Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Qwentin píše:
Janičko, děkuji moc![]()
![]()
.
On je vázaný právě jen na syna. Nikdo z dalších dětí ho napsaného nemá.
Ještě jednou moc děkuji.
Vracím se k jednomu Tvému příspěvku. Kamarádka je učitelka, dvakrát Mgr. a dělá teď asistenta pedagoga. Do školy jako učitelka už jít nikdy nechce. A s penězi je spokojená, ale asi jen proto, že má dobré finanční zázemí.
Taky děkuji
Já jsem nepsala, že neexistují. Spíš že jsem já ještě nikoho takového nepotkala(a to dělám praxe ve spec. školce, na kterou navazuje spec. škola a praktické školy, přehled mám) a že to není standartem. Uvidíme, co ukáže čas
Ja nejsem učitelka, mám poradenskou speciální pedagogiku. Učení mě nikdy nelakalo, baví mě práce s jednotlivci a malými skupinami. Takže pokud se mi podaří dostudovat, tak kvalifikovaná pozice by pro mě byla právě speciální pedagog ve škole, v PPP, SPC, SVP, dětský domov, diagnostický ústav a tak. Teď v dohledné době mají další školy rozjíždět školní poradenská pracoviště, třeba se mi v budoucnu podaří uplatnit tam, ale nechci předjímat.
Tobě držím pěsti, ať vše vyřešíte ke své spokojenosti
A ať se synovi daří ![]()
@Kelsey píše:
My mame ve skole leta Mgr. AP. Ma teda kombi uvazek, ze je pul AP a pul ucitelka druheho stupne. Plus ma jinde nejakou funkci. Tam ji staci vetsinou HO. Sama dodelavam Mgr. a mam od vedeni plnou podporu. Mela jsem vzdy pracovni i financni podminky velmi pekne. U nas prave nechteji prijit o lidi, kteri jsou ochotni studovat. A je to bezna ZS.
Tak by to mělo fungovat. Bohužel, tady základky spíš šetří na asistentech. Je tu velká fluktuace, pořád někde někoho hledají. Vzdělání se cení hlavně na speckach a tam, kde jsou inkluzivní třídy. Kurz asistenta má tady ve městě snad každá druhá matka po rodicaku. Z místní vzdělávací agentury
Dojíždět 25 km na ped. školu se jim nechce a na centru celoživotního vzdělávání UPOL to nikdo dělat nechce, že je to drahé
Většina někde nastoupí a velká část potom zjistí, že to není práce pro ně, že šla hlavně za těmi výhodami a po roce odchází. Někdo se v tom najde, ale je to menšina. Někdy se odchází i dřív, často vidím, že škola hledá AP i na druhé pololetí. Diskutuje se o tom na FB ve skupinách matek. Zveřejňují tam materiály k přípravě a testové otázky ![]()
Až se změní podmínky pro získání kvalifikace AP, věřím, že se to trochu zlepší. Díky té škole, kde jsem a vedení školního poradenského pracoviště, jsem už schopna na té inkluzi vidět i něco pozitivního, ale je to světlá výjimka a obecně je to pořád v začátku. A ty děti si zaslouží, aby o ně pecovaly osoby s přiměřenou kvalifikací. Myslím si, že je to stejně důležité jako osobnostní předpoklady.
Nemam nic proti kurzum AP. Sama jsem na nej dojizdela 300km. Jezdila jsem k zakladatelum kurzu. Jiny jsem nechtela. A nemusela jsem. V te dobe jsem mela status studenta ped. skoly a uc. oboru. Ale beru to, ze to byl dobre investovany cas i penize.
Osobne znam pouze dal studujici AP. Zadna nezustala u kurzu. Pro nekoho je kurz odrazovy mustek a jde dal. I znama pred letem dodelala kurz. Stihla udelat prijimacky na predskolku. Ted nastoupila do skolky. Moje spoluzacka mela smulu na ucitele, kteri okate opovrhuji AP. Takze po roce opravdu odesla. Ze do skolstvi se vrati, az bude mit v rukavu Mgr., ze nepotrebuje, aby ji nekdo opovrhoval.
Takze nektere odchody nejsou jednoznacne. Jina moje spoluzacka zacinala kurzem, po dvou letech dostala i druzinu. Kdyz jsme nastupovali do skoly, uz mela kombi uvazek. Znam jich hodne a nikdo nezustal u kurzu. O tom to je. Vyselektovat pouze lidi, kteri to delaji, at maji praci. Ale dat sanci lidem, kteri se snazi a vzdelavaji se dal. Taky by spolecnost mela mit jiny pohled na asistenty. Je dost ponizujici, kdyz clovek casto cte, jak nekde opovrhuji a nevazi si jich.
@Kelsey Do té doby, než budou mít všichni AP alespoň maturitu, si AP lidi vážit nebudou.
@Anonymní píše:
@Kelsey Do té doby, než budou mít všichni AP alespoň maturitu, si AP lidi vážit nebudou.
Souhlas s tím, že maturita by mělo být minimální vzdělání plus ten dlouhý kurz, jak to plánují.
A nejde jen o veřejnost, ale o samotné učitele. Velké procento z nich se staví odmítave k AP i celé inkluzi. Já to z určitého úhlu chápu. Záleží i na prostředí školy. Rozhodně nejde kohokoliv inkluhovat kamkoliv. A počet inkluhovanych žáků se musí držet na rozumném procentu, aby nebyla narušena kvalita výuky.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.