Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@LindenSkyHope Tak nerada bych sklouzla k tomu, abych se tu musela obhajovat, proč je syn ‚onálepkovaný‘…
@Klara178 vyhodit nás nesmí, ale otravovat, abysme odešli jim šlo půl roku výborně. Už jsem se o tom tady rozepisovala víc..
Pod SPC chodíme do rané péče.
@ZabaNaPrameni často je to ale i o tom, co si necháte líbit…to, co jste popisovala by pro mě bylo neakceptovatelné…chápu, že to jsou vaše první zkušenosti a nevíte hned co a jak, ale chtěli by to si pozjistovat, neb se vám to bude do budoucna hodit…s auti ditetem to jistě nebude naposledy…
@ZabaNaPrameni třeba chodit si pro obědě pro něj nemusíte, pokud je přijat na celodenní docházku, může tam být klidně do zaviracky…výkresy ať klidně vystavi, není důvod proč ne…jak píšete není to žádná galerie…spojit se s SPC, AP do školky samozřejmě lze, měli jsme na 4 hodiny, ale to vám musí posvětit SPC, s ředitelkou bych tohle neřešila, nemá čas, nechce s vámi mluvit, dobře, půjdete za jejím nadřízenym atd…
@Klara178 ja vím, jsme v tom prostě jestě zelení, sedli jsme jim na lep a nechali se zastrašit. Psycholožka mě tak trochu varovala, že státní školky/školy můžou mít problém, nakonec jsem s ní konzultovala i výběr alternativ. Už je to tak, jak to je, později když budeme hledat školu, budu poučená líp. Přeci jen je škola na 9 let, že…
@ZabaNaPrameni píše:Úplně chápu, že jste v tom zelení, do budoucna budete vědět…
@Klara178 ja vím, jsme v tom prostě jestě zelení, sedli jsme jim na lep a nechali se zastrašit. Psycholožka mě tak trochu varovala, že státní školky/školy můžou mít problém, nakonec jsem s ní konzultovala i výběr alternativ. Už je to tak, jak to je, později když budeme hledat školu, budu poučená líp. Přeci jen je škola na 9 let, že…
@ZabaNaPrameni píše:
@LindenSkyHope Tak nerada bych sklouzla k tomu, abych se tu musela obhajovat, proč je syn ‚onálepkovaný‘…
To po tobě ani nechci, jen říkám, že by to pro Vás bylo mnohem snazší.
@Klara178 já tohle vůbec nevěděla. Nikdo se o tom se mnou nebavil, prostě ‚budete chodit po obědě‘, protože to nejde a nazdar. Přitom kdyz chodil ještě rok předtím do jiné soukromky (odhlásila jsem ho tehdy pro časté virózy), tak chodil i na pohádkové přespávačky, co organizovali, a pohoda. Neměla jsem jedinou stížnost, že by nezvládal nebo se mu to nelíbilo. Nerozuměla jsem tomu, proč to nejde, ale respektovala jsem to s tím, že co když tam třeba vážně pláče nebo tak? Nesedělo mi to, ale říkala jsem si, že ho tam přece nebudu držet násilím.
Sešlo se nám to s jeho diagnostikou, psychicky náročné období (byla jsem přesvědčená, že syn je ‚jen‘ dysfatik, tak mě to dost lísklo) a prostě jsem tu jejich šikanu neustála a raději ustoupila.
SPC říkali, že tam za nimi klidně dojdou udělat jim tam bordel, protože míň náročný autista u nich ani není a neví, co měli za problém. Prostě si jen všimli, že dítě je jiné a radši se ho hleděli rychle zbavit, i když je to takový přizpůsobivý flegma a zvládal to v pohodě.
@LindenSkyHope ještě nejsme potvrzení pedopsychiatrem. Popravdě nevím, jak s tím naložit. Potřebuje pomoc, doběhnout vrstevníky, dotáhnout řeč. Jak bych to v těch školách potom odkokunikovala?
Můžu diagnózu odmítnout, pokud se do školy cca těm vrstevníkům vyrovná?
@Klara178 jako ta soukromka je úžasná, myslím si, že za ty peníze stojí. Je to hodně peněz, ale přemýšlím i v té rovině mojeho psychického klidu, že mě nikdo nebude otravovat a nebude mě bolet břicho jen co se podívám na hodinky, že je čas jít pro něj. Taky je tam menší kolektiv a podle mě tam i díky tomu bude mít lepší progres.
10 dětí/třída a ještě asistent pro 2 PAS dětičky… To je sen.
Vezmu part time v práci, něci na homeoffice, něco vykryju chůvou pro mladšího. Radši si leccos odepřu, než mi skončí RD. Ale tu školku chci.
@ZabaNaPrameni píše:
@Klara178 já tohle vůbec nevěděla. Nikdo se o tom se mnou nebavil, prostě ‚budete chodit po obědě‘, protože to nejde a nazdar. Přitom kdyz chodil ještě rok předtím do jiné soukromky (odhlásila jsem ho tehdy pro časté virózy), tak chodil i na pohádkové přespávačky, co organizovali, a pohoda. Neměla jsem jedinou stížnost, že by nezvládal nebo se mu to nelíbilo. Nerozuměla jsem tomu, proč to nejde, ale respektovala jsem to s tím, že co když tam třeba vážně pláče nebo tak? Nesedělo mi to, ale říkala jsem si, že ho tam přece nebudu držet násilím.
Sešlo se nám to s jeho diagnostikou, psychicky náročné období (byla jsem přesvědčená, že syn je ‚jen‘ dysfatik, tak mě to dost lísklo) a prostě jsem tu jejich šikanu neustála a raději ustoupila.
SPC říkali, že tam za nimi klidně dojdou udělat jim tam bordel, protože míň náročný autista u nich ani není a neví, co měli za problém. Prostě si jen všimli, že dítě je jiné a radši se ho hleděli rychle zbavit, i když je to takový přizpůsobivý flegma a zvládal to v pohodě.
Tak to je škoda, že tam SPC nedošli, protože to je opravdu hodně špatně…
Jinak s tou DG je to tak, že ji buď dostanes, nebo nedostaneš, popř se vyčkává, jak se to vyvine, platí u lehčích případů…odmítnout ji nemůžeš, nemusíš ji ale poslat dál, když nechceš…
Navíc ty jim žádnou DG dávat nemusíš, tu dáš SPC a to sestaví seznam podpůrných opatření, které je pro instituci zavazne…
Ono ať ji máte nebo ne, stejně si všimnou, že je dítě jiné, k dítěti se přistupuje na základě jeho potřeby, ne DG, teda tak by to mělo aspoň být…
@ZabaNaPrameni píše:
@Klara178 jako ta soukromka je úžasná, myslím si, že za ty peníze stojí. Je to hodně peněz, ale přemýšlím i v té rovině mojeho psychického klidu, že mě nikdo nebude otravovat a nebude mě bolet břicho jen co se podívám na hodinky, že je čas jít pro něj. Taky je tam menší kolektiv a podle mě tam i díky tomu bude mít lepší progres.
10 dětí/třída a ještě asistent pro 2 PAS dětičky… To je sen.
Vezmu part time v práci, něci na homeoffice, něco vykryju chůvou pro mladšího. Radši si leccos odepřu, než mi skončí RD. Ale tu školku chci.
Pokud jste tam spokojeni, tak tam určitě zůstaňte, najít pro takové dítě dobrou školku, je výhra v loterii…
Já myslela spíše v případě, že by vám to dělalo problémy z finančního hlediska, ci by to nebylo ono, ale jinou možnost byste neměli…
Neboj, ono se to bude spíše zlepšovat. Náš autista je na vysoké škole, všechno mu jde, jen ty sociální vztahy, to je těžší. Ale má i kamarády, má brigádu, koníčky - prostě funguje skoro normálně. My jsme ale nedotáhli diagnózu do konce, protože jsem se začala bát, aby to na něj nemělo negativní dopady (viz. to vaše vyloučení ze školky). Nevěděla jsem jestli by ho to nějak do budoucna nelimitovalo ve studiu, jestli by mohl mít řidičák apod. Věkem se to pořád zlepšovalo a jsem teda ráda, že jsem za tím „papírem“ dál nešla, vlastně jsme ho nepotřebovali. Tak hleď do budoucna optimisticky, ono se to ještě hodně zlepší ![]()
@Klara178 ano, my to tak měli, že byl diagnostikovaný ve 4 letech, ale bylo nám doporučeno chodit do rané péče a za rok rediagnostikovat, protože byl hraniční s dysfázií a prostě, co z toho bude. Teď v 5 další kolečko, vyšel už jasnější auti s tím,.že nejspíš bude VFA - doporučený test intelektu a objednat se k pedopsychiatrovi. Tam jsme objednaní (vsechno přelom únor/březen).
Mně to přišlo, že školka dostala kouzelné slovo ‚autista‘ a od té doby se zakousli jak pitbull, ze tohle dítě odsud vylejeme, i kdyby co bylo. Bez ohledu na to, co je zač.
@Anonymní píše:
Neboj, ono se to bude spíše zlepšovat. Náš autista je na vysoké škole, všechno mu jde, jen ty sociální vztahy, to je těžší. Ale má i kamarády, má brigádu, koníčky - prostě funguje skoro normálně. My jsme ale nedotáhli diagnózu do konce, protože jsem se začala bát, aby to na něj nemělo negativní dopady (viz. to vaše vyloučení ze školky). Nevěděla jsem jestli by ho to nějak do budoucna nelimitovalo ve studiu, jestli by mohl mít řidičák apod. Věkem se to pořád zlepšovalo a jsem teda ráda, že jsem za tím „papírem“ dál nešla, vlastně jsme ho nepotřebovali. Tak hleď do budoucna optimisticky, ono se to ještě hodně zlepší
Jinak tohle mi říkala i naše logopedka, že případy jako náš se často nedotahují a končí dobře… Tak já nevím. 10 odborniků a 11 názorů. Musím to promyslet.