Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Lucie_Sx píše:
Když někam není vidět, nesmím tam jet rychle, abych to nestihla zabrzdit.Jinak já mám taky zážitky ze včera, jela jsem ze závažných důvodů na drncajících místech pomalu a dvakrát mě předjel blbec, který měl co dělat, aby se vyhnul protijedoucímu autu. Napotřetí sice naproti němu nic nejelo, ale pro změnu mě vytroubil.
Připomnělo mi to, jak jsem kdysi vezla psa po operaci a zpomalila přes dlažbu. Bezmozci nemůžou vydejchat, když je někdo brzdí. Na, fakt.
To není o bezmozcích, ale i o těch pomalých řidičích. Někdy je to opravdu zbytečný a dost na palici. Sama to taky nesnáším, když to není vyloženě nutné. Když můžu, taky bezpečně předjedu. Pomalému a opatrnému řidiči se radši vyhnu a ujedu mu. Je to strašně nepředvídatelné
@Pidulka1991 píše:
Přechody za křižovatkou jsou největší zlo, nemají tam vůbec být…
Stačí přizpůsobit rychlost a nemůže tě přechod rozhodit.
@Pidulka1991 píše:
Přechody za křižovatkou jsou největší zlo, nemají tam vůbec být…
A kde by mely byt? Jo, hloupe jsou hned za kruhacem, ale ne kvuli takovym, co nejsou schopni vsimnout si chodce, ale protože jeden chodec zablokuje cely kruhac.
@Kockazvysocan píše:
Stačí přizpůsobit rychlost a nemůže tě přechod rozhodit.@Mufina píše:
Tady v Praze je většina přechodů u křižovatek, ani si nedovedu představit, kde jinde by měly být?@j.a.n.i1 píše:
A kde by mely byt? Jo, hloupe jsou hned za kruhacem, ale ne kvuli takovym, co nejsou schopni vsimnout si chodce, ale protože jeden chodec zablokuje cely kruhac.jsou situace a místa, kde ten přechod nemá co dělat… Ne každá křižovatka je světelná… Jenže to prazaci asi nechápou
… U toho kruhace je kolikrát připojovací pruh, takže musíš mít vylomebou hlavu doleva, jestli nejde z kruhace auto a pak super chodec tam vlitne.. Jak říkám, kruhace mají být dal za křižovatkou. Pokud je světelná je to něco jiného.
@Pidulka1991 Tady nikdo o svetelne krizovatce nepsal… Nehlede na to, ze i když tam ten prechod neni, tak si povinna dat prednost chodci na silnici, kam odbocujes. Douc se pravidla a nech si hloupe pindy.
@Pidulka1991 ti pražáci jsou fakt hrozní, skoro tak hrozní jako chodci ![]()
Ale i na nesvětelných křižovatkách jsou ty přechody tam nejlogičtější, stejně musíš zpomalit, tak o co jde? Dělala jem autoškolu před 23 lety v Třebíči a doteď mi zní v hlavě jak nám instruktor vtloukal do hlavy „pozor na chodce za křižovatkou!“.
@Pidulka1991 píše:
jsou situace a místa, kde ten přechod nemá co dělat… Ne každá křižovatka je světelná… Jenže to prazaci asi nechápou… U toho kruhace je kolikrát připojovací pruh, takže musíš mít vylomebou hlavu doleva, jestli nejde z kruhace auto a pak super chodec tam vlitne.. Jak říkám, kruhace mají být dal za křižovatkou. Pokud je světelná je to něco jiného.
Doufám, že. Tebe nikde nepotkám. Loni jsem si po 25 letech rozšířovala řidičak a přesně, jak píše @Mufina, stále platí dávat si bacha na přechody za křižovatkou.
A btw já nejsem z Prahy a jezdím v podstatě jen přes nesvetelne křižovatky. A i přesto mi tvé argumenty přijdou úplně mimo. Možná by nebylo od věci pravidelné přezkoušení řidičů. Některé byste to fakt potřebovaly, ale to i někteří chlapi.
@j.a.n.i1 přečti si 1. Příspěvek od @Mufina a pak piš, že se nikdo nezminoval, ju?
@Kockazvysocan píšu někde, že si nedávám pozor, nevíš jak řídím, tak nemel!!! Stejně si stojím zatím, že v některých případech jsou přechody za křižovatkou blbost a akorát to ohrožuje provoz i chodce! To neberu v potaz ty blbce co vlitnou do silnice a ne rozhlednou se a že jich není zrovna málo.
@Pidulka1991 no, je pravda, že mi dopraváci řekli, že ten přechod, kde mě srazilo auto je tam dost nešťastný. Já si spíš myslím, že je nesmysl, když svítí zároveň zelená chodcům a autům odbočujícícm doleva, ještě lépe přes tramvajové pásy. Každý se snaží nezůstat stát na těch pásech a nasype to tam a pak zadupává na poslední chvíli (a to mu ještě jedou z protisměru auta). To by třeba mohli vyřešit nějak lépe, je to hodně nebezpečné. Ale zase je fakt, že zrovna v té situaci, kdy se to stalo mě, tak to byla chyba čistě toho řidiče, že čuměl nevím kam, protože křižovatka byla prázdná. Jsme měli mediaci, ale z něj nic kloudného nevypadlo, takže už se to nedozvím ![]()
@Pidulka1991 píše:
@Lucie_Sx vjizdis do zatacky krokem?? Bych ještě zabrzdila a šla servat toho frajera který má dítě směrem do silnice!!
Ne krokem, ale správně bych měla výrazně zpomalit.
Máš jet tak, abys na tu vzdálenost, kterou vidíš, dokázala bezpečně zastavit.
Kdyby v tom místě byla třeba bouračka, tak to do ní napálíš…?
Já vím, že to skoro nikdo nedodržuje, já taky moc ne (zpomalím, to jo, ale měla bych víc), ale pak jsou z toho právě průšvihy.
@Kockazvysocan píše:
To není o bezmozcích, ale i o těch pomalých řidičích. Někdy je to opravdu zbytečný a dost na palici. Sama to taky nesnáším, když to není vyloženě nutné. Když můžu, taky bezpečně předjedu. Pomalému a opatrnému řidiči se radši vyhnu a ujedu mu. Je to strašně nepředvídatelné
Jestliže tě někdo předjíždí tak, že to málem napálí do protijedoucího auta (na přehledném úseku), tak je to o totálních bezmozcích!
Je fajn se naučit, že jestliže někdo jede divně pomalu, asi k tomu má sakra důvod, respektovat to a přizpůsobit tomu i svoji jízdu (vyhnutí).
@Mufina však o tom nepolemizuji. Když je světelná křižovatka, tak u nás aspoň na té jedné jediné
, bliká i oranžový chodec… Jenže u nás je právě dost nešťastná křižovatka, kdy má člověk vylomenou pomalu hlavu, aby viděl vlevo (pro rejpalky v zrcátku vidět auta nejsou) a hned je přechod. Kdyby přechod byl o cca 20 m dal bylo by to bezpecnejsi… Kor ve špičce je to tam sileny
…
@Lucie_Sx kdyby v tom místě byla bouracjka, tak tam snad bude výstražný trojúhelník
… Ano kde to neznám a nejsem si jistá, tak jedu pomalu, ale ne krokem to už beru, že jsem i nebezpečí pro ty zamnou. Taky nemám ráda zdrzovace provozu, jsou dost nebezpečný a kolikrát nevíš, jak zareaguji…
@Pidulka1991 píše:
@Lucie_Sx kdyby v tom místě byla bouracjka, tak tam snad bude výstražný trojúhelník… Ano kde to neznám a nejsem si jistá, tak jedu pomalu, ale ne krokem to už beru, že jsem i nebezpečí pro ty zamnou. Taky nemám ráda zdrzovace provozu, jsou dost nebezpečný a kolikrát nevíš, jak zareaguji…
A co když se ta bouračka stane chvíli před tebou? Prostě děje se leccos.
Já se za ty roky řízení naučila (taky jsem bývala v autě cholerik), že prostě bývá spousta důvodů, proč jet „divně“. Pomalu, klikatě, co já vím. Prostě se to děje a je potřeba ty lidi neodsuzovat se vztyčeným prostředníkem, ale jednoduše vzít na vědomí, že pro to asi nějaký důvod mají a bezpečně je objet či minout.
(jak jsem psala, jednou jsem vezla spícího psa po vážné operaci a na dlažbě zpomalila na dvacítku = oheň na střeše pro ty za mnou, jednou mi auto z technických důvodů omezilo rychlost na cca 50 - na rovné státovce, kde se to hulí 130 - opět oheň na střeše, nebezpečné předjíždění… plus ta situace ze včera taky vážný důvod, který úplně nechci psát).
@Pidulka1991 Ty vrat ridicak, neb nebezpečím na silnici nejsou prechodyvza krizovatkou ale takove jako ty za volantem, ktere hazi svoji neschopnost na celé okolí.
Tady v Praze je většina přechodů u křižovatek, ani si nedovedu představit, kde jinde by měly být?