Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahoj holky
Zvažuji, že bychom doma používali látkové pleny v rámci finančních úspor.
Musím teda říct že z představy látkování jako takového jsem silně znechucená - hnusná práce, zbytečná práce v dnešní době, spousta práce ![]()
Proto bych ráda zkušené látkařky poprosila…opravdu se to finančně vyplatí za tu „dřinu“? Přijde mi to trošku hrůza v dnešním 21století, nicméně pokud je finanční úspora taková, jak se udává
![]()
A další věc- je jich nepřeberné množství - klasické čtvercovky, které se musí skládat, pak různé látkové kalhotky se separačníma vložkama…které jsou nejvýhodnější na manipulaci a pořizování v případě, že je chci používat opravdu výhradně doma?
A poslední…mám teda hrůzu z těch strašných opruzenin ![]()
Strašných opruzenin? Já tedy plánuju papírovky, ale látkovky jsem nějaké také pořídila, ale 1 dítě jsem měla jen v látce, papír nebyl a nevím nic o strašných opruzeninách
. Chce to přebalovat častěji než v papíru to je jasný..
Není to žádná dřina (vyprat a pověsit) a dcera neměla jedinou opruzeninu za rok a půl, ničím jí nemažu.
Vyplatí se ti podle toho, jak moc do toho „zahučíš“, je to dost návyková záležitost.
takže myslíte spíš ty klasické bílé čtvercovky?
je mi jasné že přebalování je častější, neboť i mimčo v mokru hned brečí.
Kolik plen se dává při látkování na sebe?
Ehm, jakou přesně dřinu?
Přebalím, plíny hodím do kýble, jednou za dva dny vyperu v pračce, pověsím, až uschnou složím. Kde je dřina? ![]()
Povídání, že místo dřiny se raději věnují matky dítěti, mně osobně rozesmívá, neb já jsem ráda, že mám čím dítě zabavit, čili se mu věnuji ve chvíli, kdy mi pomáhá ládovat do pračky, věšet a skládat.
Když se ti hnusí práce s látkou, tak o ní raději neuvažuj a sháněj jednorázovky v akcích.
Jinak já používám čtverce složené narovno (jsou to klasické čtvercové bílé pleny), na to celulózovou separačku a na to svrchní vlněné kalhotky. Pokud chceš jen na doma, tak stačí čtverce, naučit se ze začátku sklad na novorozence , separačku, svrchňáky a hotovo.
Co jiného používám se můžeš podívat do galerky.
Příspěvek upraven 01.08.11 v 16:36
monikalysa píše:
Strašných opruzenin? Já tedy plánuju papírovky, ale látkovky jsem nějaké také pořídila, ale 1 dítě jsem měla jen v látce, papír nebyl a nevím nic o strašných opruzeninách. Chce to přebalovat častěji než v papíru to je jasný..
Tohle nikdy nechápu, jako že v papírové pleně je možné nechat dítě opakovaně čůrat? Jak dlouho třeba? Já je teda používala jenom první měsíc,ale mám pocit že jsem přebalovala pořád, přece jí nenechám v počůraném..
Sice nelatkuju,ale myslim,ze k k tomu musis mit trochu vztah a ne do toho jit zhnusena a z odporem.
Opruzeniny nevim,z ceho by byly,spis jsou z papirovek.
Za mě ano.
Finanční úspora, pokud bude malé jen ve čtvercových plenkách je jasná, pokud propadneš látkování a budeš kupovat neustále nějaké novinky, tak tam je finanční úspora už menší, ale zase využiješ plenky na druhé dítě.
A opruzeniny má malá paradoxně s těch skvělých papírovek. ![]()
Flyingfrog píše:
Ehm, jakou přesně dřinu?Přebalím, plíny hodím do kýble, jednou za dva dny vyperu v pračce, pověsím, až uschnou složím. Kde je dřina?
![]()
Povídání, že místo dřiny se raději věnují matky dítěti, mně osobně rozesmívá, neb já jsem ráda, že mám čím dítě zabavit, čili se mu věnuji ve chvíli, kdy mi pomáhá ládovat do pračky, věšet a skládat.
Když se ti hnusí práce s látkou, tak o ní raději neuvažuj a sháněj jednorázovky v akcích.
Jinak já používám čtverce složené narovno (jsou to klasické čtvercové bílé pleny), na to celulózovou separačku a na to svrchní vlněné kalhotky. Pokud chceš jen na doma, tak stačí čtverce, naučit se ze začátku sklad na novorozence , separačku, svrchňáky a hotovo.
Co jiného používám se můžeš podívat do galerky.
Spíš mi jde o to, zda to prostě po tom bytě nesmrdí. přeci jen co si budeme povídat do fialek to má dost daleko
tak jestli to opravdu vydrží v tom kbelíku třeba ty dva dny
loka píše:
takže myslíte spíš ty klasické bílé čtvercovky?
je mi jasné že přebalování je častější, neboť i mimčo v mokru hned brečí.
Kolik plen se dává při látkování na sebe?
No moje dcera by byla v počůrané pleně klidně celý den, rozhodně v ní nikdy nebrečela, do látkové pleny se používají separačky a dítě má stále pocit sucha.
Jinak jsem dávala jednu a teď přidávám vkládačky z bambusu nebo ještě jednui plenu navíc, protože když už ro pustí do plíny, tak je toho celkem hodně.
Já používám jak klasické bavlněné čtverce, tak bambusové čtverce od Kikka. Pak mám několik AIO plen.
Zatím si žádná návštěva nestěžovala, že nám tu něco smrdí. Troufám si říct, že mám upřímné přátele. ![]()
Kýbl má víko a smrádek uzavře. Plus můžeš na víko kápnout nějaký éterický olej (já jednou za čas kápnu, když si vzpomenu).
Já výhradně látkuju a není to žádná strašná práce ![]()
Přebalím, počůraná plenka letí do kýblu (bez vody), pokaděnou vezmu sprchou a letí tam taky, jednou za 2-3 přesypu kýbl do pračky a pak do sušičky. Jde to i bez sušičky, ale já nesnáším věšení prádla.
A pokud budeš látkovat výhradně doma a chceš ušetřit, tak klasické čtverce, na malé mimčo několik zavazovacích disan a pak cca 2-3 svrchňáky, záleží na tobě zda chceš PUL, vlňáky nebo fleece. Vlňáky mám ráda, ale musí se prát v ruce a impregnovat - asi největší otrava z celého látkování, takže pokud se s tím nechceš zalamovat, tak je neber.
Jo a na noc doporučuju zainvestovat do několika bum huggerů, jsou super a vydrží celou noc.
Jinak co je to opruzenina nevím, naopak příští týden jedeme na týden po kempech na dovolenou a mám hrůzu z toho, že budu muset přejít na papírovky, neměl ji na sobě od porodnice (9 měsíců) a bojím se, aby se mi neoprudil v nich, přece jen látkovka je výrazně prodyšnější, ale neumím si představit praní a sušení plen někde pod stanem, kor pokud bude malinko horší počasí.
loka píše:Flyingfrog píše:Spíš mi jde o to, zda to prostě po tom bytě nesmrdí. přeci jen co si budeme povídat do fialek to má dost daleko
Ehm, jakou přesně dřinu?Přebalím, plíny hodím do kýble, jednou za dva dny vyperu v pračce, pověsím, až uschnou složím. Kde je dřina?
![]()
Co jiného používám se můžeš podívat do galerky.![]()
No stolici hodíš do záchoda (proto je dobré mít separačky) a čůrání nijak výrazně nesmrdí, já teda skladuju na balkoně.
a ty separační jsou na jedno použití nebo taky pratelné?
pardon ale fakt o tom nic nevím, přeci jen v dnešní době tohle používá málokdo, a nenutit mě ten můj, tak se na to taky vykašlu ![]()
loka píše:
Spíš mi jde o to, zda to prostě po tom bytě nesmrdí. přeci jen co si budeme povídat do fialek to má dost daleko![]()
Musíš mít kýbl s víkem, pak to nesmrdí po bytě. Taky to toho kýble kapu olej do aromalampy aby to vonělo.
Dva dny to vydrží v pohodě, pak jde akorát o to, naskládat to do pračky, prostě když ten kýbl otevřeš po dvou dnech, tak už to jde cítit, ale není to teda žádná hrůza.