Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hani, jak pises, nekomu to vadi, nekomu ne. Kdyz mi jsme leteli do Recka, za bezdetna, leteli i dve deti. CCa rok a dva roky. Jedno, v klidu, ale to druhy, chudinka brecelo celou dobu letu a jeste hooodne dlouho na letisti, a to obe cesty. Po letu do CR, bylo breky uplne v tranzu. Ja bych tomu usari verila. Tenkrat jsem si myslela, ze place, protoze se mu to nelibi, ale verim, ze pri zpatecnim letu vyvadelo vic, protoze uz vedelo, co ho ceka.
Jenze jak to vedet dopredu.
to se neda ovlivnit, nekdo na to opravdu trpi. Radim vzit bombony, zvykacky a piti a pokud mozno nelitat s rymou - to je fakt maso a to jsem byla dospela.
Jestli to je primo usar z ORL tak se nedivim, ze je proti - pracovni degenerace, ale smahem odsoudit jako ze nelitat - nekdo s ditetem proste letet musi, nejedna se o dovolenou, ale nutny presun…
Já teda na uši v letadle taky dost trpím, ale to jen když řídí blbý pilot, který přistává moc rychle ![]()
POmůže mi zacpat sinos a tím zacpaným nosem se pokusit vydechnout.
Pokud dítě kojíš, doporučuje se kojení, jinak (jak psala Hanka) dudlík, bonbon, žvýkaka apod.
kvacek - ta náš malý těch 13 měsících bez problémů…nekojila jsem už cca 2 msíce, takže při vzletu a přistání dostal napít…nijak nekřičel, zvědavě koukal co se děje…a zpáteční cestu skoro celou prospal - vzbudil se až po přistání…letadlo bylo plné dětí - konec září v Řecku je prostě dětský termín…děti většinou plakali během cesty - a řekla bych že nudou…já s sebou měla nějaké vkládačky a knížky…malého stejně nejvíc bavilo pozorovat okolí a byl spoky
tady je jedna momentka jako důkaz
Kosti, pěkná fotka! ![]()
My jsme byli loni, když bylo malému přesně rok, autem v Chorvatsku až na Makarské, vyjeli jsme ve 4 odpoledne a na místě byli po 9. ráno, takže nějakých 17 hodin cesty (i když s častými přestávkami) a naprosto v pohodě! Děcka dostala na noc půlku Dithiadenu a nevím teda, jestli to bylo tím, ale prospali celou noc, vůbec jsem o nich nevěděla, a to malý předtím nebyl nijak zvlášt nadšený z jízdy v autě, ale přes tu noc to zvládl na jedničku. ![]()
A nemůžu souhlasit s tím, že roční dítě si to u moře neužije, náš malý byl u moře ve svém živlu, když jsme se blížili k pláži, tak vždycky začal nadšením vřískat, nafoukli jsme mu na pláži bazének a pěkně se tam zabavil. ![]()
Anduli píše:
Kosti, pěkná fotka!
My jsme byli loni, když bylo malému přesně rok, autem v Chorvatsku až na Makarské, vyjeli jsme ve 4 odpoledne a na místě byli po 9. ráno, takže nějakých 17 hodin cesty (i když s častými přestávkami) a naprosto v pohodě! Děcka dostala na noc půlku Dithiadenu a nevím teda, jestli to bylo tím, ale prospali celou noc, vůbec jsem o nich nevěděla, a to malý předtím nebyl nijak zvlášt nadšený z jízdy v autě, ale přes tu noc to zvládl na jedničku.
A nemůžu souhlasit s tím, že roční dítě si to u moře neužije, náš malý byl u moře ve svém živlu, když jsme se blížili k pláži, tak vždycky začal nadšením vřískat, nafoukli jsme mu na pláži bazének a pěkně se tam zabavil.
Roční dítě bych už vůbec neřešila. To je prostě na cestování v pohodě. Jo - to když chtěl manžel jet s naším třítýdenním miminem pod stan, to jsem trošku těžko rozcházela, ale roční dítě je už na cestování ideální
![]()
Ano, někomu uši zaléhají, je to nepříjemné a malé děti při nepříjemných věcech brečí. Takže bonbony, lízátka, pití, křupky, sušenky, žvýkačky - podle věku, aby dítě polykalo a nezaléhaly uši tolik. A na cestu zábavu - knížky, pastelky, novou hračku - aby neřvalo nudou. A mimochodem - naše malá (2 roky a kousek) měla zánět střední ucha, na ORL jsem se ptala, jestli může letět na dovolenou, a doktorka říkala, že po měsíci naprosto bez problémů, ať si letíme ![]()
My jsme s dětmi lítali snad od mala a jsou zdravé. I když všichni kolem nás, nás od toho odrazovali.
nebyl pan doktor nahodou ve veku tveho otce, co zazil cestovani a la hrkat se 20 hodin busem na vyjezdni dolozku do Jugoslavie?
Jak jsem psala - letela jsem s trimesicni tam i zpet pet hodin na Kanary. Oba starty i klesani zaspala, budit jsem ji musela, abych si ji pripoutala k sobe, jinak celou cestu travila v MaxiCosi Cabrio autosedacce. Prave kvuli usim jsem ji chtela pri startu a pristani kojit, ale nechtela - vzala si dudak a usnula…
Se starsi jsme od roka litali kazdy rok a nikdy zadna nervala. Jo starsi jednou v roce, ze jsme ji vzbudili - nocni let a po 10 minutach byl klid.
Jo jednou jsem brecela ja - leteli jsme za bezdetna na Ibizu a ja mela rymu jako tram, zalehly mi usi a bolelo to jako krava, ale zdravemu ditku staci dat napit nebo dudak, taky rozdavaji v letadle bonbony kvuli tlaku v usich, nekdo na to trpi nekdo ne.
Mne osobne zalehaji usi i na horach. Pokud nebudou mit deti hustou zelenou rymu, tak bych se revu nebala…