Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
@rainucha Lovela ti pokaděný pleny nevypere. To je tak maximálně na ublinknutí, ale jinak je to fakt akorát tak na to první praní. S flekama si to absolutně neporadí. Na plenky to bude chtít na praní asi něco jiného.
@Fima Joo, na plíny budu používat něco jiného
To jsem popletla. Jen ještě nevím, v čem budu prát, vyzkouším, co jsi tu napsala ![]()
@Fima Souhlasim, s Lovelou vzdy alespon jeden flek najdu
Ale chci ji dopotrebovat. Pak zkusim jiny prasek. Snad se mala neosype.
Tak čtvercovku na draka plus třívrstvou vkládačku složenou na půl mi právě komplet pročůral a to ji měl asi jen hodinu ![]()
Ahoj! Chci na druhé mimčo kombinovat látku s jednorázovkama (noc, hlídání jinou osobou, delší výjezd mimo domov), alespoň z počátku. Uvidím, zda časem přejdu k samotné látce. Nicméně hledám info kde se dá, na latkovepleny.info je ten počáteční seznam podle mě příliš obsáhlý, nějaké další stránky kde by to bylo přehledně sesumírované kolik je čeho potřeba? Z toho, co jsem zatím vyzjistila, tak bych ráda začala novorozeneckou velikostí (vydrží aspoň pár měsíců?), aby mimčo nemělo takovou giga zaďulu a pak bych ráda nakoupila tak 3-4ks aio plenek na parádu a kratší výjezdy (stačí toto množství na půl dne?) a doma mám v plánu čtvercovky se svrchníma kalhotkama, ale v tomhle teda dost tápu. Mám sušičku, takže si můžu dovolit ty bambusové, co jsem koukala, tak jsou dost drahé, ale tím, že jsou hned ve styku s… tak je nechci kupovat bazarové. Kolik jich potřebuju řekněme na 3 dny? A nějaký tip na stránky, kde je mají za slušné peníze? A svrchní kalhotky v jakém počtu kusů? Přiznám se, že ty vlněné se mi nelíbí designově, líbí se mi ty barevné plenky, co bývají na miminkách vyfocené, to je co zač? A pak jsem narazila na pojmy jako separační plena, vkládací plena, apod. Separačku chápu, jen mě zajímá - látková nebo jednorázová? A ta vkládací, ta se dává na noc nebo delší procházku? Dává se ke čtvercům? A kdyby tu byl někdo, kdysi jsem zhlédla pěkné video instruktážní, kde paní vše hezky popisovala a teď to nemůžu najít. Bylo právě na nějakých fajn stránkách. Jo a poslední dotaz, je tu někde aktivní skupina látkujících kam bych se mohla přidat a ptát se? Díky moc! ![]()
@Kapaz Na všechno neodpovím, protože látkuju jen čtvercema, ale aktivní skupina je třeba Nové látkující maminky SEM. Vkládací plena je takové „savé jádro“, většinou s froté povrchem (ale nemusí být), která se dává do jakékoliv plenky pro zvýšení savosti. Dává se přesně jak píšeš na noc, na delší procházky, do jakékoliv plenky, lze i ke čtvercům. Separační plenka je buď jednorázová (z různých materiálů - bambus, celulóza, viskóza, kukuřičný škrob) nebo flísová. Osobně nedoporučuju flísové, některé děti se v nich opruzují. Jednorázové se sice jmenují jednorázové, ale většina z nich se dá několikrát vyprat, pokud je jen počuraná. Nejvíc se mi osvědčily celulózové a viskózové Popolini, vydrží nejvíc vyprání.
Co se týká kalhotek, ty bys asi chtěla PUL kalhotky, to jsou ty hezké s obrázkama. Doporučuji koupit takové, co jsou lemované flísem (např. Bamboolik, Haipa Daipa, ale i jiné), je to příjemnější na kůži miminka, pokud budeš chtít jen ty PUL, tak stačí 3-4 kusy, do začátku rozhodně.
@Kapaz Jo a ty svrchní kalhotky existují buď ve více velikostech, nebo jednovelikostní. Já jsem používala do třech měsíců syna novorozeneckou velikost (Bamboolik Minimimi nebo tak nějak) a pak jsem koupila jednovelikostní, ale u těch PUL kalhotek můžeš koupit jednovelikostní i úplně od začátku. Tím, jak jsou tenounké, tak zmenšením nenabydou, jen to nebude vypadat až tak vzhledně, jako ta novorozenecká velikost. Ale hezké to bude taky.
Ahoj, já látkuju jen čtverce a občas tam šoupnu vkládačku, jinak na to dávám svrchní kalhotky. Takové ti AIO mám asi troje, ale moc je nevyužívám, stačí mi ty čtverce. Kupovala jsem je teda na bazarech, ale když je poprvé vypereš na 90 a dáš tam dezinfekci, tak není problém. Hlavně ty bazarové jsou už zajeté, takže nejsou tak průsvitné a nesavé
Teď budu už dávat i na noc a to budu kupovat přímo noční pleny, ale jen troje, to bude stačit. Ty čtverce schnou dost rychle, já peru 1× za 3 dny a přes noc je mám na sušáku suché, takže v tom je taky výhoda ![]()
Pokud chces latkovat tak pul napul, mas velkou vyhodu v tom, ze nepotrebujes vyladit vybavicku do dokonalosti - trochu bych ji poddimenzovala a kdyz plenky dojdou, sahnes po jednorazu. Kdyz te to chytne, dokoupis to, co ti vyhovuje.
Jinak uz jiste tusis, ze kazde ditko je jine, at uz v tom, ze jinak roste (nekdo dava novorozenecke pryc ve dvou mesicich, nekdo v osmi), jinak ucurane a hlavne jinak casto kaka. Nektere deti kakaji jednou denne, nektere jednou za pet dni a nektere petkrat denne, od toho se odviji i spotreba, i svrchnich kalhotek. Obecne by ti ale pro castecne latkovani mely troje stacit s prehledem, vyjimky se samozrejme najdou, ale dokoupit lze vzdy. To, co hledas, jsou PUL kalhotky.
Mne osobne ty bambusove ctverce k srdci neprirostly, protoze se mi priserne srazily a po nejake dobe to vypada jako hadr na podlahu - ano, funkci to plni bajecne a saje to skvele, ale ze 70×70 mam nejakych 37×37.
Mozna bych doporucila zkusit kouknout po bambusovych vicevrstvych plenach - v podstate je to princip ctverce, ale mensi, vicevrstvy, tudiz savejsi, s vyrazne snazsi manipulaci a s tim, ze na male miminko to na koleni slozis do kalhotkoveho skladu. Schne to o neco hur nez normal ctverec, ale porad lip nez kalhotkovka a se susickou te to vubec trapit nemusi. Cenove je to drazsi nez ctverec, ale zas ti staci jeden kousek na jedno prebaleni.
Hazim odkaz na sadu cca na polovicni latkovani (dvoje svrchnaky a 12 vicevrstvych plen), ale samozrejme se to da koupit po kouskach na zkousku.
http://www.bamboolik.cz/…da-2336.html
Tak mám připravený nákupní košík - 2ks plen aio zn T-tomi, 2× svrchní vícevelikostní, 5ks kalhotkových plen bambusových Baby Lucy (je to ok značka??) vel SX/S, 20ks čtvercovek Libštátské pleny extra kvality 70×70, 5 ks vkládaček, separační pleny v nějaké roli celulózové popolini. Sakumprásk 4360kč v obchodě Brána k dětem. Je to dostačující na rozjezd? Výběr teda nic moc, ale ráda bych vše z jednoho obchodu. ![]()
AIO T-tomi nebrat, je to velmi predrazena Cina s ceskou nasivkou.
Baby Lucy je slusny standard pro nizsi rozpocty.
Libstatske extra kvalita jsou fajn, vyssi gramaz, bavlnene.
Cena na rozjezd teda dost vysoka.
@Kapaz Brana sama o sobe je fajn a ma hodne siroky vyber. Jen z tech AIO bych sla do nejake osvedcenejsi znacky. V podobne cenove kategorii jako ty T-tomi bych z jejich vyberu sahla po Bamboolikovi, jsou o 30 Kc drazsi, ale je to ceska vyroba a kvalita nebe a dudy. Ostatni prodavane znacky jsou tam bud s vyplni z mikrovlakna (Tots Bots, jsou moc fajn, ale mikrovlakno proste tolik nenasaje) nebo o dost drazsi (Anavy, coz je jinak vyborna znacka, i kdyz me dceri jejich AIO protekala, ale proste uz je drazsi o stovku za kus) nebo hybridy typu Pop-in, ktere po osobni zkusenosti moc nedoporucuji a zase jsou o dost drazsi.
Z tech minikalhotkovek bych klidne sla do znacky Baby Lucy a nebala bych se ani bavlnenych, protoze nez ti zacne ditko curat natolik, abys ocenila savost bambusu, tak ti z nich vyroste. Na me byla ta jejich bambusova dost tuha, ale sala hezky.
Ctvercove Libstat extra kvalita jsou dobra volba, ta dvacitka padne jak nic.
Osobne bych opravdu lobbovala za vyzkouseni tech Bamboolikovych vicevrstvych, mam je moc rada a uz jsou od novorozence, sice primo tuhle sadu na Brane nemaji, ale na vyzkouseni tady (6 vnitrku a jedny svrchnaky plus snappi sponka, kterou ocenis i na ty ctverce):
http://www.bamboolik.cz/…da-2327.html
Vkladacky mas jake? Z tech bambusovych, co vedou na Brane, nejsou marne Baby Lucy, Bamboolik, Babyidea (bamboo hour).
Separacky Popolini vyborna volba, pro miminko v roli, po prikrmech v krabicce.
Svrchnaky jsem taky neppostrehla, jake beres, z jednovelikostnich z Brany to vidim na Bamboolik, Anavy, Ellas House (prvni vyborne, s dalsimi dvema nemam zkusenost, ale dobre ceske znacky), Grovia (u tech mi ale brzo odesel suchac, jinak sedly perfektne).
@ugluk Svrchní pul mám bamboolik 2ks a ty aio už jsem vyměnila taky za bamboolik - jednu tu novorozeneckou a jednu od těch tuším 4 kg. Vkládačky mám vybrané baby lucy. A díky za tip s těma kalhotkovýma, vezmu 2 bambusové a 3 klasické. Ta sada cos mi sem dala, té moc nerozumím. Chápu svrchní kalhotky a ty vícevrstvé pleny, to je místo klasických čtvercovek? Takže skládat a přes to tu svrchní plenku? ![]()