Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Sedmitečko - na endometriozu je teď nový lék Visanne, bere ho Axina.
Jinak já už s tím bojuji skoro 3 roky. Vyzkoušela jsem kde co. Ale obecně platí že 3-4st.endometriozy se léčit v podstatě nedá. Jak LPS, tak hormonální přípravky (i ten nový) endometriozu pouze utlumí. Ale ta se s největší pravděpodobností vrátí zpět. Bohužel mnohdy i po těhotenství.
Vím, že to asi slyšet nechceš. Z tebe optimismus je čiší.
Píšu ti to jen, abys věděla a měla nějaké informace.
Večko to i mě řekl dr., že s tím prostě nic neuděláme..jen tlumíme a tlumíme, abych se netrápila bolestí. Dr. mi řekl, že si musím prostě naučit s tím žít a tak to tak beru. HA pomohla, ale špiním pořád…teď už zase snad 14dní v kuse ![]()
Silvi - mě na ty bolesti pomohla fyzioterapie a uvolnění kolem konečníku mobilizací. A teda teď lázně!!! Opravdu to namáčení do bahna a cvičení a protahování má něco do sebe
![]()
holky sice to sem moc nepatri,ale kdyz uz vas krapet znam:), tak se vas zeptam. to mate bolesti porad pri te endiometrioze? ja cetla nekde, ze snad sou velky bolesti jen pri menstruaci. a daj se k necemu prirovnat? se ted budu pozorovat jestli to nemam taky:(. i kdyz sedmi psala, ze nemela vubec zadne priznaky… to je teda hnus fialovej:(!!
Barčo - já mám endometriozu kolem konečníku, dělohy a v podstatě všude v malé pánvy a kolem taky hodně srůstů. Mě to bolí většinou už tak týden před MS. Hlavně kolem konečníku. Je to taková bolest, jako když máš průjem a už tě bolí celej zadek ![]()
MS mám bolestivou teď každou. Hodně krvácím a bolestí lezu po zdi…
![]()
Jinak já když šla na 1.LPS, tak jsem ani nevěděla co to endometrioza je, nikdy jsem neměla žádné problémy a hned 4.stupeň a přirostlej močák k děloze a to mám pořád, odstranit to nejde. Ruku v ruce endometrioze jdou srůsty a špatná imunita.
tyyyy jo, to je drsny:(. ach jo, kez by ti aspon ty lazne pomohly!! zvlastni ze v dnesni dobe na to neni prakticky lek. ja si 1.den pri MS lupnu 1panadol extra a sem v pohode,takze to se s tebou neda vubec srovnat:(.
Barče - tak jako vydržet se to dá, není to na umření, jak píšeš, taky si vezmu prášek a je to…ale blbý je, že prostě endometrioza se podepisuje i na kvalitě vajíček - já a Silva si myslím jsme toho příkladem. Takže už se poohlížíme po variantě darovaných vajíček.
Ve no a mne LPS v CAR absolutne nenavrhli, vubec, ani jeden doktor. tak sou asi presvedceny, ze ji nemam, ale je tady samozrejme jedno velke ALE… otazka jestli lepsi nevedet:). ja bych asi do darovanych nesla, to vas uprimne obdivuju a moc drzim palce aby to klaplo! ja jeste lazne jestli mi je daj a pak uz asi pomalu rezignuju, max nejaky nativ zkusim.
Barče - hele já znám osobně 2 holky, který šly na průzkumnou LPS, nic jim nenašli a holky po těch LPS otěhotněly. Někdy se tam prostě něco profoukne a s něčím se pohne a může to zabrat. A hlavně jde o to, aby se vyloučily právě srůsty, endometrioza, prohlédly se vejcovody, děloha apod. Já si myslím, že LPS smysl má, když třeba nevyjde první IVF. Klidně bych ji doporučovala i před IVF.
A k tomu, že bys nešla do darovaných vajíček, každá máme holt jiné hranice, které jsme ochotny překročit. Já bych zase nemohla jít do adopce. ![]()
Já fakt nemám lps doteď, vejcovody mám teda dvakrát profouklý a průchodný, při MS bolesti minimální jen první den, čímž teda netvrdím, že endom. mít nemůžu, klidně totálně bezpříznakovou
Ale vlastně všichni doktoři mi říkali - a když ji najdem, stejně do toho IVF, na který se teď chystáte, budete muset jít
Vajíček mám spoustu krásných, ale bohužel jejich schopnost porovnat si po oplození chromozomy je dost katastrofální, takže jsem na seznamu na darovaná vajíčka skončila taky. U nás jsou strašně dlouhé čekačky, takže jsem si řekla - zapíšu se hned, odmítnout to můžu vždycky a budu mít dost času si to v hlavě pořádně srovnat. Trvalo nám to asi půl roku, než jsme oba definitivně věděli, že to tak chceme (pro adopci jsme se nerozhoupali doteď), dalšího půlroku čekání a váhání, dalšího půlroku rozhodování, že tomu zkusíme dát ještě ten poslední pokus s vlastníma… Když jsem šla na odběr (v jiném CARu), volali mi, že už jsem konečně na řadě a mají pro mě darovaná, tak jsem je poprosila o odklad, no a zázrakem otěhotněla z toho jednoho jediného vlastního. Přes to všecko, že nakonec čekám dítě z vlastního, jsem od těch darovaných byla tak nepatrný krůček (přijít to o měsíc dřív, jdu do nich), že je to pro mě naprosto rozumná a přijatelná varianta, se kterou jsem byla naprosto srozuměná a strašně moc držím palce všem, kdo se tomuhle nakonec nevyhne ![]()
Ve to mas svatou pravdu. o adopci musi byt podle me clovek presvedcenej ne na 100%, ale na 200% a to my proste nejsme… ja uz sem krapet v depreeeeezi, sme oba zdravy,vse nam zatim funguje, nejsme teda uz nejmladsi leda a 3 xIVF bez vysledku,takze sem uz tak nejak ze vseho unavena, ale to myslim rozhodne vsechny znate.takze asi budem spolehat na nejaky ten zazrak kterych se tady na strankach najde plno:). mne se krapitek prici, ze bych mela podstoupit operacni zakrok kdyz treba neni vubec nutny. je to dilema teda:(. kazdopadne si o tom promluvim s doktorkou. fakt se mnou o laparce nikdy nemluvili v pronatalu.
Ugluk - tak při LPS jde i o to, že se fakt může rozrušit spoustu srůst - třeba já je měla na vejcovodech, které se nemohly pohybovat a posouvat tím vajíčko do dělohy. Ač jsem je z vyšetření průchodnosti v CARu měla jednoznačně průchozí a všechno vypadlo v pořádku, při LPS se nakonec ukázalo, že průchozí sice jsou, ale k ničemu.
Nejde jen o to, že se tím zjistí endometrioza a stejně tě pošlou na IVF.
Myslím, že LPS má rozhodně svůj velký přínos při řešení neplodnosti, když už nic, alespoň vyvrátí endometriozu, srůsty a problémy s vejcovody a dělohou, které by na UTZ nemusely být vidět. Takže o starost méně.
Jinak já jsem vděčná za variantu darovaných vajíček. Jsem šťastná, že díky tomu budu moc někdy třeba poznat jaké to je být těhotná a porodit dítě, které ještě více spojí náš vztah s manželem. ![]()
ugluk, len:), no vida! na to presne cekam, na takovy zazrak jako se poved tobe:)! je to fakt super! akorat furt resim zmenu toho CAR:(. ja te docela cetla na MK kdyz si tam jeste chodila. ale ja moc nikdy nikam nepsala… az ted me strhly ty lazne:).
Veko, to jo, ale je otázka, zda bych měla takovéhle srůsty na obou vejcovodech zároveň… Taky jsem k tomu měla podobný přístup jako Barce, jako dítě jsem strávila měsíce po nemocnicích a prodělala x operací (VVV nosní přepážky), takže mám před každou další narkózou respekt a nechat do sebe řezat, ono to může mít ve výsledku i negativní účinky a nějaké srůsty tam vytvořit… Takže ve výsledku furt nevím, jsou tu tak jednoznačné případy jako Sedmitecka a pak je tady kopa těch, kdy to zbytečné bylo, kůň ví.
Barce, unás změna CARu jednak přispěla k otěhotnění a druhak k tomu, aby mi došlo, že ten první CAR byl přes to všecko lepší
Takže já se tam nakonec chystám i rodit (CAR je pod fakultkou). A když jsem pak mluvila s embryoložkou z původního CARu, ta ženská měla tak upřímnou radost, bylo jí úplně jedno, že za tím úspěchem nestojí oni, ale fakt měli radost, že se to po těch x letech povedlo, nějak, jakkoliv ![]()
S adopcí fakt souhlas, to není dobré dělat tak, že nemůžeme mít dítě, tak adoptujeme a je to. Takhle to většinou vidí rodiče od třech přirozeně počatých dětí, jako co řešíme, když jsou tu plné kojeňáky a my do sebe radši necháme píchat hormony
A pak když v té situaci někdo je, pro někoho je adopce pořád to nejpřirozenější řešení, i když si je vědom všech důsledků, klobouk dolů před takovými lidmi. Ale pokud si někdo stále není jist, je jediné správné řešení do toho nejít, nebylo by to fér vůči tomu dítěti. Ale zas názory a postoje se mění (a neplodnost je teda hodně dobrej katalyzátor) a kdo ví, třeba by to bylo za pár let jinak, já vždycky tvrdila, že pro adopci jsme se ZATÍM nerozhodli.