Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Mišinn a už jsi na hematologii byla? Mně zjistil Leidena gynekolog a pak mě poslal na dovyšetření na hematologii, kde zjistili že jde jen o slabého heterozygota a řekli mi, že mám přijít až budu těhotná. Při tom leidenovi, je akorát důležité jít v těhotenství k lékaři co nejdříve, musí ti napsat injekce na ředění krve. Já je při IVF brala od začátku, ale dle genetičky to stačí prý od 6 týdne. Ale možná záleží jakou máš formu, homozygot je na tom zřejmě hůř.
@Lenilka Na hematologii jsem byla, jen když mi jí zjistili. Doktor mi vypsal průkazku a řekl mi, že musím těhotenství plánovat. Tím jsem si vydedukovala, že asi až se budeme chtít snažit, že tam budu muset jít. A ted právě nevím jestlí jít nebo nejít. Co by mi tam dělal. Gynekoložka mi jen řekla, že až zjistím, že jsem těhu, tak musím okamžitě k ní. Mám leidenskou mutaci - heterozygot, mutace v genu pro MTHFR 677T homozgot bez hyperhomocysteiémie
@Mišinn stačí až když budeš tehotná cca v tom 6tt. před tím hodně kys. listové (pokud možno samotnou) a hodně a pravidelně pít ![]()
@Mišinn no tak si myslím, že tam máš jít až otěhotníš. Oni pak hlídají snad to ředění krve, a ty injekce na ředění ti napíše i gynekolog, proto ti asi říkala dr., že k ní máš hned po zjištění těhotenství přijít. Já byla na hematologii taky naposledy před cca 5 lety a poslední dva roky se snažíme o dítě a nikdo mě tam znovu neposlal. Mám tam jít až budu těhotná.
@čokoládka88 Moc děkuju!!! Já právě jak se nám zatím nedaří, tak se bojim abych něco nepodcenila, tak jsem nevěděla zda jít či ne. Já beru Calibrum baby plán, brala jsem i listovku. Ještě jednou děkuju za radu ![]()
@Lenilka Děkuju za radu. A přeji, aby jsi se co nejříve dočkala miminka.
@Mišinn Já mám leidena i MTHFR a jdu vždy na začátku těhu. potom co měsíc a půl kontola, injekce cca od 6m těhu, záleží jaké budeš mít výsledky
držím pěstičky at se brzo podaří mimi a ať je zdravé a vše bez problémů ![]()
Ahoj mám taky leidenskou mutaci zjistili mě to až ted páč mě to řekla teta že má trombofilii tak at si nechám radši udělat testy…žádné příznaky nemám a to už mám roční holčičku…a porod byl ok…
@Mišinn
Taky mám leidna. V těhotenství jsem píchala do 3.měsíce a pak od 6.do konce šestinedělí. Kontroly na hematologii nedělali, i když mě tam gynekolog poslal. Byla jsem tam jen jednou a pa na odběrech pro určení dávky fraxiparinu.
@tulenik tak to máš dobrý, já tam musím trčet celý dopoledne, každý měsíc.
Jinak u prvního to vůbec nevěděli a všechno ok, u druhého jsem si píchala měsíc před porodem a šestinedělí. A teď při třetím zatím chodím na kontroly a nic.
@fedorova není to žádná velká nemoc co by tě omezovala, ale v případě, že si něco třeba zlomíš, je dobře, že to víš, protože to by mohl být problém. Nech si otestovat i dceru, nejspíš to také bude mít. ![]()
Holky a můžu se zeptat, jak vám na toho leidna přišli? Jasně, že vyšetřením, ale to bylo nějaké podezření nebo preventivně? Mě doktor po potratu doporučil vyšetření na trombofilní mutace, které zahrnuje i toho leidna a cena by byla 5.000,– Kč!!! Přijde mi to hodně, ale opravdu hodně přehnané. Prosím o vaše zkušenosti. Díky ![]()
@Samantha9 po trombóze - po operaci nohy jsem měla trombózu a doktor nabral testy (prý pro jistotu, určitě to bude všechno v pořádku
), neplatila jsem nic ![]()