Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@LindenSkyHope já to vím (s tím očním kontaktem), to byla jen demontrace, jak moc je úča vedle a jak málo o tom ví.
Sama ještě nejsem úplně totálně zorientovaná, o některých synovo projevech jsem ani nevěděla, že jsou projev autismu.
Ta poslední věta mě teda moc nepovzbudila ![]()
@ZabaNaPrameni píše:
@Oriseka já nevím, proč měli problém. Že mu dobře nerozumí a že neumí kreslit a musí mu líp vysvětlit zadání, když něco tvoří.
I když má 5, ještě není v předškolní, je listopadovej, má přirozeně odklad. Jestli bude potřeba ještě rok navíc, to uvidíme za rok. S tou řečí se zpozdilo všechno dalšího - barvy, tvary - základní už sice pozná, do 20 napočítá, ale je tam oproti těm vrstevníkům v tomhle dost propast a v té školce nestíhal, no. I kdyz já mám pocit, že chtít po nich ve školce třeba sčítat je prostě hrozně moc… Pedagog samozřejmě nejsem. Myslela jsem si, že si budou ještě víceméně jen hrát.
Ve skolce se scitat nema ucit. To se uci v prvni tride. Asi se jim nechtelo shanet asistenku a vubec se tim zabyvat. Dobre, ze ma prirozeny odklad, alespon to zatim nemusis resit. Takze mate jeste 2 roky. Jinak, co pises, tak zni dobre. Skolku mas vyresenou a skola je dlouho. Ted bych se tim netrapila. Dite se jeste posune za ty 2 roky jinam. Nepsi zit pritomnosti a radovat se z pokroku.
@ZabaNaPrameni píše:
@LindenSkyHope já to vím (s tím očním kontaktem), to byla jen demontrace, jak moc je úča vedle a jak málo o tom ví.
Sama ještě nejsem úplně totálně zorientovaná, o některých synovo projevech jsem ani nevěděla, že jsou projev autismu.
Ta poslední věta mě teda moc nepovzbudila
Ucitelka MS je vetsinou absolventka oboru predskolni a mimoskolni pedagogika na SS, VOS nebo VS, ale nejcasteji je to ta stredni skola. Specialni pedagogiku vubec nevidela a nebo jen z rychliku. Za to ucitela ZS je VS absolvent a taky casto nevi skoro nic. Zalezi jak se kdo o problematiku zajima a dale se vzdelava. Ja uz par mesicu vysvetluji ucitelce ZS, ze dite muze byt chytre a zaroven mit urcite sve problemy, deficity. Pak si stezuje na projevy, ktere jsou pro tu diagnozu scela typicke. Je to boj.
@Oriseka já si trochu myslím, že i dost nadsadili to, co by jakože měl umět, aby měli na mě další páku (že nezvládá).
V té soukromce ještě pořádně nejsme usazení, ale učitelka i ředitelka vypadaly sympaticky a syna přijaly se vším, co jsem jim k němu upřímně řekla. Už tam mají jedno auti děťátko a mají k němu i asistenta, takže zatím pro nás školka snů. Po škole se můžu rozhlížet ještě 2 roky minimálně, i s případným stěhováním (do čeho jsem ochotná jít, jen aby měl syn dobrou školu).
@Oriseka no mně úplně zamrazilo z té známé s holčičkou s ADHD, že učka řešila inteligenci holčičky, ve smyslu že jako podke ní intelekt má normální, ale…
Tak jsem si pomyslela, že ta učitelka ví, že ADHD není porucha intelektu? Ví to, žejo? Jinak by mi bylo fakt k pláči.
@ZabaNaPrameni
Mám autistu, který nemluví, ale víceméně rozumí, přinejmenším těm běžným pokynům. Intelekt dotčený má (má LMR). Je nekonfliktní, velmi přátelský, poslušný, vstřícný, nepoškozuje se, neubližuje nikomu - diagnoza atypický autismus s lehkou mentální retardací. Přesto šel do specky a po měsíci a půl mi ho učitelky vrátily s modřinami, vyraženými předními zuby a otřískanou hlavou. Až příliš pozdě jsem zjistila, že dostal facku takovou, že se doslova „zakousnul“ do stolu. Modřiny na zádech a na pažích po silném úchopu. Podala jsem stížnost na školu, na učitelky. Školský úřad mi sdělil, že abych mohla podat stížnost, musel by syn být stále žákem oné školy. Kdybych popisovala celou anabázi, asi by mi nikdo nevěřil.
K tvému trápení: pokud se nechcete stěhovat do města a nežijete na nějakém echt vystrkově, nedělej to. Taky bydlíme na vsi a do školy ho zkrátka vozím (dřív jsem díky jeho škole najezdila 150 km denně, strávila jsem plus mínus tři až čtyři hodiny dojížděním do Prahy). Do školy dojíždíme, není to snadný, ale dnes najezdím jen „60“ kilometrů denně. Dá se to zvládnout. Že se od vás odvrátili přátelé - ano, i tohle jsem zažila, ale jak se říká „jako oheň zlato prověří čas (nebo problémy) přátelé“. Asi jsem měla jen povrchní přátelé, nezbyli mi žádní - až na jedinou kamarádku, ale i ona to celkem obtížně vydýchává.
Starost o jeho budoucnost mám taky, ale s tím stejně nic nenaděláš.
Je to náročné, ale bude líp. Nikdy jsem tomu nevěřila, pár let zpátky jsem mívala dny, kdy jsem si to chtěla hodit… ale bude to lepší, věř mi. ![]()
@Anonymní píše:
@ZabaNaPrameni
Mám autistu, který nemluví, ale víceméně rozumí, přinejmenším těm běžným pokynům. Intelekt dotčený má (má LMR). Je nekonfliktní, velmi přátelský, poslušný, vstřícný, nepoškozuje se, neubližuje nikomu - diagnoza atypický autismus s lehkou mentální retardací. Přesto šel do specky a po měsíci a půl mi ho učitelky vrátily s modřinami, vyraženými předními zuby a otřískanou hlavou. Až příliš pozdě jsem zjistila, že dostal facku takovou, že se doslova „zakousnul“ do stolu. Modřiny na zádech a na pažích po silném úchopu. Podala jsem stížnost na školu, na učitelky. Školský úřad mi sdělil, že abych mohla podat stížnost, musel by syn být stále žákem oné školy. Kdybych popisovala celou anabázi, asi by mi nikdo nevěřil.
K tvému trápení: pokud se nechcete stěhovat do města a nežijete na nějakém echt vystrkově, nedělej to. Taky bydlíme na vsi a do školy ho zkrátka vozím (dřív jsem díky jeho škole najezdila 150 km denně, strávila jsem plus mínus tři až čtyři hodiny dojížděním do Prahy). Do školy dojíždíme, není to snadný, ale dnes najezdím jen „60“ kilometrů denně. Dá se to zvládnout. Že se od vás odvrátili přátelé - ano, i tohle jsem zažila, ale jak se říká „jako oheň zlato prověří čas (nebo problémy) přátelé“. Asi jsem měla jen povrchní přátelé, nezbyli mi žádní - až na jedinou kamarádku, ale i ona to celkem obtížně vydýchává.
Starost o jeho budoucnost mám taky, ale s tím stejně nic nenaděláš.
Je to náročné, ale bude líp. Nikdy jsem tomu nevěřila, pár let zpátky jsem mívala dny, kdy jsem si to chtěla hodit… ale bude to lepší, věř mi.
To se úplně strašně čte, moc mě to mrzí, že jste tohle museli zažít. To se prostě nedá ![]()
Co vystrkov, Slovensko (manžel je Slovák). A kdyz vidím, jak to se specialními dětmi oproti ČR funguje, mám pocit, že když už zvedneme kotvy, tak hezky zpátky do mojí domoviny. Protože tady je to prostě ve všem 20 let za ČR a ne že ne…
@ZabaNaPrameni píše:
@Oriseka já si trochu myslím, že i dost nadsadili to, co by jakože měl umět, aby měli na mě další páku (že nezvládá).
V té soukromce ještě pořádně nejsme usazení, ale učitelka i ředitelka vypadaly sympaticky a syna přijaly se vším, co jsem jim k němu upřímně řekla. Už tam mají jedno auti děťátko a mají k němu i asistenta, takže zatím pro nás školka snů. Po škole se můžu rozhlížet ještě 2 roky minimálně, i s případným stěhováním (do čeho jsem ochotná jít, jen aby měl syn dobrou školu).
Tak to jsi dobra. To ja bych se teda nestehovala. Ta skolka vypada dobre. Alespon ted mas vyreseno a snad nejake vyraznejsi problemy nebudou. Ono nektere trochu jine deti skonci v soukromem zarizeni, at uz skolce nebo skole. Ale ja myslim, ze je to spis o konkretnich lidech nez o zrizovateli.
@ZabaNaPrameni píše:
@Oriseka no mně úplně zamrazilo z té známé s holčičkou s ADHD, že učka řešila inteligenci holčičky, ve smyslu že jako podke ní intelekt má normální, ale…
Tak jsem si pomyslela, že ta učitelka ví, že ADHD není porucha intelektu? Ví to, žejo? Jinak by mi bylo fakt k pláči.
Tak mam pocit, ze casto nevi. Teste pred nastupem mi p. ucitelka rekla, ze si mysli, ze AP rodice zarizuji detem, aby deti nemusely ve skole pracovat
. Takze jsme pak resili, ze ja fakt necekam nejake ulevy, ze neni proc. Pak porad opakovala, ze kdyz je dite chytre, tak se mu proste da vysvetlit, aby se urcitych zpusobem nechovalo. No neda. Ona bere projevy jeho diagnozy osobne a je z toho pak smutna a demotivovana.
@Oriseka jo, to přesně řeší i ta známá, učitelka jí vykládá, jak holka s asistentem zleniví a podobně.
Oni se fakt neorientujou…
@ZabaNaPrameni
Tvůj autista je ve srovnání s mým (atyp autík) naprostý génius se slibnou budoucností (komunikuje, rozumí, intelekt se zdá být nedotčený)
. Kdybys vešla do první specky, hned by ti bylo jasné, jakou máš výhru. Kdykoliv tam přijdu, ihned si uvědomím, že jsem na tom ještě dobře, že můj syn je na tom ještě relativně dobře… a nemůžeš srovnávat se zdravými dětmi.
@Anonymní píše:
@ZabaNaPrameni
Tvůj autista je ve srovnání s mým (atyp autík) naprostý génius se slibnou budoucností (komunikuje, rozumí, intelekt se zdá být nedotčený). Kdybys vešla do první specky, hned by ti bylo jasné, jakou máš výhru. Kdykoliv tam přijdu, ihned si uvědomím, že jsem na tom ještě dobře, že můj syn je na tom ještě relativně dobře… a nemůžeš srovnávat se zdravými dětmi.
Ja vím, on je výhra v loterii. Vím to už co se narodil, protože milejší dítě na světě není. I když je, jaký je. A co někdy slyším od jiných auti rodin, to mě hodně vrací na zem, že mám děkovat všem bohům za něj.
Tak se netrap něčím, čím stejně nepohneš, starostí tě v životě čeká ještě hafo i bez toho
. Já mám taky doma takového milého mazlíka, i když je to takový tupounek, jak s nemalým cynismem říkám, je to hodné, zlaté, usměvavé a poněkud blbé dítě. V okamžiku, kdy jsem ho vzala ze školy, kde ho ty stvůry tloukly jen proto, že neuměl odpovědět, už jsem víceméně v pohodě.
@Anonymní píše:@ZabaNaPrameni píše:
Hroznýho něco, že ho tloukli, fakt… Mně je úplně špatně, jen si to představím ![]()
Tupounek je náhodou celkem zlatý
no ono uvidíme, jak to s tím intelektem u nás je.
Já to taky vnímala asi nejhůř v to období štípání ze školky… To se člověku ani žít nechce. Musím se vyrovnat s tím, že mám speci dítě a ještě takový polena pod nohy.
Autisté mohou mít oční kontakt úplně bez problémů. Někteří v různých nestandardních podobách. Absence očního kontaktu je jedním z dávno vyvrácených mýtů. Učitel není klinický psycholog ani psychiatr, tudíž není oprávněn k tomu, aby kohokoliv diagnostikoval. Vyběhla bych s ní klidně skrze právníka. Jinak vítej v realitě autistických rodin a věř mi, že bude ještě mnohem hůř.