Poradna duly
Jana Čurdová
@marcelka88 No jestli ti končí smlouva teď v srpnu, tak jooo, ty mít budeš. Já mám ted první mimi, smlouvu do září, takže taky mít budu. Ale až budu chtít za tři roky druhé dítě, tak už mateřskou nedostanu…
Rodičák normálně dostaneš, to má každej.
A proč bys měla jít na pracák?
Podle mě seš teď na neschopence, 6 týdnu před termínem nastoupíš na mateřskou a pak hned začneš čerpat rodičák. A pak až ti skončí bych se hlásila na pracák nebo si hledala práci. NEBO NE???
@marcelka88 Já právě nemůžu vydržet už
Nakupuju bílé, šedé, ale i zelené a modré - moje intuice mi říká, že to bude kluk a i kdyby ne, nechci holku celou růžovou
A já taky nosim všechny barvy… Kupuju i kraviny jako teploměr do vany apod. Jsem nakupovací maniak
![]()
@misheila7 Noo protoze když v práci skončím, tak jsem myslela, že se musím někde přihlásit kdo za mě bude platit zdravotní a sociální… Tak já Ti vůbec nevím
Ale aspon jsi mě uklidila s tím, že mateřskou dostanu ![]()
No to já jsem taky a jak o tom píšeš mám chut už se vydat a taky hned něco koupit
Ale jak se znám budu to honit zase na poslední chvíli ![]()
@marcelka88 Hele nechci kecat, s tímhle si taky nejsem jistá, ještě se radši půjdu zeptat na sociálku, jestli se mám někde nahlásit…ale myslím, že když jsem to študovala, že asi nemusíš, protože vlastně budeš „přihlášená“ na sociálce, která ti vyplácí mateřskou a pak ten rodičák, takže automaticky to za tebe platí stát, socku a zdravko, ale fakt nevim! Radši se zeptej.
Bylo by nemilé to zjistit pozdě.
Já když vidim, co to všechno stojí, tak tyjo fakt postupně kupovat, najednou se to snad ani nedá.
Teeeda holky, vy jste se mi rozkecali
Ohledne bydleni - my se ted na jare stehovali do ctyrbytovky, bytecek 3+1, brali jsme si na to samozrejme hypoteku, takze budem splacet do konce zivota
Ale mame k tomu i vlastni zahradku a zatim se nam tu moc libi
Jinak ja kupuju kocar od kolegyne, Firkon Verano (aspon myslim, ze se tak jmenuje), je sedej+svetle modra, takze taky pro obe pohlavi
Jinak zatim nic nemam, mamca je poverciva, tak aby se neco nestalo, ale vidim to tak, ze budu kupovat i neco z bazarku, prece jen, ti prcci ze vseho za chvilku vyrostou
Jinak jak jste na tom s pritelem/manzelem? Ja mam pritele, bude mu 25 a na podzim to bude 5let, co jsme spolu!
Zezacatku byl z meho tehu dost vykolejeny (nechali jsme tomu volny prubeh a za dva mesice se zadarilo), ale ted uz si s briskem povida a na prcka se tesi ![]()
@misheila7 Ještě se poptám, ale moooc děkuji za radu
![]()
Je to hrozně drahý všechno… Měla bych možná taky pomalu něco začít kupovat at pak nekrachnu ty jo
. Na to, že už to mám jednou za sebou nějak nevím kde začít a s čím ![]()
@cucik14 To je super, takovýhle byt má přesně kamarádka i se zahrádkou a jsou naprosto spokojený
. Jinak pověrčivá jsem na určité věci také a znám jen pověru, že první tři měsíce se nemá nic kupovat a pak už může
Jo a kočárek bych si akorát domů nevzala, to prý také nosí smůlu.
Jinak já mám o dost staršího přítele, ten má už dva syny své, jeden dospělí a druhý bydlí s námi (12.let), já mám 7.letého syna a jak všichni říkali, že ten můj už dítě chtít nebude a když ano, tak kvůli mě, tak úplně koukám, jak je z bříška uplně nadšený. Hrozně si mě hýčká, bříško pořád hladí, pořáde říká, jak se těší až bude kopat… Je úplně nadšený, tohle jsem vůbec s ex nezažila, toho nic nezajímalo a tak ted si to strašně užívám
![]()
@jamo Tak já mám kočárek po prvním a jsem max spokojená, já měla nějakou představu a z té jsem neslevila. Hlavně jsem potřebovala, aby kočárek měl rozměr zadních kol max 60cm, protože máme 60dveře do komory, kde kočár parkuje (neboli spíš parkoval, stojí nám na hlavní chodbě před dveřmi
) Potom jsem chtěla koženou ručku na kloub, protože ty na vysunutí jsou blbé v tom, že když to chceš snížit, tak to nedáš úplně dolů a to se mi teď bude hodit, kdyby chtěl vozit syn.
Důležité také pro mě bylo, aby kočárek měl nafukovací kola, protože tady máme všude kočičí hlavy, a bez těchto kol to strašně drncá, kočárek jsem taky chtěla odpružený a s velkým košíkem..no a to všechno mám. Navíc jsem do něj taky chtěla dát max 10 a vyšel náš na necelých 7.000. Autosedačku (vajíčko) jsem chtěla určitě maxi cosi, protože je bezkonkurenční, v D-testu vychází nejlépe, proto jsem nehledala kočárek 3v1 ale jen 2v1 Ten náš se tedy prodával i 3v1 ale autosedačka se dá ze sedu vždy odečíst. ke kočárkům asi tak. ![]()
@misheila7 já bych určitě jednou chtěla do baráčku, ale to si ještě počkáme, pokud vůbec. Ale jelikož máme družstevní byt, který se za 5 let přepisuje na přítele, tak ho můžeme pronajímat a to by nám pokrylo hypošku. Takže bych určitě chtěla stavět, protože finančně by jsme na tom byli stejně, akorát v baráku.
Ale to mluvím dost do budoucna.
@marcelka88 Mateřská začíná 6-8týdnů před porodem a trvá celkem 28týdnů má na ni právo ten, kdo má odpracováno 270dní neboli odvádění sociální, zdravotní pojištění v době nástupu na mateřskou. http://www.maminka.cz/…bujete-vedet
Proty co jim končí smlouva, je tam nějaká ochranná lhůta 180dní, takže se myslím nemusíš bát, ale raději bych si zavolala na OSSZ v tvém místě bydlišti.
Na pracák urřitě nemusíš. Jak psala Míša budeš na neschopence až do termínu, než ti začne mateřská.
Co se týče oblečků, tak jsem pár kousků koupila nových a zbytek koupila od švagrové nebo z bazárku, myslím že jsem jedna z mála co si vzala něco z rady, ať toho nemám moc
a taky že jsem neměla, až jsem se bála, jestli toho nemám fakt málo. Ale to miminko roste ze začátku tak rychle, že opravdu nemá cenu kupovat moc věcí a ty malé vůbec ne.
A jesli vám můžu doporučit, tak koukejte do Pepca, ze mě nebylo, ale teď tam synovi kupuju plno věcí a mají i věcičky na miminko. Krásné dupačky za 79kč atd…ceny jsou fakt úžasné.
@marcelka88 Ale teď jsi na neschopence ne? Takže soc. zdr. za tebe platí stát.
Tvůj syn tedy není tvého nynějšího přítele? A jak to, že jeho 12letý syn není s mamkou?
Snad se vám zadaří ta holčička, ať máš do budoucna pomocnici. ![]()
@cucik14 S přítelem jsme teď v květnu oslavili 5let a čekáme naše druhé dítko. První i druhé dítě jsme plánovali. Mě je 25 příteli 34. A i když se nás každý ptá, kdy bude svatba, tak ji zatím neplánujeme.
@Lucii92 Ahoj Luci, jasně že můžeš. Kolik ti je a odkud jsi?
@Katuška.B Já jsem na neschopence od samého začátku. Ve čtvrtém týdnu jsem začala krácet a ležela týden v nemocnici, protože jsem měla hematom kolem celého plodu. Na štěstí vše dobře dopadlo, ale byly to krušné chvilky.
Jináč já mám Matyáška z přechozího šestiletého vztahu. A přítelův syn žije s námi, protože jeho matka se nestará. Respektivě vezme si ho jednou za týden na noc, občas na dovču (má strašně bohatého přítele), ale jinak nic. Pro mě to ani není máma ![]()
@marcelka88 Ona ho ani nechtěla u sebe jo? To si nedokážu představit, že by se mnou Matýsek nebydlel.
Tak to máte doma pořád veselo ne?
a to pravé ořechové teprve příjde. No budou muset kluci pomáhat. A tvůj syn už asi chodí do školy že?
@Katuška.B Anoo, Mata už chodí, ted v září jde do druhé třídy, hrozně to letí ty jo
. Já si to představit také nedovedu, jsem štastná, že ex si ho bere jednou za 14.dní na víkendy a kolikrát ani to ne. A nedovedu si představit malého nemít a hlavně ani to, že by u mě být nechtěl, to by mě zabilo a brala bych to za největší selhání v mém životě. Na štěstí malej je na mě hrozně závislej, tak aspon že tak
. To víš dva kluci, ještě s mým přítelem tři, plus pes
JEště všichni tři hrajou hokej, tak aspon že ten pes neumí bruslit a opravdu se modlím at se narodí holka ![]()
@marcelka88 Pokud by ti teď nechtěla dělat UZ tak si ho můžeš přikoupit, aby jsi konečně věděla co čekáte.
A přítel má kolik let?
Co se týče těch autosedaček. Už v tom mám taky bordel. Máte tu věc, která je natrvalo přidělaná v autě a vy jen zacvakáváte vajíčko?
To bych chtěla, ale to jsou dva tisíce navíc, co jsem koukala, ne?
A máte adaptéry na kočárek? Používáte je?
@marcelka88 Tyjo vážně Ti přeju holčičku!!! A nebo hooodně hodnýho chlapečka, s holčičí povahou, máš to teda zajímavý doma.
Mému partnerovi je 29, je mezi námi 7,5 let rozdíl, ale ani mi to nepřijde. Je někdy jak malej, však chlapi, že…
A až se nám narodí v lednu mimi, oslavíme 4 roky spolu. Ale podle mě na těchto číslech nijak nezáleží. Přijde mi naopak, že se známe celý život.
@Katuška.B je mi 23 let:) a jsem z Prerova:)jinak nevim jestli jsem psala ze cekame prvni miminko:D
Jinak holky! zacalo se mi poslednich par dni zper strasne rychle nalejvat bricho
zitra zacinam 15tt a vubec si na ten pocit nemuzu zvyknout ![]()