Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jojo,náš malej je taky samá modřina,sem tam má i něco odřenýho…Teď právě má nějaké období,kdy by pořád běhal nebo skákal
![]()
Lepit modřiny jsem zatrhla
Taky to zkoušela, tka jsem ji řekla, že náplast se dává, aby se do ní vsákla případná krev a z modřiny přece krev neteče
A naštěstí to zabralo ![]()
Ahoj,
tak ja pridam jednu dost zlu skusenost. Moja dcerka mala minuly rok vo veku 1 a 3/4 nozicky sama modrina. Najskor som tomu nevenovala velku pozornost. Prislo mi to v tom veku normalne. Potom sa vsak objavili modrinky i na miestach, kde by sa za normalnych okolnosti asi nevyskytli, ako je zadocek, hrudnicek. Alarm sa mi spustil v hlave, az ked sa k modrinam na nozicka pridali krvave tecky (odborne:petechie)po nozickach a zadocku. Je nutne dodat, ze modrinky sa nehojili, iba pribudali. V piatok som zacala vyhladavat informacie o modrinach. Bol prave statny sviatok, takze doktorka neordinovala a na pohotovost som s modrinami nechcela ist. Inak bola mala v pohode, ziva, hrava, dobre jedla a spala. Proste ziadne ine priznaky okrem modrin nemala. V pondelok sme isli do poradne na ockovanie, tak som pani doktorku na modrinky upozornila. Malu prehliadla a bolo vidiet ako uplne skamenela. Snazila sa byt v klude a miernym hlasom mi oznamila, ze sa mam ist hned s malou domou zbalit a ist na prijem do nemocnice. Na internetu som cez vikend nasla iba informacie o modrinach v spojitosti s leukemiou. Tak som sa jej rovno na to spytala a ona len potvrdila, ze prave kvoli podozreniu na leukemiu nas ihned posiela do nemocnice. Neviete si predstavit ako som sa v tej chvili citila. Z ordinacie som vychadzala v slzach. V nemocnici malej nabrali krv a asi po hodine nam oznamili vysledok. Nastastie sa nejednalo o leukemiu ale o chorobu zvanu purpura, nadmerna strat krvných dostičiek. Skoncili sme okamzite na JIP a stravili 2 tyzdne na kapackach. Malej hrozilo krvacanie do mozgu, pripadne do inych vnutornych organov. Dnes mala pravidelne dochadza na kontrolu krvi. Nastastie sa tato choroba u deti nevracia.
Mile mamicky, nie je to sice caste, ale aj tak modrinky sledujte. Ak by sa nehojili, može to byt vazne.
Murko, Matýsek teď objevil asi týden starý škrábanec a nutně ho potřeboval zalepit
A hlavně MODROU náplastí
![]()
Gabinecka: hlavně aby už to bylo v pořádku ![]()
Staré škrábance taky miluju
Ve sprše zjistí že má někde týden starý skoro zahojený škrábanec a musím lepit. Náplast si zatím nevybírá, ale musí být s obrázkem.
Ale ted si vzpomínám, nedávno si o víkendu u otce odřela koleno. Ten vzal klasickej (a štípavej pálivej) septonex a to byl prej pane řev. Od té doby když beru do ruky desinfekci (Betadine) na nějaké bóčko, tak první co je, se holka ptá „a není to ten štípák?“ ![]()
Gabinecko - to je dobře, že se diagnoza nepotvrdila. Teď už je v pořádku?
Jinak Verunka má taky pořád někdě nějakou modřinu, samozřejmě nejčastěji na nožkách. Naštěstí postupně mizí a objevují se jiné.
Miska je nastastie v poriadku, ale tie 2 tyzdne na JIP boli hrozne. Celu dobu bola na kapackach, praskali jej zily, takze poslednych 5 dni mala skoro vsetky zili popraskane a bola napichanuta na hlavicke. Nesmeli sme ju z postielky vyberat a museli sme davat velky pozor aby sa neuhodila (co v kovovej postielke ide dost tazko). Len pre predstavu. Normalny pocet krvnych dosticiek je 15tis.-450tis, kriticka hranice je 20tis. Miska mala pri prijati do nemocnice iba 11tisic.
my modřiny,boláčky a krev musíme namazat,aby se zahojily..čímkoliv a hned…pak je vše OK ![]()
Gabinečko to je hrozný…jsem ráda,že je to OK…díky za upozornění
Gabinecka píše:
Miska je nastastie v poriadku, ale tie 2 tyzdne na JIP boli hrozne. Celu dobu bola na kapackach, praskali jej zily, takze poslednych 5 dni mala skoro vsetky zili popraskane a bola napichanuta na hlavicke. Nesmeli sme ju z postielky vyberat a museli sme davat velky pozor aby sa neuhodila (co v kovovej postielke ide dost tazko). Len pre predstavu. Normalny pocet krvnych dosticiek je 15tis.-450tis, kriticka hranice je 20tis. Miska mala pri prijati do nemocnice iba 11tisic.
pane bože… tak to je fakt strašný..
tak hlavně že už je vše v pořádku..
![]()
Naše holky taky jsou samá modřina a odřenina. Starší zásadně padala na kolena, snad jen jednou měla odřený i loket. Za to malá… ta to věčně odnáší hlavou, čelo a nos měla už odřený nespočítaně, kolena snad zatím jen jednou. Už i doktorka prohlásila, že má tvrdou lebku ![]()
A ošetřovat můžu jen tý starší, malá na sebe nenechá šáhnout a hrdě se vystavuje
Gabinecko - hrozný zážitek, vůbec jsem toto nevěděla, že by modřiny mohly mít takovouhle spojitost.
U nás modřiny taky, ale připisuju to nedostatku železa se kterým už 1/2 roku bojujeme. Není to nijak dramatické, ale v normálních hodnotách stále není. Já mám to samé a mořiny se mi taky dělají velmi lehce celý život, takže Katka to pravděpodobně zdědila.
Murka píše:
Gabinecka: hlavně aby už to bylo v pořádkuStaré škrábance taky miluju
Ve sprše zjistí že má někde týden starý skoro zahojený škrábanec a musím lepit. Náplast si zatím nevybírá, ale musí být s obrázkem.
Ale ted si vzpomínám, nedávno si o víkendu u otce odřela koleno. Ten vzal klasickej (a štípavej pálivej) septonex a to byl prej pane řev. Od té doby když beru do ruky desinfekci (Betadine) na nějaké bóčko, tak první co je, se holka ptá „a není to ten štípák?“
Tos mi připomněla moje dětství! Septonex! V6dycky, když jsme s brkem přišli domů, že máme odřený kolena, tak táta vytahoval Sepotonex. J pak už jsme si jaksi rozmysleli, jestli chodit domů hlásit jakékoli menší úrazy … jednou brácha (cca 12) někde blbnul se staršíma klukama na poli s motorkama, jedný vyletěl tlumič a přímo do pokolenní jamky. Vyškubl naštěstí jen kůži, jak se později zjistilo. No a bráchu přinesli domů a já hnala za tátou, že si brácha něco udělal a že na to asi Septonex stačit nebude …
Ahoj, zrovna vcera se me manzel ptal, co ze ma Domca tolik modrin na nohach
Si asi myslel, ze ho tyram nebo co ![]()
To je porad motorka, odrazedlo, skakaci zebra, zidlicka, Tatra… lezeni na gymball.. Uz jsem z tech padu docela otupela
![]()
Take jsem si rikala, jestli to nesouvisi se spatnym krevnim obrazem, asi 2× mel nizsi zelezo, ale posledni krevnak vysel ok (delaji nam ho casto kvuli alergii), uplne vse v poradku, takze proste na to holt trpi ![]()
Ale taky jsem se bala pri posledni prohlidce, aby me Dr. nenarkla z tyrani.
Hlavne se mu taky nedavno udelaly na tvarickach petechie, kdyz mel takovy ten dusivy nocni umorny kasel a to se me hned Dr. ptala, jestli ho nekdo neskrtil a necloumal mu hlavickou (myslela treba deti v MC, ale ja uz videla, jak me podezriva
)..