Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Popravdě - chápu, že pokud je dítě zvyklé usínat venku, tak asi jen tak doma neusne. Jenže pokud se tobě nechce jít na procházku, protože je vedro (na zahradě předpokládám je ale taky vedro a to dítě je stejně spařený jako po procházce), tak ho uspíš, až soused poseká zahradu. Pokud nemá louku, tak je to práce na hodinu…
@29 píše:
Pod tohle se mohu jen podepsat. Skvěle napsáno a úplně se vším souhlasím.Jsem ráda, že tu někdo pochopil o co v dobrých sousedských vztazích jde.
Tak já mám zas jinou představu o tom, ce je dobrý soused. Dobré sousedy máme všechny, krom jedný rodiny teda
Vyznačují se tím, že nepindaj, nebuzerujou, nic po mně nechtěj a nic jim nevadí. Klidně mohou být hlučnější, můžou mít bordel na svým pozemku jakej chtějí, pokud od nich nic neleze ven
i toho uštěkanýho čokla toleruju, jen nesmí šířit smrad (něco hnusnýho pálit apod). Když jdou okolo, tak pozdravěj, prohodíme pár slov, ale necpou se mi do baráku, nevizitýrujou, nečmuchaj a nedrbou. V tomto smyslu o sobě mohu zodpovědně prohlásit, že i já jsem dobrá sousedka, holt se najdou lidi, kterým to nestačí.
![]()
Ano, pro mě je taky dobrý soused ten, se kterým se vzájemně tolerujeme, aniž bychom si chodili navzájem na něco stěžovat. Což nám funguje u pěti sousedů, u šestých bohužel ne. Ale zase si stěžují na takové nesmysly, že to můžeme v klidu ignorovat
Lesino - v pohodě. Bylo by to divné, že…
@Mandarinka01 píše:
A je taky rozdíl zahrada a zahrada. U řadovek jsou mnohdy zahrádky maličký a od sousedů opravdu slyšíte všechno. Přejít si na druhej konec zahrady nic neřeší.
Ano, ale nevím, jestli se tímto dá argumentovat. My jsme v bytě, každou chvilku mi tu jde od někoho cigaretový smrad do ložnice, do dětského pokoje, do obýváku, nad námi běhají a řvou, my běháme a řveme nad jinými, kolikrát tu kdo vrtá, kdy se mu napadne, atd. atd. a co kdo nadělá.
Soused taky nemůže za to, že oni mají malou zahradu a stín jen na jeho straně (mmch existuje slunečník a mmch podruhé - ano, my se i v tomto horku musíme vydávat na procházky, nic jiného nám nezbývá).
Mi to připomíná problém jednoho příbuzného, jemuž sousedi postavili u plotu pergolu. Jak na sviňu zrovna u jeho plotu (když měli na výběr a mohli to postavit na druhé straně těm druhým sousedům
). A co horšího, oni v létě pod tou pergolou sedí a i v deset hodin večer se tam normálně baví. Ne, sice neřvou, ale když ono je tam všecko tak slyšet a on (taky jak na sviňu) má ložnici zrovna na tu stranu a nemůže si ke spaní ani otevřít okno, protože tam je akustika, jako kdyby mu mluvili za hlavou. Čili ponaučení, že když mám malý pozemek, tak si na něm nesmím postavit pergolu, natož tam v deset večer normálním hlasem mluvit
(a to jsme dotyčnému ještě vymluvili, aby dělal naschvály typu postavím si k jejich pergole z druhé strany plotu sud s něčím hodně smradlavým, příp. v tom sudu budu pálit bordel, až si budou chtít sednout pod pergolu
).
Za sebe ctím samozřejmě noční klid, a pak polední pauzu (např. považuju za neslušné i někomu jenom telefonovat v poledne nebo brzy po něm).
No nevim, 4× denne je celkem ceasto, jak to ma asi soused sledovat? Asi se mu nechce sledovat vas jizdni rad nebo se chodit pokazde ptat. kdybys bydlela u koleji, taky se budes muset smirit s vlakama. copak tu travu seka kazdy den? a mimino by se fakticvky vzbudilo?
co ho davat domu? trebas ho pozadat, aby ti umysl sekat oznamil predem a ditko uklidit za zavrene okno?
Hele starsimu byt skoro rok, kdyz jsem usoudila, ze tohle 3×20 minut v kocarku uz dal nejde - a dalka jsem ho spat do postylky dopokojicku i ve dne. najednou se z 20ti minut byl staly 2 hodiny. stalo to za to. doporucuji zkusit to.
lituju vsechny mamy, co se nechaly zotrocit kocarkovanim ditete, drndanim, zpivanim a vsemi temi saskarnami, aby dite usnulo. Ja dam dite do postylky, odejdu a za 5 minut spi.
@Gina108
Vidíš a já bydlím 10let na vesnici a soused mě nedávno vyčetl, že o mě ani nic neví. Já jsem si taky myslela, jak jsem dobrá sousedka, že jen pozdravím, nešmíruju, vůbec mě nezajímají. Pokud nelezou na můj pozemek ať si dělají co chtějí. Nedávno slavili narozeniny humbuk do dvou do rána taky mě to bylo fuk.
a ejhle takhle se prý správný soused nechová
- to byla pro mě novinka. a prý se mám přizpůsobit pomlouvačnýmu okolí a ne tahat jim sem nevšímavost z města
. tak kdo ví co si o tobě myslí tvý sousedi.
´Můj soused je typ člověka, kdy on může vše a my nic. Chtěl si k nám dát střechu svého domu s tím jsem nesouhlasila a už jsem nejhorší pod sluncem. Přitom to může řešit jiným typem střechy.
Kdo ví co za tím vším co píše zakladatelka vězí, to my už nemůžeme vědět. ![]()
Mám zahradu přes 1500m2, pokud bys mě 4× denně řekla, že nemám sekat, neposekala bych ji ani za týden…Upřimně bych ti řekla ať mi to tedy přijdeš posekat sama, až budeš mít volno. A to mám 3 malé děti…
Pokud tvoje dítě nespí, když sousedi sekají trávu, tak máš holt smůlu, podle mě je to běžný zvuk na venkově ( to samé pes, cirkulárka, kohouti a jiná zvířata). Prostě s tím se nedá nic dělat, tráva se sekat musí a ne každý má na to čas, jak se to zrovna sousedům hodí. měšla by ses v první řadě zamyslet nad sebou a snažit se přispůsobit ty ne hned buzerovat sousedy.
Hezké odpoledne.
Už si nevíme rady se sousedy, kteří bydlí s námi v domě. Neustále chodí kouřit na chodbu a všechen smrad jde pak k nám do bytu. Není s nimi normální domluva. Ostatní v baráku jsou též kuřáci, tak jim to nejspíš nevadí, ale nás už to vyloženě s..e. Majitel domu vždycky slíbí, že s tim něco udělá, ale neřeší to a oni si vesele hulí dál.
Máme vážně nemocné dítě, bere spustu léků a prostě mě štve, jak dokážou být lhostejní a někdy mi příde, že to dělaj snad naschvál.
Chodba už je celá načichlá a to byla před pár měsíci nově vymalovaná.
Co máme dělat, když běžná domluva nic neřeší? Někde jsem četla, že ve společných prostorách by se kouřit nemělo, že jde o nějaký přestupek či co. ![]()
Díky za odpovědi.
Omlouvám se za anonym, ale nerada bych, aby mě poznali, bylo by to peklo.
A co se domluvit s majitelem domu ( pokud je rozumny) aby tam nainstaloval pozarni hlasic?
@Agrion píše:
A co se domluvit s majitelem domu ( pokud je rozumny) aby tam nainstaloval pozarni hlasic?
To je právě ten problém, že s majitelem jsme to projednávali tolikrát, ale příde mi, že se mu do ničeho nechce, vždycky jen slíbí, že s tim něco udělá, ale samé řeči… ![]()
Tak si kup hlásič na baterky v Ikee a přilep ho na strop v chodbě sama. Zvuk to vydává příšerný, souseda by to odradit mohlo.
@zoy píše:
Tak si kup hlásič na baterky v Ikee a přilep ho na strop v chodbě sama. Zvuk to vydává příšerný, souseda by to odradit mohlo.
Hm, to bych mohla, ale nevim, jak by to snášeli ostatní nájemníci
a že jich tu je. Kvůli jedněm magorům se doprošovat druhých, to mě tak štve
![]()
Ufff.. asi bych se zašla zeptat do nějaké občanské poradny jestli na to není nějaká páka. Nebo na městský úřad třeba…