Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Je to prostě malé děcko, dělala to všechna, a většinou z toho vyrostla. Co bych rozhodně dítěti neudělala - vydírat ho, že jsem smutná. Že skáče po gauči, to je normální, asi bych to řešila jen v případě, že by to dělal na návštěvě - stáhnout k sobě na klín s tím, že doma muže, tady ne. Vyplazování jazyka třeba na doktorku - to je zase druh snahy navázat kontakt. Kdyby plival, prskaly, tak důrazně ne, není to ani slušné, ani pěkné - a zakrýt při dalším pokusu pusu. Ono to půjde.
@Duhovka12 píše: Více
To mě právě napadá taky. Klučík na sebe strhává pozornost za každou cenu a jak je vidět, tak se mu to daří.
Jsou tu super rady od mnohem zkušenějších mamin, než jsem já. Jeden kousek, pětiletá. Když šla čerstvě do školky jako tříletá, donesla si domů jakýsi nešvar - prskat po kamarádkách. Údajně se tím robátka bavila naprosto běžně, učitelky mrtvé.
Občas mi paní učitelky řekly, že prská na děti (a děti na ni), jednou jsem to i viděla. A vysvětlovala - velmi dlouze, podrobně, proč je to nehezké atd. Bez efektu. Jednoho dne na mě ňuninka prskla a měla z toho děsnou psinu. Zdržela jsem se komentáře, nabrala jsem do pusy hojné množství vody… a prskla zpět. Dítě zlité a v šoku, pak spustila řev. My s manželem mrtví smíchy. Omluvu za sebe nemám - měla jsem vojenskou výchovu a otec nám dával naprosto běžně okusit vlastní medicínu. Musím dodat, že k podobné reakci byly vhodné podmínky: Byli jsme na terase a nikoliv na pohovce v domě, bylo teplo, v hrnku byla čistá voda, nikoliv mai tai, dítě na sobě nemělo školkové šatičky, ale zadudané tričko. Až dořvala, tak už to nikdy neudělala. Občas podobný přístup aplikuji. U tebe bych si jen dala pozor, zda ve 2.5 letech není na podobné FAFO moc brzy. To posoudit neumím.
Tady je spousta skvělých rad, škoda, že jsem je necetla, když prvnímu byly 2,5. “Naštěstí” me toto období čeká ještě jednou ![]()
Ja bych jen dodala, ze kdyz syn vyplazoval jazyk doma, tak jsem to přecházela, ale vyplázl ho na prodavačku, tak jsem mu ten jazyk čapla a nenechala zatáhnout zpátky, bylo mu to asi nepříjemný, tak to nedělal už.
Ad silnice - držela jsem ho za ruku. Ale tím stylem, že JA bych se ztratila, JA bych mohla spadnout do silnice, on si pak myslel, ze hlídá me a to se mu líbilo.