Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@spiritt píše:
@Doctus Můžu se zeptat, dávají se na laryngitidu antibiotika? A je nutné jít k lékaři s devítiletým dítětem, které zřejmě laryngitidu má (měl ji už před několika lety, příznaky jsou teď velmi podobné, jen míň intenzivní). Dneska ráno ztratil hlas a kašlal tím štěkavým kašlem, ale během dne to přechází spíše ve vlhký kašel. Nerada bych, aby zase dostal ATB, ale nevím, zda je bezpečné to léčit doma..
Nedávají, alespoň ne v úvodu. Antihistaminika, u těžších průběhů kortikoidy. Chladný vzduch. Léky na kašel. Při zhoršení - ztížené dýchání, atd. pohotovost nebo lékař.
@Havlova Mám doma Fenistil kapky, tak ty dávám. A Mucosolvan. No, uvidíme jaká bude noc a podle toho zítra půjdem k Dr. nebo ne..Ale syn dřív hodně trpěl na záněty průdušek, takže je možné, že mu to zase přejde do zánětu průdušek..ale nevim no.
@spiritt píše:
@Havlova Mám doma Fenistil kapky, tak ty dávám. A Mucosolvan. No, uvidíme jaká bude noc a podle toho zítra půjdem k Dr. nebo ne..Ale syn dřív hodně trpěl na záněty průdušek, takže je možné, že mu to zase přejde do zánětu průdušek..ale nevim no.
V noci otevřené okno. A hlídej ho.
ATB určitě ne, bakteriální laryngitida je velice vzácná. Dával bych Fenistil nebo Zyrtec kapky, kdybyste doma našli prednison nebo Fortecortin, můžete podat.
@spiritt
Může 1 tbl. 20mg Prednisonu, případně 4 tablety Prednisonu 5 mg. Pokud není lék prošlý několik let, tak by to vadit nemělo.
Ahoj @spiritt,
moc dobře vím, jak laryngitida dokáže potrápit. Měla jsem s ní už několikrát problémy a nakonec mi vždycky nejvíc pomohl Ventolin. Měla jsem strašně štěkavý kašel, skoro jsem nemohla dýchat, hlavně v noci to bylo hrozné. Doktor mi tehdy předepsal Ventolin sprej a hned po prvním použití se mi hodně ulevilo. Dýchání bylo volnější a kašel se postupně zmírnil.
Určitě sleduj syna hlavně v noci, jak dýchá. Chladný vzduch pomáhá, ale pokud by se mu to zhoršovalo, tak bych asi raději zašla k doktorovi. U nás se to jednou zhoršilo do takové míry, že jsme museli na pohotovost, kde mi dali kortikoidy a Ventolin – a to mě fakt zachránilo.
Držím palce, ať to u vás proběhne co nejmírněji! 💙
Příspěvek upraven 25.03.25 v 12:28