Látkové pleny - začátečník 2020

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Kolicek95
22.2.21 15:23
@Cenarius píše:
No jako chlap co chodí na nákupy a platí i energie. Tak mě přijde, že ty jednorázový vyjdou levnější :D a ta ekologie taky nebude žádná sláva, jednorázový se spálí ve spalovne u nás a vyrobi elektřinu nebo teplo a tydruhy mají extrémní spotřebu pitné vody a čištění vody v čistírně

Jelikož jedna sada ti nestačí, musíš toho dokoupit plno, abys mohla reálné fungovat. Ale to dokupujes průběžně.

Prebalujes častěji, jelikož dítěti může vadit pocit mokra. Klidně i 5-10 denně u malých. (Vidíš, sada ti nestačí zvlášť když budeš dosusovat na sušáku).

Pořád dokupujes separacky, což je taky celkem dráhy.

Ne vždycky to dítěti sedne.

Pračka a sušička pak jedou pořád, podle toho co si nakoupit.

Vyjde to levněji, počítala jsem to. A u druhého dítěte se náklady víceméně dělí dvěma, i jednorázu se násobí dvěma. Takže pokud tě látka vyjde za dva roky i s praním na dejme tomu 20 000 (pokud nakoupíš ty dražší pleny a investuješ stejně jako do jednorázu), tak druhé dítě tě už vyjde na 5000 ( cena praní za 2 roky), zatímco s jednorázovými na dalších 20 000 minimálně.
Na výrobu jednorázových spotřebuješ taky spoustu vody.
Separačky nepoužívám, k čemu?
Přebalovat musíš i s jednorázovými, jinak se oprusí. I papírová plena se má co dvě hodiny vyměnit, že je někdo čuně a přebalí dítě 5× za den, to radši nekomentuju. Já bych na sobě taky nechtěla mít vložku půl dne. Schválně si to zkus, kup si pořádnou inkontinentní vložku, cvrkni si do toho dvě tři deci vody a choď v tom 5 hodin po dobu dvou let. Ještě se rád vrátíš k bavlněným slipáčům ;)

Příspěvek upraven 22.02.21 v 15:42

• Citovat
  • Upravit
Kolicek95
22.2.21 15:40
@Nicole 1234 píše:
Ahoj, čekám první dítě a zejména kvůli finanční úspoře mě zaujali látkové pleny.
Chtěla bych se zeptat, na názor zkušenějších, které látkovali nebo látkují.
  • Kombinujete s jednorázovými plenami?
  • Neprotékají látkové pleny? Nejsou moc těžké?
  • Kolikrát za den látkové pleny přebalujete?
  • Jak perete? Je to časově hodně náročné?
  • Je to dle vás vážně finančně výhodnější?

Už jsem se na internetu dívala a líbí se mi ty kalhotkové (zvládnu obléct i já :D). Každopádně, co jsem se zrovna dívala, tak cena za nějakou sadu 6 tisíc. Bylo tam psáno, že by měla vydržet po celou dobu plenkování, ale mně tedy přišlo, že toho je tam tedy málo.

• Jaký typ používáte?
  • Kolik byla vstupní investice?
  • Co vše je potřeba pořídit (a jaké množství), aby mi to doopravdy stačilo do těch cca 2,5 let dítěte?

Budu ráda o nějaké tipy přímo na konkrétní látkové pleny.

Děkuji.

Strašně záleží. Moje zkušenost je vesměs pozitivní.
Kombinuji s papírem minimálně, většinou když jdu někam k doktorovi.
Protékají. Každá proteče, i papírová. Ale protékají mi méně než ty papírové, považuji je za spolehlivější. Spíše provlhnou kolem gumiček, ale že by byl boban až na zádech, to se mi stává jen s papírem.
Přebaluji cca co dvě hodiny, když je bdělá, je víceméně pořád bez pleny. V noci přebalím jednou.
Praní je v pohodě, co dva dny, hodím to do pračky, pak věším deset minut, pak srovnám do šuplíku. Práce navíc to fakt není.
Finančně to může být vhodnější o nemusí dle systému. Výhoda je, že na druhé dítě se ti náklady dělí, kdežto s papírem násobí a to už je rozdíl. Ale pokud nešetříš a koupíš si drahý systém, tak zaplatíš za jedno dítě zhruba stejně jako za papírové pleny.
Mně se taky líbily kalhotkové a rychle se mi líbit přestaly :). Používám AI2 a AIO, takže trochu dražší, ale spolehlivé a tenké (na látkové pleny).
Systém, který by to vyhovoval, si musíš najít sama.
Na co bych si dala ale pozor, je že mohou omezovat pohyb. Musí se správně nasazovat, aby byly v tříslech a kyčel byla volně pohyblivá. Já vybírala pleny, které jsou tenké a dělají minimální schod na zádech, jsou ale dražší. Taky aby toho nebylo moc mezi nohami, tzv. široké balení je zastaralá metoda a přínosy pro zdravé a ani nemocné kyčle nemá. Problém je schod na břiše, je v tom horší pasení, může dělat problémy při otáčení na břichu. Ne že by to nešlo, předchozí generace jsou důkazem, že ano. Já mám dceru, když je vzhůru, bez plenky na pratelné položce nebo jen na čtverci.
Popravdě, zamýšlela bych se i nad variantou jednorázu, event. pár AIO plen v kombinaci s bezplenkovou metodou. To je finančně taky levnější a pro životní prostředí taky lepší. Pořád ale nevím, kde k tomu sehnat nějaké informace. V knihovně o tom žádné knihy nejsou :think:.

• Citovat
  • Upravit
8.7.21 10:51

K oslavě 2. měsíce od narození Sylvinky jsme dostali od tchýně plenkový dort. Bohužel značku jsem nezjistila, ale plenky byly super. Byl to mix plen bambus, myšelinky a bavlněné, i po roce používání jsou poměrně v pohodě. Dokupovala jsem pouze jednou ty tvarované a to v létě na dovolenou. Kupovala jsem je na Alze, kvůli alzaboxu hned u našeho baráku, značku Bamboolik a po pravdě za cenu tuším kolem 700,– jsem čekala trochu více. :(
Ale dají se prý sehnat levněji. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39
5.8.21 20:33

Dobrý den. Přidávám mé nové zkušenosti. Mám třetí dítě, první látkuju. Můj důvod koupit látkové pleny byl úplně jiný. Potřebovala jsem plusové body u nejstarší dcery, která řeší ekologii :lol:.
A taky jsem to chtěla zkusit.
Bazarově jsem nakoupila různé druhy, náklady cca 3000tis. A mám toho fůru. Každý systém má své výhody i nevýhody. Doma v klidu používám látkové, v noci nebo když někam vyrazíme beru jednorázové. Peru cca po třech dnech, používám euronu, která je prý ekologická. Co jde nacpu do sušičky, nyní i sušák. Časově žádná zátěž.
Začala jsem po cca třech týdnech po porodu, malá nyní dva měsíce a ušetřila jsem k dnešnímu dni 196plen. (Ano, počítám je a to číslo mě zajímá.)
Jediné co mě mrzí je to, že jsem nelatkovala první dvě.
Jednu sadu jsem kupovala od maminky, která měla 10 plinek a ty používala - prý každá plinka, která není v popelnici se počítá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
5.8.21 21:05

Že praní je rovnako neekologické jako jednorázy je dobrá blbost. Ty tuny smradlavého nerozložitelného odpadu z jediného miminka jsou prostě hnus.
Ze začátku jsem taky měla jednorázy - jak všichni strašili, kolik to je práce navíc. Teď jenom lituji, že jsem nelátkovala úplně od začátku. Peru každý 2 den, to bych dělala tak jako tak. Používám většinou kapsovky + bambusové vklady. Vklady jsou z 2 ruky. Žádná závratní investice. Vejde mi se všechno i s oblečením na 1 sušák a schne to docela rychle. Na noc mám vlňáčky a plínku bez PUL, používám jenom hrubší vklady. Nepřebaluji a nic neprotéká. Taky hovínka nejsou až u krku a nemusím tolik prát ťežko pratelné fleky na oblečení. Nemusím řešit, jestli mám doma plenky a honem letět na nákup - na začátku to pro nás problém byl, nepoužívali jsme pampers a byl docela problém v okolí najít něco jiného. Nám se to zdá výhodnější i pohodlnější. Minule taky manžel říkal, že už si jednorázy ani neumí představit. :D
A taky nevíme, co je opruzení, kůžička je hezounká, žádné zarudlé místa jako dřív. Taky nemusím ňuchat ten hnusnej chemickej zápach pampersů. Z toho se mi až dělalo špatně.
Za mě jsou látkovky neporovnatelně lepší a ne že bych jednorázy nezkoušela :palec:.

• Citovat
  • Upravit
Capelucia
5.8.21 21:11

A jo, když jsem propočítavala náklady, tak mi vyšlo, že zatím všechno co jsem koupila - a mám toho až moc, stálo tolik, co 4-5 měsíců standartní spotřeby jednorázů, tedy bez případních hnaček a pod. kdy je potřeba pleny měnit častěji. Kapsovky mám OS a je ještě veliká rezerva na patentkách, tak nemyslím, že budu muset kupovat něco dalšího. Pak taky část plánuji prodat. Přijde mi škoda vyhazovat funkční pleny.

• Citovat
  • Upravit
1554
6.8.21 08:52

Zdravím, kde použité plenky na ty dva dny skladujete? Chtěla bych něco, kam můžu dát síťku na praní a celé to pak hodit do pračky. Takže klasický kýbl můžu vyloučit, ten bych se síťkou nezavřela 😃
Taky mě zajímá, oplachujete nebo předpíráte ručně plenky, než je dáte do koše/pračky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22948
6.8.21 09:12

Já jsem měla 60ks libštátských plen a svrchních asi 6ks, skladála jsem to tak, že stačila 1 plena (na netu je hodně návodů) a na to měla prožky z fleesu, aby odtahnul vlhkost, nebo jsem měla perlan a prala jsem co dny, sušičku jsem tehdy neměla, ale v létě balkon takže super. Na noc jsem tedy kupovala jednoráz, kojila jsem ve spánku a nechtěla dítě budit navíc přebalováním, samzřejmě pokud to nebylo jen čůrání. Později když začala dcera chodit, jsem koupila sadu na bazárku, myslím Bamboolik a střídala s klasikou.
Na noc jsem se tedy jednorázu nikdy nevzdala a na dovolenou. Jinak jsem látkovala celou dobu.
U druhé dcery jsem to vydržela asi 6ti nedělí a pak přešla na jednoráz, měla jsem ˇšíleně prádla už s první dcerou a dcerka byla dost blinkací, takže jsem to vzdala.
Dneska už mám sušičku a holky větší takže kdybych šla do 3. dítěte, zase látkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22948
6.8.21 09:14

@Asiina já jsem počůrané hodila do zavíracího kýble a pokakané jsem vyhodila perlan, ten chytil to nejhorší, pak vydbala žlučovým mýdlem a hodila do kýble.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5395
6.8.21 09:25

Odhadem pro začátek tak stovka plen, s tím, že se každý den přibližně půlka použije a vypere - vyvari. První týdny až měsíce by se měly žehlit. Aspoň tak to bývalo, kvůli jejich dezinfekci. ;-) Vse čisté bile, i když se obcas stalo, že se kvůli zapomenuté bavlnene dětské ponožce v pračce nacas obarvily na ruzovo či blede modro. :-) Používaly se i pod hlavičku, jako podložka nebo místo bryndacku atx. U starších miminek se používala i jakási izolacni látka mezi plinku a nožičky, snad měla dítě udržet v suchu, ale při pokakání to bylo lepší bez ní. :-) Svrchní, jakési „gumové“ kalhotky měly sice u nožiček gumičky, ale daly se sehnat i jakési jakoby trjcipe, které neskrtily. Bylo jen důležité pevné svázat, aby nic neproteklo. Mozna se něco podobneho dá sehnat i dnes. S tím, jak dítě roste, se mění množství plinek a vše okolo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5395
6.8.21 09:33

Pevnejsi hovinka se vysypavala do WC, plinka se promyla pod tekoucí vodou. Pak se hodila k pocuranym do zaviraciho kýble a po naplneni množství plen se hodily do pračky a s přípravkem na praní určeným pro dětskou pokožku se vypraly při nejvyšší teplotě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69117
6.8.21 11:02

@Asiina kýbl se síťkou v pohodě zavřeš, když má jenom pokládací víko. Jinak já měla něco takového: https://www.oriondomacipotreby.cz/…-28-l-731345 Síťka do toho šla a plíny jsem do toho házela vrchem a víko se zase zaklaplo. Jinak pokakané pleny jsem nahrubo očistila (dobré je používat separačky), počůrané šly rovnou do koše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1554
6.8.21 14:24

@ugluk díky za tip 😊

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie