Poradna duly
Jana Čurdová
Taminko,
já jsem čekala na odběr plodovky 7 týdnů a poté 5 týdnů na výsledky. Bála jsem se, že potratím, to víš že jo. Když mi přišel ten dopis, taky jsem brečela, kladla si otázku, proč já atd. Ale čekali jsme ještě na testy z krve v 16tt a ty dopadly dobře, ale já jsem si říkala, možná mě za to teď někdo odsoudí, že než by se mi mělo narodit postižené dítě a celá rodina by jsme se tím trápila celý život, raději, pokud tan odběr vyjde špatně, půjdu na potrat a budem se trápit třeba půl roku nebo rok. Měla jsem strach, ale než jsem tam šla, hodně jsem o tom zákroku četla i různé statistiky, ptala se doktorů a většina mi řekla, že to riziko je statistické, pokud k tomu potratu došlo, nebylo nikdy na 100% potvrzeno, že je to díky odběru plodovky. Je to spíše i o tom, kde se ten odběr provádí, jaké s tím to dané pracoviště má zkušenosti. Byla jsem na odběr na fakultce v Porubě, dělala mi jej jedna doktorka, je to pod kontrolou ultrazvuku - nesmí to dělat každý doktor. Pár dnů po zákroku musíš být opravdu v klidu - automaticky se dává nemocenská a nikdo o tom nediskutuje.
Uvidíš, že to bude v pořádku. Držím palečky
Ivulka
Taminko , neboj, všechno bude v pořádku! Ten vak třeba opravdu není nic vážnýho - prostě ti doktor musel říct všechny varianty… ![]()
A to že brečíš je úplně normální - já jsem takhle prořvala minulý pondělí, když mi naměřili vysokej tlak a doktorka mi řekla, že je mimi nějak moc malý (a do karty napsala, že se asi zastavil vývoj) - a poslala mě do nemocnice na vyšetření. no a tam se taky doktor podivil, co že to s prominutím mlela, když je všechno úplně v pořádku ![]()
ahoj Ivulko
tak s tim myslenim jsem ja na tom uplne stejne a bylo by mi jedno jestli me nekdo odsoudi ale nez privest na svet postizene dite,tak bych sla na potrat.Taky jsem vcera vecer lezela v posteli,brecela a rikala si proc se to muselo stat me.
Ja teda ted budu muset cekat na vysledky krve,potom me dr posle na screening and pak odber plodovky.
Tak jsem se vcera tesila tesila ze mi dr rekne „maminko vsechno je v poradku“ a bylo to uplne jinak.Snazila jsem se byt velka holka a drzet se,ale kdyz me ten muj v ordinaci pohladil tak se mi samozdrejme spustily slzicky.
Zdeenjo ver mi,ze bych dala cokoliv za to,aby ten vak nebyl nic vazneho.
Ale urcite se s vysledky potom pujdu poradit jeste aspon s dalsim dr nebo i dvema at slysim i jiny nazor.
No ale muzu vam rict ze jsem totalne vystresovana takze bude zazrak jestli to vsechno ten muj drobecek se mnou precka.
Taminko , držím moc palce, aby ty výsledky vyšla dobře!
a já bych asi taky nedokázala dítě donosit a porodit, kdybych věděla, že bude postižené. asi jsem srab,ale vím, že já za sebe bych to nezvládla. samozřejmě, že by mě rodina podržela, ale já bych se z toho nejspíš složila a asi bych už nikdy nedokázala být šťastná.
Taminko:
bude to fakt dobrý, ber to tak, že pokud je to dítě zdravé a vpořádku, tak i přes tento stres se v tobě udrží, pokud není, tak odejde. Tak jsem si tu zdůvodnila i já. Zkus na to tolik nemyslet, i když vím, že se to nedá, zkus se něčím zabavit. Ber to tak, jestli je miminko zdravé nebo ne, neovliníš to. Už se to změnit nedá a jinak jestli má opravdu Down, to se prostě ovlivnit nedá nikdy. Tak to ber tak, že ten plod budeš mít pořád ráda a budeš myslet na to, že Vám řeknou, že je to všechno v pohodě, uvidíš, všechno bude ok a kdyby nebylo, tak vždyť jsi mladá, takže budete mít ještě další kopu dětí
Ivulka
Doktor mi vcera rekl ze se to mohlo stat tim,ze vajicko uz bylo stare(a ten muj na to ze jak stare kdyz mi je teprve 31
).tak jsem mu to potom vysvetlila.
No muzu rict,ze podle toho co mi dr vcera rekl jsem k dnesku v 11 tt takze jsem musela zapadnout dva dny pred MS takze uz asi fakt to vajicko bylo prezrale a stare ale vzdyt prece v tu dobu je to „spolehlive neplodne obdobi“..takze priste si budu muset davat pozor kdyz se s partnerem miluji a aby se do me nahodou neudelal aby neotehotnela.No nevim ale pripada mi to trosku uhozene.
Verte mi ze se snazim na to nemyslet,ale kdyz ono se to moc neda ![]()
Taminko:
ještě mě napadlo, mezi 10.-13 tt jde udělat tzv prosvícení šíje miminka, kterým lze zachytit i downův syndrom a pod. Je to jakoby speciální lutrazvuk. Výhoda je to, že výsledek znáš hned, není to žáden zásah do tvého těla a dělá se to právě takto brzy. Nově to dělají ve Vítkovické nemocnici, tak co kdyby jsi o tom promluvila s tvým doktorem, aby tě tam poslal a nemusela jsi čekat do toho 18.6. a věděla by jsi více.
Je to jen nápad
Ivulka
tak jsem konecne tady. Tami, neves hlavu, v hodne pripadech to byva falesny poplach! ale jak pise ivulka, ten tzv. NT+biochemicky screening downa odhaluje jisteji nez treba triplle, tak to zkus - vysledek je jeste ten den (v brne stoji cca 1450 kc, protoze je to - bohuzel - nadstandard)
ahojky
zrovna pred chvili mi volala sestricka od meho Dr,ze na genetice dala sestre me cislo a ze mi sestricka zavola hned jak budou vysledky a ja k nim hned naklusu na konzultaci.Je tam primar Vseticka,pry je dobry a pak bychom se hned domluvili na ten odber te vody.U meho dr to melo byt az toho 18.6. protoze pristi tyden maji dovcu.
Zkusim jeste zavolat sestricce a zeptat se ji na to cos mi rekla.
Taminko,
někde jsem se dočetla, že psychický přístup maminky (potažmo i taťky) je pro dítko naprosto stěžejní. Když s ním jakoby vnitřně kominikuješ a konejšíš ho, tak mu tak lékařsky prokazatelně (i když nevysvětlitelně) pomáháš ve vývoji. Je to hrozně složité, ale výsledek je ten, že se může vyvinout mnohem líp, než bys čekala, právě když jej budeš vduchu chovat v dlaních. Představa postiženého Kuřátka je hrozná, ale ještě mu vůbec nic nepodstrkuj.
Můj dědeček prošel před lety hodně zlou rakovinou konečníku. Nemusel přežít. Jenže lékař to řekl rodině a ta to dědovi zakázala říct. A tak mu dali vývod do boku a on do půl roku lítal po zahradě za slípkama. Kdyby věděl, co se mus talo, nepřežije to. Je to takový slaboučký dědoušek…všichni to víme ![]()
Tak Tě moc prosím, chovej své Sluníčko v náručí, konejši ho a neřeš Downa, dokud nebude na 100% xvyřešeno tak, že není možnost. Do té doby je to jen Vaše Drobátko a zaslouží si od Vás to nejlepší! A když to zvládnete, bude to jako druhé narozeniny. A to přece zato stojí!
Musíš to zvládnout! Musíš!
Mars
dekuji ti za to co jsi napsala.Bylo to jak pohlazeni na dusi.
samozdrejme ze s miminkem mluvim,hladim si brisko a rikam mu ze je nase a ze urcite bude vsechno v poradku.
Moc se snazim na to nemyslet,ale obcas to opravdu nejde. ![]()
Taminko:
Všetička má ordinaci jakoby z druhé strany polského domu u Frýdlantských mostů. Je fajn, byla jsem u něj, všechno ti vysvětlí a doporučí postup. POuze doporučí, konečné rozhodnutí je na tobě. Musíš myslet pozitivně, nesmíš se té myšlence poddávat.
ivulka
Taminko, moc na Tebe myslím..... a držím pěsti nejvíc jak to jde!
Jinak jsem dneska volala sestřičce, aby mi poradila jak je to s těmi odběry a tak a uklidnila mě, že všechno vyšetřují, odeberou co potřebují a průkazku dávají někdy kolem toho 10. týdne, což už teda při příští kontrole budu mít. Hned se mi ulevilo…
A nemáte náhodou některá zkušenost - fičí nám 7tt a ačkoliv na váze se žádné velké drama neodehrává, tak se mi pomalu začíná zakulacovat bříško. Skoro denně cvičím (a to se taky nedokážu nikde dočíst, co sedy/lehy, kalanetika na břicho apod. - jak je to dobré nebo jak není), taky jídlu moc nedám, ale ztrácím pas! Je to takhle brzo vpořádku? Já teda nejsem žádný drobeček, ale vepřík taky ne ![]()
Ahoj MARS , tak já jdu na odběry až v 16 tt, což se mi zdá ultrapozdě, ale četla jsem, že někteří lékaři to tak prostě dělají.
Já jsem vepřík trochu víc, takže ploché břicho jsem měla naposledy někdy před deseti lety a teď tam mám pneumatiku
Podle váhy jsem naopak dvě kila shodila, ale taky mám pocit, že se mi ta pneumatika tak jakoby „rozjela“, že už není přesně ohraničená jako plaveckej kruh
ale už trochu zakulacená směrem k podbřišku. a taky jsem moc zvědavá kdy a jestli vůbec to moje břicho bude vypadat jako těhubřicho ![]()
Jo a kdy? se koukám na fotky na téhle adrese: http://pregnancy.baby-gaga.com/photos/ tak se fakt divím, jak velkej pupík u? některé ty holky mají třeba právě v 7, 8, 9tt