Lze vůbec ušetřit?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
74217
21.8.22 06:23
@roba18 píše:
No hlavně nechápu proč jim to vůbec vozí a ještě zadarmo. Prdnou tam bednu na lavici jak prasatům a berte si, když to děti nestihnou do nějaké doby vzít odnáší to učitel neznámo kam… Pak se máme divit, že nejsou ve školství peníze.

Protože to vymyslela slavná EU, která je sama o sobě problém všeobecný. A je to prostě další tunel někoho. Nějaký prasák hore se na tomhle zas pořádně napakuje. Protože dotace. Říkám to stále a stále. Všechny dotace zrušit. Je to jen tunel. Jako u nás toho vozí pro děti opravdu hodně. Možná to je, jak jezdí co dva týdny. Dělám to několik let. Tak vidím, jak vypadají závozy. Ty bedny se prohýbají, jak je dodávka vždy štědrá. Ale… myslím si o tom své.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12501
21.8.22 06:42
@Alavi píše:
@Josefuna
V květnu zraje zimolez kamčatský (kamčatské borůvky, které nepotřebují kyselou půdu, (letos nasbíráno 3kg), měsíční jahody (2kg), ze zeleniny polníček, saláty, ředkvičky, černý kořen (vyset v srpnu předchozího roku), mangold (loňský výsev), reveň… bez vytápěného skleníku. (Jižní Čechy)

Prosím Tě, kolik rostlin těch měsíčních jahod musíš mít, abys nasbírala dvě kila? Polníček, ředkvičky a saláty, mangold ok, ale tím přece nepokryješ spotřebu ovoce a zeleniny. Vše Tebou uvedené je tak na chuť a přilepšení. Tímto nic moc nešetříš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12501
21.8.22 06:49
@větvička1 píše:
V kvetnu mame zimolez, prvni tresne i jahody. Jizni Cechy. A v zime si normalne sklidim mangold, kapustu, zimni porek nebo pastinak :nevim: Kdyz si to trochu nastudujes, venujes tomu nejakej ten cas a hlavne te to bavi, tak mas na zahrade vyuzity kazdy kousek a celou sezonu. Jednou se mi treba podarilo mit i tri urody mrkve za rok - ale teda ta prvni byla ze skleniku a byl pekny podzim.

Tak já věřím. Přijde mi, že nejvíce stojí jahody, třešně, višně, rybíz, borůvky, broskve, meruňky, švestky, jablka, papriky, rajčata, hrozny. Že tohle by bylo třeba pěstovat celoročně, aby se ušetřilo, jenže to nejde. To jsou dražší položky než špenát a mrkev nebo zelí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12501
21.8.22 06:55
@Pidulka1991 píše:
Před chvílí si psala, že rodiny pod 60 000 jsou chudaci a teď ti co mají pod 70 000 jsou vysoce příjmové rodiny… Hmmm…

To měly původně dostat rodiny s příjmem 80 tis. Kč čistého, pak řekli, že se spletli a je to hrubého. Je to do milionu Kč ročně, nyní teda hrubého, což není měsíčně 70 tisíc Kč, ale 83 000 Kč :lol: A ano, na poměry ČR jsou lidé s příjmem na rodinu 83 tis. Kč vysokopříjmový.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12501
21.8.22 06:57
@Burj Chalifa píše:
Podpora hypotékářů - to by snad nenavrhla ani Venezuela. Z údajně pravicové vlády jsem jejími nekoncepčními populistickými kroky a návrhy znechucena. Lidé musí hledat úspory nejprve u sebe, jsme rozežraný a rozmazlený národ.

Tak určitě. :lol: To bys měla vidět jiné země EU. Žila jsi někdy jinde? Já ano a Češi jsou naopak velmi skromní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13993
21.8.22 07:05
@Josefuna píše:
To měly původně dostat rodiny s příjmem 80 tis. Kč čistého, pak řekli, že se spletli a je to hrubého. Je to do milionu Kč ročně, nyní teda hrubého, což není měsíčně 70 tisíc Kč, ale 83 000 Kč :lol: A ano, na poměry ČR jsou lidé s příjmem na rodinu 83 tis. Kč vysokopříjmový.

Přečti si to po sobě ještě jednou a dej si do kalkulačky 84000 hrubého… https://www.mesec.cz/…-ciste-mzdy/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80136
21.8.22 07:29
@Náhodný host píše:
Zcela to neplatí. U dobře zateplené budovy, kde je minimum venkovních stěn, tak klidně může být uvnitř snesitelně i v listopadu bez topení do radiátorů. Byt vyhřívá např. vaření, vlastně i pračka, pokud se nepere ve studené a pak i počítače. U nízkoenergetických domů v listopadu obvykle stačí tyto vedlejší zdroje tepla. Dobře zateplený panelák, kde je plno sousedů a málo venkovní stěny, tam to bude podobné.

U paneláku je výhoda, že krom krajových sekci má každá místnost jen jednu ochlazovanou stěnu. Takže pokud mají slušná okna a slušně udělanou izolaci, je to výhoda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80136
21.8.22 07:36
@Josefuna píše:
Tak já věřím. Přijde mi, že nejvíce stojí jahody, třešně, višně, rybíz, borůvky, broskve, meruňky, švestky, jablka, papriky, rajčata, hrozny. Že tohle by bylo třeba pěstovat celoročně, aby se ušetřilo, jenže to nejde. To jsou dražší položky než špenát a mrkev nebo zelí.

Tak nejsou broskve, je něco jiného. Třeba jabka. Totéž zelenina. Mrkev, zelí, červená řepa, to roste všude a můžeš uskladnit. Rajčata a hrozný v zimě jsou prostě luxusní zboží, vždycky to bylo.
Ano dotace jsou zlo. Jakékoliv. Křiví trh. A vedou často k špatným rozhodnutím - viz třeba ty vesnice, které zkrachovaly. Třeba kvůli výstavbě velkého aquaparku myslím, na který se pustila jakási ves v příhraničí, ačkoliv neměli ani dost vody na běžný provoz obce.
A celkově EU. Kdyby plnila to, s čím vznikala, tedy společný trh, volný pohyb osob za prací, a volný pohyb zboží, jo to by šlo. Ale to, že se montuje do zákonů jednotlivých zemí, a že diktuje třeba věci typu koho musíš přijmout na své území, to si snad dělají prrrrdel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2291
21.8.22 07:42
@Svistice píše:
Elektrická se špína při nízkém tarifu + má vlastní termostat. A tam pak asi závisi, jak je ta krabička chytrá.

Na ti si stěžovala známá. TP, podlahove, nahriva se 4h, takze v zimě, kdyz je venku - to porad vypinat nemuzou, nejde jen o teplou pohodu, ale s timhle jim muze jit do… dům.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3460
21.8.22 07:48
@Kelsey píše:
U nás se o tohle starám já. Bohužel. Vedení to nechce dát nikomu jinému :zed:. Ale za týden budu bojovat, ať někdo vezme štafetu. Už stačilo. Vždy to dělala u nás vychovatelka nebo asistentka. Nechci další rok. Závoz mám vždy co dva týdny. Hned to rozdávám. Nikdo si nic nerozebírá. To nešiř fámy a nesmysly. Ještě si bude opravdu někdo myslet, že takhle to dělají někde nebo všeobecně :zed: :roll:.
Nemáme tolik lednic, ať se uskladní x stovek všeho. Obvykle doveze min. 4-5 ks něčeho/ na hlavu (obvykle bývá pití, sýr/ jogurt, ovoce, zelenina). Ty bedny jsou vždy plné k prasknutí. Nemám to, kde skladovat. Takže hned vše rozdělím do beden. Předám třídním, ať si to rozdají ve třídě. Děti něco sní ve škole. Zbytek si berou domů. Někde možná dávají častěji, že to rozloží. U nás není možnost, ať mají přídavek 2× týdně. Pán doveze a hned to expedují pryč do tříd, ať se nestane, že něco se pokazí a bude nepoživatelné. Jeden čas byla dodávka mléka, které hned kvasilo (v plastu). Tak to se psalo dodávající firmě, že je nechceme. Ať posílají fruko mléka.

Nebudu se s Tebou přít, ale viděla jsem dost škol, abych si mohla udělat obrázek.
Každopádně celý tento úžasný projekt je pěkná hovadina. A přesně, jak píšeš, jen další tunel. Nemají to rádi ani děti ani učitelé a další pracovníci škol. Ale dotace je dotace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2291
21.8.22 07:48
@roba18 píše:
No hlavně nechápu proč jim to vůbec vozí a ještě zadarmo. Prdnou tam bednu na lavici jak prasatům a berte si, když to děti nestihnou do nějaké doby vzít odnáší to učitel neznámo kam… Pak se máme divit, že nejsou ve školství peníze.

Rozeberou si to učitelé…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3460
21.8.22 07:51
@Josefuna píše:
Tak určitě. :lol: To bys měla vidět jiné země EU. Žila jsi někdy jinde? Já ano a Češi jsou naopak velmi skromní.

Tak nás pouč, jaké mají výhody lidé s hypotékou jinde výhody? Také nezapomeň zmint, že u nás není znevýhodněno vlastnictví dalších nemovistosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2291
21.8.22 07:57
@jkra píše:
Proboha, dneska je skoro všude home office. Nic, co by nešlo.

Ja myslim přivýdělek z domova, tsm jsem narazila na podvodniky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40428
21.8.22 08:16
@Burj Chalifa píše:
Podpora hypotékářů - to by snad nenavrhla ani Venezuela. Z údajně pravicové vlády jsem jejími nekoncepčními populistickými kroky a návrhy znechucena. Lidé musí hledat úspory nejprve u sebe, jsme rozežraný a rozmazlený národ.

Tak já doufám, že podpora hypoték nemůže projít, zrovna ten výplod Bartoše čtu při snídani a doufám, že za to může travka silnější než jindy, že něco takového nemůže projít.

Stačí, že Fiala vyzývá všechny, at si požádají o příspěvek na bydlení a chce ještě posunovat hranice, nebo co.

Jsem zvědavá, kdo na to všechno vydělá, nebo jestli skončíme jak na Srí Lance… :)

Bartoš : „Měli bychom ty návrhy probírat už na příští vládě. Současně musíme otevřít ještě jednu věc, která je nevyřešená, a to ohledně hypoték. Na ty se stávající balíček sociální pomoci nedá aplikovat. Spousta lidí nemá problém u nájemního bydlení, že jim roste nájem a energie, ale že jim zdražují energie a rostou splátky hypotéky. Nechceme, aby lidem popadaly hypotéky a přišli o byty.“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
21.8.22 08:34

My taky máme úvěr na barák. Nemusel by být, kdybych prodala některý stavební pozemek, které máme. Ale to neudělám. To je možná do budoucna jediná možnost pro naše děti, jak je zajistit. A nesouhlasím, aby byla jakákoli podpora úvěrů/ hypoték. Tohle si musí řešit každý sám, kdo se do rizika splácení vrhnul. Takove nápady jsou úplný vrchol. Už neví, kde rozdávat. Za každý takový tupý nápad bych je praštila něčím po hlavě, ať se jim rozsvítí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat