Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Štuclíček ono každému vyhovuje něco jiného, já si na doporučení kamarádky co hodně fotí místo zrcadla pořídila velmi dobrý kompakt Canon G12. Fotky krásné, manuální funkce to má, ale mě na tom vadí ten ZOOM. Tlačítkem přiblížím a oddálím - hrozně dlouho to trvá, než jsem si to přiblížila jak jsem chtěla tak bylo dítě nebo pes pryč. Takže jsem pořídila zrcadlo a ten drahý kompakt leží ve skříni a vím jistě, že ho vyndavat už nebudu ![]()
@Štuclíček Tak mě by vadila ta světelnost, ale jinak určitě dobrá volba, jen tak nějaký kompakt to není. ![]()
@rejžička no me se zda ta svetelnost ve sve tride vyborna. pri rozsahu ohnisek 28-200 ma f2-f4. fotky mne prekvapily. Idealni fotak jsem si vybirala hodne dlouho a trefila jsem se. Zrcadlovka to samozrejme neni, ale na velmi kvalitni fotky deti, psu a cestovani to vic nez staci, navic odpada vaha (a cena) objektivů. Ma moznosti manualniho nastaveni a rozmery vetsiho kompaktu, coz mi vyhovuje. Preji dobre svetlo a trpelive modely:-)
Ahoj, jsem zakladatelka této disuse. Potřebovala bych radu, protože se už delší dobu se nemůžu rozhodnout mezi těmito dvěma modely:
Nikon D3100 + 18-55 AF-S DX VR - cena cca 8.705 Kč za set
Nikon D90 + 18-55 AF-S VR - cena 12.999 Kč za set
Myslíte, že by stačil Nikon D3100? Ten D90 je už asi vyšší třída, že? Když k tomu připočtu brašnu a paměťovku tak budu ještě o 2 tisíce výš. Na druhou stranu žijeme jenom jednou, takže pokud je D90 nějaká vcelku bomba, tak bych možná raději ten, foťák si kupuji jednou za 10 let.. Navíc ho vezmu na firmu, tam fotit potřebuji taky, takže ponížený o DPH. Moc děkuji za rady
![]()
Já už psala, že mám D3100 a jsem spokojená, jen mě naopadlo, že teď mají D3100 myslím v Electroworldu nebo v nějakém takovém shopu za 8990 se dvěma objektivy. Tak abys měla těžší rozhodování ![]()
@Mafina5 píše:
Já už psala, že mám D3100 a jsem spokojená, jen mě naopadlo, že teď mají D3100 myslím v Electroworldu nebo v nějakém takovém shopu za 8990 se dvěma objektivy. Tak abys měla těžší rozhodování
Jé, děkuji za info
Ty dva objektivy by se hodily. Jj, je to v Electroworldu zde: http://www.electroworld.cz/…m-zrcadlovka
Jinak tu D90 mně rozmlouvala jedna paní v obchodě, že je to už starý model. Tak nevím no. Každopádně teď už se s dvěma objektivy asi vyplatí koupit D3100.
Teď jsem se dočetla, že ty dva objektivy které teď tak s D3100 prodávají v Electroworldu nemají optickou stabilizaci. Ehm, co to znamená? Můžete mně to někdo vysvětlit? Je to zásadní problém?
Příspěvek upraven 29.11.13 v 17:45
Tak já bych řekla, že je to hlavně na fotografovi - když umí, udělá supr fotky (téměř) se vším. Nikon je Nikon, ať koupíš jeden nebo druhý, určitě neprohloupíš. Řešila bych to podle toho, jak moc do toho jsi ochotná investovat. Jestli ne moc, raději kup ten levnější a případně přikup objektivy, tím uděláš větší parádu.
@rejžička píše:
Tak já bych řekla, že je to hlavně na fotografovi - když umí, udělá supr fotky (téměř) se vším. Nikon je Nikon, ať koupíš jeden nebo druhý, určitě neprohloupíš. Řešila bych to podle toho, jak moc do toho jsi ochotná investovat. Jestli ne moc, raději kup ten levnější a případně přikup objektivy, tím uděláš větší parádu.
Děkuji. Investovat bych chtěla samozřejmě co nejméně. Líbí se mně ten set z Electroworlu který tu zmínila Mafina5. Ale nevím co ty objektivy bez optické stabilizace. Nevíš o co tam jde? Děkuji.
@LauJak http://technet. idnes. cz/vyplati-se-koupit-fotoaparat-se-stabilizatorem-ft4-/tec_foto. aspx? c=A070403_202217_tec_foto_vse
Tady to máš vysvětleno asi nejlépe. ![]()
Otázka je, co hodláš fotit a jak často. Jestli to chceš na nějaké lepší focení, nebo jen tak. Spoustu lidí se hrne do zrcadlovek, protože se myslí, že budou mít hezčí fotky. To ale není vůbec pravda. Dneska existují kompakty (např. panasonic TZ20, TZ30), které fotí hnedle líp, než zrcadla a hlavně je pro jejich velikost můžeš vzít kamkoliv. Sice mám sama doma Nikon D3100+dva objektivy, ale vím, že dnes bych šla do úplně něčeho jiného, že ani tohle zrcadlo neudělá fotky, jako nějaký lepší kompakt a navíc by to bylo ještě levnější. Nejraději mám typy ultrazoom. Do zrcadla s objektivem do 55mm bych nešla - skoro ho nepoužívám, je fakt tak cca do 2metrů. A na dovolenou jsem nikdy nebrala zrcadlo, ale ultrazoom - lehčí, všestranný.
Opticka stabilizace neni az tak dulezita, pokud na cas dokazes udrzet fotak. My tedy mame bezzrcadlovku, je to lepsi pro amatery. Dost ti pomuze, muzes pouzivat automatiku, nebo fotit na sve nastaveni, tim se naucis, jak co nastavovat a pak jit do zrcadlovky. Jinak jak uz tu bylo zmineno, zrcadlovky nemaji tak pekne fotky, vzdy je potreba je jeste upravit v nejakem programu. Spousta lidi si stezuje, ze ze zrcadlovek jsou na fotkach barvy vybledle. Sice jsem nepomohla jaky fotoaparat vybrat, ale treba to nekomu pomuze ![]()
Kde jste přišly na to, že zrcadlovky nemají pěkné fotky?!?!? Nebo, že nějaké kompakty fotí lépe než zrcadlovky? Pokud některé kompakty fotí dobře, tak dosahují kvalit zrcadlovek.
Holky, nemaťte neznalé.
No, ja co jsem videla fotky z ultrazoomu, tak teda zadna slava. Spis jsem se chtela zeptat na zkusenosti s „falesnymi zrcadlovkami“ jako je Sony alpha A(xx). Protoze me docela zaujaly.
Tak jsem koupily nikon D3200 a už vesele fotíme dětičky a fotečky jsou super:-)