Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Billi aha ![]()
tak my několikrát měli jen náběh, co jsme doma zvládli…ale několikrát jsme museli v noci na pohotovost…
vlastně nejen v noci, i odpoledne…
@Petra Z u nás vždycky stejné. Syn začne ve 13:00 štěkat, ale on tak kašle i normálně, akorát u laryngitidy je to lehounce jiné a hlavně kašle bez pauz 14-15 hodin. Nepomáhají žádné léky. Když jsem to říkala doktorce, tak mě vybavila Dithiadenem, který neměl žádný efekt, pak jsme byli kvůli zápalu plic na pohotovosti a hle ona laryngitida. Teď mě to zpětně štve, protože se pokaždé zbytečně trápil. Když jsem se tehdy doktorky ptala, jestli to nemůže být laryngitida, tak prý ne, to bych poznala, měl ji starší a probíhá vždy stejně…
Kluci ji nemají nijak dramatickou, zvladame doma. Otevřeme okna, obložíme topení a susak mokrými ručníky a jde to. S malým litam celé odpoledne venku…
@jednažena @budi @Petra Z Díky za info, právě proto se tu ptám. Zřejmě to tedy není laringitida, ale možná jen náběh na ni nebo něco podobného s podobnými příznaky, ale ty záchvaty nemá. Tedy jednu noc se při kojení výrazně rozkašlala, to jo, asi za 5min se to naštěstí trochu ustálilo. Ona hlavně úplně přišla o hlas, teď už je to trochu lepší, ale právě v noci víc kašlala - třeba 2-3× za sebou a pak zase po 10-20min a takhle třeba 2h ji to budilo.
Nurofen jsem dávala spíš na bolest a zánět - myslím to mohla mít v krku, jinak teplotu nemá.
Co se týče kašle, tam právě nedokážu vůbec určit - jak jsem psala, jednou zakašle vlhčeji, pak zase několikrát suše, pak štěkavě.. přes den jí to dráždí asi hlavně u jídla a pokud se vzteká na břichu, jinak spíš v noci - např. teď chvíli spí a úplně v klidu.
Pravda, snažím se místnost hodně větrat a netopit + má u postýlky mokrý ručník.
Ptala jsem se na sirupy, protože je jich na trhu mraky, ale doktorka žádný nezmínila. Asi raději ještě půjdeme na kontrolu dřív.
Nebo myslíte zatím nechat 3× denně ten Fenistil a žádný sirup, když nějak výrazně nekašle? Trochu jo, ale žádný extrém, hlavně ji to budí v noci, ale někdy spíš 2-3h úplně v pohodě… že to odezní samo? (jinak od začátku rýmy to už je týden, zahleněná je pořád trochu - občas stříknu Vincentku do nosu - to už by ten bacil mohl pomalu odejít, ne:-)
Jinak ona nějaký vir chytla asi od starší ségry, obě začaly rýmou, ale té starší už víc než týden teče žlutozelený sopel a občas vlhce zakašle (té už nedávám nic), ale v noci maximálně chrápe a té mladší to vlezlo právě na hlasivky a teď taky občas zakašle (ale troch jinak), tedy hlavně v noci ji to budí (ale po dodání dudlíku spí dál).
Manžel nesouhlasí, že by to u každé zmutovalo jinak - ale jiné vysvětlení tedy nemám..
@kittysha mladší taky trpí na to, že ztrácí hlas, ale v laryngitidu se to rozvinout vždycky nemusí.
Jak jsem psala, pokud jsi nejsi jistá, nelepší je natočit a ukázat. Podle popisu to ale na laryngitidu nevypadá. Některé doktorky sirupovou léčbu neuznávají. Když měl první syn poprvé laryngitidu, tak mu doktorka na pohotovosti doporučila jen průduškový čaj…
Jinak pokud výrazně nekašle, zůstala bych u toho Fenistilu, ten je dobrý, protože po něm splasknou sliznice.
Vincentku stříkej pravidelně, ta pomáhá.
@kittysha
podle toho co píšeš, tak to může být počátek laryngitidy (u nás to sípáním občas začíná)… ale nemusí.
Ten Fenistil určitě nechej, tím nic nezkazíš a i kdyby byl zbytečně, tak to není žádná hrůza
Nurofen naopak bych takto „zbytečně“ nedávala, pokud nemá horečku!!
a sirupy na kašel… no já jak vidím, že malá by mohla mít náběh na laryngitidu, tak okamžitě dávám Ditustat - jsou to kapky proti suchému kašli, jsou volně prodejné. A dávám jí je JENOM NA NOC - abych přes den mohla sledovat vývoj situace a viděla, jestli nezačne kašlat vlhce. (ale moje malá na laryngitidy trpí, se vší štěkavou a dusivou parádou i se sanitkou)
Osobně si myslím, že něčím na suchý kašel nic nezkazíš… klidně se zeptej v lékárně, co malá může v tomhle věku. Ditustat může určitě, pak jsou i další.
Ale taky jí to nedávej zbytečně, jenom pokud ti začne suše kašlat. nebo pokud kašle v noci a narušuje to spaní (kvůli pár zakašlání bych to nedávala, ale kdyby kašlala několikrát během noci třeba 15 a víc minut, tak už bych jí to dala)
Vincentka je základ veškeré léčby laryngitidy u nás doma!! Stříkej jí vincentku do nosu (i když nemá rýmu, ono jí to steče do krku a uleví při tom sípání), celý den třeba co půl hodiny… a dávej vincentku inhalovat, pokud máte inhalátor…
ten článek sis přečetla? ![]()
@kittysha píše:
Jinak ona nějaký vir chytla asi od starší ségry, obě začaly rýmou, ale té starší už víc než týden teče žlutozelený sopel a občas vlhce zakašle (té už nedávám nic), ale v noci maximálně chrápe a té mladší to vlezlo právě na hlasivky a teď taky občas zakašle (ale troch jinak), tedy hlavně v noci ji to budí (ale po dodání dudlíku spí dál).
Manžel nesouhlasí, že by to u každé zmutovalo jinak - ale jiné vysvětlení tedy nemám..
Manžel může nesouhlasit, ale to je tak jediné, co s tím může dělat
![]()
Je to přesně tak jak píšeš — malá chytla rýmičku od starší.
Můžou mít obě naprosto stejný vir, jenomže jedna z toho bude mít rýmu a druhá z toho bude mít problémy o kousek níž na hlasivkách, případně laryngitidu.
laryngitida je totiž alergická reakce na vir - to je základní definice. proto se dávají jako první léky na alergii!!
takže může mít pět lidí stejný virus, tři lidi z toho mají jen rýmičku, čtvrtý člověk z toho může mít zánět středního ucha a pátý člověk laryngitidu - a furt je to ten stejný vir, jenomže každý člověk (resp. imunitní systém) je jiný
@budi Tak Rectodelt ani Dithiaden nemáme, nikdy jsme neměli. Ditustat taky neznám, mrknu. Článek jsem četla jen začátek, já už jsem zhruba pročítala, jak to asi probíhá a co dělat. To naštěstí tedy snad nemáme a teď mít nebudeme. Doufám a klepu:-) vypadá, že doktorka měla asi podezření, ale nechtěla nás zatím děsit a nechala nás na Fenistilu s tím, že při kontrole by se mrkla, jestli i kašle.
Takhle dlouho jako 15min vkuse určitě nekašle, jak jsem psala, párkrát třeba za sebou a v rozmezí několika minut třeba ty 2 hodiny. Ale vyloženě záchvat to určitě není. Uvidím dnešní noc. Určitě nebudu topit a vlhký ručník dám už večer.
Jen mě zajímá, to jsem už četla vícekrát - jak se inhaluje vincentka? Ptám se jako laik - inhalátor máme, teď jsme vyfasovali při minulé nemoci na ATB, kdy jsem měla dávat Berodual. Mám Vincentku v lahvi (dávám dceři do pití) a jinak klasicky sprej do nosu - pro dospělé i ten pro menší děti (žlutý vršek). Ale není to jako ty spreje na astma - nebo se to inhaluje jinak?
@kittysha
tak to je dobry, to uz asi zachvat mit nebudete, v naproste vetsine pripadu je to totiz prvni nebo druhou noc nemoci…
ale fenistil + zvlhcovani rozhodne nechej jeste
ten berodual je asi ve spreji, ne? takovy ten tlakovy hotovy lek, ze?
vincentka se inhaluje tak, ze se naleje do inhalatoru - to je pristroj, ktery z ni vyrobi jemnou mlhu. vsak si to vygoogli. zadej si ultrazvukovy inhalator a uvidis. na kompresorove ani nekoukej, jsou u laryngitidy naprosto k nicemu
@budi Aha, to si pamatuju z lázní jako malá. My máme doma jen „inhalační nástavec s maskou“ - právě jsem si říkala, že asi neseženu Vincentku hotovou ve spreji, který bych na tu masku jen nasadila..
@budi Jen tak přemýšlím - děti jsou teď nemocné skoro pořád, ta starší pravidelně každou zimu a téměř vždy jí to vleze na průdušky nebo plíce (x-krát zápaly plic) - tak si říkám, jestli se dobré mít doma ten inhalátor. Astmatici nejsme v rodině nikdo, ale manžel je alergik na pyly a holky to možná podědily nebo ty respirační potíže mívají + nám ta Mudra teď dávala ten Berodual na rozšíření průdušek..
Je to až přehnané mít doma inhalátor nebo je to dobré mít?
@kittysha není to přehnané. Taky ho máme doma a celou zimu jede denně. Inhalace jsou pro děti s problémy dobré i preventivně.
@kittysha máme ho doma už dlouho a bylo to to nejlepší rozhodnutí ho koupit…
@Billi @Petra Z díky za názory, už na to koukám, zas tak velká investice to není, tak pouvažuju. A můžete potvrdit, že díky inhalacím jsou děti míň nemocné nebo jsou nemoce kratší nebo míň zákeřné?
Mimino ten kašel zase budí, proč se to projevuje hlavně v noci:-(
@kittysha v noci leží, proto kašlou děti hůř. My třeba při laryngitidě „spíme“ v sedě.
Jak to je s nemocností nemůžu soudit, protože my máme inhalátor od staršího syna a malý inhaluje od 6 měsíců, ale jen díky inhalátoru jsme se vyhnuli letos už 2 hospitalizacím.
Máme kompresorový a budeme pořizovat ultrazvukový, který by měl být o něco lepší.