Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Pokud to doktorka neřeší, tak bych se nějak neznepokojovala. Naše holka je 3-10. percentil ve výšce, občas poporoste na 15. S manželem jsme oba poměrně vysocí (174/184) a doktorka řekla, že roste pořád v jednom pásmu, tak dobrý.
@Janee19 píše: Více
Asi ji nikde v posilatelne podobe nemam, ale stale roste, jen uz nekde pod 1 percentilem, tedy mimo krivky a i od te se 3 percentilove se malicko odchyluje smerem dolu.
Já jsem prcek (pod 160), manžel vysoký. No, dcera je zatím mezi vrstevníky vysoká, ale syn prcek. Fakt doufám, že se vytáhne v pubertě. Protože mít vysokou dceru a malého syna… No není to úplně top kombinace 🤔
Syn se léčí rustovym hormonem, takže se dobře orientuji.
pro léčbu RH je skóre-2,50 tzn., ze je o 2.5 roku menší než prumer.
@Janee19 píše: Více
Ano, byl, ten ma v pořádku, ale máme potvrzené opoždění vývoje kostí a s tim souvisejici rust.
@Anik6 píše: Více
To ale neni jedina podminka, syn ma skore cca 3.5 až 4 a RH nemáme, nemel zjisteny jeho nedostatek.
@j.a.n.i1 píše: Více
To znamená, že poroste déle a v dospělosti výšku dozene?
@Cuddy píše: Více
Jo, presne tak, odhadovana dospela výška je myslim nejaky 176 cca
Genetika. Podívat se po kterém rodiči má dítko typ postavy a tam to tak nějak směřuje. Trochu se to dá ovlivnit kvalitní stravou. Mořské ryby, vejce, vápník, bílkoviny, takové ty živiny pro stavbu kostí a svalů. Dobře živený organizmus naroste o něco víc. Pokud bych měla obavu, že jde o růstovou poruchu, radši bych chtěla včas konzultaci na vyšším pracovišti.
@Cuddy píše: Více
Jo, bohatě dostatečných a holka neco pod 170, jsou na tom podobně, tak uvidime, jak se doktor trefil.
@j.a.n.i1 píše: Více
Samozřejmě, že to není jediná podmínka, ale že je to hranice, kdy se víc pátrá.. a to fakt je takhle hluboko? To se mi moc nezdá.. kolik mu je a kolik měří?
Jak už bylo psáno, jste malí, dcerka asi taky nebude moc vysoká. Ale její výška mi nepřijde nijak extrémní. My s manželem měříme 174 a 176 cm. Jedna z našich dcer byla v 8 měsících na 96. percentilu (75 cm), v roce na 62. (76 cm), v 1,5 roce na 44. (81), ve 3 letech na 14. (91), v 5 letech na 9. (105), ted ji bylo 7 let a je stále na 9. percentilu (117 cm).
Já jsem byla dlouho nejmenší ze třídy. Ve 14 letech jsem měřila 150 cm. No a pak jsem ještě vyrostla na 174 cm.
Vy jste jako žena průměrně velká, manžel je na muže malý. Takže dává smysl, že holčička je taky menší. Ale neznepokojovalo by mě to. Já taky nebyla vysoké dítě. Mamka má 160, táta 173. Já i ségra máme taky 160. Ani jedna jsme nebyly jako malé žádné čahounky, patřily jsme vždycky k nejmenším ve třídě ve školce i na základce - aspoň co do výšky ano. A nikdo to neřešil. Později se to srovnalo, jak některé děti brzdily s růstem. Neznepokojovala bych se, protože ono sice existují nějaké tabulky, ale příroda je příroda a tak u spousty dětí odchylky budou a časem se přirozeně srovnají…