Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Janča6 píše:
Rikat Katerine Kaci je strasne. My kamaradkam tohoto jmena rikame vetsinou Kato, nektere samy sobe rikaji Kacko.A ta Misa pry vznikla zkomolenim jmena Jarmila. Pry ji jako malicke rikala Jamisko, z cehoz postupne vzniklo Misko, Miso. Pritom segra se jmenuje po mame. A ted si nechava rikat Jarco.
No je fakt, ze ja zatim nasi skoro 3lete Martine rikam Majtí, protoze si tak rika i ona. Ale ono me to prejde, az vyroste
Omlouvam se za diakritiku, na mobilu nemam vsechny znaky.
Znám čtyři Kateřiny a všechny si nechávají říkat Kača, případně Kačenka. Jedna z nich mi vyloženě řekla, že nesnáší oslovení Katka.
@saddreamer píše:
On i zakladatel společnosti Mercedes, ta auta tak pojmenoval po své manželce
Takových věcí po světě bude plno. Jen si je lidí neuvědomují protože jsou už zažité
@saddreamer píše:
Znám čtyři Kateřiny a všechny si nechávají říkat Kača, případně Kačenka. Jedna z nich mi vyloženě řekla, že nesnáší oslovení Katka.
Všechny Kateřiny co znám se představují jako káti. Přitom Katka je takový hezký, jo a je to časopis ![]()
@Janča6 píše:
Ta Mája - Marie by me asi taky prekvapila. Ale Míla - tam by me napadly obe varianty. Stejne tak u Míši, sice je mnohem castejsi Michaela, ale i Michalu jsem znala. Karlu zadnou neznam, ale mit ji za dceru, taky bych ji rikala Kájo.
Známá má dceru Karolínu, většinou je to Kája, když je na ni matka naštvaná, tak je to Karla.
@Janča6
Jinak jeden z mých bratrů se zase jmenuje Radoslav, ale málokdo mu tak říká, pro všechny je to Radek.
A nejmladší bratr má zase velmi netradiční jméno, je jich asi jen 60 v republice…ono to jméno je totiž mnohem častější v ženské variantě, v mužské v ČR moc není…a bratr tam ještě má jednu samohlásku jinak (místo tradičního -a, tam má -e)…asi jako kdyby se místo Christian jmenoval Christien (bratr se jmenuje úplně jinak, ale prostě místo té koncovky
@LindaJakl Mně se jméno docela líbí, pokud se hodí k příjmení. Sama bych ho nedala, ale není špatné ![]()
Vlastne docela ano. Muj salek kavy to sice neni, ale jak nekdo psal, usi mi to netrha. Znam holcicku, ktera se tak jmenuje podle rodicu, kteri jsou Martin a Lenka. A to mi prijde hrozne roztomile. ![]()
@saddreamer píše:
@Janča6
Jinak jeden z mých bratrů se zase jmenuje Radoslav, ale málokdo mu tak říká, pro všechny je to Radek.
A nejmladší bratr má zase velmi netradiční jméno, je jich asi jen 60 v republice…ono to jméno je totiž mnohem častější v ženské variantě, v mužské v ČR moc není…a bratr tam ještě má jednu samohlásku jinak (místo tradičního -a, tam má -e)…asi jako kdyby se místo Christian jmenoval Christien (bratr se jmenuje úplně jinak, ale prostě místo té koncovky
- an má -en). Když se však někomu představí, tak lidé si myslí, že se přeslechli a vyslovují to jméno s koncovkou -an.
Takže něco jako Damián/Damien
@saddreamer píše:
Mam stejnou zkusenost. Znam spoustu Katerin a snad jen jedne se rika Katka. Jedna se i predstavuje Kaca, vubec tomu nerozumim.
Pritom Katerina, Katka, Kata, je v pohode jmeno. Kacka, Kaci a Kacenka je pro me zvire. A Kaca? To je tak hrube az urazlive. To uz snad zni lip rikat Marii Marena a Anne Andula. ![]()
@saddreamer píše:
@Janča6
- an má -en). Když se však někomu představí, tak lidé si myslí, že se přeslechli a vyslovují to jméno s koncovkou -an.
Pripomina mi to seznameni s jednim klukem. On povida: „Ahoj, jmenuju se Vadim. Ano, to je skutecne moje jmeno“ ![]()
@saddreamer píše:
On i zakladatel společnosti Mercedes, ta auta tak pojmenoval po své manželce
Po dceři. Stejně jako Marlenka je jméno dcerky zakladatele.
Marlen je hezké jméno, jsou horší.
@Atisia píše:
Takže něco jako Damián/Damien
Ano, něco podobného.
@p.Zv. píše:
Pripomina mi to seznameni s jednim klukem. On povida: „Ahoj, jmenuju se Vadim. Ano, to je skutecne moje jmeno“
V Rusku se jedná o běžné jméno. A v ČR je i 20 lidí se jménem Stojan - jihoslovanský původ.
@p.Zv. píše:Škoda, mohla se jmenovat po mamince.
Vlastne docela ano. Muj salek kavy to sice neni, ale jak nekdo psal, usi mi to netrha. Znam holcicku, ktera se tak jmenuje podle rodicu, kteri jsou Martin a Lenka. A to mi prijde hrozne roztomile.