Poradna duly
Jana Čurdová
Bee : já nemám chuť v daný den nikdy na nic, sním jen tolik, že to ochutnám a zhodnotím a dál ať se s tím pere Paja. A ten má chuť pořád na všechno
.
Jak už jsem psala - já vařím jen teď, když má Pavel prázdniny a je doma, jinak ve školním roce se Paja nají v jídelně a večeře máme buď studené nebo jen takové rychlovky jako chleba ve vajíčku nebo topinky. Teplé obědy vařívám jen o víkendu. Vzhledem k tomu, že za 2 týdny začíná škola, tak už mi vaření přestane. S dětmi nevím, jak to půjde, ale nějak určitě, vždyť ony taky přece musí jíst.
Oba jsme věřící. Máme tady ve Věžné svůj vlastní kostel (ačkoli je to malilinkatá vesnička, žije nás tu asi 60), moc krásný, nedávno ho opravovali. Jsme takoví ti „normální“ věřící, žádní fanatici
. Proto pro nás byl církevní sňatek samozřejmostí a samozřejmostí je pro nás i to, že náš pinďa bude pokřtěný.
KRTI Ohledně té víry…líbí se mi, když jsou lidi skutečně věřící a v tom duchu vychovávají i děti. Křest jako takový by se mi taky líbil, ale není k tomu u nás reálný důvod. Jsme v podstatě nevěřící pohani… ![]()
Nicméně SVOJI víru máme oba…i když každý věříme trochu jinak a něčemu jinému…dokážeme se v tom respektovat.
Oba neuznáváme církev jako takovou… ale např. gotické kostely nás fascinují (ale spíš stavebně) ![]()
Užijte si mši a přeju hezkou neděli! ![]()
pa Bee+Qee
Bee : já miluju tu atmosféru, vždycky si tam jakoby odpočinu, spoustu věcí promyslím, utřídím myšlenky - je to takový relax.
Tady je mše 1× za 14 dní. Pan farář se nám docela líbil, je to takový starší mužík, sympatický. Předtím jsme měli mladého (když sem přišel, bylo mu kolem 30 let), ale ten mi moc do oka nepadl. Na to, že byl mladý, měl na můj vkus příliš konzervativní názory a dost sebou nechal manipulovat. On ne každý mladý je těm mladým blízký.
Tak dovařím obídek a pojedeme navštívit babču s dědou. Babičku jsme potkali v kostele a dostali jsme vyhubováno, že jsme tam dlouho nebyli (máme to 1 km), tak to musíme napravit
.
Tak už se je to tady , teď je řeč o hnízdícím syndromu, zburcovala jsem manžu a musíme uklízet o 106
dokonce i budu žehlit a to je co říct, protože žehlení možná nesnáším ještě víc než vaření
no jo no , má to ten manžílek se mnou ale těžké, že ![]()
Ahoj holky, jau, rano jsem si to masirovala po kuchyni, koukam na neco s ohnutou hlavou a najednou jsem zjistila, ze mi boli ji narovnat a nemohu otocit krkem doleva! Tak jsem se nahrivala ve sprse, jeste prilozim takovou teplou cosi (prodava se to v balicku, kdyz ho otevrete, nejak to reaguje se vzduchem a zahreje se to a vydrzi to nekolik hodin horke), maximalne poziju Tylenol (paralen) a jsem na zbytek dne umrtvena… To nam ta nedele fakt hezky zacala… Navic tu mame hnusny pocasi, vitr severak, zatazeno…
Krti , zrovna vcera jsme meli s Lancem spor o vareni… Porad vymyslim ja, on jednou za 100 let a ja uz proste nemam napady. A jeho reakce? At najdu neco na netu! Tak jsem mu rekla, ze se stejne tak na ten net muze kouknout on a ze ocekavam jeho telefonat v 11 hodin DOPOLEDNE… No, za chvili bude 1 ODPOLEDNE, zadny telefonat neprobehl, tak to asi nebere moc vazne… Vsak on zvazni, az nebude mit nic k veceri! Uz ho musim trochu vytrestat… Jeste k tomu kostelu a vire obecne. Ja jsem z verici rodiny, ale sama neverim klasicky dle cirkve, nejak se mi ta organizovanost nezamlouva, ale v US jsou uplne posedli! Tam je vira opravdu hodne silna zalezitost a trosku mi az behal mraz po zadech, jak zasahovala do dennich zalezitosti, do politiky, do skolstvi, uplne do vseho! Nemecko je take silne verici, od jedne holky, se kterou si pisu, jsem se dozvedela, ze jsou kolikrat katolicke skolky pro deti a nepokrtene dite tam proste neprijmou. Ja proti vire nic nemam, plne ji respektuju, sama verim, i kdyz trochu jinak, je to vzdy o lidech, jakozto asi vse, ale nekdy fakt neverim svym ocim/usim…
Bee , u nas rezim, co se jidla tyce, take nemame klasicky. U nas jime teple vecere a to i kdyz Lance ma vikend. Me prijde divne delit den na dve pulky jen kvuli teplemu obedu. Ta prvni pulka dne je totiz zabita varenim a ta druha travenim
. Kdezto takhle se najime, vysprsime a max. v 11 h jsme ready jit do terenu, obvykle dame k obedu jen nejaky sendvic a az se vratime po celem dni domu, tak teprv neco kuchtime… Ovsem kdyz je Lance v praci, tak kuchtim ja a jak jsem psala uz Krtonozce, tak to musim i vymyslet, coz mi uz silne irituje… Jo a pro Tve uklidneni, telo pry teple jidlo ani nevyzaduje, je to jakysi prezitek, fakt se nikde nedokazalo, ze lide, co maji jedno teple jidlo denne jsou na tom se zdravim lepe. Spise se potvrdil opak, ze teple jidlo vyvolava jaksi potrebu najist se do plnosyta (proste se prezrat) a pak jdou kila vice nahoru! Takze se netrap, tim, ze nebudes varit, vlastne udrzujes rodinnou linii
. A spani do zasoby? No, to je taky spis jen teorie
. Do zasoby se clovek proste vyspat nemuze. I kdybys spala 24 h a pak se snazila 2 dny nespat, tak to poneses hooodne tezce
. Ale unava do zasoby pry naopak funguje… Kdyz nebudes 2 dny spat, tak Te pak 8 h spanku nespasi, telo si rekne o vice…
Verun , ja take mivam hnizdici zachvaty, uz jsem musela vyprat a poskladat mimi vecicky, uz mame plenky prichystane, bassinet a bouncer slozeny, jen netrpelive cekam na kocarek
. Uklid mi take nekdy chytne, ale dneska se sotva hybu, tak mam dobrou omluvu nehnizdit
. Linda
Lindusa : dokážu si představit, jak to Amíci všechno berou, když se slovy „Bůh nás ochraňuj“ jdou hodit atomovku na Hirošimu.
Netvrdím, že se vším, co mi církev „přikazuje“, souhlasím. Být věřící neberu jako že mě to omezuje, že něco musím a všechno slepě dodržuju. Já to prostě beru tak, že se snažím být dobrým člověkem a žít tak, abych se za to nemusela stydět, to je pro mě nejdůležitější. Ale to by byly debaty nadlouho a hodily by se jinam než sem
. Já jen chci říct, že jsem úplně normální člověk a teď hlavně mamina, co se těší na miminko
.
Lindo,
tak to máš moc dobrý, že tvoje tělo to teplý jídlo v poledne nevyžaduje. Asi jsem vyjímka, ale já bohužel to teplý jídlo v poledne mít musím. Nakonec pro Ondru taky vařím, tak je to aspoň pro dva. Ale i kdyby jeho nebylo, tak bych si nějakou rychlovku pro sebe udělala. Teplá večeře pro mě bohužel není řešením. Mám vyzkoušené, že když nějakou dobu kašlu na teplé obědy, tak mi nastoupí problémy se žaludkem - když jsem byla na VŠ, tak jsem to jídlo dost odbývala a skončila jsem až s poměrně silnými křečemi. Doktorka nic neobjevila, ale jakmile jsem začala jíst teplé obědy, vše se upravilo. Od té doby si je prostě dávám. I když jsem byla na stáži v Anglii, tak jsem na teplé obědy chodila. Byla jsem tam dost za exota, protože tam jsou živi na sendvičích, ale stokrát raději jsem tam zůstala později večer, než ty křeče..
to byla fakt síla.. Takže jenom tiše závidím všem, co to jídlo mohou pojmout jinak..
Krti, tu mši trochu závidím, přesně chápu ten relax. Taky jsme s mažou „nevěřící“, ale ta atmosféra v kostele je fakt super. ![]()
Tak pa, jdu odpočívat, musím využít, že je Ondra vyjímečně u babí. Jak tady Mia zmiňovala hlídání, my jsme na tom bídně celoročně, takže prázdniny zapadají do celoročního standardu. Naposledy jsme měli Ondru přes noc pryč někdy v květnu no a teď podruhé v srpnu. Jinak když je krize, tak samozřejmě širší rodina pomůže a jsem moc ráda, že když bude opravdu potřeba, tak téměř určitě někdo pohlídá, ale jinak se nikdo moc na ty víkendy nenabízí.. Ale zase máme v rodině celkem slušný vztahy a děti si pořizujeme s tím, že samozřejmě jsou primárně na nás (na mě..), takže vlastně je to v pohodě.. ![]()
Mějte se!
Pajina
Tak ten recept vřele doporučuju, zase jsme si pěkně pochutnali
Kdyby měl někdo zájem, pošlu SZ, je to fakt výýýýýborný
.
Já mám v PC asi přes 4000 receptů, k tomu ještě spoustu, co jsem tam zatím nestihla „nastrkat“, tak je z čeho vybírat. Pracovala jsem na poště, kde byla přes den většinou nuda, tak jsem listovala různými časopisy a když mě něco zaujalo, opsala jsem si to. Občas tam byly fakt príma věci, jen nevím, kdy to stihnu všechno vyzkoušet s ohledem na to množství
.
Paji , tak zaludek Ti takhle sabotuje… Ja ho mam teda take rozhaseny, pry drazdivy tracnik (IBS - irritable bowl syndrom), ale nejak nemohu prijit na to, jak to srovnat, at jim pravidelne nebo ne, at je to studeny nebo teply, tak je to porad stejny. Uz mam podezreni na nejakou potravinovou alergii, ale nevypozorovala jsem ani to… Zatim to neni nic hrozneho, proste jednou za cas (ted v tehu je to lepsi) mam prujmove obdobi, pak zase zacpove, do toho prubezne krecove, ale neni to nic, kvuli cemu bych se nejak omezovala, jen mi to proste toci!
Krti , Amici fakt tahaj tu viru vsude, na kazde minci je God Bless America (nebo neco takoveho), v prisaze maji jednu radku o Bohu, neexistuje tam skoro zadny respekt nevericich. Ja ale lidi nesortuju na verici ci ne, proste bude je to dobry, mily clovek nebo dabel
. Ne, legrace, proste bud je clovek dobry nebo neni a vira je to posledni, co na nem zjistuju. Me uplne padaji oci unavou, hruza! No, asi nema cenu premahat to, ze ne
. Tak ja hodim do trouby zebirka, ty se pecou samy 2.5 h, tak mam spoustu casu na vyrobu snu! Linda
Ahoj holky, mam malou chvilku byt na NETu, tak hned mrkam sem…Co je tu noveho? Hlavne tedy od naseho posledniho setkani v Brne ve Vankovce 9.8.???? Chysta se zase neco? Kdyby jo, tak mi prosim dejte vedet bud na email 2janinka@seznam.cz nebo na mobil 776 280 269. Nerada bych neco propasla.
U nas to vypada tak, ze jsem za tech cca 14 dni s manzelem zaridila detsky pokoj - vcetne koberce, skrine, postele a postylky,… mam nazehleno, nachystano a ted se budu asi nudit. Protoze jsme ted utratili spoustu penez, tak uz ted nic nemuzu nakupovat a shanet, jinak se muzskej zblazni.
Jo a dneska jsem byla s mamkou u pani, ktera se zabyva horoskopy - ale ani ne tak vestenim, tak jsem se ji ptala co to bude, jestli se to tam nejak da poznat. Vzhledem k tomu, ze nevim presne kdy jsem otehotnela, tak to neni presny, ale pry to spis vidi na tu holcicku. A taky je zvlastni, ze podle jejich propoctu jsem mela otehotnet nekdy kolem 25.2., to se mi zda celkem pozde (kdyz jsem mela 1.den posledni menstruace 4.2.) Je ale fakt, ze kdyz jsem si vypocitavala plodny dny a snazili se v tomhle obdobi, tak to nevyslo. Je to teda zahada. V tom pripade nepocitam ale s terminem porodu 8.11., ale pozdeji…
SEZNAMEK: BEE matka pluku (76,rak) Praha Zbraslav (Vrchlabí) Filip/Daniela TP 1.11. Qeebo ?!? DK 23.8.
KACULA (79,rak) Praha 4 Chodov (Krč) Lukáš/Tereza TP 1.11. Mimčula ?? DK 21.8. IVETT (81,váhy) Praha 10 H.Měch. Jan/Kristýna TP 1.11. Kulíšek ?? DK 30.8.
PAMAVLA (78, beran) Frydek-Místek Natalie/Jakub TP 1.11. ?!? Nemocnice
MEOWTH (83,beran) Praha (Apolinář) Ema/? TP 1.11. ?? DK 29.8.
DOMI (77,střelec) Olomouc Vojta TP 3.11. Chrobáček-kluk DK 21.8. LINDUSA (79,beran) Německo (AFB Bitburg) Boo/Brat TP 3.11. holčička DK 8.9.
ANNI (76,váhy) Ostrava Filip TP 3.11. Broučínek-kluk DK 28.8.
LIDUNKA (79,beran) Chrudim TP 6.(25.)11. ?? DK 31.8.
MARCELA_F (75,štír) Koměříž (Obilňák) Tobias/Sofie TP 7.11. holčička DK 29.8.
KRTONOZKA (78,štír) Věžná (PE) (Pelhřimov) Ondra/Tereza TP 7.11. Ója-kluk DK 23.8./6.9.
MARTA77 (77,býk) Brno (Obilňák) Vít/Nela TP 7.11. holčička DK 24.8.
VERUN (84,kozoroh) Praha 7 Letná (Apolinář) Ema/Vojta TP 7.11. Kulíšek-kluk DK 30.8.
TYNKA85 (85,beran) Rakovnik TP 8.11. kluk DK ??? BENJULKA (74,byk) Orlova (Ostrava) Richard/Eliska TP 8.11. holčička DK 7.9.
JANAK (83, vodnář) Brno Ema/? TP 8.11. ?? DK 21.8. JITKA123 (76,střelec) Praha 4 (Krč) David/? TP 9.11. Davídek-kluk DK 22.8. PAJINA (77,beran) Praha 10 Hostík TP 11.11. Hrášek-holčička DK ??? SMARR (75,blíženec) Praha 5 Radotin (Podolí) TP 12.11. Mimi-kluk DK 24.8.
MAKOŠ (77,kozoroh) Zlín (Zlín) TP 12.11. Bobánek ?? DK 23.8 .
TINES (81,beran) Brno TP 12.11. kluk DK 23.8.
MILI (r.71) Praha 4 Michle TP 13.11. Bambulka ?? DK 24.8.
JANDULA1 (83,štír) Roudnice n.L Vojta/Nikola TP 15.11. kluk DK 22.8. IGINA (78,štír) za Brnem Vanda TP 16.11. ?? DK 31.8.
NICO (79,panna) Praha (Podolí) TP 17.11. Mimi-kluk DK 21.8. MIA (74,beran) Praha (Bulovka/Vrchlabí) Mia/Hugo TP 17.11. Hugo-kluk DK 13.9.
BEINKA (77,ryba) TP 17.11. Piciríkos ?? DK 28.8.
SIFA (85,blíženec) Teplice Kristina/Matěj TP 19.11. holčička DK 24.8.
DANDA+BRUNO (76,býk) Most TP 22.11. Bumbrlíček-kluk DK 30.8 .
PETULINKA (82,rak) okolí Brna TP 23.11. Bubišáček ?? DK 6.9.
SYLVAH (76,lev) Brno (Obilňák) Anička/Marek TP 26.11. ?!? DK 23.8./12.9.
LIBORINKA (83,býk) Pelhřimov Matyáš/Bára TP 30.11. Bobánek-kluk DK 29.8.
MEDICKA (80,váha) Praha- Žižkov Erik/Victorie TP 30.11. mimi ?? DK 7.9.
Zatím: 16 klučíků 8 holčiček 11 překvapení 3 tajemství
Delší dobu nepíše:
Lucajda, Stramplicka, Beru, Kami, Jagiska, MilkaK, Welinka, Ilju, Hiki, Maya, Lorin, Ivana
HOSTÉ:
MARIEE, KA-TKA, EDIK, DENDULKA, RADULKA1, KASIA
Pro Kacula: Ahojky, Ty jsi tu urcite casto, co je tu noveho?
JANAK …podle mě nic nového…všichni pořád uklízí a vaří nějaký dobroučký jídla a já tloustnu jen když si to čtu, takže o nic nepřicházíš ![]()
Ahojky kocicky!
Tak vyuzivam chvile klidu, druha navsteva ma celkem zpozdeni, tak mozna uz ani neprijedou.
Tak jsme byli dneska v Ikea na obede na masove kulicky
mnamky. Ted se muzicek nacpava temi koblizky a je moooc spokojeny. Ja snad ani nemam na nic chut.
Uz od patku me brni prava ruka…asi mi upadne ![]()
Mam nejak vymeteno, tak prestanu placat a asi budeme koukat na nejaky filmecek.
Ahoj holky,
chtěla jsem se zeptat jaké pohyby vaše miminka vyvíjí. Poslední dobou cítím kromě takových těch normálních pohybů, kdy se mimi otáčí, vrtí a kopne nožičkama i trošku „jiné“. Jsou to jako jemné šťouchance ve stále se stejně opakujícím rytmu, mě to připadá jako záškuby
, trvají i několik minut. Vážně nevím jestli je to běžné nebo ne ![]()