, a předepsala nám ten aerus, a další rectodelt, ať máme doma v zásobě. dokonce už hned to ráno v autě cestou k dr párkrát normálně odkašlal, takže už to bylo dobrý znamení. já tak doufám že už nás to nepotká.
Holky, jako prevence jsou dobrý pobyty na horách a u moře, je to tak? teď jsem našla na slevomatu super hory na 6 dní za pár korun, JIzerky, tak asi pojedeme..hlavně kvůli malýmu ![]()
Ale od těch hor si neslibuj zázraky. Dítěti tam bude fajn, po celou dobu pobytu. Uleví se mu. Nicméně jak vjedeš zpět do nížin, týden a má to znovu. Smog, inverze. To samé moře. My byli dvakrát u moře a čtyřikrát na horách. A laryna se vracela, jen jsme strčili nos do města. Ale brala jsem to tak, že po dobu těch ozdravných pobytů se dcerce hodně ulevilo a měla klid - oddech od nemoci.
Ahoj jak dlouho trvá odhlenění u dětí při laryngitidě? Děkuji
Laryngitida se muze projevit u sucheho i vlhkeho kasle, ta nema s hlenem a vykaslavanim nic spolecneho. Dite muze mit vlhky kasel tyden a zadny zachvat, nebo jen zachvat laryny bez prvotniho nachlazeni nebo kasle.
Ahoj, malej, 27m, to má opět
a já tak doufala že už se tomu vyhneme
ale dneska úplně netypicky, v noci jen 1 štěkl asi v půl 3, pak vůbec nic, tak jsem si říkala že jsem asi špatně slyšela, ale po 6 začal „štěkat“ naplno, a chrčet. u okna se zlepšil, ale radši jsem mu stejně dala rectodelt, a modlím se, ať zabere jako minule. já tuhle nemoc hnusnou tak nenávidím
přitom už jsem tak doufala že se to nebude opakovat, koncem března byl nachlazenej fest, ale ustál to v pohodě, teď je 2 dny nachlazenej, a zase tohle ![]()
@Petra Z píše:
@slavuska1 jedte k dr. Dá mu inhalaci
jemu ten čípek docela hezky zabral, za 20 minut po něm usnul, teď spí. ale k dr pojedeme až se vzbudí, ať se na něj podívá. teď občas štěkne, ale dýchá skoro potichu.
@Petra Z teď jsme přijeli, už vypadá celkem dobře, chroptí jen při námaze, občas zakašle, většinou suše, ale asi 2 krát už se mu podařilo odkašlat. tak věřím že už bude zase dobrej. a doufám, že pokud to přijde znova, tak zase v týhle mírný formě, kdy mu zabere 1 čípek. Ona naše dr ty inhalace asi nedělá. protože říkala, že kdyby „zatahoval“(jako nemohl se nadechnout), tak musíme do nemocnice, kde mu dají nějakou injekci, a tu inhalaci. takže ona to asi v ordinaci nemá ![]()
můžu se ještě zeptat, jak ti malej reagoval na Priorix? nevyvolalo mu to další záchvat laryngitidy? máme jít v červnu, tak se bojím co to s ním udělá ![]()
Holky máte zkušenosti s laryngitidou u uplně maličkého miminka? Moje dcera nyní už 4-letá jí měla od roka a to defakto cca i 13× za rok. Co se nasadila léčba Rybominulem a Flixotide, tak se záchvaty opakují už jen párkrát. U starsího syna začaly laryngitdy ve 4,5 letech a vesele přešly do astmatu no a co člověk nechtěl, včera se mi 4-měsíční chlapeček vzbudil s laryngitidou. Jeli jsme na pohotovost, dávám mu Fenistil a Stoptussin plus vlhko atd. a mám v záloze Rectodelt akorát přemýšlím jestli mám jít dneska znovu na poslech. Už kašel vlhce, což teda nic neznamená, dcera takhle dostávala záchvat i přes vlhký kašel nebo z úplného zdraví.
Holky, mám dotaz. Dcera 3,5 měla z úterý na středu laryngitidu (chrapot + kokrhavý kašel + teplota 38°C + při námaze, pláči ztížený dech). V pátek už začala odkašlávat. Co mě ale zaráží, je to, že dneska začala kašlat suchým (neproduktivním kašlem). Není to divný? Bereme Fenistil kapky, Erdomed, Vincentku a pro strýčka příhodu máme čípky Rectodelt