Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
No možné to je že to tak vyznělo…Já už jsem asi obrychtovaná a jen tak něco mě nevytočí
..Navíc vím, jak psané slovo zkresluje s realitou - já když jsem si příspěvek od Jiřky přečetla, tak jsem právě měla chuť napsat něco podobného
a přitom jsem to nemyslela jako že by Jiřka byla nějaká nezodpovědná matka - jen mě napadlo zda nemůže mít mimčo problém - tak to asi vidím ze své strany..Ale jak píšu, mě malá kadila o sto šest a ještě i teď ve skoro dvou letech má dny, kdy kadí 3×
…takže já mám doma srajdomola, tak mi přijde podezřelé když mimčo nekadí dýl jak 3dny, natož takovou dobu ![]()
Jiřko a jak je malý starý? Mě malá začala chodit až v 19ti měsících
..A to není žádný buřtík ani lenoch - je aktivní, ale chodit se jí prostě nechtělo..
No já zas právě jsem vděčná za látkovky, protože u jednorázovek by mě to s tím kaděním vyšlo celkem draho a navíc bych musela lítat furt s košem - ty pokaděné jednorázovky totiž nejde nechat jen tak v koši - to smrdí všude. Z látky jsem to spláchla, natřela žlučákem a nesmrdělo nic.
zelazuzu píše:
Jiřko a jak je malý starý? Mě malá začala chodit až v 19ti měsících..A to není žádný buřtík ani lenoch - je aktivní, ale chodit se jí prostě nechtělo..
No já zas právě jsem vděčná za látkovky, protože u jednorázovek by mě to s tím kaděním vyšlo celkem draho a navíc bych musela lítat furt s košem - ty pokaděné jednorázovky totiž nejde nechat jen tak v koši - to smrdí všude. Z látky jsem to spláchla, natřela žlučákem a nesmrdělo nic.
čím jsi to natřela? já počurané hodím na topení, měla jsem strach, že to bude smrdět, ale naštěstí ne. Malej měl teď 6měsíců, ale už nemám tolik mlíka, tak jsme mu zvýšili příkrm, pak chvíli chodil každý druhý nebo třetí den a do 14dnů se zase vrátil k režimu jednou za sedm dní. Už začínáme se zeleninkou, ale to nechce, minule se mi do něj podařilo dostat trochu víc banánu, tak to si došel hned večer. Mě s tím dělá trochu starosti, aby pak nebyl jako kulička, když všechno stráví. Ale aktivní je dost, lozí skoro všude, ale na stavění to ještě není. A měla jsi jí v chodítku? nám ho teď doktor doporučil na 10minut denně, že ho to hodí vývoje dopředu, ale dýl ať ho nenechávám, že bych mu mohla ještě ničit páteř a že by si zvykl na chodítko a sám by se pak nesnažil..Tak zatím o něm uvažujeme a nakonci března si ho budu půjčovat od kamarádky…
Jiřka a Filípek píše:zelazuzu píše:čím jsi to natřela? já počurané hodím na topení, měla jsem strach, že to bude smrdět, ale naštěstí ne. Malej měl teď 6měsíců, ale už nemám tolik mlíka, tak jsme mu zvýšili příkrm, pak chvíli chodil každý druhý nebo třetí den a do 14dnů se zase vrátil k režimu jednou za sedm dní. Už začínáme se zeleninkou, ale to nechce, minule se mi do něj podařilo dostat trochu víc banánu, tak to si došel hned večer. Mě s tím dělá trochu starosti, aby pak nebyl jako kulička, když všechno stráví. Ale aktivní je dost, lozí skoro všude, ale na stavění to ještě není. A měla jsi jí v chodítku? nám ho teď doktor doporučil na 10minut denně, že ho to hodí vývoje dopředu, ale dýl ať ho nenechávám, že bych mu mohla ještě ničit páteř a že by si zvykl na chodítko a sám by se pak nesnažil..Tak zatím o něm uvažujeme a nakonci března si ho budu půjčovat od kamarádky…
Jiřko a jak je malý starý? Mě malá začala chodit až v 19ti měsících..A to není žádný buřtík ani lenoch - je aktivní, ale chodit se jí prostě nechtělo..
Doktor Ti doporučil chodítko????? Tak to bych ho asi vyměnila
..Chodítko snad už žádný rozumný doktor nedoporučuje. Nikdy by se dítě právě takto dopředu posouvat nemělo..Navíc Ty jsi myslela že jako nechodí - jako po nohou? Nebo jak? Pokud má 6měsíců, tak nemusí ještě ani lozit, natož chodit.
Plínku jsem natřela žlučovým mýdlem - to je to nejlepší na skvrny od krve a hovínek. Skladuji je na sucho v kýbli v koupelně ve vaně a nesmrdí nikde nic.
Jiřka a Filípek píše:LUCIPERKA-ddub píše:Nechceš si prvně něco přečíst, než někoho budeš odsuzovat? Krom toho myslela jsem, že tady řešíme plenky…a co se týče malého, ty nemáš dítě?já že se musí chodit na kontroly každý měsíc, takže doktor o tom ví…a jak Alpaka píše, u kojených dětí je to normální
![]()
![]()
Jen jednou za 8 dní? A to ti nepříjde divný? Co tak navštívit pediatra…
Já sem to rozhodně nepsala s úmyslem někoho odsuzovat… Jen mě zarazilo, že miminko kadí jednou za 8 dní. ![]()
Ano ještě nemám vlastní dítě, jsem ve 32 tt + 5, ale holky v mém oklí si spíše stěžují, že miminko jim kadí i 8 krát denně, tvoje jednou za 8 dní. Tak jsem myslela, zda miminko nemá nějaký zdravotní problém.
Nemusíš hned nadskakovat ze židle, nemyslela sem to zle.
LUCIPERKA-ddub píše:
![]()
![]()
Jula kadí max. 1× týdně, teď měla interval dokonce 9 dní
Opravdu u plně kojených mimin to může být, neznamená to zácpu.
zelazuzu píše:Jiřka a Filípek píše:zelazuzu píše:čím jsi to natřela? já počurané hodím na topení, měla jsem strach, že to bude smrdět, ale naštěstí ne. Malej měl teď 6měsíců, ale už nemám tolik mlíka, tak jsme mu zvýšili příkrm, pak chvíli chodil každý druhý nebo třetí den a do 14dnů se zase vrátil k režimu jednou za sedm dní. Už začínáme se zeleninkou, ale to nechce, minule se mi do něj podařilo dostat trochu víc banánu, tak to si došel hned večer. Mě s tím dělá trochu starosti, aby pak nebyl jako kulička, když všechno stráví. Ale aktivní je dost, lozí skoro všude, ale na stavění to ještě není. A měla jsi jí v chodítku? nám ho teď doktor doporučil na 10minut denně, že ho to hodí vývoje dopředu, ale dýl ať ho nenechávám, že bych mu mohla ještě ničit páteř a že by si zvykl na chodítko a sám by se pak nesnažil..Tak zatím o něm uvažujeme a nakonci března si ho budu půjčovat od kamarádky…
No já zas právě jsem vděčná za látkovky, protože u jednorázovek by mě to s tím kaděním vyšlo celkem draho a navíc bych musela lítat furt s košem - ty pokaděné jednorázovky totiž nejde nechat jen tak v koši - to smrdí všude. Z látky jsem to spláchla, natřela žlučákem a nesmrdělo nic.Doktor Ti doporučil chodítko????? Tak to bych ho asi vyměnila
Plínku jsem natřela žlučovým mýdlem - to je to nejlepší na skvrny od krve a hovínek. Skladuji je na sucho v kýbli v koupelně ve vaně a nesmrdí nikde nic...Chodítko snad už žádný rozumný doktor nedoporučuje. Nikdy by se dítě právě takto dopředu posouvat nemělo..Navíc Ty jsi myslela že jako nechodí - jako po nohou? Nebo jak? Pokud má 6měsíců, tak nemusí ještě ani lozit, natož chodit.
aha tak to zkusím…děkuji, tím chodí jsem myslela na záchod
Doktora máme myslím velmi dobrého…pan Lukeš ml. jeho tatínek je velmi známý pediatr a jak říkal, opravdu max. na deset minut denně a ne ho v tom nechávat celej den..ale chodítko mám pocit, že rozděluje národ
uvidíme, zatím jsem ho ještě nekoupila a nakonci března malému bude už sedm měsíců, tak třeba bude lozit tak, že nebude potřeba vůbec…
LUCIPERKA-ddub píše:Jiřka a Filípek píše:Já sem to rozhodně nepsala s úmyslem někoho odsuzovat… Jen mě zarazilo, že miminko kadí jednou za 8 dní.LUCIPERKA-ddub píše:Nechceš si prvně něco přečíst, než někoho budeš odsuzovat? Krom toho myslela jsem, že tady řešíme plenky…a co se týče malého, ty nemáš dítě?já že se musí chodit na kontroly každý měsíc, takže doktor o tom ví…a jak Alpaka píše, u kojených dětí je to normální
![]()
![]()
Ano ještě nemám vlastní dítě, jsem ve 32 tt + 5, ale holky v mém oklí si spíše stěžují, že miminko jim kadí i 8 krát denně, tvoje jednou za 8 dní. Tak jsem myslela, zda miminko nemá nějaký zdravotní problém.
ahojky, jak napsal Viking:Já zas chápu, že ten blahosklonně mentorský tón se člověka dotkne, taky by mě to v první moment nadzvedlo, i když to tak třeba nebylo myšleno:)
(Jinak dcera to měla jeden čas podobně:) tak to bylo tak nějak podobně u mě, tak se nezlob… když mě to starosti dělá, a nechtěla jsem být v očích kohokoliv ta co to neřeší. Tak to už to máš taky za chvíli, a třeba když budeš kojit, tak to budeš mít taky jako já, i když z mých třech kamarádek co plně kojí, to máme jen my takhle. A co čekáš? ty tři kamarádky mají holky, třeba jsou lepší strávníci kluci ![]()
ivuska.h píše:LUCIPERKA-ddub píše:Jula kadí max. 1× týdně, teď měla interval dokonce 9 dní
![]()
![]()
Ivuško a ty jenom kojíš? jak jsem psala malej je už i částečně na Nutrilonu, denně tak 360ml, přesto se zas vrátil ke svému 7 až 8 dennímu intervalu.
Jo a LUCIPERKO mě doktor doporučil pití melty a žloutek (pouze u kupovaných vajíček) s cukrem, ten jsem teda měla jen 3, na podporu mlíka, kdyby jsi s tím měla problém…a pak jsem se dočetla na jiné diskuzi, že před porodem je fajn, když maminka jí probiotika, že by to mělo pomoc i miminku. To jsem nestihla, ale v 6ti nedělí jsem měla problémy, tak jsem si koupila ty u kterých jsem mohla kojit, třeba to máme díky tomu.
Probiotika opravdu pomáhají, na střevní mikroflóru a tím proti miminím bolestem bříška, zlepšuje to trávení. Ale to, jak dítě tráví, závisí nejen na něm, ale i na mléku konkrétní maminky. Tučnější mléko většinou vede k častému kakání a připrdnutí během dne, méně tučné mléko miminka tráví i tak dobře, že opravdu nekakají častěji než po 3 týdnech. Značí to hlavně to, že mateřské mléko je pro střeva miminka naprosto nezatěžující a někdy i bezezbytkové. Jestli má tvoje mimi dokrm umělým mlékem, už bych taky byla ostražitější a nedivím se ti, UM může způsobovat zácpu. Takže podle chování dítěte a podle toho, jak potom kakání vypadá - je to formované, nebo kaše… Kašovitá stolice není zácpa a tím pádem bych opravdu vsadila na většinové kojení jako původce malého vylučování. Tužší, formovaná stolice je v tomto věku nezvyklá a většinou značí sklon k zácpě, což může mít na triku právě umělé mléko…
Já měla oba ukakaný, 8× denně i víc ty první měsíce, potom aspoň do roka 4-6× něco bylo, látkovky nesnesli a byla bych asi radši, protože jednorázovek tím pádem vylítalo a jak píše Zuzu, ty opravdu dlouho doma zůstat nemůžou, smrad je to fakt výživný. Takže mě to jejich kakání stálo nějakou tu kačku na dražších jednorázovkách, na druhou stranu byli dlouho plně kojení a dost tlustí, tak co si víc přát… ![]()
Jiřka a Filípek píše:ivuska.h píše:Ivuško a ty jenom kojíš? jak jsem psala malej je už i částečně na Nutrilonu, denně tak 360ml, přesto se zas vrátil ke svému 7 až 8 dennímu intervalu.LUCIPERKA-ddub píše:Jula kadí max. 1× týdně, teď měla interval dokonce 9 dní
![]()
![]()
Jojo, já jen kojím.
Jiřka a Filípek píše:LUCIPERKA-ddub píše:ahojky, jak napsal Viking:Já zas chápu, že ten blahosklonně mentorský tón se člověka dotkne, taky by mě to v první moment nadzvedlo, i když to tak třeba nebylo myšleno:)Jiřka a Filípek píše:Já sem to rozhodně nepsala s úmyslem někoho odsuzovat… Jen mě zarazilo, že miminko kadí jednou za 8 dní.LUCIPERKA-ddub píše:Nechceš si prvně něco přečíst, než někoho budeš odsuzovat? Krom toho myslela jsem, že tady řešíme plenky…a co se týče malého, ty nemáš dítě?já že se musí chodit na kontroly každý měsíc, takže doktor o tom ví…a jak Alpaka píše, u kojených dětí je to normální
![]()
![]()
(Jinak dcera to měla jeden čas podobně:) tak to bylo tak nějak podobně u mě, tak se nezlob… když mě to starosti dělá, a nechtěla jsem být v očích kohokoliv ta co to neřeší. Tak to už to máš taky za chvíli, a třeba když budeš kojit, tak to budeš mít taky jako já, i když z mých třech kamarádek co plně kojí, to máme jen my takhle. A co čekáš? ty tři kamarádky mají holky, třeba jsou lepší strávníci kluci
Jiřka a Filípek píše:
Jo a LUCIPERKO mě doktor doporučil pití melty a žloutek (pouze u kupovaných vajíček) s cukrem, ten jsem teda měla jen 3, na podporu mlíka, kdyby jsi s tím měla problém…a pak jsem se dočetla na jiné diskuzi, že před porodem je fajn, když maminka jí probiotika, že by to mělo pomoc i miminku. To jsem nestihla, ale v 6ti nedělí jsem měla problémy, tak jsem si koupila ty u kterých jsem mohla kojit, třeba to máme díky tomu.
My budeme mít holčičku. Tak su zvědavá, jak bude papat. ![]()
Sestra má dva kluky, ten první trpěl na prdíky, prořval celé dny a noci. Sestra musela dodržovat přísnou dietu a ve čtyřech měsících se stejně sám odstavil a musela přejít na umělou výživu.
Toho druhého kojila bezproblémů do 14 měsíců.
Takže ono to asi nezáleží zda je to holka či kluk, každy mimčo je jiny.
Jestli ne, tak se omlouvám…trochu se čertím
, já mám zas nervy z toho, že nechodí
začala jsem dávat i příkrm, zatím jenom mléko a minulý týden jsem bombardovala pana doktora telefonáty, že už je to 6,7,8, dní a malej pořád nic, tak mě mrzí, že by si někdo myslel, že mi je to jedno. Ale pan doktor, mi řekl, že pořád dvě třetiny si bere ze mě a pokud nezvrací, je usměvavej a bříško ho nebolí, tak ať ještě vydržím. Druhý den si malej došel. Každopádně obdivuju holky co jsou na látkových a mimčo jim chodí i víckrát za den, to si zas nedovedu představit, jak bych to dávala. Já jsem díky tomu, nemusela kupovat tolik plenek.