Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj, léta si říkám, že bych si ráda pořídila zrcadlovku - mám slabost pro značku Nikon, takže pokud by ke koupi došlo, tak asi jiná značka nepřipadá v úvahu. Dřív jsem hodně fotila přes kompakt, nyní už jenom přes telefon (iPhone fotí stejně jako můj stařičký kompakt). Ale jsem těhotná a ráda bych si udělala radost a hlavně měla pěkné fotky až se malá narodí. Myslíte, že má smysl si zrcadlovku pořizovat když jsem amatér? Na žádný kurz bych už teď nemohla (hrozí mně předčasný porod), ale snažím se číst knížky o focení se zrcadlovkou atd. Moc děkuji za rady těm, které fotografování rozumí a poradí mně. ![]()
Jasně, že to smysl má, rozdíl ve fotkách je asi jako originál od Rembranta s kopií z černobílé tiskárny
(nevím, jak jinak vyjádřit ten obr rozdíl
).. fotit Ipadem, to mi rve uši, nechci si to ani představit. Preferuj Nikon, je to spolu s Canonem nejlepší věc na trhu. Záleží, kolik chceš investovat. Jinak pokud chceš fotit dítko a tak, stačí základní objektiv. A dobré seriály o focení najdeš např tu: tady
Příspěvek upraven 08.10.13 v 19:50
Rozhodně to smysl má. Kupovali jsme zrcadlovku - Nikon D3100 loni o prázdninách právě kvůli miminku. Nelituji, sice už jsme investovali minimálně stejnou částku do objektivu, externího blesku a podobných blbostí, ale fotky, co z toho lezou, jsou neporovnatelné s výtvory, které vidím u kamárádek, které fotí robata na kompakt. Ty by mě opravdu neuspokojovaly.
U nás fotí hlavně manžel, občas si zajde na nějaký kurs, ale to vše vyplynulo až časem
.
Já nad ní taky dost uvazovala, ale nakonc jsme koupili vychytany kompakt. Já totiž měla předtím něco mezi zrcadlovkou a kompaktem - velikost zrcadlovky - a ověřila jsem si, že prostě nemám nervy na to jí tahat. Je prostě moc veliká na nosení (plus taška pro dítko, sváča a pod.
)
Taky jsem po zrcadlovce léta toužila. Koupili jsme ji par dnů pred narozením prcka a jsme oba nadšení. Je to obrovský rozdíl. Máme Nikon D5100. Doporučuju hned pro začátek nějaký lepší objektiv, než je nejlevnější v kitu. My jsme vzali taky kit, ale s 18-105 mm.
Ma to smysl urcite. Mam taky Nikon, mela jsem obavy, ze zpocatku budu „ztracena“, ale pohoda, v nejhorsim prepnes na automatiku a budes mit v podstate garantovane nadprumerne fotky (proti kompaktu nebo iphone o nekolik trid vys). A kdyz casem zvladnes sama nastavit a vychytat, tak budes mit fotky uplne nadherne. Kurz je fajn, ale jde to i bez nej.
Vrele doporucuju knizky od Ondreje Neffa - srozumitelne i laikovi, vtipne a velmi napomocne.
Jasně že to má smysl. Nikona jsem si pořídila loni v listopadu a jsem nadmíru spokojená. Na http://www.fotoradce.cz/ jsou skvělé články a rady, tak i tam by ti třeba mohlo pomoci a začátkem focení
@martina.se jakkoliv nemám ráda Apple, tak Iphone fotí opravdu velmi dobře http://www.apple.com/…era/gallery/
Já si koupila zrcadlovku po narození prvního syna. Investice nelituji, fotky se určitě nedaly srovnat s kvalitou těch z kompaktu a to jsem se zrcadlovkou opravdu neuměla fotit. Dneska mi hodně lidí říká, že bych se měla focením živit. Takže můj verdikt je, že při troše snahy se z krabičky se zrcátkem dají vydolovat skvělé fotky, ale kompaktem se mi to nepovedlo skoro nikdy. Když budeš mít pro focení cit, každý druhý ti bude závidět tvé album fotek.
Není to tedy Nikon, ale značka nebude mít tak velký vliv na kvalitu fotek.
Jasně že má
já mám dokonce dvě
obě starší - klasickou Minoltu a digitál Panasonic Lumix a nemám čas s tim fotit…navíc přece jen je to větší, takže se přiznám, když už tak ssebou beru digi kompakt Olympus do kapsy
ale k tomuhle se někdy časem ráda vrátim ![]()
@Allons-y beru, ale nemůžeš to srovnat se zrcadlovkou ani velkým omylem. Prostě to nedosáhne té kvality. Jsem fotograf, mám vyzkoušeno ![]()
@martina.se
ale já neříkám, že se to dá srovnávat. Jen jsi psala, že si to neumíš představit, tak jsem ti to chtěla ukázat ![]()
@Allons-y píše:
@martina.seale já neříkám, že se to dá srovnávat. Jen jsi psala, že si to neumíš představit, tak jsem ti to chtěla ukázat
v pořádku, je mi to jasné
brala jsem to z pozice dobrých, kvalitních fotek, např při stížených podmínkách atd ![]()