Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj maminky, jak už napovídá téma tak na podzim loňského roku nám umřela majitelka domu(87let). Během ledna jsme se dozvěděli, že byt zdědila její neteř. Vždy jsme s ní i s majitelkou vycházeli dobře. V domě mám se synem trvalé bydliště. Bohužel už z nás nebudou nájemníci, ale podnájemníci a nevím přesně rozdíl a v nové smlouvě se píše (není jestě podepsaná, jednáme o drobných změnách), že nemáme nárok na trvalé bydliště. Může se stát, že mě bez mého vědomí zbaví práv na trvalé bydliště nebo tak něco? Dozvím se to?
A muže se psát v podnájemní smlouve o tom, že když budeme mít exekuci nebo když vyhlásíme os. bankrot tak to musíme okamžitě nahlásit majitelce a do druhého dne se vystěhovat? Né, že by to byl náš případ jen mě to zajímá, zarazilo me to, podle mě je to nesmysl, ale právo nastudovaný nemám tak nevím.
a druhá věc nebo spíš podělení o zkušenost co mě taky ted trápí: Když jsme se stěhovali se synem k příteli, byl podepsán dodatek ke smlouvě, že v bytě budeme bydlet sním (kvůli trv. bydlišti - majitelka souhlasila) a že si necháváme zvýšit zálohu za vodu (tedy 5000,– nájem plus 15OO,– voda a ost. služby), nájem tedy má být 6500,– Peníze za nájem měl a má na starost přítel a předával je majitelce na dobrý slovo a že si věří (majitelka byla stará paní, ale v hlavě to měla v pořádku), nikdy nechtěl žádné potvrzení o převzetí peněz jen z ručky do ručky. Nechápala jsem to a nechápu to ani teď, ale jak píšu je to na příteli. Cca po roce a půl od podepsání dodatku jsem zjistila, že můj chlap platil nájemné o tisíc víc nez by měl (místo 6500 tak 7500) Bohužel to nemáme nikde zdokumentovaný tak nám peníze nikdo nevrátí… Můžeme se o tom zmínit nové majitelce, ale ta s tím taky nic určitě nenaděla, prostě jsme přišli o peníze
No to já netuším ani on ne, pamatuju si, že při podpisu dodatku dával ještě peníze makléři kterej se staral o nemovitost v zastoupení majitelky. Ani můj chlap to neví, proč platil víc, včera koukal na smlouvu a říkal si jakej je vůl.
@anluy Nemůžeš mít s majitelem bytu sepsanou podnájemní smlovu. Musí být nájemní, tudíž máte nárok na trvalé bydliště.
To, že tvůj muž neví kolik má platit je pouze váš problém.
Pokud Vám smlouva nevypršela, nemusíš novou podepisovat. Nový majitel vstupuje do stávajícího vztahu.
Smlouva bude zase jenom nájemní.
Nárok na TP máš i na základě podnajemní smlouvy.
To že jste platili víc, ji určitě zajímat nebude.
Příspěvek upraven 04.02.16 v 11:27
Samozřejmě, že vím, že je to náš problém, chtěla jsem se z toho jen vypsat
Smlouva vypršela poslední října 2015 a nová se bude podepisovat teď během tohoto mesíce, platnost od února a ve slmouve je napsáno, že nikdo nebude mít trvalý
No to už záleží na vás, jak se k tomu postavíte. Zrušit Vám ho každopádně nemůže.
@anluy píše:
Smlouva vypršela poslední října 2015 a nová se bude podepisovat teď během tohoto mesíce, platnost od února a ve slmouve je napsáno, že nikdo nebude mít trvalý
A není to náhodou podle NOZ tak, že pokud vyprší smlouva na dobu určitou, nikdo Vás nevyzve k vyklizení a vy bydlíte dál, tak se automaticky prodlužuje o stejnou dobu?
@anluy píše:
Pokud TP už na adrese máš, nechápu, co řešíš.
@j.a.n.i1 píše:
A není to náhodou podle NOZ tak, že pokud vyprší smlouva na dobu určitou, nikdo Vás nevyzve k vyklizení a vy bydlíte dál, tak se automaticky prodlužuje o stejnou dobu?
To vůbec netuším, ale docela by mě to zajímalo
@j.a.n.i1 píše:
ano, je to tak ![]()