Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Zkus mrknout na stránku Madebyveru. Paní šije plenkové kalhotky a posílá i poštou. Mám od ní jen vkládačky, na látkování jsem si netroufla. Hádám, že šila už když měla mimino, tak může mít plínky vychytané.
@nirei Máme jednovelikostní Bamboolik, Petit Lulu a Anavy. Nejsem spokojená s těmi od Anavy - jednak barví i po několika vypráních (máme tmavě modré) a taky protékají kolem gumiček, proto je máme v podstatě jen jako rezervní. S těma od Bamboolik a Petit Lulu jsem spokojená, používáme je od narození na čtvercovky i na kalhotkové plenky. Bamboolik na novorozence seděly lépe, ale nejsem si jistá, že vydrží velikostně na celé plenkové období - teď má syn 9 kg a má je akorát. Petit Lulu jsou trochu větší.
A jinak jak píše @Alyss1 čtvercovky jsou na látkování asi nejsložitější - musíš je skládat. Kalhotovky jen zapneš. Ale zase mají čtvercovky své výhody - jsou nejlevnější, nejrychleji schnou a využiješ je i jinak než na přebalování.
@nirei ahoj, latkujeme od začátku (rok a 3/4) a za sebe musím říct, že zdaleka nejjednodušší jsou all in one pleny. Máme 3ks Pop in a složitost užívání se téměř rovná Pamperskam… I přání a skládání je primitivní. Nicméně pořídit si výbavu jen z nich vyjde docela draho;) čili jinak jedeme na čtvercích. Nakupovat to znovu, pořídila bych si 3 rostoucí Ellas house (dvoje máme od narození a zatim drzi) a až by „dorostly“, nahradila bych je necim ve větší velikosti.
@Russet @Lendeš @elibro @malinika @Alyss1: Děkuju, holky ![]()
Ta zavazovací plenka disana se používá na čtvercovku a na ni ještě svrchňáky?
Asi koupím zatím jedny bamboolik a jedny novorozenecké (Imse Vimse) a pak uvidím, co dál.
Moje motivace není jen zdravotní, ale i finanční. Kdybych byla přesvědčená, že je látkování super a že jednorázovky výrazně škodí, tak bych byla ochotná dát do toho hodně peněz. Jelikož ale nevím, jak budu mateřství zvládat a jestli u látkovek vydržím, chci to zkusit nízkonákladovou cestou. Navíc upřímně když vidím nějaká videa typu „úvod do látkovek“ v délce 1,5 hodiny, dělá se mi z toho nevolno.
V dnešní době se prostě všechno extrémně hrotí, jen když si vezmu, kolik času jsem strávila výběrem kočárku, nepřijde mi to normální. A tak je to úplně se vším
Nejspíš jsem líná, ale nic už prostě zjišťovat nechci, mám toho plné zuby. Dvě moje kamarádky zvládly dvě děti jen na čtvercích, nic special nikdy neměly a jedna do toho ještě vystudovala vysokou školu, takže se to asi nějak dá i takto „jednoduše“ ![]()
@nirei za línou látkovačku
v noci papírovku (aspoň je zadek v suchu a bez bobku vydrží klidně celou noc - žádný masakr se nekoná). Na výlety a vycházky - papírovku. A na doma v klidu látkovky, protože to už tě moc neomezí. Jednou za den, za dva to nahazim do pračky a ta už to odmáchá a odpere;) S tím, že celé sady se dají levněji sehnat třeba na Fb na bazaru. Na mateřství jsou mnohem složitější věci, než pleny:)
@nirei Ono je rozumné dokupovat věci postupně až uvidíš, co vám vyhovuje. Jen tě upozorním, že jen s 2 svrchňákama si nevystačíš, takže pokud jich pro začátek nechceš kupovat víc, budeš muset doplňovat jednorázovkama.
Úplně tě chápu. jestli můžu poradit, tak v tomhle případě bych pořídila svrchní - jsou univerzáoní. čtverce - ty taky použiješ vždycky. a k tomu pár „novodobých“ látkovek na zkoušku. dají se použít vždycky, neutratíš majlant, jde to prodat a hezky to jde použít když jdeš někam na návštěvu třeba. pořídila bych si jednu či dvě Bamboliikovy komplet plinky All in one (tedy svrchní a savý vnitřek). a jednu dvě kalhotkové plenky. třeba Unuo je má hezké a ne drahé. Dokoupit můžeš vždycky.
@elibro: Jo nějak tak si to představuju
@Lendeš: jj, to je mi jasné, ale já nevím, kterou značku koupit, jak bude malá velká
apod., takže dokoupím asi, až se narodí. Navíc určitě dostanu nějaké od kamarádky jako dárek, takže s tím taky můžu počítat. Mám nakoupené nějaké super trupr ekologické rozložitelné jednorázovky (doufám), tak by byla škoda je nevyužít ![]()
@Alyss1: To zní dobře
A tady ty vymakané moderní plínky pak používáte třeba na výlety nebo k doktorovi? Říkám si totiž „mokro jako mokro“, stejně se v tom miminko nechat nedá a člověk to stejně jako čtvercovku musí donést domů, akorát teda nemusí před použitím nic skládat ![]()
@nirei Přesně tak. Do té disany se dá čtverec a nahoru ještě svrchňáky. Výhoda u té zavazovačky je ta, že nikde nic neproteče. Oceníš hlavně u trochu většího pohyblivého dítěte. ![]()
@nirei Já používám kalhotovky na ven a na noc, doma přes den převážně čtvercovky.
Já používám všude kalhokovky. ale jak říkáš, nemusíš to skládat, je to hned. kor All in one je sepnuté dohromady tak ti to ušetří sice pár vteřin - ale se řvoucim dítětem u doktora se i to počítá.
a taky dobrá kalhotková plenka s vkládačkou prostě vydrží víc než čtvercovka.
@malinika: Líbí se mi to, předpokládám, že díky tomu člověk nemusí mít tak velkou zásobu těch svrchňáků. A kolik myslíš, že jich mám koupit? Děkuji
@Lendeš: Prosím tě budu se ptát asi dost hloupě, ale napadá mě k těm kalhotovkám toto: je možné koupit nějaké univerzálnější (mají one-size od 1 měsíce do odplenkování, co tak zběžně koukám), nebo je to naprd? To, že se používají na noc, znamená, že v tom mimčo pak můžu nechat počůrané nebo že to nepročůrá na postel na rozdíl od čtvercovek? Jinak je to totiž přece zase látka…A k AIO mě napadá, od kdy se dají používat. Jestli hned po narození nebo až později. Děkuju moc! ![]()
@nirei Myslím, že ty troje svrchňáky uživíš. Jako teoreticky stačí dvoje, ale jedny je dobré mít rezervní, kdybys musela neplánovaně prát (a nebo vyprat nestihla). ![]()