Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
prosím o radu.
Dcera (2 a čtvrt roku) od víkendu cca vždy v noci ucpaný nos, chrčení, ráno vždy husté žluté nudle chvíli po probuzeni, ale jinak během dne vůbec nic. Bez kašle, bez rýmy. Měla klidový režim, chodili jsme ven na procházky a čekali, co z toho bude… včerejší noc horší, nad ránem parkrat suchý kašel, ráno po probuzeni taky + zas ty nudle a během dne opět úplně zdravé dítě. Odpo jsme šly na procházku a když jsme přišly, dcera pomalu začala chraptit, tak už mi v hlavě začala blížit kontrolorka “laryngitida”. Večer před spaním jsem si i chystala věci, kdyby bylo potřeba volat záchranku
noc stejná jako ta předchozí, nad ránem opět kašel (žádný záchvaty, proste jedno dvě zakaslani po delší době), ráno bez nudlí, ale kašel přetrvává porad v té same frekvenci co nad ránem a chrapat zůstal.
Jinak je dcera úplně fit (ťuk ťuk). Zatím bez teplot, má chuť k jídlu, je vesela, není víc unavená… tak nevím. Doktorka je dnes až odpoledne, ais ji raději zavolám… ale má cenu s tím chodit k lékaři? Myslíte, že se to muze ještě rozjet víc? Nebo stačí koupit něco na ten suchý kašel, případně Doporučíte co? Dcera zatím laryngitidu nikdy neměla, ale je to můj strašák, tak nechci nic podcenit…
Děkuji ![]()
Holky poraďte. Mám 20m mrňouska. Od pátku má rýmu - tedy z nosu mu neteče, skoro nic neodsaju, ale slyším jak v něm něco lítá. Kapu při přebalování LIBENAR, ale neodsaju nic. Teď bych řekla, že trochu chraptí a mám strach z případné laryngitidy. Starší ji nikdy neměl, tenhle mrňousek taky naštěstí ne, ale od kamarádek vím, že děti mívají poměrně často.
Dá se jí případně nějak předejít? Krátce vyvětrat a pak zvlhčit vzduch? Cibuli do místnosti? Ven chodíme za každého počasí, ovoce a zeleninu má, pohyb taky.
@Salorka větrat i zvlhčovat. Synovi dávali v nemocnici přes postel prostěradlo. Měl to jak stan a za hlavou mu otevřeli okno.
Ledovy vzduch pomaha pry..ale pozor at neprochladne..na hlavu cepici a tak..
Holky díky. Já moc doufám, že tyhle informace nebudu potřebovat. Moc děkuju!
Presne v takovymhle pocasi chytil nejmladsiho kdysi zachvat laryngitidy. Zabalila jsem ho do deky, otevrela okno dokoran a pochodovala s nim u toho okna sem a tam. Zabralo to. Ten studenej vzduch zchladi sliznici a ta splaskne a dite se prestane dusit.
Díky. Větráme půlku noci. Běží zvlhčovač, mám i ručníky mokré kolem postýlky. Ale tohle dělám běžně, při každé rýmě.
Jak docílit studeného vlhkého vzduchu? Když větrám, všechna vlhkost zmizí. A když tedy okno zavřu, chvilku trvá než se v místnosti vzduch zvlhčí. V ložnici netopíme nikdy. Celý den je okno otevřené a nechávám ho než jdu spát já třeba v 23hod. Ale souvisle s otevřeným oknem běží o zvlhčovač, což se míjí účinkem.
A je to vždy na pohotovost nebo můžu tomu doma případně já sama ještě něčím pomoc kromě studeného vzduchu? Můžu dát třeba fenistil kdyby začal kašlat? Nebo nějaké jiné kapky na kašel Stoptussin nebo Sinecod? Nebo vždy volat pohotovost a poradit se?
@Salorka
Fenistil bych nasadil 3× denně na týden, Sinecod proti kašli (samozřejmě kašlací reflex to nepřebije).
@Salorka většinou přijde záchvat z čistého zdraví. Poznáš to bezpečně, nemůže ležet, jak se dusí, vyhledává polohu vzpřímenou. Úplně první pomoc je chladný vzduch, teď v zimě fajn, natahnes čepici, bundu, vystrčit k oknu, na balkón, v létě strčit hlavu k otevřenému mrazáku, snažit se uklidnit, čím víc bude hysterický a plakat, hůř se bude dýchat. Bez zlepšení voláš rychlou. Potom je fajn mít doma léky, v čípku Rectodelt(momentálně není) my máme tablety Fortecortinu a drtim na lžičku, blbý je že hůř spolupracují jak se dusí, těžko polykají…ale sama pak odhadnes jak to zvládnete. Máme teď ve čtvrtek čerstvě za sebou, už po několikáté…do půl hodiny už bylo líp a líp… nejstarší to neměl nikdy, tenhle v tom jede á měsíc a půl… ![]()
Je to pakárna, drž se ![]()
Všem díky. Noc klidná, ráno se mu spustila rýma…tak uvidíme. Moc děkuju za rady. Aspoň okrajově budu vědět co případně dělat v případě laryngitidy ![]()
@Doctus Můžu se zeptat, dávají se na laryngitidu antibiotika? A je nutné jít k lékaři s devítiletým dítětem, které zřejmě laryngitidu má (měl ji už před několika lety, příznaky jsou teď velmi podobné, jen míň intenzivní). Dneska ráno ztratil hlas a kašlal tím štěkavým kašlem, ale během dne to přechází spíše ve vlhký kašel. Nerada bych, aby zase dostal ATB, ale nevím, zda je bezpečné to léčit doma.. ![]()
@spiritt píše:
@Doctus Můžu se zeptat, dávají se na laryngitidu antibiotika? A je nutné jít k lékaři s devítiletým dítětem, které zřejmě laryngitidu má (měl ji už před několika lety, příznaky jsou teď velmi podobné, jen míň intenzivní). Dneska ráno ztratil hlas a kašlal tím štěkavým kašlem, ale během dne to přechází spíše ve vlhký kašel. Nerada bych, aby zase dostal ATB, ale nevím, zda je bezpečné to léčit doma..
Myslím, že toto nejde říct jednoznačně. Dcera na toto trpí a jednou musela do nemocnice, asi dvakrát měla antibiotika a jinak se to zvládlo jen s chlazením apod..