Limit příjmů kvůli částečnému invalidnímu důchodu?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Ahojky, manžel pobírá částečný invalidní a může si přivydělat kolik chce. Není to omezené.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Karolínko,
děkuji za odpověď. Není to nějak limitované podle stupně invalidity?
- Citovat
- Upravit
ne, myslím, že od té doby, co si můžou libovolně přivydělat matky na MD a RD, tak stejně tak i invalidé. Známý má plný invalidní a vydělává si 25000 měsíčně a OK. A ještě mají lepší daně. Ale raději zdraví než peníze.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
neni to tak.Kamaradka musi tedka pred komisy a ve smlouve nesmi mit 8hodin.muze mit jen zkraceny uvazek.Aby ji nevzali duchod.Ale ted nevim jestli nema plny.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
tak to je nějaké divné, protože kolega měl plný invalidní a měl psáno 8 hodin, manžel má taky psáno 8 hodin a má částečný
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
S 8 hodinami je to blbost, mám ČID a smlouvu na 8. Teď už se pár let může přivydělat neomezeně…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ta známá mi řekla, že limit příjmů je u částečných invalidních důchodů, u plného invalidního důchodu je prý výdělek neomezený.
Kde bych tohle všechno našla? Myslím v jakém zákonu?
- Citovat
- Upravit
a co si zavolat na sociálku a zjistit si to? tam to budou vědět.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Opravdu to ani u částečného není, vím o čem mluvím, vždyť píšu, že ho mám ![]()
Jinak samo na OSSZ to budou vědět. Tedy měli by!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
na OSSZ to právě nevěděli, protože se paní ptala asi na dvou místech a vždycky jí řekli, že příjem omezený je. Včera jsem mluvila s kamarádkou, její manžel je právník, dělá pro azylový dům a v dávkách a těchto věcech se dost vyzná a ten řekl, že tam žádné omezení příjmů není.
Nicméně zkusím si po neděli ještě zavolat někam na sociálku, třeba mají nějakou klientskou linku, jako mají pro nemocenské dávky.
- Citovat
- Upravit
U všech inv. důchodů se smí vydělat neomezeně.U 1. a 2.stupně se nezkoumá ani úvazek.U 3.stupně by neměl být úvazek na plný počet hodin-ale není to že nesmí být-pokud je práce lehká a neomezuje jí zdravotní postižení pro které byl důchod přiznán,tak může být úvazek na 8 hodin.Kamarádka je po totální endoprotéze,má plný inv. důchod a jako učitelka má plný úvazek.
Ke komisi se chodí dle toho na jak dlouho byl důchod přiznán,nenosí se s sebou výše příjmů ani pracovní smlouva.
Při inv. důchodu má poplatník nárok na vyšší odpočet z daňového základu,jeho výše je odstupňována skupinou invalidního důchodu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud vím, tak příjem omezený není, omezená je práce, kterou mohou vykonávat. Tzn. nesmí dělat třeba ve skladu, nebo číšníka. Ještě tam asi zavisi na důvodu vydaní ČID. pokud by ale dotyčný dělal praci, kterou dělat nemuže, zadělal by si maler…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Strašně důležitý dotaz
Dobrý den,mám takový problém s trpělivostí a nebaví mě číst X stovek stránek abych se dobrala výsledku,tudíž mě napadlo napsat sem a snad mi ulehčíte hledání.Můj dotaz je tento:můj otec má plný invalidní důchod a 21% pracovní schopnosti.Už více než rok ho ženu do jednoho zaměstnání kde dělají invalidé ale on se tomu vyhýbá pod záminkou že mu seberou důchod!Už si s ním nevím rady a potřebuji něco černé na bílém co ho přesvědčí o tom že je akorát línej.Moc prosííííííím odpovězte mi a to co nejdříve,předem moc děkuji ![]()
- Citovat
- Upravit
Po tom co se v invalidních důchodech dost změnilo, těžko říct. Nejlepší bude zavolat si na OSSZ a tam budou vědět nejlíp ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
dělám účetnictví jednomu známému, který podniká jako OSVČ. Jeho manželka je hlášená od května jako spolupracující osoba. Manželka bere částečný invalidní důchod.
Potřebovala bych zjistit, jestli má limitovaný příjem, aby o ten důchod nepřišla, nebo ne.
Paní mi řekla, že si může vydělat maximálně 4.700,–Kč měsíčně, aby jí nevzali částečný invalidní důchod.
Dneska jsem se byla ptát na sociálce na klientském centru, protože pořád nevím určitě, kolik si tedy může vydělat. Paní na sociálce mě překvapila, protože mi řekla, že ten limit 4.700,–Kč je na to, jestli musí nebo nemusí platit zálohy na sociální, ale že si může vydělat kolik chce, protože už to není limitované prý asi dva roky. Byla překvapená z toho, co jsem jí řekla já na základě informací od klientky.
Víte někdo, jak to má být? Jsem sice účetní, ale tahle problematika jde mimo mě. Kde bych to mohla najít v zákonech? Nerada bych, aby kvůli tomu, že to špatně vyplníme, přišla o částečný invalidní důchod, ale zase by byla škoda na ní přepsat jen maličkou část příjmů, kdyby ty příjmy nebyly omezené. Zálohy na sociální si platila.
Děkuji za informace.