Leidenská mutace

Napsat příspěvek
Velikost písma:
81500
1.4.15 09:50
@Samantha9 píše:
Holky a můžu se zeptat, jak vám na toho leidna přišli? Jasně, že vyšetřením, ale to bylo nějaké podezření nebo preventivně? Mě doktor po potratu doporučil vyšetření na trombofilní mutace, které zahrnuje i toho leidna a cena by byla 5.000,– Kč!!! Přijde mi to hodně, ale opravdu hodně přehnané. Prosím o vaše zkušenosti. Díky :kytka:

je to vyšetření hrazené pojišťvnou. ale má být k tomu indikace. podle současných doporučeí není jeden potrat důvodem k vyšetření trombofilií

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
851
2.4.15 00:13

@Marilyn.M
No ono už je to teď jedno. Tobě to možná přijde otrava tam vysedávat každý měsíc, ale já zas měla trošku strach, aby se něco nezanedbalo. Byla jsem po 4.IVF. Všude jsem četla, že se chodí na kontroly. Tak jsem se trochu bála, když to nikdo moc neřešil.
@Samantha9
Ahoj. Mě se jednou udělala v puse ve tváři sraženina, a to v době, kdy jsem měla hormonální léčbu. Zubař tenkrát vyloučil, že by to bylo stomatologického původu. Přisoudil to těm hormonům. Trošku jsem si to vyšetření v CARu vyžadonila. Budou to sice dva roky, ale tehdy to hradily jen některé pojišťovny. Samoplátce to stálo 1800,– Nevím, jak moc jsou stránky CARu aktulizovány, ale uvádí tam, že:
*"Trombofilie - V genofondu každého jedince mohou být poruchy, které při zátěži organismu (hormonální léčba, těhotenství) mohou být příčinou zvýšené sráženlivosti krve, která může způsobit: Potraty, embolie, …
Indikací k tomuto vyšetření je:

• Pozitivní anamnézou tromboembolismu v rodině (dědičná zátěž) nebo vlastního dosavadního předchorobí
  • Stavy při prodělané žilní trombóze
  • Poruchy srážlivosti a krvácení v souvislosti s těhotenstvím (preeklampsie, abrupce placenty, růstová retardace plodu)
  • Užívání hormonální antikoncepce, vyšetření před HRT, před plánovaným otěhotněním, metodami asistované reprodukce. Kardiovaskulární onemocnění je obecný termín pro onemocnění srdce a cév, které jsou hlavní příčinou úmrtí v ČR."*
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
2.4.15 07:08

@tulenik minimalne 10 let hradi vysetreni trombofilnich mutaci vsechny zdravotni pojistovny, pkkud je k tomu indikace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1375
2.4.15 08:36

@tulenik Ahoj, díky moc, že jsi si dala práci a takhle hezky mi to rozepsala :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2186
3.4.15 09:40

@tulenik moc děkuju za info ;) Já se právě bála, co mě bude čekat. A jak jsem četla, že hodně holek kvůli tomu potrácelo, tak jsem se lekla. Já teda zatím těhu nejsem, ale snažíme se a zatím to nejde :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
851
3.4.15 09:54

@Lama Lama
Tak já to samozřejmě netvrdím, jen uvádím, jak to platilo v našem CARu, ještě před 2 lety. Asi to tam mají jinak. Nebo třeba nemají s danými pojišťovnami smlouvu. Na druhou stranu, podle toho, co psala Samantha…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
851
3.4.15 09:55

@Samantha9
Není za co. Pro mě to byla taky novinka. Tolik let snažení o mimi, tolik let hormonální léčby a pak zjištění mutace. Od té doby zakázaná antikoncepce. Když člověk někdy domyslí, co se mohlo stát :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
851
3.4.15 09:59

@Mišinn
NO jo, já o tom neměla taky vůbec páru. Ale když pak zjistíš, že se snadněji můžou tvořit sraženiny v pupečníku, placentě… Pak vlastně mimi nemá šanci dostat výživu…
Je samozřejmě plno žen, které o tom roky nevěděly a mají normálně děti. Na druhou stranu, injekce určitě stojí za to, aby se podařilo potratům zabránit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
3.4.15 09:59
@tulenik píše:
@Lama Lama
Tak já to samozřejmě netvrdím, jen uvádím, jak to platilo v našem CARu, ještě před 2 lety. Asi to tam mají jinak. Nebo třeba nemají s danými pojišťovnami smlouvu. Na druhou stranu, podle toho, co psala Samantha…

samantha psala, že měla potrat. jeden potrat není vážně indikací k vyšetření trombofilií. takže jsou 3 možnosti - 1. gynekolog si je vědomý toho, že jeden potrat je častý, je z valné části zcela náhodný a nic vyšetřovat nebude. 2. protože to není indikované vyšetření, navrhne gynekolog pacientce nechat si to vyšetřit na vlastní náklady. 3. gynekolog prdí na indikace, protože pravděpodobnost, že se v tom bude pojišťovna šťourat je minimální, a nechá jí to vyšetřit s úhradou pojišťovnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
3.4.15 10:00
@tulenik píše:
@Mišinn
NO jo, já o tom neměla taky vůbec páru. Ale když pak zjistíš, že se snadněji můžou tvořit sraženiny v pupečníku, placentě… Pak vlastně mimi nemá šanci dostat výživu…
Je samozřejmě plno žen, které o tom roky nevěděly a mají normálně děti. Na druhou stranu, injekce určitě stojí za to, aby se podařilo potratům zabránit.

sraženinám v pupečníku injekcemi nezabráníš, pupečník je za placentou a tam se hepariny nedostanou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2186
18.9.15 11:59

Ahoj holky, potřebovala bych od vás poradit. Mám taky leidenskou mutaci.
Minulý týden jsem zjistila, že jsem těhu. Mám od hematologa kartičku, kde mám napsáno: Leidenská mutace - heterozygot
mutace v genu pro MTHFR 677T homozygot bez hyperhomocysteinémie.
Mám tedy homozygot nebo hetero?
Jsem ted v 5 týdnu a na gyndu jdu za 5 dnů. Tak se bojím, abych něco nepodcenila.
Předem moc děkuji :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
18.9.15 12:14

Heterozygot leiden. mthfr je jina mutace, to jsi homozygot.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2186
18.9.15 12:22

@Lama Lama takže jsem homozygot 8o Já si pořád myslela, že hetero.
A ted se teda docela bojím, že jdu na gyndu až ve středu, to budu začínat 6tt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
18.9.15 12:24

V lohode. homozygot jsi jen pro mthfr, to. eni smerodatne. dulezity je leide, to jsi heterozygot. 6tt je vcas

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2186
18.9.15 12:29

@Lama Lama Moc Ti děkuji. Jsem ráda, že tu je někdo takový kdo dokáže poradit. Takže leiden jsem hetero a homo v tom mthfr.
 Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky