Poradna duly
Jana Čurdová
Ahoj všem, maminám, miminkům i ještě těhulkám,
tak se hlásím po příchodu z porodnice. Strávila jsem tam trochu více času, protože malý si kromě silné žloutenky někde v porodnici ještě stačil sehnat silné nachlazení. No, bojujeme s tím dodnes. Nicméně malý je jinak v pořádku. Jmenuje se Alexander a při narození vážil 3,480 kg a měřil 51 cm (obřík se navzdory všem předpovědím nekonal
).
A jak probíhal porod? Podělím se a doufám, že zvláště prvorodičky moc nevystraším. Proto jako první říkám, že vše je téměř zapomenuto, musím hodně bloumat pamětí, abych si vybavila detaily. A výsledek je naprosto úžasný
.
POROD PRVORODIČKY
Termín jsem měla 7. ledna. Přišel den D a nic, přešel další, další … a stále nic a jak plynuly dny, nedočkavost i únava narůstala. 11. ledna jsem šla na KO a poprosila doktorku u provedení Hamiltonova hmatu. Ta mi ho bez problémů udělala, ale řekla, že jsem ještě příliš pevná a mimís příliš vysoko a že to nevidí, a naplánovali jsme vyvolání na pátek 15.1.
Doma jsem pak pouklízela, vypila několik hrnečků maliníku a vytřela podlahu na čtyřech. Pak přišla noc, kolem 11.00 jsem ulehla do postele (bez sebemenších poslíčků (ty se zcela vytratily týden před tím) či kontrakcí) a v tom rup! a já věděla, že mi praskla voda. Tak jsem v klidu vstala, připravila se a odjeli jsme do porodnice. Už na cestě jsem začala cítit slabé kontrakce. V porodnici mě přijali, sdělili, že dítě je vysoko a že skoro nejsem otevřená a kolem 00.30 přidělili krásný porodní sál. Spánek, ke kterému mě nabádali, nepřicházel a nepřicházel… Tak jsem čas trávila střídavě v posteli, na míči a ve sprše. Původně jsem chtěla použít perličkovou koupel, ale dali mi vybrat, buď epidural nebo koupel. Tak jsem zvolila jistotu - epidural. Bohužel přítel (je cizinec a žije v cizině) se nemohl narychlo k porodu dostavit, tak jeho úlohu převzala kamarádka. S jejím příjezdem jsme vyčkaly do rána, než kontrakce nabraly obrátky a já se konečně začala otevírat, a už teď vám řeknu, že svoji úlohu zvládla bravurně. Přijela kolem osmé. To už jsem sténala bolestí a kontrakce se pohybovaly mezi 3 - 4 minutami. Nškdy mezi devátou a jedenáctou (čas nehrál roli) mi anesteziolog přišel píchnout epidural a nastal první problém. Prý mám malé mezery mezi obratly a nemohl se trefit. Píchl mě asi osmkrát, než se to podařilo. Píchnutí bolestné nebylo, mnohem horší bylo udržet tělo ve strnulé poloze i v době kontrakcí. To bylo poprvé, co jsem kamarádce málem rozmačkala ruku. Epidural nakonec přinesl toužebný pocit úlevy v podbřišku, veškerá bolest se pak „přestěhovala“ do konečníku (což mi bylo neskonale „příjemnější“). Prý epidural často porod urychlí, v mém případě tomu bylo naopak. Přestala jsem se otevírat a kontrakce mírně
ustoupily. Tak mi začali píchat prostředky na urychlení kontrakcí, na uvolnění svalů hrdla a tuším i něco na zmírnění účinků epiduralu. To už bylo po poledni. Nakonec se kontrakce znovu rozjeli a ve 3 hodiny jsem byla připravena tlačit. To jsem ještě netušila, co mě čeká. Tlačila jsem a tlačila, marně..... Tak na mě nastoupily dvě porodní asistentky a začaly rajtovat po břiše. Pamatuji si, že na každou kontrakci po mě chtěli 3 zatlačení, zadržet dech, ale protože na mě tlačily plnou vahou, unikal ze mě vzduch jako z míče.
Výsledek? Nulový…
. Zavedly mě na WC, tam jsem na chvíli ztratila pojem o tom, co se se mnou děje a kde jsem. Tak mě vrátily zpět na lůžko a iniciativu musel převzít muž. Podotýkám, že to už kolem mě operovala
doktorka, 2 porodní asistentky a doktor a ve vedlejších sálech probíhaly dva jiné porody. V podstatě jsem zaměstnala téměř celou porodnickou kapacitu.
Nově příchozivší mužská posila si stoupla na židli a začala celou svoji vahou tlačit na břicho. To už jsem jen neucházela, to už jsem si připadala jako píchlé kolo
. První kontrakce, 3 zatlačení a nic. Druhá kontrakce, na třetí zatlačení hlava malému povyjela a zase zajela. Třetí kontrakce, konečně se hlava dostala tam, kam měla. A pak čekání na další a poslední kontrakci… čas mi připadal hrozně dlouhý a kontrakce stále nepřicházela, moc sil nezbývalo, měla jsem za sebou 17 hodin a za histerického volání, že to nezvládnu, ať mi udělají císaře, a ujišťování, že už císař v úvahu nepřichází a že už to bude, jsem se vzepjala k poslednímu pokusu a při první slabé kontrakci vyvinula sílu jako snad nikdy před tím (to vše za stálého tlačení doktora stojícího na židli) a malý byl venku. Od začátku si všichni mysleli, že průchod neumožňovala oteklá hlava mimíse, ale nakonec se ukázalo, že měl pupeční šňůru omotanou kolem hrudníku a ruky a prostě a jednoduše takový objem vytlačit snadno nešlo. Doktorka, která malého „chytala“, nevěděla, kde začít s vymotáváním.
Vytlačení placenty, šití a vše další, co následovalo, byla procházka růžovým sadem…
. Vzhledem k tomu, že jsem byla neskutečně vyčerpaná a měla v sobě hodně „drog“, nechali mě na porodním sále další 2,5 hodiny i s malým. Otok hlavy se mu jako zázrakem rychle ztratil a já si ho mohla skutečně a poprvé začít užívat… Nemohu říci, že by mě zaplavily endorfiny a příval blaha (jak to vidíme v amerických filmech
), byl to jiný pocit, který neumím dobře popsat (snad směs naprostého klidu a pomalu rostoucího štěstí) a od doby, kdy se Alex narodil, stále nabývá na intenzitě.
Jak se hodnotím? Jako totální histerka, nekřičela jsem, ale velmi hlasitě prosila, aby už byl konec, úpěla, že už nemůžu apod. Až do vytlačovací fáze jsem se domnívala, že i přes neskutečnou bolest při kontrakcích celý porod zvládnu bez histerie. Nezvládla!
A navíc kamarádka málem přišla o ruce.
No, statečná holka se nekonala! ![]()
A jak se na to dívám nyní? Jako by to už ani nebyla pravda a vše se stalo hodně dávno. Bolest si nevybavím, stejně jako mnohé z toho, co se během těch 17 hodin odehrálo. To, co bylo na konci, stojí za všechno, čím musí žena při těhotenství, porodu projít. Zážitek z porodu nebude překážkou k tomu, abych měla další dítě.
Doufám, že jsem moc nenudila a před druho- a vícerodičkami smekám! ![]()
Malý je zatím pohodový, přes všechny „malé velké“ obtíže, kterými si musel během prvních dnů projít. Vím, že až se mu zcela ztratí žloutenka, může být vše jinak. Ale ozvat se umí (např. první noc fototerapie kvůli žloutence celou prokřičel a všem dal na vědomí, že se mu to nelíbí). Jinak přes nachlazení jí pravidelně a hooodně přibývá na váze. Je to prostě moje zlatíčko.
![]()
A propos, vůbec nevím, kde jsme malého vzali. Nemá nic ani ze mě ani z táty. Kdybych neviděla, že jsem ho porodila, nevěřila bych tomu, že je můj… náš!!!! ![]()
Přeji všem těhulkám, aby na svá zlatíčka už nemusely dlouho čekat a všem maminám, aby děti dobře prospívaly.
Hezký den.
Příspěvek upraven 22.01.10 v 14:13
Mausce velká gratulace
![]()
Callamaiko vítej doma.Koukám že sis taky užila.Ale hlavně že je to za tebou a malej ti to teď vynahradí.Je krásnej ![]()
Callamaiko, tak to bylo teda hodně napínavý
Moc gratulujeme k malému, hlavně, že to takhle dopadlo a jste oba v pořádku ![]()
Zziny, amnioskopie se dělá přes pochvu, zavede se taková trubička… Příjemný to není, ale trvalo to chvilinku, takže pohoda a mám aspoň jistotu, že je Simča v pořádku…
Teda, já měla zelenou vodu u Věrky i Ondráška
U Věrky mi voda praskla až v porodnici a PA si tam spolu špitaly, že voda je zelená a já hysterčila, co se děje ![]()
Teda, co kolikrát píšete o kojení, to je celkem síla, myslím kojení za každou cenu
a pro mě je to, jestli kojím nebo mám dítě na flašce, taky hodně intimní záležitost. Takže koukám, že jsem normální ![]()
Tak jo, jsem nějaká rozjuchaná, už jsem se vzpamatovala, občas mám nějakou kontrakci, ale nic moc ![]()
Prominte, ze vam sem lezu holky.. ja jen..
MAUSKO OOOOOOOBROVSKA GRATULACE
![]()
Uz jsme si rikali, jestli je vse OK… pak nam to musis vypravet, jaky to bylo rodit v Irsku a samo se tesim na popis porodu. Jeste jednou moc gratulujeme k Honzikovi ![]()
Zdravime i F.
![]()
Mausko, moooc gratuluji k Honzíčkovi
, tak konečně jste se jeden druhého dočkali
.
Calamaiko, děkuji za popis tvého porodu. Gratuluji k narození chlapečka
. Teda užila sis dost
, muselo to pro tebe být hrozný. Buď na sebe hrdá! S tím epiduralem je to zvláštní, jak to působí na každé tělo jinak. Já pro něj na 100% rozhodnutá nejsem, ale říkala jsem si, že kdyby na něj byla vhodná doba, že si ho nechám asi také dát.
Nejdůležitější je, že vše dobře dopadlo, hlavně, že je Alex zdravý a má se k světu
.
mausko, gratuluju k Honzíčkovi a přeju hodně štěstí… ![]()
Callamaiko, právě jsem dočetla tvůj porod a hrnou se mi slzy do očí. Ne nad tou bolestí nebo průběhem porodu, to je opravdu hned zapomenuto. Ale z toho, jak popisuješ první setkání s maličkým. Měla jsem to podobný, byla jsem trochu mimo, takže když mi Ondráška přinesli, nemohla jsem nejdřív uvěřit, že je můj a bude napořád. Hned, jak mi ho dali na pokoj, jsem se do něj zamilovala tak moc, že dneska nechápu, jak jsem bez něj mohla žít skoro třicet let
. A slzy už tečou do klávesnice…
Hojky,
tak jsem dneska lehce vytočená, jelikož jsem byla v nemocnici na jeden blbý monitor a ztvrdla jsem tam 3,5 hodiny!!!!
![]()
Byla tam kopa lidí a každý měl na všechno čas!!
Callamaiko: moc gratuluju k Alexovi
…Hlavně, že už to máš za sebou ![]()
taktéž gratuluju mausce k Honzíkovi
a závidím, že jdete hned domů ![]()
Mausko: veliká gratulace k Honzíčkovi, to byl superdlouhej porod , ale hlavně, že je to všechno OK
Calamaiko: veliká gratulace k miminku, jsi vážně holka statečná, já to ani neměla číst , bojím bojím ![]()
Fragi: takže už se rozjíždí kontrakce ? já chci takyyy ![]()
a jinak co s těma mimískama dělají, když je voda už špatná ?
Taky mám strach z té omotané šňůry , jak psala Calamaika, já už jsem prostě ve stadiu, že se bojím asi všeho, protože je mi divný, proč mimi nechce ven ![]()
no Bel, už jsem si začínala říkat, kde jsi ![]()
Zziny TP 17.1
Hest 18.1.
Fragola TP 19.1 ???????????
Belavue TP 20.1
Kubina TP 25.1
Sylvii TP 27.1
Rainanne TP 28.
ahojky
**mausko velka gratulace k Honzickovi
**
Calamaiko vítejte doma
zziny porod trval čsevě stejně, ale fáze byli jiný… ted mi bolesti zacali az 4 hodky po odtecení plodovky a poslední fáze bya omnoho kratší ![]()
sylvii, fragy tak jsme s mlíčkem na tom stejně… ted se mi povede odstrikat z obou prsu 40ml…ale jen po tom co mala netahala. Zacinam byt zase zoufala. Doufala jsem, ze odsavacka pomuze… tak to budu jeste skouset do stredy a pak ji vratim. Casove 8-10 odstrikavani denne nedám. To bych musela furt byt u Rebeky a nic bych neudelala.
Holky co máte tolika mlíčka závidím…já asi nikdy nebudu jen kojit ![]()
Mausko, gratuluji k mimísovi i všem ostatním, u nichž jsem gratulace proměškala. ![]()
Ahoooj, jsem zpět!
Callamaiko, Mausko moc gratuluju k chlapečkům, ať je vám fajn a miminka ať se mají dobře!!!
Fragi tak pořád nic, jo? no já ale sázím na víkend! ![]()
Ach jo, proč stojí ty porody někdy tak za prd!?? Proč to nemůže být jen příjemný
Taky už bojim ![]()
Holky, co se týká kojení, tak u Barči jsem fakt byla vystresovaná, že mám málo mlíka, že kojim pořád, že ona se u toho jen vzteká řve a řve.. ale byla jsem tak vydeptaná ze všech těch článků a kojících lig a tak, že jsem prostě tu flašku s Nutrilonem nevzala (i když už jsem ji měla párkrát plačíc připravenou
Jak jsem už psala, smím kojit stejně mx tři měsíce.. a pak ta úleva a spokojený mimi..
no a teď už mě kojení nestresuje vůbec.. na ligu kašlu a když to nepůjde, tak to nepůjde a jsem úúúplně v klidu ![]()
Já nebyla kojená nikdy ![]()
Jináč kontrola byla opět rychlovka.. ale aspoň se na mě konečně zase jednou podívali
i když Pepča se divil, jestli jsem vůbec stihla otevřít dveře
můj Dr. je fakt rychlík: od příchodu do odchodu z ordinace i s kontrolou cca 3 minuty ![]()
Verdikt: no, ještě je dost vzadu (miminko??), ale jinak už by to šlo
aspoň budete hezky připravená. uvidíme se za týden.
Tak nevím.. já se neptala, jak to teda vidí, protože jsem nechtěla zdržovat.. ale pochopila jsem to tak, že tělo už se docela připravuje, jen mimčo se musí ještě šouonout.. tak uvidíme.. nejlíp bych šla ve středu na ten koncert a ve čtvrtek do porodky
nejlíp třeba na desátou a v jedenáct by se to mohlo narodit
jo, to je dobrej plán ![]()
Dneska jsme krom jiného dali s manžou dohromady všechny splátkovíé kalendáře a půjčky, kterými řešíme ten jeho děsivej dluh úřadům za tři roky a málem mě omylo.. budeme od února měsíčně platit cca 22 000,– A to jen na poplatcích a dluzích
manže vydělává teď kolem 20, takže když přičtu rodičák, zbývá nám 5000,– na žití.. bezva. ![]()
tak.. jdu dělat oběd ![]()
Zziny, tak když je voda špatná, tak u rozjetého porodu už je to jasný
a pokud se na to přijde při té amnioskopii, tak předpokládám, že se musí mimčo co nejdřív porodit, takže se vyvolává ![]()
Jinak mě veškerý optimismus přechází, Zziny, při 1-2 silnějších kontrakcích za hodinu asi jen tak neporodím, to mi bude trvat tak do února ![]()
Iviqv, nic si z toho nedělej
Malá vyroste i na příkrmech
Sice to člověka mrzí, ale co se dá dělat… Říkám si, že pro kojení udělám, co se bude dát, ale když to nepůjde, tak se svět nezboří
Tohle už jsem si ujasnila a radši se budu věnovat všem dětem a nebudu ze sebe vyloženě „dojit“ každou kapičku MM ![]()
Ahoj holky, ![]()
tak jsme konečně doma z porodnice, už jsem myslela, že tam budeme až do léta. Nicméně všechny zdravím a koukám, že mauska konečně porodila. Tak to je super.
„mausko velká gratulace k narození Honzíka, je super že už se konečně narodil. Přejeme mu hodně štěstíčka, zdravíčka a lásky
.{color: navy}“
My byly v porodnici devět dní, protože malá měla taky žloutenku, ale pořád to ještě nebylo na svícení na fototerapii, tak jí jen neustále každý den dělali doktoři krevní testy, tak má chudinka rozpíchané ručičky a nakonec to na fototerapii bylo… ale už jsme doma a je to super, jen náš hafan vypadá, že chce malou láskou sníst.
Ale je to ještě stěně, tak si s ním asi ještě užiju.
Jinak tady přikládám taky fotku naší malé. ![]()
Jdu vás pomalu dočíst a pokud budu mít ještě čas, tak i něco písnu. Jinak holkám 2 v 1 přeji rychlé porody a hlavně ať máte už mimi u sebe, vím že to čekání je děsné, i když já osobně zrovna nečekala, jeliož se malá narodila o tři týdny dříve. ![]()
Callamaiko vítám Tě doma a dodatečně gratuluji k narození malého.
![]()
Fragi díky za komunikaci v porodnici, potěšilo mě to.
Jinak se určitě taky brzy dočkáš, řekla bych že přes víkend se Simča už taky vyklube, jen aby tam byl ten tvůj doktor a aspoň zvládneš s Věrkou ten zápis do školy, teda pokud už neproběhnul, jelikož jsem za dnešek ještě nestihla vše přelouskat… jinak jsem v porodnici pravidelně četla. ![]()
Mě osobně jeden den odešla zátka, ale jen trochu, teda řekla bych… a druhý den se malá Berča narodila.
Aspoň víš že je to známka toho, že se to blíží. Ale jak koukám, tak malinko přenášíš a určitě Tě dlouho nenechají. To čekání je ale hrozný, když člověk pořád neví kdy to přijde. Tak držím palečky, ať je to co nejdříve a co nejrychleji. ![]()
zziny i bez příznáků můžeš porodit v podstatě ještě dnes, tak jsem to většinou měla já. Takže neztrácej hlavu.
Jinak se ještě vyjádřím ke kojení. Vždycky mám po porodu velký problém, protože mám vždycky přebytek mlíka, dneska v noci jsem myslela v porodnici že zdechnu, jak mi prso začalo tvrdnout a tvořila se mi tam jedna tvrdá boulička vedle druhé, ale nějak jsem to rozmasírovala, odsála, pak hned ledovala, před kojením nahřála a bolest alespoň částečně přešla. Jen to odsávání nechce moc hrotit, protože minule co si pamatuji, tak nám to z mrazáku lezlo i bokem, kolik tam bylo zmrazeného odsátého mlíka. ![]()
Jinak i bolest bradavek zmizí, jinak je na ně dobrý bepanthen, ale to asi víte.
No nic, malá se mi tady začíná budit, tak zase letím a pak si vás dočtu. Zatím pa holky a držte se.
![]()