Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zánět hrtanu jsem měla já sama. Není to nic příjemného. Poprvé jsem byla u doktorky a dostala antibiotika. Když se pak zánět vrátil, koupila jsem si na radu kamarádky Bactoral, vzala si pár dní dovolené a dostala se z toho i bez antibiotik.
Holky, kdy po laryngitidě dáváte děti do školky/školy?
Dcera měla laryngitidu diagnostikovanou 22.5. Dnes jsme byly na kontrole, počítala jsem už, že půjde do školky. Dr. se tvářila zvláštně.
Jak to děláte vy?
Díky
Já teda nemám ještě školkové děti (teprve budou mít tři), laryngitidu jsme už ale měli… Dala bych podle toho, jak dcera vypadá… Syn po laryngitidě dostal klasický kašel a rýmu, tak bych dala až po vyléčení tohoto.. Takže pokud nekašle a vypadá ok, tak bych dala
. Navíc od 22.5. už je dlouho, u nás trvala laryngitida dva dny, pak to přešlo do klasiky…
@Lucias12 to jsem asi měla zmínit. Po 2 dnech kašel a rýma. Teď už nic. Tak zítra pude ![]()
@bublinek ahoj, náš syn jich měl asi 10
, začlo s nástupem do školky. Vždycky ale po akutním „záchvatu“ v noci pak ještě dlouho kašlal, třeba i 14dní. Nechávala jsem ho doma vždycky dlouho, ale stejně to k ničemu nevedlo, myslím, že by se během měsíce nevrátila
Takže pokud je dcerka v pohodě, tak bych jí dala do školky v pondělí.
P. S. syn z toho naštěstí vyrostl(bude mu 6), teď nám „štěká“ doma 2,5letá dcerka, a to ještě do školky nechodí
![]()
Ahoj, chci se zeptat zkušených mamin. Dcera (14m) zřejmě taky adeptka této nemoci. Na podzim (měla 6m) poprvé štěkavý kašel, Mudr laryng. nezmínila, ale na druhou stranu mluvila o lednici atd. Fenistil, inhalace Berodual (že prý má zúžený výdech) a po pár dnech dostala ATB Clacid. Druhá zkušenost v červnu (13m), kdy ji to chytlo cestou k moři, zahraničním lékařem potvrzená laryngitida, léčili inhalacemi a antihistaminiky, po 3 dnech opět místními ATB, výdech nikdo neřešil, a po týdnu kašel skončil. Ani ne po měsíci minulý týden opět v noci štěkavý kašel, ráno zastupující lékařka (už v ČR) také potvrdila laryngitidu a HNED v ordinaci jí dala čípek Rectodel, Fenistil, předepsány opět ATB, naštěstí jsme nevyužili, stav se nezhoršil, ale dáváme Ambrobene na kašel a teď už i nosní kapky (zřejmě namíchaný Pamykon, jak jsem se dočetla) na zelenou rýmu. Na moji otázku, zda můžu využít i ten Berodual, tak prý ne, že to není ono..
Můj dotaz: všude čtu, jak je laryngitida 1denní záležitost. Dítěti začne v noci najednou suchý štěkavý kašel, začne sípat (to sedí), má záchvaty dušnosti (nebyla vyloženě modrá, ale v 2.případě u moře jsme ji dávali hlavu k mrazáku a asi to pomáhalo). Dceři to zatím VŽDY zůstalo i potom, kašel přetrvává, už podruhé ATB.. teploty nemá (u moře měla horečky přes 38,5). Opravdu to má tak různé projevy? Jednou teplota, jindy ne.. nemáme s touto nemocí zkušenosti, zjišťujeme, co dělat v prvních dnech, kdy dítě hodně kašle v noci.. v lékárně byli překvapeni, že dostala čípek aniž by měla akutní záchvat, ale podle Mudry to dostala proto, aby se jí to nerozjelo. Vím, že to je dost „svinstvo“, ale prý lépe dát než nedat, je to tak? Má se volat pohotovost, my u moře jeli 30km do nemocnice, kašlala, ale přišlo mi, že nemá nějaký vyloženě akutní stav..
Vůbec nevím, jak poznat, že už je třeba čas na čípek (po poslední zkušenosti tedy vidím, že při počátečním kašli lze podle doktorky dát, aby se to nerozjelo) - záchvaty neměla, to je fakt, ale kašel jí stejně zůstal.. a teď po týdnu na kontrole prý tam pořád slyší laryng. kašel..
Omlouvám se za délku, ale snad mi někdo poradí, co v prvních chvílích děláte vy, jak dítěti pomáháte? Myslela jsem, že byla chyba si na dovolenou nevzít ten inhalátor (čípky jsme tehdy vůbec neměli, po 1. zkušenosti doktorka nic nedala), jedna doktorka řekla „můžete dát“, druhá že ne.. takže mít s sebou čípky, Ambrobene a Fenistil? Díky za zkušenosti.
@kittysha Naše malá trpí na laryngitidy od pěti měsíců a pokaždé to má jiný průběh. Jinak u moře jsme taky bez váhání dávali čípek, aby se to nerozjelo. Neměli bychom to v těch vedrech jak uchladit. Ale u nás je to většinou tak, že štěkat obvykle začne ráno v ten den, kdy se to pak v noci rozjede, ale párkrát se mi už stalo, že štěkala dva dny a pak šup, když už jsem si říkala, že to třeba bude dobré. Jinak někdy je to pryč skoro hned a zůstane jen kašel v noci a při změně prostředí, někdy má vlhký kašel ještě týden. My na pohotovost obvykle nejezdíme.
@kittysha Ahoj, mám čtyři děti, laryngitidou si prošli všichni a to i opakovaně. A můžu Tě ujistit, že to nikdy nebyla jednodenní záležitost. U nás to probíhalo v podstatě vždy stejně. V noci štěkavý kašel - zaléčeno Dithiaden + někdy Rectodelt. Vždy se jim po tom ulevilo, ale druhou noc se vše opakovalo - opět zaléčeno. Pak byl většinou tak dva tři dny klid a poté se rozjely horečky a zánět průdušek. V lepším případě alespoň teplotu, pořádná rýma a kašel. Nikdy to u té laryngitidy neskončilo. Někdy jsme to zvládly bez ATB někdy ne. Poslední syn párkrát skončil i na kortikoidech.
A s tím preventivním zaléčením souhlasím. Já když zaslechnu tento kašel, tak také nikdy na nic nečekám. Dithiaden (antihistaminikum jako Fenistil) dávám hned - a pokud je i sípavý nádech tak dávám hned i Rectodelt. Lepší než řešit akutní pomoc pro modré dusící se dítě.
Na druhou stranu - pokud dítě kašle ale dýchá normálně, tak ten Rectodelt nedávám - ona je to totiž pro organismus pořádná pecka a na čas ho to rozhodí.
Prosím o radu. Koupila jsem inhalátor Laica a zkouším pomalinku dcery (15m a 4r) učit inhalovat. Zatím nedávám masku (mladší má velký blok, v zahraničí jí dávali adrenalin a rvala se jak tygr), jen jim „foukám“ před pusou - myslíte, že i takto to stačí nebo to je nižší účinek? Nebo jsem dávala mladší k postýlce, když spala. Dávám do té malé odměrky, někde jsem četla, že by to mělo být 5-7ml. Zatím to neměřím přesně, dávám přes půl odměrky a stačí to na těch cca 10min. Při prevenci dávat 1-2 denně a při nemoci 4-5 denně? Někde jsem četla, že se Vincentkou nedá předávkovat, taky to beru jako takovou léčivou vodu.. ale zase nechci přehánět u malých dětí, přeci jen na webu Vincentky píšou pití od 3 let a inhalace dle instrukcí lékaře, že to obsahuje hodně jódu. Naše Mudr teď není, tak se chci zkusit zeptat tady, jak to děláte.
Mladší dcera je cca od června pořád „načatá“ - 2× laryngitida s následným kašlem, teď už mi tu zase chrblá a chci to zkusit nějak podchytit.. díky
Holky prosim vas pekne…neprocitala jsem celou diskuzi…potrebuji se zeptat dcerka ma začínající laryngitidu…u dr s ni byl manzel a nezeptal se jestli kdyz mame doma tydeni miminko které kojim…je chraneno? nebo mi to muze chytnout také? dekuji moc
@apocalypsa samotná laryngitida infeční není, ale většinou jí právě předchází nachlazení i byť jen počínající, takže bych malou hlídala spíš z téhle stránky. Ať raději miminko nepusinkuje do zítra se ukáže zda to byl jen čistě záchvat nebo jej vyvolal bacil nějaké nemoci(virozy)
Je mi jasné že to souvislost az tolik nema…ale všechny co vas dite prodelalo laryng. Ma nektera neockovane dite? nebo dite s laryng. Ktere nikdy neuzilo atb?
@milimil Ahoj, můj mladší měl laryngitidu už 3× nebo 4×. Očkován je zatím dle kalendáře, mám v plánu, stejně jako u staršího, odložit MMR, ale jen do roka a půl cca. ATB měl jednou, když se mu sešla laryngitida s angínou.
Ja doufám ze k záchvatu nedojde.ze jsme to podchytili včas.. Včera zácala chraptet do toho semtam zakaslala…v noci ok…ale dnes sme radeji šli no a říkalaze to vypada na začátek laryngitidy a prave doufam ze kojením maleho chranim @brumi