Lze vůbec ušetřit?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
76918
20.8.22 22:48
@Svistice píše:
A tak personál to upotřebil jinak. Takže na zmar to nepřišlo.@roba18 Já teda lehce kroutila hlavou nad seznamem doporučených potravin při té celonárodní sbírce. Instantní polévky a hotovky v konzervách a sklenickove příkrmy jsem teda odmítla pořídit. Vybrali jsme s dítětem jen potraviny, ze kterých se dá uvařit. Na přilepšenou jsme tam hodili pytlík piškotů, 2 krabičky čaje a nějakou ovocnou mimi kapsičky.

tak ono to je myšleno hlavně pro bezdomovce, ti si na lavičce před nádražím moc ze základních potravin neuvaří, ani ten čaj

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
20.8.22 22:51
@stinga píše:
tak ono to je myšleno hlavně pro bezdomovce, ti si na lavičce před nádražím moc ze základních potravin neuvaří, ani ten čaj

To mě nenapadlo.
Nicméně oni si tam neudělají ani tu instantní polívku, a ten lunchmeat nebo Hamé guláš jedí studený z konzervy?

Edit: a teda o bezdomovce se snad starají spíš ty charitní vývařovna. Ono i potravinová banka má nějaká pravidla, kdo může chodit. Takže jsem spíš predpokladala, že je pro lidi na hmotce jako osamělí senioři, samozivitelky. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3460
20.8.22 22:55
@Svistice píše:
A tak personál to upotřebil jinak. Takže na zmar to nepřišlo.@roba18 Já teda lehce kroutila hlavou nad seznamem doporučených potravin při té celonárodní sbírce. Instantní polévky a hotovky v konzervách a sklenickove příkrmy jsem teda odmítla pořídit. Vybrali jsme s dítětem jen potraviny, ze kterých se dá uvařit. Na přilepšenou jsme tam hodili pytlík piškotů, 2 krabičky čaje a nějakou ovocnou mimi kapsičky.

Jednou jsem chtěla našemu komunitnímu centru pomoci, bylo to někdy v prvním covidu. Přinesla jsem balíky luštěnin, rýži, mouku. Paní na to dlouze koukala, řekla, že si není jistá, zda to všichni upotřebí, ale vzala si to a slušně poděkovala. Následně jsem viděla několik balíčků, které pravidelně od nich putují těm potřebným… A ani v jednom nebyly zmíněné potraviny (všechno polotovary apod).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14313
20.8.22 22:56

@Burj Chalifa Není to život…ale pro mnoho rodin řešení jak ušetřit :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3460
20.8.22 22:57
@Burj Chalifa píše:
Podpora hypotékářů - to by snad nenavrhla ani Venezuela. Z údajně pravicové vlády jsem jejími nekoncepčními populistickými kroky a návrhy znechucena. Lidé musí hledat úspory nejprve u sebe, jsme rozežraný a rozmazlený národ.

Já už se opravdu jen bavím. To je každý den nějaká perla. :lol: bohužel ale to vše jde z mých/našich daní a to mě pěkně vadí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3460
20.8.22 22:59
@stinga píše:
tak ono to je myšleno hlavně pro bezdomovce, ti si na lavičce před nádražím moc ze základních potravin neuvaří, ani ten čaj

Tak to tedy opravdu není. Potravinová banka je pro všechny potřebné. Tzn lidi pobírající nějakou podporu. U nás tyto lidi vytipovava radnice případně se můžou přihlásit sami. A opravdu to bezdomovci nejsou. Jsou to úplně běžné rodiny s dětmi, důchodci s běžným důchodem, pěstouni apod. Tedy opravdu ne lidé totálně bez příjmu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3460
20.8.22 23:00
@Svistice píše:
To mě nenapadlo.
Nicméně oni si tam neudělají ani tu instantní polívku, a ten lunchmeat nebo Hamé guláš jedí studený z konzervy?Edit: a teda o bezdomovce se snad starají spíš ty charitní vývařovna. Ono i potravinová banka má nějaká pravidla, kdo může chodit. Takže jsem spíš predpokladala, že je pro lidi na hmotce jako osamělí senioři,samozivitelky. :think:

Přesně tak to je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12884
20.8.22 23:02
@Josefuna píše:
Obdivuji tvoji schopnost určit dle vzhledu příjemce sociálních dávek. :) Překvapuje mě, jak kontrolujete lidem obsah nákupních košíků a hlavně víte, jak často co kupují. :roll:
@Svistice píše:
Já vidím u většiny rodin rezervu v piveckach a cigaretách.A teda největší cicoviny si do košíku u nás v Albertu strkají tací, kteří už od pohledu jedou v sociálních dávkách. Ty končí za chipsy, parky, colove a jiné limonády. Jídlo jako jídlo v jejich košíku těžko pohledas.

Heh, jsem si uvědomila, že manžel kupoval tento týden párky. On (pokud nejde se mnou a neupozorním ho) nosí zásadně stará odrbaná trika a někdy dokonce tepláky do obchodu. Je to programátor a má výdělek hodně nad sto tisíc :lol:
Takže bych možná tak nesoudila „nižší vrstvy od pohledu s párky v košíku“ :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76918
20.8.22 23:04
@Svistice píše:
To mě nenapadlo.
Nicméně oni si tam neudělají ani tu instantní polívku, a ten lunchmeat nebo Hamé guláš jedí studený z konzervy?Edit: a teda o bezdomovce se snad starají spíš ty charitní vývařovna. Ono i potravinová banka má nějaká pravidla, kdo může chodit. Takže jsem spíš predpokladala, že je pro lidi na hmotce jako osamělí senioři, samozivitelky. :think:
:nevim: to nevím - naštěstí :mrgreen: - jak to funguje,
ale už víckrát jsem tady psala, jak obědvají ženy s dětmi z azyláku v naší vesnici - zajedou s děckama busem do města k vietnamcovi - každé dítě dostane porci hranolek a lahev coca-coly - že to stojí 30× víc, než kdyby doma uvařily krupicovou kaši a čaj? no problema - dostanou přece dávky a hmotnou pomoc, co by se namáhaly s vařením :nevim:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
20.8.22 23:29
@stinga píše: :nevim: to nevím - naštěstí :mrgreen: - jak to funguje,
ale už víckrát jsem tady psala, jak obědvají ženy s dětmi z azyláku v naší vesnici - zajedou s děckama busem do města k vietnamcovi - každé dítě dostane porci hranolek a lahev coca-coly - že to stojí 30× víc, než kdyby doma uvařily krupicovou kaši a čaj? no problema - dostanou přece dávky a hmotnou pomoc, co by se namáhaly s vařením :nevim:

chudinky samoživitelky…tohle živíme z daní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3460
20.8.22 23:45
@Burj Chalifa píše:
chudinky samoživitelky…tohle živíme z daní.
:poblion:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
21.8.22 05:23
@stinga píše:
@Josefuna ty kompoty - mamka začíná uvažovat o koupi zavařovacího hrnce, který vyhodila před 20 lety, kompoty v obchodě jsou nehorázně drahé teď - třeba 70 kč za sklenku či konzervu, možná zase přijde čas, kdy kompoty budou vyhledávané

U nás jsou kompoty dost vyhledávané. Ideálně krájený mix. Já to nejím. Ale muž a děti ano. Nezavařuji, protože zatím nemám sklep, kde bych to uskladnila a střídala prázdné sklenice. Jak mile bude, tak se bude zavařovat. Meruňky a broskve jim chutnají nejvíc. Pak okurky, čalamáda. Zelí a zelí do paprik. Sousedka dělá i nějaký okurkový salát má zimu do sklenic. Že pak mají k obědu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
21.8.22 05:29
@Josefuna píše:
Tak mrazit slupky ze zeleniny na vývar mě nenapadlo, mám se ještě co učit :think:

Mi taky ne. Ale četla jsem někde článek od kuchaře, který má michelinskou hvězdu, že ty slupky právě dělají nejlepší vývar. Buď si tím můžeš redukovat svůj čistý domácí bujón a prodávat pod jídla nebo uvařit rovnou vývar. Začala jsem to taky dělat, protože je rozdíl v chuti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26872
21.8.22 05:46
@Kelsey píše:
Mi taky ne. Ale četla jsem někde článek od kuchaře, který má michelinskou hvězdu, že ty slupky právě dělají nejlepší vývar. Buď si tím můžeš redukovat svůj čistý domácí bujón a prodávat pod jídla nebo uvařit rovnou vývar. Začala jsem to taky dělat, protože je rozdíl v chuti.

Francouzi krouti hlavou, ze v Cesku davame do vyvaru zeleninu. Oni nechavaji vyvarit slupky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
21.8.22 06:09
@roba18 píše:
Jablka snad mají děti ve školách zdarma v rámci ovocných dní. To samé mléko. Je to snad 2× týdně ovoce a 2× týdně mléko. Tak co řešíš. Pošli děti projít se po škole a donesou ti kilo jablek :lol: teda pokud to neseberou učitelky a uklízečky.

U nás se o tohle starám já. Bohužel. Vedení to nechce dát nikomu jinému :zed:. Ale za týden budu bojovat, ať někdo vezme štafetu. Už stačilo. Vždy to dělala u nás vychovatelka nebo asistentka. Nechci další rok. Závoz mám vždy co dva týdny. Hned to rozdávám. Nikdo si nic nerozebírá. To nešiř fámy a nesmysly. Ještě si bude opravdu někdo myslet, že takhle to dělají někde nebo všeobecně :zed: :roll:.
Nemáme tolik lednic, ať se uskladní x stovek všeho. Obvykle doveze min. 4-5 ks něčeho/ na hlavu (obvykle bývá pití, sýr/ jogurt, ovoce, zelenina). Ty bedny jsou vždy plné k prasknutí. Nemám to, kde skladovat. Takže hned vše rozdělím do beden. Předám třídním, ať si to rozdají ve třídě. Děti něco sní ve škole. Zbytek si berou domů. Někde možná dávají častěji, že to rozloží. U nás není možnost, ať mají přídavek 2× týdně. Pán doveze a hned to expedují pryč do tříd, ať se nestane, že něco se pokazí a bude nepoživatelné. Jeden čas byla dodávka mléka, které hned kvasilo (v plastu). Tak to se psalo dodávající firmě, že je nechceme. Ať posílají fruko mléka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat