Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky jsem ztoho blázen. Dostali jsme tussin, fenistil a rectodelt.Ten jsem mu TD večer dala a mužů mu dat ještě i tred fenistil.
@kocourka170 Ahoj. Já rok a půl starému dítěti dávám při laryngitidě tohle dávkování: večer kolem sedmé 15 kapek fenistilu a 1.25ml stoptussinu sirupu. Pak znovu opakuji cca ve tři hodiny ráno. Přes den pak mucosolvan na odhlenění, ale odstup od toho stoptussinu musí být nejméně tři hodiny (takže mucosolvan večer už prostě ne). Rectodelt dávám jen tu noc, kdy se objeví akutní stav. Naposled byl před vánoci a poprvé jsem to nějak zvládla bez něj, ale už bych to nedělala, protože se ta laryngitida pak táhne strašně dlouho a pořád se nemůže zbavit kašle ![]()
Ahoj v ponděli nás pustili z nemocnice, první laryngitida a na dnešek v noci nekašlal vůbec a přes den kašle ale už je to vlhkej kašel a má rýmu… Jak dlouho musím větrat a zvlhčovat? Větráme i tak často a zvlhčovačku mu pouštím při každym nachlazení na noc ale teď máme otevřeno celý den a zvhlčovačka jede nonstop je tomještě potřeba?
Ahoj holky, bohužel má dcera(3,5r) přinesla ze školky rýmu a kašel. Prskla mi to na miminko(3m) a my z toho dostali laryngitidu. Nyní jsme v nemocnici, dostává kapičky a něco Ventolin v inhalátoru. A tedk věci:
Na pohotovosti mě doktorka seřvala, že si za to můžu sama, když musím cpát starší do školky, tak ted nevím, zda jí teda z té školky odhlásit nebo codělat???
Dcera to ve školce miluje, chodí jen půlden, ale zase nechci, abychom kvůli tomu s malým museli být pořád po nemocnicích, je mi ted líto obou a nevím co dál…co byste radily?
@dendule4 Doktorce není nic do toho jestli dáváš dítě do školky nebo ne. Ale je fakt, že první rok děti ve školce marodí, musí se takzvaně promořit a je pravděpodobné, že občas nakazí mladšího sourozence. Je na tobě, jestli to chceš zažít hned nebo třeba za rok. Skoro nikdo se tomu nevyhne.
Co bych radila? Vyprdnout se na názor doktorky, pokud má starší školku ráda, nevidím důvod proč by tam nemohla chodit kdyby chodila do školy tak by to taky takhle řešila? Nebo by jsi musela starší vystěhovat aby malou nenakazila??? to je ptákovina. Se to prostě stává, že sourozenec nakazí toho druhého, no.
@dendule4 hele Náš malý to měl taky poprvé jako 3 měsíční miminko. a bez staršího sourozence
Jestli se ji tam líbí, nechala bych ji chodit dal do školky
@dendule4 píše:
Ahoj holky, bohužel má dcera(3,5r) přinesla ze školky rýmu a kašel. Prskla mi to na miminko(3m) a my z toho dostali laryngitidu. Nyní jsme v nemocnici, dostává kapičky a něco Ventolin v inhalátoru. A tedk věci:
Na pohotovosti mě doktorka seřvala, že si za to můžu sama, když musím cpát starší do školky, tak ted nevím, zda jí teda z té školky odhlásit nebo codělat???
Dcera to ve školce miluje, chodí jen půlden, ale zase nechci, abychom kvůli tomu s malým museli být pořád po nemocnicích, je mi ted líto obou a nevím co dál…co byste radily?
doktorce do toho nic není, nechápu tu drzost někoho seřvávat. nicméně já osobně bych taky nechala starší dítě doma, nám se třetí narodil v lednu, tak přes zimu byl 5 letý ze školky doma, a od dubna do června byl cca 10 krát, bála jsem se, tak chodil jen na nějaký akce třeba. já bych ji na tvém místě aspoň do jara nechala, to už bude mimi zase o něco větší. ale tvoje věc.
@dendule4 To byste nesměli vystrčit bory z baráku. Laryngitida je běžný vir, který se u většiny jedinců projeví maximálně rýmou, ale holt miminka a malé děti mají smůlu. Pokud kojíš, tak hodně koj, to je na laryngitidu nejlepší. Držím palce, ať ji máte co nejmíň. Teď už to poznáte a nejspíš domů dostanete čípek rectodeltu. U nás se po prvním záchvatu opakovla po třech týdnech znova, ale jak už jsme věděli co a jak, tak už jsme ani neskončili v nemocnici a zvládli jsme to pak pokaždé doma ![]()
Na doktorku bych se vyprdla, moje starší taky chodí do školky, od středy je doma, má lehce bílo v krku a lehce pokašlává, nechám jí doma ještě určitě týden a doma mám 2měsíční mimino, to se drží a frkám a smrkám já. To bys opravdu nemohla jít nikam. Pokud se starší ve školce líbí, tak bych dle poprvé nic neusuzovala a nedělala závěry. Uvidíš jak to bude pokračovat dál. Já když byla s mladší na kontrole na 6týdnu, tak mi pediatra říkala, že teď ty miminka hodně maroděj i ty co nemají doma staršího sourozence, taky jsem se jí ptala, jen prostě nechat starší třeba dýl doma i s rýmou ať má všechno pořádně přeléčené
Náš mladší měl dokoce bronchitidu, a to hned v 6. týdnu… Přitom jsem staršího (v té době 2 roky a fous) právě kvůli tomu do školky (nebo nějakého podobného zařízení) nedávala. Takže tomu se člověk nevyhne. Doktorka byla asi hodně drsná, já bych dítě ze školky nestahovala, kor, když je tam spokojené!
@janeee2 píše:
Náš mladší měl dokoce bronchitidu, a to hned v 6. týdnu… Přitom jsem staršího (v té době 2 roky a fous) právě kvůli tomu do školky (nebo nějakého podobného zařízení) nedávala. Takže tomu se člověk nevyhne. Doktorka byla asi hodně drsná, já bych dítě ze školky nestahovala, kor, když je tam spokojené!
Jedno z mých dětí mělo v šesti týden náběh na zápal plic, vysoké horečky atd, ale musím říct, že laryngitida teda předčí všechno, protože tam jde dost často o minuty.
Na Laryngitidu trpí starsi a to stačilo kdyz přišly od svagrove nachlazene holky, malý to hned chytil a v noci uz bylo jasno, jinak me pomalu nadal i na alergu doktor, proc jej davam do skolky kdyz sem doma s malou, malý chodil do skolky první rok a byl teda vic nemocný nez ve skolce ale chodil tam.
Jinak mala od nej občas chytla jen rýmu.
Mala měla 2,5m kdyz starsi začal chodit do skolky.
Jako co je potom doktorce?
Nic, školka je přeci pro deti ![]()
At jste brzy zdraví a doma ![]()
Prosím potřebuji radu. Kluk dostal Laryngitidu poprvé a dostal na to čípky které zabírají. Chodíme do školky bruslení, myslíte že tam můžeme jít když mu studený vzduch dělá dobře nebo nechodit aby to od něj někdo nelapil a může mu to ublížit? Má čtyři roky. Děkuji