Poradna duly
Jana Čurdová
Helmitko, ten obřad bude asi fajn, ale já jsem tak nějak a priori zaujatá proti církvím. Ale fakt prosím, abyste mě za to nijak neodsuzovaly a nehodnotily. Vím, že to dokáže udělat dost zlé krve. A prostě jako argument mám to, že teď se dítě třeba ani nemůže svobodně rozhodnout, k jaké církvi chce patřit a hned ho nějaká podle rozhodnutí rodičů vítá na světě. Proto beru ty křty dospělých, to je podle mě OK. Ale takové ty řeči o tom, jak ho bude ochraňovat Bůh, jak ho budou rodiče vychovávat ve víře, atd., to na mě fakt není..
Zuzajdiku, tak já tě teda rozhodně soudit nebudu…
, jenom mi bylo divné, proč křest nechceš, když jsi sama zřejmě pokřtěná… jinak ti řeknu, že věřící jsem, ale křesťanství je mi hodně vzdálené, takže ty křesťanské obřady beru jako hezké divadlo, ale dojímá mě to za ty lidi, kteří tím žijou. Tak pardon za náboženskou vsuvku… ![]()
Já právě nejsem pokřtěná, my jsme totálně ateistická rodina. Manžel je pokřtěný, v jejich rodině je křest prostě normální věc, spíš je nepochopitelné, že někdo pokřtěný není. Proto ten rozpor. Ale někde jsem slyšela, že dítě snad ani nelze pokřtít, když nejsou oba rodiče a snad svatba v kostele, ale to možná nebude pravda, to se mi zdá nějaké drsné…
zuzajdiku, tak to mám pocit, že by museli nejdřív pokřtít tebe. A ještě je jakési svaté přijímání, to se někde taky vyžaduje. S tou svatbou to je taky možná pravda, to nevím. Jak to tak vypadá, máš to z krku… ![]()
helmitka píše:
zuzajdiku, tak to mám pocit, že by museli nejdřív pokřtít tebe. A ještě je jakési svaté přijímání, to se někde taky vyžaduje. S tou svatbou to je taky možná pravda, to nevím. Jak to tak vypadá, máš to z krku…
Krisulko - užij si výlet.Jo a zuby taky ještě nemáme,takže snad poslední nebudete ![]()
Zuzi - teď se kamarádka ptala na křest a stačí aby byl pokřtěný jeden z partnerů a prý nemusí být ani manželé,tak nevím.Ale říkal jí to ten známej českej fatář nebo kněz nebo kdo to je,nemůžu si vzpomenout na jméno.Ale možná je to jak kde.
Helmitko - myslím že svaté přijímání nemá s křestem nic společného.Teda jako ke svatému přijímání jdeš až když si pokřtěná,takže k tomu aby tě pokřtili to nepotřebuješ.Jsem se do toho málem zamotala.
No, já tomu prostě nechávám zcela volný průběh… To je myslím mnohem efektivnější, než se nějak dohadovat ![]()
Kacudko, nevíš, coi a jak s tou NAPOLY? Když už teď nechodí cvičit, nic o ní nevíme:( Občas se tu zjeví jako duch, ale hned zmizí ![]()
Ahojky děvčata ![]()
Manducu ani kunu taky nemáme takže jsme asi taky out
![]()
My teda máme holky pokřtěné obě i sme měli svatbu v kostele ale to vše jen pro hezkou atmosféru kostela jinak tam ani nepáchnem
![]()
Někteří faráři to moc žerou(např.dítě nepokřtí když rodiče nejsou svoji,nebo že neměli svatbu v kostele) a některým je to šumák takže nevím dle čeho se vlastně řídí
![]()
Nočník já teda ještě neřeším myslím že je ještě brzo
děti na to musí přijít nějak nenásilným způsobem sami čím více se do toho nutí tím je to horší ale možná že tu padne i opačný názor ale to je těžko no!
![]()
Jo a jsme taky bezzubí
ale teda protivka je už druhý den a to pořádná
tak že by? ![]()
Ahojte babule ![]()
jsem už jakási mrtvá, takže asi nebudu reagovat na vše.
Nočník - jo, moje máma s tím taky pořád otravuje. Už vytáhla nočník po nás, protože ten, co mám pro Matýska z Ikea je na něj zatím velký. Jenže manžel se taky pořád ptá, tak asi budeme muset začít zkoušet. No jo, holt nás děda posazoval a naučil brzo, tak my musíme Matýska taky…
(možná, kdyby s tím furt neotravovali, tak to snáším líp…)
Ať jsou zoubky rychle venku! ![]()
Dneska jsme byli na výletě jen s manducou a prima.
Jen má Matýsek odřené obě tváře. No, musím to nějako vykoumat…
Tak, víc už nevím… Zítra nám držte palce, jdeme do Motola na vyšetření, jestli moč běhá tak jak má a konečně už nebudeme mít ty hnusný atb.!!! ![]()
tak bou!
Zuzi - netuším co je s Napoly.Už se mi dlouho neozvala.A co takhle spáchat zase Holomócké minisrazík?
kacudka píše:
Zuzi - netuším co je s Napoly.Už se mi dlouho neozvala.A co takhle spáchat zase Holomócké minisrazík?
tím jsem myslela sejít se někde jinde než na cvičku ![]()
Mišánek spí, no uvidíme kdy zoubek vyleze…
ad náboženská vsuvka - katolická církev.
Sňatek v kostele
jeden ze snoubenců musí být pokřtěn(katolík) a ten si vyžádá dispens (povolení k manželství s nekatolíkem) druhý snoubenec musí souhlasit s církevním sňatkem. Obřad se přizpůsobí dle domluvy všech zúčastněných.
Velká zábava nastane pokud si chce katolík vzít protestanta, ale i to je možné.
![]()
Křest dítěte, opět jeden z manželů musí být pokřtěn a chodit do kostela - tedy žít ve víře. Sňatek nutný není, pokud jsou manželé, musí s křestem souhlasit oba. Je i možné pokřtít dítě svobodné věřící matky s otcem neznámým
![]()
dobre ranko,
za chvili letime s ajou na zpivanky, takze jen sem hodim upoutavku na odchyt smiraku (pro ty linejsi, co nedocitaji
):
!!!akce „Listopadový šmírák“ , ve ktere vylosovany smirak a nejlepe tipujici listopadka i neco vyhraje (a nebudou to gatky ani odchycena kuna
). do konce cervna mi poslete SZ:
smiraci (doufam, ze se pro to osloveni neurazite), kteri nasi diskuzi vicemene pravidelne sledujete - napiste mi prosim SZ, ze nas ctete, proc nas ctete (co vas na tom bavi, mate tu nekoho znameho atp.), jakou mate domovskou diskuzi (pokud mate) a jake dalsi stale diskuze taky sledujete.
listopadky - po SZ mi poslete tip, kolik lidi myslite, ze se prihlasi, ze nas pravidelne cte.