Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Zdravím a prosím o názor zkušenější maminky.
S dcerou (5. měsíc) už měsíc bojujeme při kojení, myslela jsem, že jde o dočasný bojkot (od začátku je u nás kojení boj), snažila jsem se (už po několikáté) zvýšit laktaci, ale posledních 14 dní už bylo kojení úplný děs
Sama jsem tak nějak cítila, že má malá hlad - při kojení řvala, po kojení plakala, byla neklidná, pořád se budila a chtěla jíst. Začala mít málo počuraných plen, a dokonce zhubla. V tu chvíli jsem to vzdala a dokrmila UM - úplný obrat, malá spokojená, spinkala, konečně měla opravdu počuranou plínku. Tak jsem se rozhodla přestat spolu válčit (opravdu je to boj pro nás obě
) s tím, že budu odsávat a krmit z flašky (do té doby lahev neznala), a podle potřeby kombinovat s UM. Jenže jsem zjistila, že ani při dlouhém odsávání nejsem schopná odsát moc MM. Například po 30 min odsaju jen 50 ml..Plnou dávku nemám šanci odsát. ![]()
Vím, že u každého je to jinak, ale myslíte, že častým odsáváním můžu navýšit množství tak, abych byla schopna odsávat kratší dobu dostatek mléka (stejně jako hodně častým kojením)? Protože takhle nepokryju ani půlku kojení, takže stejně musím dávat UM (což mě mrzí) a strávím u toho hrozně moc času…
Nerada bych přecházela na UM, ale představovala jsem si to odsávání jednodušeji, teď mám opravdu pocit, že mám prostě MM málo - ikdyž všude čtu, že to není možné…Máte někdo zkušenost s tím, že jste prostě neměly dost mléka, ikdyž jste se snažily sebevíc, nebo že se vám prostě mléko začalo ubývat?
Děkuji za zkušenosti ![]()
Řekla bych, že pouze odsáváním to bude horší a horší. Když dítě saje, tak si to líp stimuluje, navíc blízkost toho dítěte spouští hormony co tomu pomáhají. Už bych se netrápila, stravis tím moře času, budeš na nervy a stejně z toho nic nevytriskas. Buď začni zas normálně kojit a pak dítě dokrm um, nebo přejdi na um plně a ušetři si nervy ![]()
@Kriss Tina Děkuju
právě, už nějak nemám sílu trápit sebe i malou, proto hledám variantu, jak jí MM dát, dokud je a zároveň se vyhnout těm hrozným scénám
Kdyby se nakojila a stačilo dokrmit um, klidně to tak budu dělat, ale ona už prso odmítá úplně, ikdyž dělám psí kusy…
Takže kojení je u nás pár vteřin a potom hrozná scéna, proto to řeším takhle.
@BARu4 já jsem kojila i co hodinu kolikrát, odsala jsem vždycky maličko, krmit bych takto nemohla.
U prsou to funguje tak, jaká je poptávka, taková nabídka, chce to prsa stimulovat. Já měla u dcery bojkot v 8.mesici a tak jsem prsa aspoň tou odsávačkou stimulovala. Nakonec jsem obě holky kojila 2,5roku.
Ale já chtěla kojit ta každou cenu.
Pokud už máš naběhnuto na UM, tak bych to asi nelamala přes koleno..
A co prikrmy? Dávat um místo mm v tomto věku mi přijde zbytečné, když může najet už na prikrmy a tím dohnat případný kalorické deficit. Málo mléka nemáte, jen dítko toho min z bůhví jakého důvodu pije a hubne, pak i množství mléka klesne.
Můj kluk má korigovane 5 měsíců a má třikrát denně příkrm a dokojim, prikrmy mu jedou víc jak mm. Kvůli zelezu jsem tak začala a na neonatogii též doporučili už začít.
Mi kojení taky různe od startu bojkotoval a nyní to je tím, že mléko teče pomalu. Chce jist hned a ono to trvá, holt kojim co dvě hodiny od narozeni. Jinak já odsaju cca 60 až 90 ml tak za celý den a to se echt musím snažit. Měla jsem to tak i u dcery. Holt ta stimulace miminkem je silnější.
@PETRAKIM Příkrmy chci začít dávat v nejbližší době, ale vzhledem k tomu, že ze začátku určitě sní malinko, tak to momentálně nic nevyřeší. Ona se mi u prsa nenají, jak vyvádí, takže něčím jí "nacpat"" musím
Proto se snažím odsávat a dávat své, UM jen když je nouze. Ale určitě i proto začneme co nejdřív příkrmy
Jen bych ráda i při příkrmech dávala MM, když by to šlo.
@BARu4 Sní málo, ovšem do týdne může jist hodně. Kluk mi sní víc než co jedla dcera, cca 1,5 násobek určitě.
Co nejaka dobra laktacni poradkyne, zkousela jsi?
Bud najed znovu na kojeni (dat tomu treba tyden bez flasky) nebo holt UM.
Ja teda neodsala nikdy nic, a to jsem mela mleka dost.
@Lucie_Sx Nezkoušela, už jsem se smířila s variantou, že budu dokrmovat lahví, co odsaju a začnu s příkrmy. Už prostě nemám sílu zachraňovat kojení za každou cenu, po takové době bojů, když malá z kojení chytá úplný amok (není to otázka týdne, ale delší doby), flašku do té doby nikdy neměla, takže nám to kazit nemohlo. Spíš mi šlo o to, že bych ráda co nejdéle odsávala a dávala své MM, než jen UM, tak jestli je reálné i při odsávání navýšit tvorbu mléka (teď se mi opravdu spouští za hrozně dlouhou dobu a musím odsávat skoro hodinu
) a pokračovat tímhle způsobem ![]()
@BARu4 píše:
@Lucie_Sx Nezkoušela, už jsem se smířila s variantou, že budu dokrmovat lahví, co odsaju a začnu s příkrmy. Už prostě nemám sílu zachraňovat kojení za každou cenu, po takové době bojů, když malá z kojení chytá úplný amok (není to otázka týdne, ale delší doby), flašku do té doby nikdy neměla, takže nám to kazit nemohlo. Spíš mi šlo o to, že bych ráda co nejdéle odsávala a dávala své MM, než jen UM, tak jestli je reálné i při odsávání navýšit tvorbu mléka (teď se mi opravdu spouští za hrozně dlouhou dobu a musím odsávat skoro hodinu) a pokračovat tímhle způsobem
To ti nikdo nerekne, kazde ty prsa reaguji na odsavani trochu jinak.